Reis accessoires voor je stedentrip

Je volgende stedentrip plannen met alleen handbagage doe je zo

Geüpdatet op

Reizen met alleen handbagage is een stuk goedkoper dan grote koffers bijboeken en voor een korte stedentrip heb je vaak voldoende aan een kleine rugtas of koffer. Toch kan het een uitdaging zijn om al je spullen in een kleine tas of koffer te proppen. En al helemaal als je graag vloeistoffen mee wilt nemen, want hiervoor zijn veel regels waar je rekening mee moet houden. Om het reizen met alleen handbagage voor jou een stuk gemakkelijker te maken lees je hieronder onze tips voor het reizen met handbagage en belangrijke informatie over wat wel en niet mee mag in je handbagage.

Kies de juist koffer of tas

Wil jij je volgende stedentrip gaan plannen en ben je van plan om lekker lichtgewicht te reizen? Dan is het natuurlijk verstandig om eerst te beginnen bij het aanschaffen van de juiste koffer. Bij Supersales shop je de mooiste en handigste Samsonite koffers voor betaalbare prijzen. Ook als je een langere reis gaat maken en wél een koffer in wilt checken. Hieronder lees je alles over de toegestane afmetingen voor je handbagage bij verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Wees goed geïnformeerd over de toegestane afmetingen voor handbagage

Of je nu vliegt met KLM, Transavia, Ryanair of TUI, de regels qua afmetingen voor handbagage zijn bij iedere luchtvaartmaatschappij anders. Bij sommige maatschappijen mag je zelfs twee stuks handbagage meenemen of een extra accessoire zoals een laptop- of cameratas. De regels omtrent de afmetingen voor handbagage veranderen regelmatig, met name doordat steeds minder reizigers willen betalen voor het inchecken van bagage. Check daarom voor het boeken van je vliegtickets altijd hoeveel handbagage je mee mag nemen. Hieronder zie je in een overzicht van de afmetingen voor handbagage voor de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen:

 • easyJet: 56 x 45 x 25cm
 • TUI : 55 x 40 x 25cm
 • Vueling: 55 x 40 x 20cm – accessoire toegestaan van max. 35 x 20 x 20cm
 • Transavia: 55 x 40 x 25cm
 • Lufthansa: 55 x 40 x 23cm
 • KLM: 55 x 35 x 25cm – Accessoire toegestaan van max. 40 x 30 x 15cm
 • Corendon: 55 x 35 x 25cm
 • Iberia: 56 x 45 x 25cm
 • Wizz Air: 42 x 32 x 25cm*
 • Ryanair: 55 x 40 x 20cm*

*Deze regels gelden wanneer je een Economy Ticket boekt bij genoemde luchtvaartmaatschappijen. Voor Comfort en Business-Class gelden vaak andere regels.

Reizen met alleen handbagage

Vloeistoffen mee in je handbagage

De reden waardoor veel reizigers niet kiezen voor het reizen met handbagage is vanwege de vele regels omtrent het meenemen van vloeistoffen in je handbagage. Hier zijn een aantal strenge regels voor, maar dit betekent niet dat vloeistoffen niet meegenomen worden. Hieronder lees je met welke regels je rekening moet houden en wat wel en niet mag.

 • Je mag vloeistoffen meenemen die in een verpakking zitten van maximaal 100ml. Kleine verpakkingen douchegel, shampoo en zonnebrand mogen dus gewoon mee in je handbagage. Een handige optie is het meenemen van handige navulbare flesjes die je voor iedere reis kunt vullen met de vloeistoffen die jij mee wilt nemen.
 • Shampoo hoef je tegenwoordig niet meer in vloeibare vorm mee te nemen. In onze reisshop verkopen wij shampoo bars die je zonder problemen in je handbagage mee mag nemen. Met één shampoo bar kun je tot 80 keer je haren wassen.
 • Vloeistoffen die je mee aan boord wilt nemen moeten allemaal in een doorzichtig plastic, hersluitbaar tasje zitten. Dit tasje mag geen grotere inhoud hebben dan 1 liter. Bij veel vliegvelden worden deze hersluitbare zakjes tegenwoordig gratis uitgedeeld.
 • Per persoon mag je maximaal 1 liter vloeistoffen meenemen.
 • Voor het meenemen van vloeibare medicijnen moet je een doktersverklaring bij je hebben, zodat je grotere verpakkingen mee kunt nemen.
 • Wil je bijvoorbeeld als souvenir een lokale fles alcohol aanschaffen, dan kan dit na de douane. Alle aankopen die je hier doet mogen mee aan boord als handbagage als ze in een gesloten tas zitten en de aankoopbewijs aanwezig is.
 • Flesjes water mag je niet altijd meenemen door de douane. Wij nemen daarom altijd een navulbare waterfilter drinkfles of dopper mee die we na de douane bij de kraan kunnen vullen.
Reizen met alleen handbagage - Shampoo Bars

