Wat kosten reizen door israel

Doen in Jeruzalem: Bijzondere plekken en bezienswaardigheden

Geüpdatet op

Jeruzalem is een stad met een mengelmoes aan culturen en religies. Een stad die historie ademt en voor verschillende geloven een belangrijke plek is. Het is zelfs één van de meest bijzondere steden die wij ooit bezochten. Wat te doen in Jeruzalem? Wij zetten de mooiste en meest bijzondere Jeruzalem bezienswaardigheden op een rij voor een te gekke stedentrip!

Om alle bijzondere plekken en bezienswaardigheden in Jeruzalem te kunnen ontdekken raad ik je zeker een dag of drie aan. Wil je daarnaast nog wat zien van de omgeving en de Palestijnse gebieden bezoeken, dan zijn een paar extra dagen fijn. Hieronder vind je een tien dingen die je zeker moet doen in Jeruzalem.

Op de kaart hieronder vind je alle Jeruzalem bezienswaardigheden zo duidelijk mogelijk terug.

Slenter door Jeruzalem Old Town, een mengelmoes aan culturen

Het oude centrum van Jeruzalem is dé plek waar culturen en religies samenkomen. Het is de plek waar het Christendom, Jodendom en de Islam samenkomen. Waar voor de Joden Jeruzalem de belangrijkste plek is in verband met onder andere de klaagmuur, is het voor islamieten een belangrijke plek vanwege de Rock of the Dome. Maar ook christenen zien Jeruzalem als een heilige plek. Hier is Jezus namelijk na zijn veroordeling aan het kruis naar naar zijn laatste executieplaats gebracht.

Het oude centrum van Jeruzalem ademt geschiedenis en dit voel je overal. Niet alleen vanwege de vele bezienswaardigheden. Ook vanwege de strenge controle en alle militairen die je overal ziet lopen. Het oude centrum is compact en heel gemakkelijk te voet te verkennen. Slenter door de islamitische wijk, de Joodse wijk, de christelijke wijk, maar ook de Armeense wijk en sluit de dag af bij de belangrijke klaagmuur – ook wel westmuur – waar Joden samenkomen en de Dome of the Rock.

Old Town Jeruzalem Israël
Old Town Jeruzalem Israël
Old Town Jeruzalem Israël
Doen in Jeruzalem: De oude stad van Jeruzalem
Dome of the Rock Jeruzalem Israël

Ga mee met een gratis Walking Tour door het centrum van Jeruzalem

Wij houden ervan om op eigen initiatief nieuwe plekken te ontdekken, maar soms kan het fijn zijn wat meer achtergrond informatie te verkrijgen. In Jeruzalem kun je gratis meegaan met een tour door de stad. Hier kun je informatie vinden en je aanmelden.

Proef lokale gerechten op de Machne Yehuda markt

Israël is een prachtige bestemming voor iedere foodie, want de Israëlische keuken is magisch. Met vele invloeden kun je tientallen verschillende gerechten proberen. Van uitgebreide maaltijden tot echte Israëlische mezzes – een soort van tapas. De Machne Yehuda markt in Jeruzalem is dé plek om al deze gerechten te proberen. Voor 99 shekel kun je bij een aantal verschillende restaurantjes en kraampjes verschillende gerechten proeven. Uitstekend voor de lunch. Ben je uitgegeten? Dan kun je ook nog eens uitstekend souvenirs shoppen of een lekker koud biertje drinken bij één van de kroegjes. Vooral ’s avonds is dit een super gezellige plek om samen te komen.

Geschiedenis in Jad Vashem, het Holocaust museum

Iedereen heeft wel eens een museum bezocht over de Tweede Wereldoorlog, maar het Jad Vashem, oftewel het Holocaust Museum in Jeruzalem gaat een stapje verder. In dit indrukwekkende museum worden herinneringen opgehaald aan alle Joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Je vindt er duizenden foto’s, gebruiksvoorwerpen uit de oorlog en bekijkt indrukwekkende videofragmenten van de oorlog of van overlevenden van de oorlog. Dit museum is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende plekken die ik bezocht in mijn leven. Stil werd ik ervan. Na het daadwerkelijke museum te hebben bezocht is er nog een speciale “Kids Memorial” waar duizenden vlammetjes te zien zijn in een pikdonkere ruimte ter nagedachtenis aan alle Joodse kinderen die tijdens de oorlog omkwamen.

