route vietnam

Route Vietnam: In 4 weken van zuid naar noord

Vietnam is een populaire reisbestemming in Zuidoost-Azië en ik snap helemaal waar dit vandaan komt. Het land heeft onwijs veel hoogtepunten. Van de Mekong Delta in het zuiden tot de stranden aan de kust en de prachtige natuur in het noorden. Wij reisden één maand door Vietnam – op de motor – en reisden van zuid naar noord. Heb je moeite met het plannen van je route door Vietnam? Wie weet helpt onze route je verder. Uiteraard kun je deze route door Vietnam ook van noord naar zuid afleggen.

TIP: Wil jij Vietnam ook gaan ontdekken op de motor? Lees dan dit artikel vol met belangrijke tips!

motorrijden in vietnam - route vietnam

Route Vietnam

Hieronder vind je alles wat je moet weten over onze route door Vietnam. Een reis die we maakten op de motor. Onze reis startte in het zuiden van het land en eindigde in Noord-Vietnam. Uiteraard is het ook mogelijk om deze route omgekeerd af te leggen.

Dag 1: aankomst Ho Chi Minh

Op 25 mei 2016 komen we na een vlucht van zo’n drie uur vanuit Kuala Lumpur aan in Ho Chi Minh City. Aangezien het al vrij laat is en we gaar zijn van de vlucht (en de vlucht de dag hiervoor van Bali naar Kuala Lumpur) pakken we een taxi naar ons geboekte hotel in district 1, de backpackerswijk in Ho Chi Minh City. In de avond verkennen we de omgeving en eten voor het eerst een heerlijke Vietnamese maaltijd. Inclusief loempia’s natuurlijk.

Dag 2 t/m 5: Ho Chi Minh City

In Ho Chi Minh City verblijven we in totaal drie volle dagen. In principe kun je hier minder tijd voor uittrekken, maar aangezien wij in Ho Chi Minh City een motor kochten zijn we iets langer gebleven om ook de highlights van de stad mee te pakken. De eerste dag brengen we een bezoek aan de chaotische en altijd levendige wijk Cho Lon, Chinatown (district 5). De volgende dag boeken we een tour naar de indrukwekkende Cu Chi tunnels en de laatste dag in Ho Chi Minh City brengen we door in het War Museum en de stad.

Slapen in Ho Chi Minh: Slapen in Ho Chi Minh City doen we in het Blue River 2 hotel. We slapen in een tweepersoonskamer met eigen badkamer, een mooi uitzicht over de stad en inclusief ontbijt in district 1, de backpackerswijk van de stad.

route vietnam

route vietnam ho chi minh city

Start van onze route door Vietnam op de motor

Totaal aantal afgelegde kilometers: Ongeveer 2000 kilometer

Dag 6: Ho Chi Minh City naar Bao Loc

Afgelegde kilometers: 192 kilometer

Reistijd: 6-8 uur

Op onze zesde dag in Vietnam halen we vroeg in de ochtend onze motor op die we kochten bij Tigit Motorbikes. Meer informatie over het motorrijden in Vietnam vind je hier. Door een medewerker van Tigit worden we de stad uitgeloosd en dan kan het grote avontuur beginnen. Vandaag start onze route door Vietnam op de motor. De bestemming voor deze dag is de stad Bao Loc. In Bao Loc is weinig te beleven, maar dat is juist wel leuk. We eten tussen de locals en slapen een nacht in een prima hotel.

Slapen in Bao Loc: Bao Loc is niet heel erg gericht op toeristen. Toch vonden wij een prima hotel: Minh Quan Hotel. Boeken doe je hier via Booking.com of via Agoda.

route vietnam

Dag 7: Bao Loc naar Dalat

Afgelegde kilometers: 110 kilometer

Reistijd: 5 tot 6 uur

Onze eerste echte bestemming in Vietnam waar we wat meer tijd zullen door brengen is Dalat. Dalat is gelegen in de bergen en de tocht er naartoe is adembenemend mooi. Onderweg komen we meer dan genoeg restaurantjes tegen waar we uitstekend kunnen lunchen voor een lage prijs.

