Primus essential trail kit

Primus Essential Trail Kit: Review

Geüpdatet op

Wie gaat kamperen sleept al snel veel te veel spullen mee. Spullen die je allemaal ergens kwijt moet. Minder irritant tijdens een lange kampeervakantie, maar des te irritanter wanneer je slechts een dag of twee gaat kamperen. Geloof me, we weten er alles van. Wij gingen daarom op zoek naar lichtgewicht kampeeruitrusting en kregen van Primus de Primus Essential Trail Kit opgestuurd om te testen. Hieronder lees je onze ervaringen met dit mini gasstelletje.

De Primus Essential Trail Kit

Primus is een Zweeds outdoor merk dat gespecialiseerd is in het kooktoestellen en gasbranders. Het bedrijf is vooral populair onder avontuurlijke reizigers. Maar ook wanneer je niet de typische avontuurlijke reiziger bent is de Primus Essential Trail Kit ideaal om in je bezit te hebben. De complete set (exclusief gasflesje) weegt nog geen 400 gram en bestaat uit een kookpan met een inhoud tot één liter, een koekenpan en een gasbrander. Alle elementen passen precies in elkaar waardoor het gehele setje zo compact is dat het ideaal is om mee te nemen. Zelfs in een backpack of rugzak tijdens het hiken.

Je kunt er ook voor kiezen om te koken met je eigen pannen. Het gasbrandertje kun je los op de gasfles plaatsen en hierop kun je je eigen pan plaatsen. In dit geval raad ik je eerder de Primus Essential Trail Stove aan.

Een gasfles kun je op veel plekken aanschaffen, zoals bij de Decathlon of Bever en kost slechts een paar euro.

Lichtgewicht gasstel
Primus Essential Trail Kit

Koken met de Primus Essential Trail Kit

Tijdens het kamperen op Nivon natuurkampeerterrein de Meenthe in zuid oost Friesland testten wij de Primus Essential Trail Kit uit tijdens het ontbijt. Want de hele set ziet er geweldig uit en is uitermate compact, maar kun je er wel een fatsoenlijke maaltijd mee bereiden? Het antwoord op deze vraag is, ja. Al moet je natuurlijk geen drie-gangen menu in elkaar willen zetten. Het koekenpannetje is ideaal voor het bakken van een ei, pannenkoek of het bakken van wat groente. Een echt grote maaltijd raad ik je niet aan, want het pannetje is vrij klein. De andere pan heeft een inhoud van één liter en is ideaal voor kant en klaar maaltijden of bijvoorbeeld het koken van pasta of rijst. Ideaal is dat aan de binnenkant van de kookpan inhoudsmaten zijn aangegeven en dat je vanwege de schenktuit de pan ook kunt gebruiken als maatbeker. De koekenpan kun je gebruiken dient als deksel voor de grotere pan en sluit deze perfect af.

In het begin is het wel wat lastig om de juiste temperatuur en krijgen en merkten wij dat het ei een beetje begon aan te bakken. Het is daarom wel belangrijk om genoeg olie of boter te gebruiken en om de stand van de gasbrander niet te hoog te zetten.

Conclusie: Is het een aanrader?

Dan zijn we toegekomen aan de belangrijkste vraag van deze review: ‘Is de Primus Essential Trail Kit een aanrader?’ Het antwoord hierop is zeker een volmondige ja. Al ligt het er zeker aan waar je het gasstelletje voor wilt gebruiken. Kampeer je met meer dan twee á drie personen, dan raad ik je een groter kookstel aan, maar voor twee personen kun je een aantal gemakkelijk maaltijden bereiden met de Trail kit. Hieronder heb ik nog eens de grootste pluspunten ene en aantal mindere punten op een rij gezet:

Pluspunten

 • Ideaal voor een korte kampeervakantie of hike
 • Perfect om mee te nemen in de backpack of rugzak
 • Super compact en lichtgewicht.

Aandachtspunten

 • De pannetjes kunnen niet in de vaatwasser en moeten met de hand afgewassen worden (geen probleem op reis natuurlijk, maar handig om te weten).

Eén bericht over “Primus Essential Trail Kit: Review”

 1. Avatar van Aniek
  Aniek
  15 augustus 2020

  Primus is ideaal op reis inderdaad! Ik heb echt een mini brander met een klein pannetje, waar ik snel wat mee kan opwarmen. Maar deze combinatie met twee pannen is ideaal, na 2 weken was ik wel door mijn eenpansgerechten heen ? Ik doe mee!