Twee agenten terwijl ik de drone vlieg. Corruptie in Mexico.

Corruptie in Mexico: Dit maakten wij mee

Geüpdatet op

We zijn al een week of vijf in Mexico als we aankomen in wat volgens velen de leukste en hipste stad is van Yucatán, Tulum. Al op veel plekken hebben we te gekke beelden gemaakt met onze drone en natuurlijk willen we dit ook doen in Tulum. We zoeken online naar wat dronevideo’s voor inspiratie en komen de tofste filmpjes tegen van de Maya ruïnes van Tulum. We twijfelen even, maar als iedereen dit kan, dan zal het vast geen probleem zijn. Dit denken we.. Totdat er opeens twee gewapende politieagenten naast ons staan, uit het niets. Wij maakten de corruptie in Mexico van dichtbij mee.

Corruptie in Mexico

Als je zoekt naar informatie over corruptie in Mexico kom je verschillende verhalen tegen. Met name van toeristen die aangeven te zijn aangehouden vanwege snelheidsovertredingen met een huurauto. In veel van deze gevallen zijn de toeristen ervan overtuigd niet te hard te hebben gereden, maar geven de politieagenten – vaak zijn het er twee – toch aan dat er betaald moet worden door mee te gaan naar het bureau. Wanneer je aangeeft hier geen tijd voor te hebben of een andere reden gebruikt, wordt er in veel gevallen gezegd dat je ook ter plekke een “boete” kunt betalen. De verhalen lopen uiteen, maar er wordt gesproken van bedragen tussen de 20 en zelfs 150 euro. Het is maar net welke politieagent je treft dus lijkt het.

Zelf reisden wij ook met een huurauto door Mexico, maar gelukkig hebben wij hier geen enkele keer last van gehad. Wel hebben we een aantal keren moeten stoppen bij controleposten, maar na een leuk en gezellig praatje en het laten zien van onze papieren konden we iedere keer weer doorrijden. Mazzel misschien.

Vliegen met een drone in Mexico

Erick vliegt de drone. Corruptie in Mexico.
Corruptie in Mexico.

Regels met betrekking tot vliegen met een drone lijken per dag en per regio te verschillen. Online lees je dat het in Mexico is toegestaan mits je ver genoeg bij een vliegveld vandaan bent. En natuurlijk moet je ook niet met je drone gaan vliegen wanneer er een bord staat waarop duidelijk te zien is dat het niet is toegestaan. Zo vlogen wij bijvoorbeeld bewust niet met onze drone bij één an deze zeven moderne wereldwonderen, Chichén Itza. Al zien we daar online ook genoeg dronevideo’s van.

Corrupte agenten in Tulum

Al vrijwel meteen na aankomst in Tulum hebben we al in de gaten dat dit niet één van onze favoriete bestemmingen gaat zijn. Online staat Tulum bekend als dé hippie bestemming van het Yucatán schiereiland, maar hier zien wij weinig van terug. Het is overal mega druk, grote delen van het strand – dat bezaaid is met zeewier – zijn ingenomen door dure resorts en het is vrijwel overal chaotisch en weinig Mexicaans. Misschien hebben we de verkeerde plekken gezien, maar dit beeld van Tulum veranderd voor ons niet tijdens de kleine week dat we er zijn.

Tulum, Mexico

We besluiten er toch het beste van te maken en bezoeken een aantal cenotes, leven ons uit in Westerse restaurants – die zijn er genoeg te vinden in Tulum en zijn zeker heel goed – en bezoeken een dag het strand. Op onze laatste dag in Tulum besluiten we om na het aanschaffen van wat toffe souvenirs naar het strand te rijden om vanaf daar wat dronebeelden te maken. Het is al aan het einde van de middag en de stranden lopen leeg. Het perfecte moment dus.

Vliegen met een drone in Tulum, Mexico

Terwijl Erick de drone vliegt loop ik wat over het strand en maak af en toe een foto. Wanneer ik me omdraai om te kijken waar Erick is zie ik opeens twee gewapende agenten naast Erick staan die er op dat moment nog best aardig uitzien. Ik besluit om er nog niet naartoe te gaan en om eerst af te wachten. Als ik echter zie dat Erick dat de drone laat landen besluit ik om toch die kant op te lopen. Ik wil niet de kans lopen dat de agenten de drone pakken en we deze niet meer terug zien. Ik besluit meteen te vragen wat het probleem is waarop één van de agenten antwoord dat het niet toegestaan is om met een drone te vliegen. Prima. Als dat zo is, bieden we onze excuses aan en zullen we het niet nog eens doen. Ik geef aan dat er online zoveel video’s te vinden zijn waardoor we dachten dat het geen probleem was, maar hier wordt geen genoegen mee genomen. Er schijnt namelijk een bord te zijn waar duidelijk staat dat het niet mag. (We hebben hier nog een tijd naar gezocht, maar nooit gevonden en de agenten wilden het ook niet aanwijzen.)

Corruptie in Mexico
Corruptie in Mexico
Kustlijn in Tulum. Corruptie in Mexico.

