backpacken in nepal

Backpacken in Nepal: Alles wat je moet weten

Gepubliceerd op: 08-06-2017

Reizen naar Nepal voelt als belanden in een sprookje. Met haar gekleurde gebedsvlaggetjes, de besneeuwde toppen van de Himalaya en de prachtige tempels. Sinds 1951 is het land open voor toeristen en het land wordt dan ook door reizigers van over de hele wereld bezocht. Wil jij gaan backpacken in Nepal? Lees dan hier alles over de beste reistijd, de hoogtepunten van het land, je visum, de veiligheid, de kosten en meer.

Beste reistijd Nepal

De beste maanden voor een reis naar Nepal zijn de maanden maart tot en met mei. De temperaturen liggen dan gemiddeld tussen de 25 en 30 graden en de kans op regenbuien is klein. Met name tijdens onze zomermaanden is er veel kans op regen en sneeuw in Nepal. Wij reisden in december/januari naar Nepal en ik kan je vertellen dat het er ‘s avonds echt koud was. Zelfs in de hoofdstad Kathmandu. Huizen en hotels (met uitzondering van de dure hotels) beschikken niet over een verwarming, dus het enige dat je warm kan houden is een extra deken en een warme pyjama. Wij hadden ons hierin vergist, aangezien de temperaturen overdag wel rond de 20 graden liggen. Houd hier rekening mee dus.

backpacken in nepal

Waarom zou je gaan backpacken in Nepal?

Ben je gek op feesten, uitgaan en zuipen? Dan is Nepal niet de perfecte reisbestemming voor jou. Nepal is daarom ook niet weggelegd voor iedere backpacker. Maar wel voor iedere backpacker die houdt van avontuur en een prachtige omgeving. Uiteraard vind je in de grotere steden barretjes en kun je gerust een biertje drinken, maar verwacht geen grote feesten. Dat is ook niet waarom je naar Nepal moet gaan. Hier moet je genieten van de rust in de natuur, de chaos in de steden, verdwalen in de kleine steegjes, een trekking doen door de bergen en genieten van de onwijs vriendelijke bevolking.

Aardbeving Nepal

Vooral na de verwoestende aardbeving in 2015 kan het land jouw bezoek goed gebruiken. Het land wordt nog steeds heropgebouwd – voor zover dat overal mogelijk is – en kan dus jouw euro’s goed gebruiken. Eerder schreef ik in samenwerking met andere Nederlandse reisbloggers twee artikelen met redenen waarom jij juist nu naar Nepal zou moeten reizen. Juist nu, na de verschrikkelijke aardbeving in Nepal. Want zelfs nu, twee jaar later, is het prachtige land nog niet de oude.

backpacken in nepal

Reizen naar Nepal

Voor Nepalese luchtvaartmaatschappijen is het niet toegestaan om naar Nederland of ergens anders in de Europese Unie te vliegen. Vanuit Amsterdam vlieg je vanaf ongeveer €300 naar Kathmandu. Houd er rekening mee dat je vaak een tussenstop hebt in bijvoorbeeld Qatar of Oman.

Een andere optie is vliegen van Amsterdam naar Kuala Lumpur of van Amsterdam naar Bangkok. Vanaf deze bestemmingen kun je doorvliegen naar Kathmandu met Air Asia.

Vliegtickets:


Over land reizen naar Nepal

Wanneer je reis begint in buurland India is het mogelijk om over land naar Nepal te reizen. Zo kun je vanuit Varanasi bijvoorbeeld met de bus naar Pokhara. Deze busreis duurt ongeveer 12 uur. Een andere optie is reizen naar Gorakpur en vanaf daar de grens oversteken. Naar Gorakpur reis je bijvoorbeeld met de trein vanaf Varanasi. Bij de grens dien je dan de bus te pakken, naar je bestemming in Nepal.

Nepal reisadvies

Nepal wordt gezien als een veilige reisbestemming. In 2015 vond uiteraard de verwoestende aardbeving plaats en de kans dat dit nog eens gebeurt is aanwezig. Wanneer is echter niet te zeggen. Wij hebben ons nooit onveilig gevoeld in Nepal en zijn verliefd geworden op de lokale bevolking. Wat een lieve mensen! Wel moet er gezegd worden dat Nepal één van de armste landen ter wereld is en dat zie je. Op veel plekken kom je bedelaars tegen die allemaal wat van je willen. Hoe je hier het beste mee omgaat? Lees dit artikel. 

backpacken in nepal

Visum voor Nepal

Wanneer je wilt gaan backpacken in Nepal zul je moeten beschikken over een visum. Gelukkig is dit niet lastig. Nederlandse en Belgische reizigers kunnen bij aankomst in Nepal een visum regelen. Er zijn verschillende visums; één dag, 15 dagen, 30 dagen of 90 dagen. Een visum voor 15 dagen kost bijvoorbeeld 25 dollar en een visum voor 30 dagen kost 40 dollar. Houd er rekening mee dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn en dat je – bij de meeste grensposten – twee pasfoto’s dient in te leveren.

Wanneer je liever je visum vooraf wilt regelen is dit uiteraard ook mogelijk. Je dient dan een bezoek te brengen aan de Nepalese consulaat in Amsterdam.

Vaccinaties voor Nepal

Zoals eerder gezegd is Nepal één van de armste landen ter wereld en dat zie je ook terug in de hygiëne. Voor een reis naar Nepal worden daarom de vaccinaties DTP en Hepatitis A aangeraden. Wanneer je langer dan twee weken wilt gaan backpacken in Nepal wordt ook een vaccinatie voor buiktypus aangeraden. Informeer voor je reis altijd bij je huisarts of de GGD over benodigde vaccinaties.

backpacken in nepal

Kosten backpacken in Nepal

Nepal is één van de armste landen ter wereld en daardoor ook meteen één van de goedkoopste landen in Azië – of zelfs ter wereld – voor reizigers. Wijzelf gaven in Nepal net iets meer dan €20 uit per persoon per dag. Hiervoor sliepen we in een tweepersoonskamer in Kathmandu met eigen badkamer in inclusief ontbijt. Eten deden we in simpele restaurantjes, maar soms ook in westerse restaurants. We namen een aantal keren een taxi naar één van de dorpen in de Kathmandu vallei en kochten een aantal souvenirs.

Hier lees je een volledig artikel over onze uitgaven in Nepal.

Staat backpacken in Nepal al op jouw wishlist?

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

Eén reactie op “Backpacken in Nepal: Alles wat je moet weten”

  1. Jenny schreef:

    Ik vind Nepal fantastisch om doorheen te reizen. Ik was er in onze zomer. De temperatuur was prima, maar ik heb best wat regen gehad. Bovendien was het heel bewolkt en miste ik mooie uitzichten op de bergen

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.