Lees hier alles over de mooiste Dalat bezienswaardigheden

Dag 8: Dalat en omgeving

De volgende dag besluiten we om de omgeving van Dalat te verkennen. Dalat zelf is een gemiddelde stad waar niet heel veel te doen is, maar het ziet er wel erg gezellig uit. Het doet een beetje denken aan de Alpen in Europa. Met soortgelijke gebouwen in allerlei kleuren. Daarnaast is er een gezellig meer waar de locals hun vrije tijd graag doorbrengen. Wij stappen echter op de motor om de omgeving van Dalat te verkennen. Dalat staat voornamelijk bekend vanwege de vele geweldige watervallen en dus staan die vandaag op het programma. Als eerste bezoeken we de Elephant waterfall en daarna de Pongour waterfall.

Slapen in Dalat: In Dalat is er onwijs veel keuze aan guesthouses en hostels. Wij sliepen in Tulip Xanh hotel in een tweepersoonskamer met eigen badkamer en een ruim balkon. Boeken doe je hier via Booking.com of hier via Agoda.

route vietnam dalat

Dag 9: Dalat naar Nha Trang

Afgelegde kilometers: 137 kilometer

Reistijd: 6 tot 7 uur

Op dag 9 nemen we vroeg in de ochtend afscheid van Dalat. We hadden hier graag nog een dag extra willen blijven, maar aangezien we nog van alles op de planning hebben staan besluiten we om toch verder te gaan. Mocht je langer dan vier weken de tijd hebben voor Vietnam dan raad ik je aan om nog even in Dalat te blijven hangen.

Vandaag rijden we naar de kust. Naar de plaats Nha Trang waar we van te voren weinig positiefs over hebben gehoord en gelezen. Dit tocht er naartoe loopt dwars door de bergen langs de meest mooie watervallen die je helemaal voor jezelf hebt.Genoeg redenen om onderweg een paar keer te stoppen dus. Houd er rekening mee dat je in de bergen vrijwel geen restaurants of winkeltjes tegen zult komen. Aan het einde van de middag arriveren in Nha Trang.

route vietnam

Dag 10 t/m 12: Nha Trang

Nha Trang is een strandbestemming die vooral populair is voor Russen en dit zie je overal terug. Je vindt er veel Russische winkels, veel menukaarten zijn in het Russisch en zelfs veel Vietnamezen spreken een aardig woordje Russisch. Wij zijn inderdaad ook wat Russische toeristen tegen gekomen, maar ik moet zeggen dat we hier geen last van hebben gehad. Sowieso hoorden we dat het aantal Russen de laatste jaren is afgenomen vanwege de slechte koers van de Russische roebel. In Nha Trang komen we voornamelijk bij van de afgelopen dagen op de motor – want dat is toch vermoeiender dan het lijkt. Verder beschikt Nha Trang over een prima strand waar het perfect vertoeven is voor een paar uurtjes.

Wij zijn wat langer blijven hangen in Nha Trang dan gepland. Ons plan was om na twee dagen de nachttrein te pakken naar Da Nang, maar helaas bleek deze vol te zijn. Er zat dus voor ons niets anders op dan een extra dag te besteden in Nha Trang. Een aanrader is dus om meteen bij aankomst naar het station te gaan om een kaartje te kopen voor de nachttrein.

Slapen in Nha Trang: In Nha Trang slapen we in een super gezellig straatje waar alle locals bij elkaar komen en wij ons er tussen mensen. Binnen een paar minuten lopen staan we op het strand. We slapen in een heerlijke kamer met een klein balkon. Apus Inn, Nha Trang.

