albelli-ipad-app1

Albelli iPad app voor fotoboeken | Review

Geüpdatet op

Met nog ruim 4000 foto’s op de computer van onze reis door Azië werd het hoog tijd voor een fotoboek. Een digitaal fotoboek. Wij testten daarom de Albelli iPad app.  Gelukkig was een collega van mij zo lief om haar iPad aan ons uit te lenen en na veel wikken en wegen kozen wij ervoor om een fotoboek te maken met de Albelli iPad app van één van de door ons bezochte landen; Thailand en het eindresultaat is super gaaf geworden. Hoe jij ook zo’n fotoboek maakt plus een blik op ons album lees en zie je hier!

Albelli iPad app

De albelli iPad app is hier gratis te downloaden in de App Store van Apple. Met de Allbelli iPad app hoef je niet meer achter je computer te kruipen om een mooi fotoboek samen te stellen. Het fijne aan de app is dat je heerlijk op de bank, onder een dekentje en met een kop warme chocolademelk je eigen fotoboek kunt samenstellen. Allereerst dien je de foto’s die je wilt gebruiken in de app te uploaden. Hiervoor zijn verschillende opties mogelijk, namelijk via de fotobibliotheek van je iPad, via Social Media als Facebook en Instagram, via Dropbox en vanaf je computer.

Zelf kiezen welke reisfoto’s je upload

Wanneer je je foto’s hebt gemaakt met je iPad en ze daar dus allemaal opstaan hoef je helemaal niets anders te gebruiken dan je tablet. Helaas is de door ons gebruikte iPad niet van onszelf en stonden er dus ook geen foto’s op van onze reis door Azië. Wij kozen er daarom voor om de foto’s vanaf onze harde schijf te uploaden naar de Albelli iPad app. Het fijne hieraan was dat we zelf konden kiezen welke foto’s wel en niet geüpload moesten worden en het uploaden kostte slechts enkele minuten.

Een fotoboek maken

Wanneer je de app opent kun je eerst kiezen tussen verschillende soorten fotoboeken en formaten, namelijk: liggend, stand of vierkant. Daarnaast kun je ook zelf kiezen voor het voor jou geschikte formaat, namelijk: S, M, L of XL. Voor ons fotoboek van Thailand kozen wij voor een liggend fotoboek met fotokaft in het formaat L. Dit fotoboek bevat standaard 24 pagina’s, maar deze kun je zelf uiteraard uitbreiden.

Albelli iPad app

Na te hebben gekozen voor het soort fotoboek en het formaat kun je ervoor kiezen om met een thema te werken. Er is keuze uit een aantal thema’s. Wij kozen voor het thema Minimalistic, aangezien we graag een strak fotoboek wilden waarin onze foto’sgoed uitkomen.Zodra je je foto’s naar het door jou gekozen fotoboek hebt geüpload en een thema hebt gekozen kun je kiezen welke indelingen je wilt gebruiken. Iedere pagina geeft standaard een eigen indeling weer, maar deze kun je uiteraard naar eigen wens aanpassen. De foto’s schuif je vervolgens naar de gewenste plek. Iedere foto die je in het fotoboek plaats kun je verkleinen, vergroten of verplaatsen. Zo kozen wij er bijvoorbeeld op sommige pagina’s voor om de gehele pagina te vullen met één foto. Onze mooiste Thailand foto’s.

Albelli iPad app

Op iedere pagina heb je naast het kiezen voor een eigen thema en indeling ook de mogelijkheid om tekst in te voeren. Wij kozen er enkel voor op iedere pagina waar een nieuwe bestemming begint een tekst te plaatsen met de plaatsnaam. De foto’s spreken verder voor ons voor zich en meer tekst en uitleg is wat ons betreft niet nodig.

Tijdens het maken van het fotoboek kun je onderaan de eerder gemaakte pagina’s in de gaten houden en heb je op ieder moment de mogelijkheid om een eerdere pagina te bekijken en waar nodig aan te passen. De app geeft daarnaast ook aan hoeveel pagina’s er nog vrij zijn. Wij kwamen er al vrij snel achter dat 24 pagina’s voor ons niet genoeg was. Daarom besloten wij om extra pagina’s toe te voegen. Uiteindelijk bestaat ons fotoboek uit 42 pagina’s. Voor de extra pagina’s komen er natuurlijk wel extra kosten bij.

Albelli iPad app

Albelli iPad appAlbelli fotoboek bestellen

Na het goed checken van het door jou gemaakte fotoboek en wanneer je helemaal tevreden bent kun je verder gaan naar het bestelscherm. Het nakijken van je fotoboek is erg belangrijk, dus doe dit vooral voordat je op de knop bestellen klikt. Naast dat je voor het standaard fotoboek kunt kiezen kun je ook nog (tegen meerprijs) kiezen voor platliggende pagina’s. Deze keuze maakten wij, aangezien we het erg vervelend vinden dat je pagina’s moet tegenhouden en zo onnodige beschadigingen krijgt. Wanneer je op bestellen klikt wordt het bestelproces voortgezet in je browser, kun je betalen en daarna wachten op een bevestiging.

