Rotskerken van Ivanovo Bulgarije

De rotskerken van Ivanovo in Bulgarije bezoeken

Geüpdatet op

De Rotskerken van Ivanovo behoren tot één van de mooiste bezienswaardigheden in Bulgarije. De bijzondere kerken die letterlijk zijn gehouwen uit rotsen liggen in het noorden van het land, vlakbij de grens met Roemenië en de stad Roese (Ruse Pyce). Een bezoek aan de Rotskerken van Ivanovo is dus goed te combineren met een reis van Roemenië naar Bulgarije – of andersom – of tijdens een mooie roadtrip door Bulgarije. Wil jij deze bijzondere rotskerken bewonderen? Hieronder vind je informatie over deze bijzondere bestemming in Bulgarije.

Het ontstaan van de Rotskerken van Ivanovo

Al tussen de dertiende en de zeventiende eeuw werden de Rotskerken van Ivanovo gebouwd en bewoond door een groep monniken. Op een bepaald moment waren er in de regio maar liefst veertig kerken en honderden bijgebouwen te vinden. Helaas zijn er op de dag van vandaag nog maar een aantal rotskerken te bewonderen. Sinds 1979 hebben de Rotskerken van Ivanovo een plekje veroverd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De kerken, chapellen en kloosters zijn niet alleen bijzonder vanwege de unieke bouwstijl, maar ook vanwege de prachtige muurschilderingen die binnen te bewonderen zijn.

Praktische informatie en tips voor je bezoek

  • De Ivanovo rotskerken zijn iedere dag geopend van 9 tot 18 uur.
  • De entreeprijs bedraagt 5 BGN per persoon, ongeveer €2.50.
  • Pinnen is niet mogelijk (2022).
  • Je ontvangt bij de ingang een lijst met informatie over de kerken en de historie (in het Engels). Tijdens ons bezoek ging de mevrouw die er werkt ook super veel interessante informatie vertellen.
  • Je kunt je auto gratis parkeren onderaan de heuvel.
  • De wandeling naar de ingang van de rotskerken is gemakkelijk te doen, maar is niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
Muurschilderingen Rotskerken van Ivanovo
Muurschilderingen Ivanovo rotskerken

Hoe kom je er?

Zoals eerder aangegeven vind je de Rotserken van Ivanovo in het noorden van Bulgarije zo’n 25 kilometer ten zuiden van de grensstad Roese en vlakbij de grens met Roemenië. Wil je de bijzondere plek bezoeken als dagtrip vanuit een stedentrip dan is Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, de beste plek om naartoe te vliegen. De afstand van Boekarest naar de rotskerken bedraagt ongeveer 100 kilometer. Je moet er wel rekening mee houden dat je een grens passeert. Toen wij dit deden duurde het gelukkig maar een paar minuten, maar je kunt ook pech hebben.

De Rotskerken van Ivanovo bezoeken als dagtrip vanuit de hoofdstad van Bulgarije, Sofia, is eigenlijk niet echt te doen. Deze afstand bedraagt namelijk ruim 300 kilometer.

Ingang
Rotskerken van Ivanovo

De beste manier om de plek te bezoeken is tijdens een rondreis door de Balkan, een roadtrip door Roemenië of een roadtrip door Bulgarije. Zelf reisden wij in onze zelfbouwcamper door Europa en bezochten we de Ivanovo rotskerken toen we onderweg waren van Roemenië naar Griekenland. Wil je een roadtrip maken zonder je eigen auto of camper, dan raad ik je aan om vliegtickets naar Boekarest of vliegtickets naar Sofia te boeken. Hier kun je dan een auto huren om te starten aan een geweldige roadtrip.

NOTE: Wil je de Rotskerken van Ivanovo bezoeken vanuit Roemenië met een huurauto? Check dan eerst bij de verhuurmaatschappij of dit mogelijk is en/of er extra kosten aan verbonden zijn. Roemenië en Bulgarije zijn beide lid van de EU, dus over het algemeen zal het geen probleem zijn. Voor het huren van een auto in Europa raden wij altijd Sunny Cars of EasyTerra aan.

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locatie van de Rotskerken van Ivanovo terug.

Waar te verblijven

De Rotskerken zijn gelegen bij het dorpje Ivanovo en ik kan je meteen vertellen dat hier niets, maar dan ook niets te beleven is. Reis je met een camper door Bulgarije dan raad ik je aan om te overnachten op Koukery Campsite (klik voor locatie) zo’n twaalf kilometer ten zuiden van de rotskerken. Deze kleinschalige camping wordt gerund door de liefste familie en vanaf je staplaats heb je de meest indrukwekkende uitzichten over de omgeving. De camping beschikt verder over een kleine keuken, heerlijke douches, een klein zwembad en een wasmachine. Wij betaalden op Koukery Campsite €20,50 per nacht (voor twee personen en een camper, zonder stroom).

Uitzicht Koukery Campsite

Reis je niet met een camper door Bulgarije, maar ben je op zoek naar een fijne accommodatie? Dan raad ik je aan om het aanbod qua accommodaties in Roese te vergelijken. Roese is de grootste stad in de omgeving.

Klik hier voor de accommodaties in Roese.