Welke camperkoelkast voor mijn camper? Het eindresultaat

Welke camperkoelkast voor de zelfbouwcamper?

Geüpdatet op

Het is een belangrijk onderdeel in het traject van het bouwen van een eigen camper: de camperkoelkast. Omdat er veel verschillende technieken, afmetingen en merken bestaan, kan je snel het overzicht verliezen. We proberen in dit artikel uit te leggen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste camperkoelkast.

Absorptiekoelkast of compressorkoelkast?

Hoewel steeds vaker gekozen wordt voor een compressorkoelkast, leg ik toch kort de verschillen tussen absorptiekoelkast en compressorkoelkast. Daarnaast benoem ik ook alle voor- en nadelen van beide camperkoelkasten.

Absorptiekoelkast

Een absorptiekoelkast werkt op gas. Deze koelkasten werden vaak toegepast in campers omdat de elektrische schakelingen vaak niet genoeg capaciteit hadden bij stilstand van de camper. De werking van een absorptiekoelkast is nogal een technisch verhaal en niet echt belangrijk in dit artikel. Het komt erop neer dat de koelkast op gas werkt bij stilstand van de camper.

Omdat het verboden is te rijden terwijl de koelkast op de gasstand staat, werkt hij ook op 12 volt. Dit is bij stilstand geen optie, aangezien absorptiekoelkasten veel stroom verbruiken wanneer op de ‘elektrische stand’. Waar je ook rekening mee moet houden is het feit dat een absorptiekoelkast koelt afhankelijk van de buitentemperatuur. Dit is tussen de 20 en 25 graden. Als je dus in zuid Spanje zit, waar het ’s zomers 40 graden kan worden, is de kans op koude biertjes klein.

Voordelen absorptiekoelkast

  • Erg stil
  • Geen elektriciteit nodig bij stilstand

Nadelen absorptiekoelkast

  • Afhankelijk van gas
  • Hoog elektriciteitsverbruik bij stilstand
  • Koelt 20 tot 25 graden onder de buitentemperatuur
  • Werkt niet goed bij temperaturen onder nul
  • Moet voor een optimale werking waterpas staan
  • Vanaf 1000 meter boven zeeniveau kan het zijn dat de gasontsteking niet werkt
  • Moet een afzonderlijke luchttoevoer en afvoer hebben
Welke camperkoelkast voor mijn camper? Het eindresultaat

Compressorkoelkast

Omdat elektrische schakelingen in campers een steeds grotere capaciteit krijgen worden compressorkoelkasten steeds aantrekkelijker. Hiernaast is de technologie erg verbeterd, waardoor het verbruik van compressorkoelkasten tegenwoordig erg laag is. Ter verduidelijking: Een compressorkoelkast is een koelkast zoals je die gewend bent in je keuken. Af en toe slaat hij aan wanneer de koeltemperatuur te hoog is. Dit is dan ook het enige ‘nadeel’ wat ik heb kunnen vinden van de compressorkoelkast.

Voordelen compressorkoelkast

  • Altijd constant koelend
  • Je hoeft alleen de batterijlevel in de gaten te houden
  • Vriesvak met stabiele temperatuur
  • Kan overal geplaatst worden, mits er voldoende ventilatieruimte achter de koelkast zit

Nadelen compressorkoelkast

  • Maakt geluid bij het aanslaan

Vanwege de overweldigende voordelen van een compressorkoelkast heb ik in de rest van het artikel de absorptiekoelkast niet meer behandeld. Er is genoeg informatie te vinden mocht je toch meer willen weten over de werking en plaatsing van een absorptiekoelkast.

Is mijn elektrische capaciteit genoeg?

Camper compressorkoelkasten zijn eigenlijk allemaal op 12 of 24 volt. Ze zijn erg zuinig en zullen vrijwel zeker in jouw camper kunnen. Om er zeker van te zijn, raad ik je aan de capaciteit van je elektrische schakeling te berekenen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. In de documentatie van de koelkast die je kiest staat vaak het verbruik duidelijk vermeld. Hiermee wordt het een simpel rekensommetje of de koelkast geschikt is voor jouw camper.

Voorlader of bovenlader?