Na de bestelling

Niet lang nadat je het fotoboek daadwerkelijk hebt besteld via de app ontvang je van Albelli een mail met daarin de mededeling dat Albelli je bestelling in goede orde heeft ontvangen en dat de persdrukken klaarstaan om jouw fotoboek te gaan maken. In deze e-mail staan ook nog eens de prijzen vermeld. Kort daarna ontvingen wij een e-mail met daarin de melding dat ons Online fotoboek klaar was om te bekijken. Erg leuk om je fotoboek nog even te bekijken terwijl het helemaal klaar is. Je hebt hierbij zelfs de optie om je online fotoboek te delen via Facebook, Twitter of je weblog.

Albelli iPad app

Vijf dagen na deze e-mails ontvingen wij weer een e-mail van Albelli. Er was iets niet helemaal goed gegaan met onze bestelling en dus liep alles wat vertraging op. Wij werden dus netjes op de hoogte gehouden. Slechts een dag hierna kregen wij een melding dat ons fotoboek klaar was en klaar stond om verzonden te worden. En inderdaad, twee dagen later werd het door ons gemaakte fotoboek keurig afgeleverd.

Het resultaat

Albelli iPad app
Albelli iPad app
Albelli iPad app
Albelli iPad app

Review Albelli iPad-app

Wij maakten met de Albelli iPad app ons eerste fotoboek via internet. Van eerder vakanties wist ik altijd nog tijd te vinden om foto’s te laten afdrukken en deze later in een gekocht foto-album te pakken. Van onze reis door Azië maakten wij echter zoveel foto’s dat hier geen beginnen aan was. Het maken van een fotoboek via internet stelden wij al maanden uit, omdat het ons ontzettend veel werk leek. De uitnodiging van Albelli kwam dus als geroepen. Een groot voordeel van de iPad app is dat je niet uren achter je computer hoeft te zitten, maar dat je lekker onderuitgezakt op de bank kunt hangen met je iPad in je hand en je eigen fotoboek kunt samenstellen.

Foto’s uploaden op tablet

Een ietwat chillere manier om een fotoboek te maken dus. Je moet er echter wel eerst voor zorgen dat je de foto’s op je tablet krijgt. Dit zorgde voor enig oponthoud aangezien wij geen foto’s hadden gemaakt met de iPad. Wij zochten daarom eerst op de computer foto’s uit die we wilden gebruiken die we daarna via de harde schijf naar de iPad uploadden. Zo moesten we bij de start van het fotoboek toch nog gebruik maken van de computer dus. Wanneer je al je foto’s op bijvoorbeeld Dropbox of Facebook hebt staan heb je hier geen last van.

Daarnaast was het af en toe even zoeken naar de goede/juiste manier om de foto’s op de juiste plek in het album te krijgen. Doordat je alles doet met touchscreen is het af en toe iets lastiger om alles exact zo te krijgen als dat je van te voren voor ogen hebt. Wel is het fijn dat je altijd terug kunt naar eerder gemaakte pagina’s en deze totdat je op bestellen klikt ieder moment kunt aanpassen.

Een nadeel aan de albelli iPad app is dat de app op dit moment enkel beschikbaar is in de App store van Apple. Wij hebben bijvoorbeeld een Samsung tablet en helaas werkt de Albelli app nog niet via Android. Wanneer deze mogelijkheid op de markt komt zullen wij zeker vaker online fotoboeken maken via Albelli. Het was ontzettend fijn dat Albelli ons op alle momenten op de hoogte hield van de voortgang en het fotoboek is zelfs nog mooier geworden dan dat we na het zien van het online fotoboek al dachten.

Meer informatie over de iPad app en Albelli vind je op de website van Albelli.

Hoe en waar maak jij altijd je fotoboeken? Heb je de Albelli iPad app al eens geprobeerd?

* Wij reviewen in dit artikel een product dat wij hebben gekregen. Wij schrijven echter nooit over producten of diensten waar wij zelf niet achterstaan en delen niets anders dan onze eigen mening.*

2 berichten over “Albelli iPad app voor fotoboeken | Review”

 1. Avatar van Simone
  Simone
  3 februari 2015

  Klinkt inderdaad wel leuk, maar ik heb ook de meeste foto's niet op mijn iPad staan. Dat maakt het dan weer een beetje onzinnig omdat eerst te doen denk ik. Ik gebruik zelf altijd Blurb. Prachtige boeken en makkelijk om mee te werken. Enne... Met laptopje op schoot lukt dat ook goed hoor! Het boek ziet er wel mooi uit!

 2. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
  Kirsten | Travelaar.nl
  3 februari 2015

  Dankjewel Simone! Daar heb je helemaal gelijk in. Met een laptop op schoot is ook helemaal prima inderdaad. Blurb ken ik niet! We hebben nog ontzettend veel foto's dus ik het eens bekijken. Thnx voor je tip!