“Volg ons maar de jungle in”

Er wordt gedreigd met het in beslag nemen van de drone en Erick moet met de agenten mee naar het bureau. “Prima, maar dan ga ik ook mee”, zeg ik eigenwijs. Maar nee, er is maar plek voor één persoon in de auto. De agenten – waarvan één Engels spreek en de ‘good coop’ speelt en de andere geen Engels spreekt en de ‘bad cop’ blijkt te zijn – discussiëren wat met elkaar en hebben in de gaten dat we niet zomaar opgeven. “Loop dan maar even mee naar boven zodat we jullie het bord kunnen laten zien waarop staat dat het verboden is”. Geen probleem, wij volgen wel. Erick met de drone in zijn handen en ik met de rugtas met al onze belangrijkste spullen op mijn rug. In de bloedhitte moeten we een heuvel oplopen waar normaal niemand mag komen. Voorop loopt de ‘bad cop’, daarachter Erick, dan ik – helemaal in paniek en alleen maar vragend aan Erick of het allemaal wel goed komt – en dan de ‘good cop’.  Eenmaal boven veranderd de sfeer en wordt er aangegeven dat de baas van het politiebureau écht heel boos zal worden. Hoogstwaarschijnlijk zullen we de drone zeker twee weken kwijt zijn en zal er een onderzoek gestart worden. Daar staan we dan, in een kleine jungle met twee gewapende agenten.

Twee agenten terwijl ik de drone vlieg. Corruptie in Mexico.

Ter plekke een boete betalen

Ik geef aan alle beelden te zullen verwijderen, maar dit hoeft niet. Zogenaamd wordt er overlegd met de baas. Als ze weer over een boete beginnen, heb ik door dat het misschien toch niet zo illegaal is als dat wordt gezegd. Ik vraag daarom heel brutaal of we niet gewoon nu een boete kunnen betalen? De beelden zullen we wissen en iedereen gaat zijn eigen gang. Er wordt overlegd en Erick moet meelopen met de ‘bad cop’ terwijl de ‘good cop’ mij aan de praat houdt. Het wordt zelfs gezellig en ik krijg een les over de Maya’s en de omgeving van Tulum. Totdat Erick naar me schreeuwt: “Kir! Hebben we ergens nog meer geld?” Maar nee, dat hebben we niet. We hebben op dat moment 2500 pesos (€110) bij ons, wat heel veel is voor ons doen. De agenten twijfelen even, maar nemen dan de 2500 pesos aan en geven aan dat we weg kunnen. Tijdens het afscheid nemen – we proberen ze maar zoveel mogelijk te vriend te houden – geef ik nog eens aan de beelden te zullen verwijderen. “Nee, dat hoeft niet. Bewaar maar mooi” wordt gezegd. Hoe dan!?

Dronebeelden van Tulum

Nog haast trillend van de spanning lopen we met de drone in onze handen en 2500 pesos armer naar de auto waar we uitgeteld neerploffen. Wat een avontuur. Wat een spanning. Maar de drone hebben we nog en we hebben zelfs een toffe video kunnen maken. Inclusief de beelden die we maakten in Tulum. Dure beelden. Hieronder kun je de betreffende video bekijken.

Tempel in Tulum. Corruptie in Mexico.

Hoe denken we nu over deze ervaring?

Achteraf zijn allerlei verhalen door onze hoofden gegaan. Verschillende scenario’s over hoe het ook had kunnen lopen. Was het misschien beter geweest om mee te gaan naar het bureau? Of hadden we helemaal geen “boete” moet betalen? Hadden we voet bij stuk moeten houden? We hadden zoveel kunnen doen, maar op dat moment voelde dit als de beste oplossing. Als de enige manier om zelfs en met drone weg te kunnen. Wat zou jij hebben gedaan?

Heb jij waar dan ook ter wereld al eens te maken gehad met corruptie op reis? Gelukkig is reizen door Mexico vooral heel leuk.

Meer Mexico?

5 berichten over “Corruptie in Mexico: Dit maakten wij mee”

  1. Avatar van Linda | travellersoftheworld
    Linda | travellersoftheworld
    15 september 2018

    Heftig dit! Wij hebben tot nu toe zoiets nog niet mee gemaakt, gelukkig maar. Wie weet tijdens onze wereldreis, maar ik hoop het niet

  2. Avatar van Wouter | Reisroutes.nl
    Wouter | Reisroutes.nl
    16 september 2018

    Hoi, vrienden hadden ongeveel hetzelfde, maar dan met een huurauto, ze hadden "zogezegd" een overtreding begaan, ... maar na genoeg te betalen was alles direct in orde ... opletten dus zou ik zeggen

  3. Avatar van Sam Donoghue
    Sam Donoghue
    16 september 2018

    Jeetje Ik ben ook in Mexico geweest en heb ook wel wat van hun corruptie gezien maar niets van dit kaliber... Wel moesten we bijna overal 2x toegang betalen om een toeristisch plekje te zien. Hopelijk wordt de corruptie ooit uit de wereld geholpen maar daar vrees ik voor.

  4. Avatar van Janet | thatonetime
    Janet | thatonetime
    20 september 2018

    Wat balen zeg. Ik had waarschijnlijk hetzelfde gedaan om er maar van af te zijn denk ik. Gelukkig hebben jullie de beelden nog. ;)

  5. Avatar van Marcella
    Marcella
    9 oktober 2018

    Jeetje, leuke voorpret voor onze reis dit ;-) Gedoe joh. Wij betaalden in Cuba wel overal veel geld voor Cubaanse begrippen, dus ik denk dat we her en der wel opgelicht zijn. Gewoon maar proberen of we erin trappen hé.