De entree voor het Holocaust museum in Jeruzalem is gratis. Je bereikt het museum door vanaf het centrum de tramlijn te nemen naar het station Mount Herzl. Vanaf hier kun je naar het Holocaust Museum lopen. Een kaartje voor de tram kost 5.90 sjekel voor een enkele reis.

Jad Veshem
Jad Veshem - Holocaust Museum Jeruzalem Israël

Duik de natuur rondom Jeruzalem in

Je kunt je mag gemak dagenlang vermaken in Jeruzalem, maar mocht je wat tijd over hebben – wat wij helaas niet hadden – dan schijnt de omgeving van Jeruzalem spectaculair mooi te zijn. Denk bijvoorbeeld aan drijven in de Dode Zee, een tocht door de Negev woestijn of het bergdorp Masada. Een trip naar Jeruzalem is daarnaast goed te combineren met een bezoek aan de moderne stad Tel Aviv.

Bezoek het indrukwekkende Bethlehem in Palestina

Door Israëliërs wordt Jeruzalem gezien als hen officiële hoofdstad. Palestijnen daarentegen zien het oosten van Jeruzalem – dat officieel in Palestijns gebied ligt – als de officiële tweede hoofdstad van de onafhankelijke staat Palestina. Het is niet voor niets dat je veel beveiliging ziet in Jeruzalem en dat het niet altijd de meest veilige plek op aarde is. Tijdens onze dagen in Jeruzalem was het gelukkig rustig in de regio – wat een dag na ons bezoek aan Bethlehem helaas op slag veranderde – en dus brachten we en bezoek aan Bethlehem in de Westelijke Jordaanoever.

Het voelt een beetje dubbel om vanuit Jeruzalem naar Bethlehem te reizen. Je moet namelijk de grens over en ziet tijdens de rit de veelbesproken muur regelmatig opdoemen. Palestijnen is het niet toegestaan de grens over te steken en zijn niet welkom in Israël – mits ze een lastig te verkrijgen permit hebben. Israëliërs daarentegen kunnen zonder problemen de grens oversteken.

Bethelehem
palestine
Doen in Jeruzalem: Een dagtrip naar Bethlehem in Palestina
Doen in Jeruzalem: Een dagtrip naar Bethlehem in Palestina

Een spectaculair uitzicht over Jeruzalem vanaf de olijfberg

Het mooiste uitzicht over Jeruzalem heb je vanaf de Olijfberg in het oosten van de stad. Deze berg vervult in de Bijbel een belangrijke rol aangezien Jezus hier werd overgeleverd aan de Romeinen. Volgens Joden begon God hier met het tot leven wekken van overledenen. Weer zo’n plek die geschiedenis ademt dus. Niet alleen is het een belangrijke plek voor verschillende religies, je hebt hier ook nog eens het mooiste uitzicht over de stad. Een wandeling naar de olijfberg is dus zeker een aanrader om te doen in Jeruzalem. Het is niet voor niets één van de belangrijkste Jeruzalem bezienswaardigheden.

Doen in Jerzualem: De Olijfberg

Doen in Jeruzalem: Bewandel de Via Dolorosa

Zoals we al aangaven is Jeruzalem voor veel religies een heilige plek. Niet alleen vanwege de verschillende belangrijke bouwwerken, maar ook vanwege alles wat hier is gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld in de voetstappen van Jezus treden door de Via Dolorosa te bewandelen. Een straat die dwars door het oude centrum van Jeruzalem loopt. Hier tilde Ponitus Pilatus Jezus op zijn rug aan het kruis naar zijn laatste executieplaats. De weg eindigt bij de Heilige Grafkerk, de plek waar Jezus werd gekruisigd en begraven. Een plek waar je even 2000 jaar terug de tijd in wordt gezogen.