Dag 13: Van Nha Trang naar Da Nang

Afgelegde kilometers: 521 kilometer

Reistijd: 11 uur (in de nachttrein)

Na een dag wachten en spelletjes spelen bij een restaurantje naast ons hotel zitten we iets voor acht uur in de avond klaar in de nachttrein. Deze vertrekt bijna stipt op tijd. We kochten in Nha Trang een kaartje voor een vier-persoonscoupé die we delen met Lotte en Guido waarmee we door Vietnam reizen. De coupé is klein en vooral benauwd, maar de bedden zijn prima voor een nachtje.

Als je niet de nachttrein wilt nemen: Uiteraard hoef je voor deze route niet de nachttrein te pakken. Wij kozen ervoor omdat de rit van Nha Trang naar Da Nang behoorlijk lang is en je hier zeker twee reisdagen voor moet uittrekken. Om tijd te besparen kiezen wij voor de trein. Een andere optie is de (nacht)bus. Kies je er toch voor om deze trip op de motor af te leggen dan zijn Buon Ma Thuot, Plieku en Kha Duc prima bestemmingen voor een overnachting.

Voor het meenemen van je motor in de nachttrein betaal je 500.000 Vietnamese dong.

route vietnam da nang

Dag 14: Da Nang naar Hoi An

Afgelegde kilometers: 40 kilometer

Reistijd: Maximaal één uur

Vroeg in de ochtend (rond 7 uur) komen we aan op het station in Da Nang, maar hiervoor zijn we niet naar de kust gegaan. Zodra we onze motors op kunnen halen rijden we door naar Hoi An. Een stad veertig kilometer ten zuiden van Da Nang. In Hoi An verkennen we de stad, schaffen we wat kleding aan – daar staat Hoi An immers bekend om – en genieten we van de prachtige gebouwen.

Lees hier alles over Hoi An

Dag 15: Hoi An

Hoi An blijkt een gezellige stad met mooie gebouwen, maar ook een erg toeristische stad. Vooral in de avonduren wanneer de stad verlicht wordt door honderden lampions kun je niet om de vele (Aziatische) toeristen heen. Wij besluiten daarom om een kookcursus te doen buiten het centrum van Hoi An. Voor mijn verjaardag regelde Erick een kookcursus bij Ninh Binh op een eiland dertig minuten varen van Hoi An. Een geweldige ochtend hebben we hier gehad.

Slapen in Hoi An: In Hoi An verblijven we in het Ninh Binh gelegen in het UNESCO gedeelte van de stad. Het hotel beschikt over een klein overdekt zwembad, de kamers zijn ruim en erg netjes en een heerlijk ontbijt is inbegrepen!

Wil jij ook een kookcursus gaan doen in Hoi An? Neem dan een kijkje op de website van My Grandma’s Home Cooking.

route vietnam

route vietnam

Dag 16: Hoi An naar Da Nang

Vandaag rijden we naar Da Nang, maar eerst doen we in de ochtend een leuke tour. Rond negen uur worden we opgehaald door mister Phong die ons een ochtend gaat rondleiden door zijn dorp vijftien kilometer ten noorden van Hoi An. We worden meegenomen naar de markt, leren veel over de Vietnamese geschiedenis en genieten van een heerlijke lunch.

Aan het einde van de middag stappen we op de motor om heerlijke tapas te eten in Da Nang en om daar een nacht te slapen.

Dag 17: Da Nang naar Hue (Hai Van Pass)

Aantal kilometers: 100 kilometer

Reistijd: 5 tot 6 uur inclusief een aantal stops voor foto’s

Op de zeventiende dag van onze route door Vietnam staat één van de mooiste trips op de planning. Vandaag rijden we van Da Nang naar Hue over de beroemde Hai Van Pass. Een tocht langs de kust met prachtige uitzichten over verlaten strand en onbewoonde eilanden. Prachtig!

Aan het einde van de middag komen we aan in Hue waar we bijkomen van de vele indrukken.