Een voorlader is de meest voorkomende koelkast omdat het inbouwen veel vrijheid geeft. De koelkast kan gemakkelijk onder het bed of in de keuken worden geplaatst. Het grote voordeel van een bovenlader is dat hij zijn temperatuur makkelijker vasthoud, aangezien koude lucht naar de bodem zakt. Bij het openen van een bovenlader zal de kou dus in de koelkast blijven. Of je een voorlader of bovenlader makkelijker vindt is natuurlijk afhankelijk van de indeling van jouw zelfbouw camper.

Pro tip!

Om (bier)blikken en (bier)flessen makkelijk kwijt te kunnen heb ik een bierkrat aan stukken gesneden zodat hij precies in het vak past. Het voordeel hiervan is dat je minder beweging hebt tijdens het rijden. Ik raad aan een Duitse bierkrat te nemen, aangezien deze gaten wat ruimer zijn. Zo passen er dus ook blikken in.

Hoe groot moet mijn camperkoelkast zijn?

Welke camperkoelkast grootte kies je? Dit is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en van de ruimte die je hebt. Vooral de diepte die je gekozen koelkast heeft zal bepalend zijn, omdat deze vaak dieper zijn dan de gemiddelde diepte van een camperkeuken. Naast de ruimte die je hebt, is het verstandig in te schatten hoeveel ruimte je daadwerkelijk nodig zult hebben. In principe is het natuurlijk zo dat een kleinere koelkast minder ruimte inneemt, goedkoper is en minder stroom verbruikt.

Wat is de beste plaatsing voor een camperkoelkast?

Het enige waarmee je rekening moet houden bij het plaatsen van een compressorkoelkast is de ventilatieruimte die de koelkast nodig heeft voor een goede werking. Net zoals bij de koelkast in de keuken thuis, kan hij niet worden dichtgezet aan de achterkant. Wanneer je de koelkast met de achterkant tegen de wand wilt plaatsen, hou er dan rekening mee dat je een ventilatierooster in de buitenwand van je bus zult moeten maken. Let erop dat dit rooster groot genoeg is. Hierover raad ik je aan de installatiehandleiding van je koelkast te raadplegen. Als de achterkant van de koelkast vrije ruimte achter zich heeft dan hoef je verder nergens rekening mee te houden.

Een handige tool die ons erg heeft geholpen bij het indelen van onze bus is VanSpace3D. Deze tool heeft een database met alle veelvoorkomende bussen, waardoor je zeker weet dat jouw ontwerp ook echt past.

VanSpace3D banner

Geluid

Je zult in veel artikelen lezen dat dit hét nadeel is van de compressorkoelkast. Uit eigen ervaring vind ik het heel erg meevallen. Zelfs wanneer je ’s avonds in bed ligt en net in slaapt dommelt is het aanslaan van de koelkast niet storend.

Dit hebben wij gedaan

Onze koelkast is de Indel B Cruise 85 compressorkoelkast. Deze koelkast kan op 12 of 24 volt aangesloten worden. Met 85 liter kan je echt verrassend veel boodschappen kwijt in de Indel B. Dit is vooral handig wanneer we op plekken stonden waar we een aantal dagen wilden blijven, zonder dat we weg hoefden.

Het vriesvak is koud genoeg om vis en vlees in te bewaren. IJsjes hebben we niet geprobeerd, maar aangezien er ook een ijsblokjesmal bij de koelkast wordt geleverd is dit vast goed te doen.

Onze koelkast is onder het bed geplaatst, naast onze keuken. Hoewel het geluid van een compressorkoelkast als nadelig wordt beschouwd, hebben wij hier totaal geen last van gehad.

Toen we in Santander op de openbare camperplaats stonden, hebben we een pizza besteld. De doos paste met gemak in de koelkast voor de volgende dag. Dit is een groot voordeel van de plaatsing onder het bed, omdat je hier veel diepte hebt.

Conclusie: Welke koelkast kiezen voor in camper?

Het kan afhangen van de situatie en persoonlijke voorkeur, maar wanneer de voor- en nadelen afgewogen worden op basis van gebruiksgemak, flexibiliteit en koelkwaliteit, komt er een duidelijke winnaar naar boven: De compressorkoelkast. Hoewel het afhankelijk is van de elektrische capaciteit van jouw camper, is het wat ons betreft de moeite waard om je elektrische schema zo aan te passen dat een compressorkoelkast wél op je huishoudaccu kan.