Bezoek de Klaagmuur (Westmuur)

Eén van de indrukwekkendste plekken die wij bezochten in Jeruzalem en waar ik wel naar kon blijven kijken is de Klaagmuur, ook wel de Westmuur in het oude centrum. Met stip de belangrijkste bezienswaardigheid in Jeruzalem. De klaagmuur is volgens het Jodendom het enige overblijfsel van de Joodse tempel die ooit gebouwd was op de Tempelberg. De Joodse bevolking komt hier bijeen om te bidden en een briefje achter te laten in de muur. Ook als niet gelovige is het mogelijk een briefje achter te laten. Houd er wel rekening mee dat mannen en vrouwen niet samen bidden. Het linkergedeelte is voor mannen en het rechter gedeelte voor vrouwen.

  • De entree voor de klaagmuur is gratis. Wel is er veel beveiliging en om bij de Klaagmuur te kunnen komen moet je eerst door detectiepoortjes. 
Doen in Jeruzalem: Klaagmuur bezoeken
De westmuur
Klaagmuur

Neem een kijkje in de Orthodoxe wereld

Waar je in Tel Aviv nog weinig orthodoxe Joden tegen zult komen, is dit in Jeruzalem wel anders. Zij bepalen echter niet het straatbeeld van de stad. Je ziet een mengeling aan culturen en religies. Anders is dit in de orthodoxe wijk Mea Shearim. De wijk ligt op loopafstand van het centrum, maar sleurt je mee terug in de tijd. Streng orthodoxe Joden wonen hier en zij niet perse heel blij met de komst van toeristen. Zorg er dus voor dat je je respectvol kleedt – armen en benen volledig bedekt en het liefst niet al te felle kleuren qua kleding. De vrouwen hier gaan helemaal zwart gekleed de straat op met een doekje om hun haar.

Mannen en vrouwen worden in deze wijk erg gescheiden en op sommige plekken is het voor mannen en vrouwen niet eens toegestaan om aan dezelfde kant van de straat te lopen. Houd hier dus als toerist rekening mee en ga niet hand in hand lopen of onnodig klef doen. Foto’s maken is ook geen aanrader. Daar zijn de meeste inwoners niet van gediend. Toch is het interessant om hier even rond te lopen en een klein kijkje te krijgen in het leven van orthodoxe Joden.

Doen in Jeruzalem: Orthodoxe wijk in Jeruzalem

Jeruzalem bezienswaardigheden: Bezoek The Dome of the Rock

The Dome of the Rock is beslist het bouwwerk in Jeruzalem dat een bijzondere lading heeft. Het is daarom ook één van de meest belangrijke Jeruzalem bezienswaardigheden. Voor de Joodse gemeenschap een belangrijke plek vanwege de ligging op de Heilige Tempelberg. Anderzijds een belangrijke moskee voor islamieten. Vlak naast de Klaagmuur zie je een loopbrug die verbonden is met The Dome of The Rock. Dit imposante bouwwerken is ook voor niet-moslims te bezoeken en wel via deze brug.

Dome of the Rock Jeruzalem Israel
Klaagmuur

Hoe kom je in Jeruzalem?

Het internationale vliegveld van Israël, Ben Gurion, is gunstig gelegen tussen de steden Tel Aviv en Jeruzalem. Tickets van Nederland naar Israël kun je tegenwoordig al vanaf een paar tientjes boeken. Vanaf het vliegveld vertrekt er meerdere keren per dag een bus die er een klein uur over doet naar het centrale busstation in Jeruzalem. Ook is het mogelijk om de trein te pakken, maar deze doet er wel langer over. Reis je liever eerst naar Tel Aviv? Ook vanaf hier is het mogelijk om de bus óf trein te pakken naar Jeruzalem. Israël is niet een heel groot land, dus de afstanden zijn relatief kort. Wij reisden van Haifa, in het noorden van het land, met de bus naar Jeruzalem die er net geen twee uur over deed.

Accommodaties in Jeruzalem

Hieronder vind je een aantal fijne accommodaties in Jeruzalem:

Wat zou jij graag willen zien en doen in Jeruzalem? Welke bijzondere Jeruzalem bezienswaardigheden spreken jou het meeste aan?