Lees hier alles over de Hai Van Pass rijden in Vietnam

route vietnam - hai van pass

Dag 18: Hue

Vandaag brengen we door in Hue. Hue zien we van te voren als een gezellig groot dorp, maar blijkt een soort mini Ho Chi Minh City te zijn. Veel drukte, verkeer, getoeter. Chaos. Niet helemaal ons ding en daarom blijven we er slechts één dag. We bezoeken vandaag de verboden stad en lopen langs de parfum rivier.

Hue is voor ons één van de tegenvallende bestemmingen in Azië. Welke bestemmingen nog meer tegen vielen lees je hier!

route vietnam

route vietnam hue

Dag 19: Hue naar Khe Sanh

Aantal kilometers: 173 kilometer

Reistijd: 6 tot 7 uur

Vandaag starten we aan een aantal pittige reisdagen. De uiteindelijke bestemming in Phong Nha Ke Bang national park, maar om hier te komen zijn we genoodzaakt om een nacht te verblijven in Khe Sanh. Khe Sanh is een belangrijke stad geweest in de Vietnam oorlog en dat zie je aan de vele militaire standbeelden en de militaire basis die je kunt bezoeken. Wij komen echter pas aan het einde van de middag aan en besluiten om niet veel te ondernemen.

Slapen in Khe Sanh: Eerlijk is eerlijk. De hotels in Khe Sanh zijn allemaal niet om over naar huis te schrijven. Wij verbleven in één van de beste opties: Khanh Phuong hotel. Hier te boeken via Ninh Binh of Ninh Binh

Dag 20: Khe Sanh naar Phong Nha (Ho Chi Minh Trail)

Aantal kilometers: 244 kilometer

Reistijd: 9 tot 10 uur inclusief een aantal stops

NOTE: Houd er rekening mee dat je tijdens deze tocht niet veel leven tegen zult komen. Het is daarom belangrijk om genoeg benzine (ongeveer drie liter), eten en drinken mee te nemen voor onderweg.

De rit van Khe Sanh naar Phong Nha is één van de langste routes die we afleggen op de motor in Vietnam, maar niet de zwaarste. We volgen de Ho Chi Minh Highway die vlak langs de grens met Laos loopt. Een geweldige route door pittoreske dorpjes met enkel een aantal houten hutjes, de prachtig blauwe rivier, haarspeldbochten en adembenemende uitzichten.

route vietnam

Dag 21: Phong Nha Ke Bang national park

Vandaag geen scootertrip, maar een trip op een boot. We zijn in Phong Nha National park dat bekend staat vanwege haar geweldige grotten. Wij bezoeken vandaag de Phong Nha Cave, maar je kunt ook nog naar bijvoorbeeld de Paradise Cave of de Dark cave. Phong Nha is één van de mooiste plekken die wij bezochten tijdens onze reis door Vietnam.

→ Lees hier alles over Phonh Nha Ke Bang National Park en de omgeving

route vietnam

Dag 22: Phong Nha naar Ninh Binh

Aantal kilometers: 375 kilometer

Reistijd: 9 tot 10 uur

NOTE: Zorg ervoor dat je op tijd vertrekt. In het donker rijden in Vietnam is geen pretje.

Vandaag hebben we de saaiste en zwaarte tocht van onze hele reis door Vietnam. Vroeg in de ochtend verlaten we Phong Nha en rijden we richting Ninh Binh. Een tocht van 375 kilometer over de snelweg. Weinig mooie uitzicht. Het enige voordeel van het rijden over de snelweg is dat we redelijk door kunnen rijden, maar na deze tocht zijn we echt gebroken. Aan het begin van de avond – wanneer het al donker is en dat is echt geen pretje – komen we aan bij onze Homestay net buiten Ninh Binh in het gebied Tam Coc.

