Review: De Nighthawk M6 Pro mobiele modem

Review: De Nighthawk M6 Pro mobiele modem

Geüpdatet op

Omdat we met onze camper op veel plekken komen waar het internet niet optimaal is, en omdat we voor Travelaar natuurlijk niet zonder kunnen komen te zitten, zijn we op zoek gegaan naar een mobiele modem voor in de campervan. We mochten van Netgear de Nighthawk M6 Pro testen om te kijken of dit een oplossing is voor het probleem. In dit artikel reviewen we deze mobiele modem en kijken we of het ook echt zo veel verschil maakt ten opzichte van de hotspot van je telefoon.

De Nighthawk M6 Pro

De Nighthawk M6 Pro is mooi vormgegeven en je kunt dan ook zien dat Netgear alles uit de kast heeft gehaald om een mooi product op de markt te zetten. Het touchscreen is een uitstekende grootte en de touchkeys zitten op een lekkere plek. Aan de onderkant zitten twee aansluitingen voor een externe antenne. Het opladen gaat via een een standaard usb-c poort. Om de maximale snelheid uit de modem te halen is ervoor gekozen om een RJ45 aansluiting op de mobiele modem te maken. Hiermee kun je je laptop direct aansluiten met een netwerkkabel.

De Nighthawk M6 Pro past makkelijk in de hand

Mobiel netwerk

Voor ons is het belangrijk dat we verbinding kunnen maken op plekken waar dit met je telefoon niet kan. Het kan soms een kwestie zijn van een paar meter. Waar je op de weg wel internet had, kom je erachter dat de verbinding op de parkeerplaats (waar je overnacht) enorm slecht is. De M6 Pro biedt de uitkomst.

Sterkte interne antenne

Doordat de antenne die in de M6 zit een stuk krachtiger is dan die van je telefoon, is de kans dat de modem het signaal wel oppakt erg groot. Dit geeft een stuk meer vrijheid, of je nu in een camper zit of in een hotel aan de rand van de stad.

De mobiele modem in de Bardenas Reales, naast de bus van Travelaar.
Ook middenin de semi-woestijn Bardenas Reales hebben we een stabiele 5g verbinding

Optie voor een externe antenne

Mocht het voorkomen dat zelfs de interne antenne van de Nighthawk het 4g/5g signaal niet oppakt, dan is er de mogelijkheid een externe antenne aan te sluiten op de connectors aan de onderkant van de mobiele modem. Deze antenne is nog krachtiger dan de interne antenne en biedt nog betere dekking. Helemaal wanneer hij in de richting van de dichtstbijzijnde netwerktoren wordt gericht.

Wij hebben de externe antenne echter nog niet nodig gehad.

Wifi/lokaal netwerk

Naast het mobiele netwerk, is het natuurlijk ook belangrijk dat je ’thuis’ netwerk stabiel is. Hieronder leg ik een aantal belangrijke punten uit over het wifi netwerk van de M6 Pro.

De mobiele modem door het raam van de camper van Travelaar

Dual band

De Nighthawk M6 Pro heeft de mogelijkheid voor 2,4 GHz en/of 5 GHz. Hieronder een aantal belangrijke punten van beide frequenties:

2,4 GHz:

  • Beslaat een groter gebied
  • Gaat goed door muren
  • Compatibel bijna alle wifi-apparaten
  • Doordat er erg veel apparaten op deze frequentie werken, kunnen er conflicten ontstaan

5GHz:

  • Beslaat een relatief klein gebied
  • Gaat minder goed door muren
  • Veel minder ‘concurrentie’ op de frequentie, wat zorgt voor een stabiele verbinding
  • Sneller dan 2,4GHz
  • Stabieler wanneer er veel gebruikers op het netwerk zitten

Hoewel de ‘nadelen’ van 5GHz hier misschien doorslaggevend zijn, is het feit dat er een stuk minder apparaten op de 5GHz band zitten de allerbelangrijkste.

De mobiele modem kun je een 2.4GHz netwerk en/of een 5GHz netwerk opzetten.
Wij noemen onze bus wel eens ‘De Batcavemobiel’

Gastnetwerk

“Hé buurman, mag ik je wifi even gebruiken?” Dit zal geen gekke vraag zijn wanneer je op de camping staat. Met de M6 zet je eenvoudig het gastnetwerk aan. Dit netwerk heeft een aparte naam en een apart wachtwoord. Je kunt deze dus weer uitzetten wanneer de gebruiker klaar is, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat de databundel per ongeluk opgemaakt wordt door de buurman.

Met de Nighthawk M6 Pro kun je gemakkelijk een gastnetwerk instellen.

Datalimiet instellen

Vooral als je in het buitenland bent, zul je te maken krijgen met datalimieten. Als je wilt voorkomen dat je zonder data komt te zitten, dan kun je een datalimiet instellen zodat je altijd data achter de hand hebt. Ook kun je een cyclus instellen voor de begindag van je contract, zodat je precies weet hoeveel je verbruikt hebt. Erg handig als je met een gerust hart wilt beginnen aan een nieuwe serie.

RJ45 netwerkpoort

Iets dat niet veel mobiele modems hebben is een netwerkaansluiting, waarmee je je apparaat fysiek aan de Netgear kunt koppelen. Hiermee behaal je de maximale snelheid. Ook is het handig wanneer je in een situatie zit waarin wifi geen handige optie is.

De Netgear Mobile app

De makkelijkste manier om de modem te bedienen is via de Netgear app. Deze app kun je in de Play Store of de App Store downloaden.

Nadat je de app geïnstalleerd hebt, krijg je een dashboard te zien met alle functies van de modem. Hier kun je eenvoudig alle instellingen aanpassen, zodat je niet elke keer de modem van zijn vaste plaats hoeft af te halen.

Het dashboard van de Netgear app. Met deze app kan de mobiele modem makkelijk bediend worden.

Is de Netgear Nighthawk M6 Pro de ultieme modem voor in de camper?

Ja, De Netgear lost veel connectieproblemen op in gebieden waar je met een eenvoudige mobiele modem of de hotspot van je telefoon geen verbinding hebt. We zijn dus erg tevreden met de functies van de M6.

De Nighthawk M6 Pro is te verkrijgen via de officiële Netgear site of via Bol.com.