10 dagen Israël: Route & planning

Israël is een land dat regelmatig in het nieuws voorbij komt. En niet vaak in positieve zin. De spanningen tussen Israël en de Palestijnse gebieden, maar ook andere omliggende landen in het Midden-Oosten, lopen regelmatig hoog op. Ook tijdens onze reis door Israël. Juist op het moment dat Trump aankondigde de Amerikaanse ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem maakten wij ons klaar voor vertrek uit Israël. Een perfecte timing, als voelt het dubbel om een land op deze manier te verlaten. In totaal reisden wij tien dagen door Israël. Veel te kort natuurlijk voor zo’n veelzijdig land, maar een goede periode om een beeld te krijgen van het land én de Palestijnse gebieden. In dit artikel lees je over onze Israël route. Over een prachtige reis van tien dagen die wij aflegden met het openbaar vervoer.

Israël route

Onze vlucht van Istanbul naar Israël komt aan op het internationale vliegveld Ben Gurion. Een vliegveld dat centraal is gelegen tussen de twee belangrijkste bestemmingen in Israël, Tel Aviv en Jeruzalem. Wij starten onze route door Israël in het altijd bruisende Tel Aviv. De reden hiervoor is simpel: We zijn nieuwsgieriger naar Jeruzalem en dus bewaren we het beste voor het laatst. Of misschien is dit juist een beetje onlogisch? Anyway, je kunt deze route door Israël natuurlijk ook andersom afleggen.

Klik hier voor het vergelijken van vluchten van Nederland naar Israël.

Start in het bruisende Tel Aviv

Zoals gezegd beginnen wij onze Israël reis in Tel Aviv. Vanaf het vliegveld pakken wij eerst de trein naar het station Ha’Hagana. En daarna een minibus naar het centrum van de stad. Overnachten in Israël is duur en daarom boekten we via Airbnb een klein appartement op loopafstand van het centrum en de zee. Hoewel Tel Aviv een stad is, voelt dit niet zo en is vrijwel alles lopend te bereiken. Wij komen pas in de avond aan en dus doen we de eerste dag weinig. In totaal verblijven we drie nachten in Tel Aviv. Wat wat ons betreft een prima periode is om alle bezienswaardigheden in Tel Aviv te ontdekken.

De eerste dag ontdekken we het oude centrum van de stad, Old Jaffa, gaan we street art spotten in de wijk Florentine en slenteren we langs het strand. De tweede dag in Tel Aviv lopen we langs het strand naar de oude haven in het noorden van de stad. Ook hier spotten we wederom te gekke street art en chillen we aan het strand. Want zelfs in november is de temperatuur in Tel Aviv nog super aangenaam.

Israël route: Tel Aviv Israël route: Tel Aviv Israël route: Tel Aviv Old Jaffa Israël route: Tel Aviv

Door naar het noorden van Israël: Haifa

Vanaf het treinstation Tel Aviv Hashalom pakken we na drie nachten in Tel Aviv de trein naar de noordelijke kuststad Haifa. Haifa is na Tel Aviv en Jeruzalem de derde stad van Israël en de belangrijkste havenstad in het noorden van het land. Ook in Haifa boeken we wederom een gezellig appartement via Airbnb.

Aangezien we op donderdag aankomen in Haifa en op vrijdag de shabbat begint doen we eerlijk gezegd weinig in Haifa. De bus of trein pakken naar andere bestemmingen in het noorden is onmogelijk en dus verkennen we enkel de stad zelf. Mooie plekken in Haifa zijn onder andere Carmel Beach, de Bahá’í Gardens en de straat Ben Gurion waar je de meeste winkels en restaurants vindt.

Israël route: Tel Aviv Israël route: Tel Aviv Israël route: Tel Aviv Israël route: Tel Aviv Haifa

Dagtrips vanuit Haifa

Heb je meer tijd te besteden in Israël en/of ben je in Haifa buien de sjabbat om?  Nazareth en Akko (Accre) schijnen bijzondere bestemmingen te zijn die je gemakkelijk als dagtrip vanuit Haifa kunt bezoeken.

Onze favoriete bestemming in Israël: Jeruzalem

Na drie nachten in Haifa pakken we de bus naar Jeruzalem. Een rit van een kleine twee uur. Meteen na aankomst duiken we het oude centrum van de stad in en zien we eindelijk de wereldberoemde klaagmuur. We kunnen meteen stellen dat Jeruzalem wat ons betreft de meest bijzondere bestemming in Israël is. De stad is een mengeling van culturen en religies en je kunt je hier met gemak dagenlang vermaken. Zelf verbleven we vier nachten in Jeruzalem, in het Talapin Hotel. Naast het oude centrum bezoeken we onder andere het Holocaust Museum, de orthodoxe wijk en doen we een dagtrip naar Bethlehem in Palestina.

Bekijk hier een overzicht met de meest bijzondere plekken en bezienswaardigheden in Jeruzalem

Israël route: Jeruzalem Israël route: Klaagmuur in Jeruzalem Israël route: Jeruzalem

Dagtrip van Jeruzalem naar Bethlehem in Palestina

Hoewel de spanningen tussen de Palestijnse gebieden en Israël de laatste tijd weer hoog oplopen konden wij gemakkelijk een dagtrip doen van Jeruzalem naar Bethlehem in de Westelijke Jordaanoever. Spijtig genoeg is het voor Palestijnen niet mogelijk om de grens over te gaan naar Israël. Voor Israëliërs en toeristen is dit geen probleem. Binnen een uur stonden wij in Bethlehem. De geboorteplaats van Jezus en een compleet andere wereld. Een trip naar de Palestijnse gebieden vanuit Israël is nogal beladen, maar geeft je meteen een compleet andere kijk op Israël. Het conflict tussen Joden en Palestijnen is ook na een bezoek aan Palestina voor buitenstaanders niet te begrijpen, maar geeft je wel zicht op beide kanten van het verhaal.

Reizen naar Palestina vanuit Jeruzalem

Reizen naar Palestina vanuit Jeruzalem is heel gemakkelijk zelf te doen. Wanneer je aankomt in de Westelijke Jordaanoever raad ik je echter wel aan om een gids te nemen. Hij of zij kan je meer vertellen over het leven in Palestina en geeft je een andere kijk op het conflict. Daarnaast hebben Palestijnen het alles behalve gemakkelijk. Door met een gids op pad te gaan kom je op andere plekken. En daarnaast draag je een steentje bij aan het leven van de Palestijnen.

Israël route: Dagtrip naar Behtlehem in Palestina vanuit Jeruzalem Israël route: Dagtrip naar Bethlehem vanuit Jeruzalem Israël route: Dagtrip naar Bethlehem vanuit Jeruzalem

Terug naar Istanbul

Na drie nachten in Tel Aviv, drie nachten in Haifa en vier nachten in Jeruzalem zit onze reis door Israël erop. Helaas, want Israël heeft nog zoveel meer te bieden. We zeker nog eens terugkomen. Om nóg langer door Jeruzalem te dwalen, maar ook om de natuur in te gaan en te dobberen in de Dode Zee. We hebben lang getwijfeld om met name de Dode Zee toe te voegen aan onze Israël route, maar met name vanwege de lage temperaturen hebben we besloten om dit te bewaren voor een volgende reis naar Israël. Want terugkomen doen we zeker.

Spreekt een reis door Israël in combinatie met de Palestijnse gebieden jou aan?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.