Verboden voorwerpen in de handbagage

Niet alleen bij het meenemen van vloeistoffen in je handbagage moet je rekening houden met de opgestelde regels. Ook scherpe voorwerpen, zoals een schaar, scheermesjes, een zakmes of nagelvijl mogen niet aan boord mee worden genomen. Bij veel voorwerpen sta je er niet bij stil dat het verboden zou kunnen zijn. Neem daarom altijd het zekere voor het onzekere en laat scherpe voorwerpen lekker thuis. Eenmaal aangekomen op je reisbestemming kun je alles aanschaffen dat je niet mee hebt kunt nemen.

Houd rekening met wat je aandoet en meeneemt in het vliegtuig

Reizen met handbagage kan voor sommige reizigers een uitdaging zijn. Want wat neem je allemaal mee? Je moet tenslotte keuzes maken. Een handige tip is dat je rekening houdt met wat je aandoet in het vliegtuig. Zo trek ik altijd mijn zwaarste schoenen aan en een dik vest of dikke trui + sjaal neem ik ook altijd mee. De sjaal kan ik als dekentje gebruiken en het dikke vest of de dikke trui hoef ik niet in een koffertje te proppen. Zo kun je stiekem al veel meer meenemen dan je vooraf dacht.

Wat neem je mee in je handbagage?

Voordat je op reis gaat met alleen handbagage is het belangrijk om een goede koffer of rugtas aan te schaffen. Hou hierbij goed rekening met de toegestane afmetingen. Zoals ik hierboven aangaf is het handig om een dikke trui of een dik vest en een sjaal mee te nemen het vliegtuig in. In je handbagage koffer of tas kun je dan de rest van je kleding stoppen. Om zo weinig mogelijk mee te kunnen nemen is het belangrijk dat je kleding meeneemt die je allemaal goed met elkaar kunt combineren. Reis je naar een koudere bestemming dan is een thermo legging die je kunt dragen onder je broek altijd handig.

Een handbagage koffer is zomaar vol en daarom is het niet handig om reisgidsen en/of leesboeken mee te nemen. De oplossing hiervoor? Een E-reader. Deze neemt vrijwel geen ruimte in en je kunt met gemak honderden boeken lezen.

Reizen met alleen handbagage

Een handdoek is nog iets waardoor je koffer of tas snel vol zit. Check daarom vooraf altijd of je hotel of hostel handdoeken aanbiedt. Niet overal is het inbegrepen bij de kamer, maar soms kun je het huren. Is het niet inbegrepen dan raad ik je aan hamamdoek aan. Een hamamdoek kun je in veel situaties gebruiken. Als gewone handdoek bijvoorbeeld, maar ook als strandlaken, dekentje in het vliegtuig of het openbaar vervoer of bedekking bij het bezoeken van een tempel of kerk. Is een hamamdoek teveel van het goede – voor mannen bijvoorbeeld – dan kun je ook kiezen voor een handige, sneldrogende microvezel handdoek. Deze zijn klein, drogen snel en zijn handig mee te nemen.

Reizen met alleen handbagage: Zo pak je in

Om zoveel mogelijk in je kleine koffer of rugtas mee te kunnen nemen is het handig om je kleding in te pakken in packing cubes of vacuumzakken. Met packing cubes of vacuumzakken kun je verschillende spullen handig gezamenlijk inpakken en maak je geen grote bende als je iets zoekt in je koffer. Om ruimte te besparen kun je je kleding het beste oprollen. Op deze manier heb je ook nog eens het voordeel dat de kleding minder kreukt.

Heb jij nog handige, aanvullende tips voor het reizen met handbagage?