Lees hier alles over het magische Ninh Binh – oftewel ‘Halong Bay op het land’

Dag 23 – 24: Ninh Binh – Tam Coc

Op onze drieëntwintigste dag in Vietnam worden we verliefd op Ninh Binh. Ninh Binh is een kleine, slaperige plattelandsstad waar weinig te beleven is, maar de omgeving is des te mooier. Tam Coc staat ook wel bekend als Ha Long Bay op het water. Op bootje varen we door het gebied waarbij we genieten van enorme kalkstenen rotsformaties, een groener dan groene natuur en door drie grotten varen. Ninh Binh moet je zeker bezoeken tijdens je reis door Vietnam!

Het oorspronkelijke plan is om één dag in Ninh Binh te blijven, maar we genieten zo van de natuur en de rust dat we ervoor kiezen om een extra dag te blijven. Al die lange tochten breken je best wel op.

SLAAPTIP! Slapen deden wij bij ChezBeo Homestay. Een fan-tas-tische plek midden in de jungle! Je moet er wat voor over hebben om er te komen, maar het is het zeker waard! Vanaf hier kun je met de fiets – die je gratis kunt gebruiken – naar Tam Coc.

route vietnam

route vietnam

Dag 25: Ninh Binh naar Ha Long Bay

Aantal kilometers: 180 kilometer

Reistijd: Ongeveer 6 uur

Na lang twijfelen over de invulling van onze laatste dagen op de motor door Vietnam hebben we er toch voor gekozen om naar Ha Long Bay te reizen. De tocht is niet heel spannend qua uitzichten en we rijden vrijwel alleen maar door steden en over wegen met heel veel vrachtwagens. Oppassen geblazen dus. Aan het einde van de middag komen we aan in Halong City en net voor aankomst hebben we alvast mogen genieten van prachtige uitzichten over Ha Long Bay.

Slapen in Ha Long City: Hai Van Pass rijden.

Dag 26: Ha Long City naar Cat Ba Island

Aantal kilometers: 20 kilometer naar Tuan Chau island

Reistijd: Ongeveer 30 minuten

Het doen van een tour door Ha Long Bay is onwijs populair, maar ook vaak prijzig en behoorlijk toeristisch. Wij kiezen er daarom voor om zelf naar Cat Ba island te gaan, het grootste eiland van Ha Long Bay. Vanaf het eiland Tuan Chau – dat verbonden is aan het vaste land met een brug – pakken we de public ferry naar Cat Ba. Hiervoor betalen we – inclusief onze motor – 160.000 dong. De oversteek duurt een klein uur en is prachtig. Een goede betaalbare optie om Ha Long Bay te ontdekken! Bij aankomst op Cat Ba rijden we met onze motor over het eiland, lunchen we in Cat Ba town en genieten we van de uitzichten. Ha Long Bay is mooi. Heel mooi! Om vier uur in de middag pakken we de laatste ferry terug naar het vaste land.

→ Lees hier alles over Halong Bay on a budget!

route vietnam halong bay

route vietnam

Dag 27: Halong City naar Hanoi

Aantal kilometers: 190 kilometer

Reistijd: 4 tot 5 uur

Op dag 27 sluiten we onze route door Vietnam op de motor af met de laatste rit. Rond half 10 in de ochtend stappen we op de motor met Hanoi als eindpunt. Wederom niet de fijnste route om te rijden met veel vrachtwagens en bussen, maar we hebben het weer overleefd. Tegen twee uur in de middag komen we aan bij ons hotel in het Oude Kwartier in Hanoi. We hebben onze eindbestemming bereikt!

In de middag slenteren we door het Oude kwartier, regelen wat dingen in de stad en genieten van alle drukte, de geuren en de kleuren.

