VPN

Met deze tips kun je veilig internetten op vakantie

Geüpdatet op

We kunnen er tegenwoordig niet meer zonder: Onze telefoon met een internetabonnement. Urenlang brengen we door op Facebook, Instagram en andere Social Media. En vooral tijdens een vakantie moeten alle vakantiefoto’s natuurlijk gedeeld worden. We maken er allemaal gretig gebruik van. En het liefst zo goedkoop mogelijk. Zo gebruikt iedereen het liefst een gratis internetverbinding in een hotel of restaurant om zo het thuisfront op de hoogte te kunnen houden. Maar heb je wel eens nagedacht over de risico’s van het gebruiken van allerlei openbare netwerken? Met deze tips kun je veilig internetten op vakantie en met iedereen je jaloersmakende foto’s en verhalen delen.

Gebruik een 3G of 4G verbinding

Het klinkt zo aantrekkelijk, al die gratis hotspots waar je op vakantie gebruik van kunt maken. Maar de veiligste optie om te internetten tijdens je vakantie is en blijft toch je eigen 3G of 4G abonnement op je smartphone. Voordat je op vakantie gaat schaf je daarom het beste een Sim Only abonnement met internet aan. Volgens de Europese wetgeving zijn roaming kosten gestandaardiseerd, waardoor de kosten voor mobiel internet vrijwel gelijk zijn aan het internetgebruik thuis. Zo kun je goedkoop én veilig internetten op vakantie.

Kirsten haar laptop. Veilig internetten op reis

Veilig internetten op vakantie: Maak gebruik van een VPN

Wil jij zeker weten dat je altijd en overal veilig kunt internetten, dan is een VPN installeren op je smartphone en/of computer de veiligste optie. Een VPN, een Virtual Private Network, is een soort privénetwerk voor jou. Op deze manier kan niemand jouw IP-adres – en dus de locatie vanaf waar jij aan het internetten bent – traceren. Er zijn meerdere gratis VPN’s beschikbaar, maar helaas zijn ook deze niet altijd 100% veilig. Wil je zeker weten dat je veilig kunt internetten op vakantie, dan kun je het beste voor een paar tientjes per jaar een VPN aanschaffen. Zelf maken wij op reis gebruik van de VPN Express VPN.

Maak geen verbinding met een netwerk zonder wachtwoord

Iedereen maakt wel eens gebruik van een openbaar netwerk. Een netwerk zonder een wachtwoord dat ook vaak een ‘hotspot’ wordt genoemd. Zo kunnen we lekker internetten in de trein, in de favoriete kroeg of op de camping. Superhandig! Want je kunt zo contact houden met het thuisfront. Het gevaarlijke aan zo’n onbeveiligde hotspot is het feit dat iedereen zo’n netwerk aan kan maken. Ook mensen die verkeerde bedoelingen hebben dus. Of hackers. Maak jij gebruik van een onbeveiligd netwerk en blijkt het netwerk van een verkeerd persoon te zijn, dan is er een kans dat deze persoon alles kan zien wat jij doet op je laptop of smartphone.

Hoewel het super aanlokkelijk klinkt om te verbinden met één van deze netwerken raden we je dit dus zeker af.

Voer nooit persoonlijke gegevens in op een open netwerk

Kun je niet anders en heb je helaas niet op tijd een Sim Only abonnement met internet afgesloten dan is het sowieso nooit verstandig om belangrijke zaken te regelen via een open netwerk. Voer nooit belangrijke wachtwoorden in en regel je bankzaken al helemaal niet online via een open verbinding zonder wachtwoord.

Open netwerken vergeten

Ook wanneer je toch zo nu en dan gebruik maakt van een open netwerk – bijvoorbeeld van je favoriete koffiezaak of kroeg – is het verstandig om regelmatig je netwerken te controleren. Wanneer je telefoon een bekend, open netwerk ziet zal deze namelijk opnieuw verbinding maken. Soms zelfs zonder dat jij er erg in hebt. Het is daarom belangrijk om regelmatig je lijst met gebruikte verbindingen op te schonen en je telefoon deze te laten vergeten.

Het jij nog aanvullende tips voor het veilig internetten op vakantie?