Dag 28 t/m 30: Hanoi

Hanoi is onze laatste bestemming in Vietnam waar we samen zijn met Lotte en Guido. We slenteren door het oude kwartier waar ook ons hotel is, we gaan naar de street food straat vlakbij het spoor en maken heel wat kilometers. Op 22 juli nemen we in de avond afscheid van Lotte en Guido die naar Ho Chi Minh vliegen voor een korte stop waarna hun avontuur door Japan begint. Hanoi is een heerlijke stad en favoriet van veel reizigers, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar Ho Chi Minh City. Misschien ook wel omdat daar onze eerste kennismaking met Vietnam plaats vond.

route vietnam hanoi

route vietnam

Dag 31: Hanoi naar Dien Bien Phu

Reisduur: Ongeveer 11 uur in de nachtbus

Op onze laatste dag in Hanoi checken we om 12 uur uit in het hotel waarna we de laatste kilometers maken door de stad en onder het genot van een drankje afscheid nemen van Pauline en Alexis. Hierna spelen we wat spelletjes terwijl we wachten op de nachtbus naar Dien Bien Phu, vlakbij de grens met Laos. Ons is verteld dat de bus rond zeven uur vertrekt, maar niets blijkt minder waar. Doordat onze pick-up veel te laat aan komt zetten zitten we uiteindelijk rond half acht in de bus die om acht uur vertrekt. Een pittige tocht van zo’n elf uur.

Dag 32: Dien Bien Phu

Vroeg in de ochtend, heel vroeg, rond half zes komen we na een vermoeiende busreis aan in de grensstad Dien Bien Phu. We lopen meteen naar het geboekte hotel waar we meteen ons bed induiken en een lekkere douche nemen. De dag brengen we door met series kijken en lui zijn. Sowieso is er in Dien Bien Phu weinig te doen, maar de omgeving is prachtig!

route vietnam dien bien phu

Dag 33: Dien Bien Phu naar Laos

Reistijd: Ongeveer 6 uur

De laatste dag van onze route door Vietnam gaat onze wekker om kwart over vier voor de bus naar Muong Khua in Laos die om half zes in de ochtend vertrekt. We zitten in de bus met vier andere backpackers, acht locals, wat kuikens, rijst en andere voedingswaren. Een leuk ritje. Vietnam je was mooi!

Wat vind jij van onze route door Vietnam?

Is twee weken genoeg voor Vietnam?

Van veel lezers krijgen wij de vraag “is twee weken genoeg voor Vietnam?”. In dit artikel kun je lezen dat wij over onze Vietnam route vier weken hebben gedaan. Vonden wij dit lang genoeg? Nee. Graag hadden wij meer tijd gehad, zodat we langer door hadden kunnen brengen in het noorden. Wil je twee weken naar Vietnam? Dan moet je keuzes maken. Ik raad je aan om dan te kiezen voor enkel het noorden of het zuiden.

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

4 reacties op “Route Vietnam: In 4 weken van zuid naar noord”

 1. Wat hebben jullie een mooie route gedaan zeg, erg leuk om te lezen! Ik heb Vietnam in 2007 bezocht en herken nog de nachttrein die jullie ook genomen hebben, grappig haha.. Hue vond ik ook niet zo bijzonder, Halong Bay en Hoi An vond ik wel heel leuk..

 2. Wat een toffe route! Ik zou zelf Sapa nog mee pakken en als ik het zo hoor zou ik me echt weken in Vietnam kunnen vermaken

 3. Loes schreef:

  Super fijn artikel, ook betreft het motorrijden in Vietnam.
  Wij vliegen in maart richting Ho Chi Minh (is nu de planning) en willen dan in drie weken naar het noorden toe. Het is echter wel zo dat we vanuit Hanoi richting de Filipijnen gaan en om die reden het zuiden van Vietnam niet willen bezoeken. Kunnen jullie aanraden waar we dan vanaf het zuiden het beste kunnen beginnen?

  • He Loes, dankjewel!
   Mooie plannen. En goede keuze want het noorden is een stuk mooier!
   Als ik jullie was zou ik dan vliegen op Da Nang, in het midden van het land. Hier kun je bijv ook bij Tigit Motorbikes een motor rijden.
   Groetjes Kirsten

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.