Parkeren in Groningen

Parkeren in Groningen: Alles over betaald en gratis parkeren in Groningen stad

Geüpdatet op

Wie met de auto naar Groningen stad rijdt voor een fijne stedentrip moet natuurlijk zijn/haar auto ergens kwijt. Net als in andere steden in Nederland is parkeren in Groningen op veel plekken niet goedkoop. Maar gelukkig zijn er andere opties voor het parkeren van je auto tijdens je stedentrip Groningen. In dit artikel gaan we in op de beste plekken voor betaald en gratis parkeren in Groningen stad.

Betaald parkeren: Parkeergarages in Groningen centrum

De fijnste plek om de auto te parkeren in Groningen tijdens je stedentrip is natuurlijk in de binnenstad. Zodat je alle bezienswaardigheden in Groningen stad te voet kunt ontdekken. Er zijn een aantal parkeergarages te vinden in de binnenstad, maar vanzelfsprekend is dit ook de duurste optie qua parkeren in Groningen. Hieronder heb ik een aantal parkeergarages in Groningen opgesomd waar je gemakkelijk je auto kunt parkeren:

 • Interparking Groningen centrum: Dit is de meest ideale parkeergarage in Groningen als je een bezoek wilt brengen aan de binnenstad vanwege de ligging pal achter de Vismarkt. Hier parkeren kost €0,50 per 9 minuten met een maximum dagtarief van € 22,-.
 • Parkeergarage Forum: Parkeergarage het Forum is één van de nieuwste parkeergarages in het centrum van Groningen en beschikt over 293 plaatsen. Hier parkeren kost €1 per achttien minuten en €24 per dag.
 • Damsterdiep: Aan de andere kant van de stad (oostkant) kun je parkeren in parkeergarage Damsterdiep. De parkeergarage beschikt over 354 plekken. Voor het parkeren betaal je hier €1 per 22 minuten en €21 per dag. Deze parkeergarage in Groningen ligt vlakbij het UMCG en op ongeveer zeven minuten lopen van de Grote Markt.

Q-Park parkeergarages Groningen Centrum

Naast bovenstaande parkeergarages zijn er nog een aantal Q-Park locaties te vinden in het centrum van de stad.

 • Q-Park Ossenmarkt: Q-Park Ossenmarkt is een parkeergarage net buiten de gracht, maar op loopafstand van alle bezienswaardigheden in Groningen stad. De parkeergarage beschikt over 320 plekken. De kosten hier bedragen tussen de €0.60 en €0,90 per 15 minuten en €24,50 per dag.
 • Q-Park Rademarkt: De parkeergarage aan de Rademarkt, vlakbij één van de mooiste hofjes in Groningen (Sint Anthony Gasthuis) en is een ideale plek om je auto te parkeren in Groningen. Hier betaal je per 15 minuten hetzelfde tarief als bij de Ossenmarkt, met een maximum van €23 per dag.
 • Parkeergarage Q-Park Museum Centrum: Een andere parkeergarage in het centrum van Groningen ligt vlakbij het Groninger Museum en Centraal Station Groningen. Voor het parkeren hier betaal je €1 per 17 minuten of een gedeelte hiervan en €19,50 per dag.
 • Westerhaven: Q-Park Westerhaven is een ideale plek om te parkeren in Groningen als je wilt winkelen in de binnenstad en bijvoorbeeld de Primark en/of Mediamarkt. Voor het parkeren hier betaal je €1 per 17 minuten en maximaal €19,50 per dag. Q-Park is met 724 beschikbare parkeerplekken de grootste parkeergarage in Groningen stad.
Parkeren in Groningen

Low-budget parkeren in Groningen centrum

Naast bovenstaande parkeergarages zijn er nog een aantal parkeergarages in Groningen waar je goedkoper je auto kunt parkeren. De kosten bedragen hier €10 tot €12 per dag. Vanaf alle onderstaande parkeergarages in Groningen loop je binnen tien minuten naar de binnenstad.

 • Boterdiep: Vanaf de parkeergarage aan het Boterdiep loop je in ongeveer zeven minuten naar de Grote Markt. Deze parkeergarage is de goedkoopste optie qua parkeren in Groningen. Je betaalt hier €1 per 24 minuten of €12 per dag.
 • Parkeergarage Circus: Vlakbij het Boterdiep kun je je auto parkeren in parkeergarage Circus onder winkelcentrum De Beren. Hier parkeren in Groningen kost €1 per 24 minuten of €12 per dag. Deze parkeergarage ligt vlakbij het Noorderplantsoen en op zo’n acht minuten lopen naar de Grote Markt. Ook als je hier niet parkeert is de parkeergarage een bezoekje waard trouwens vanwege de geweldige streetart!
 • Q-Park Oosterpoort: Deze parkeergarage ligt iets uit het centrum, maar nog steeds op een perfecte locatie om lopend de stad te verkennen. Deze parkeergarage is één van de goedkoopste parkeergarages in Groningen. Je betaalt hier €1 per 20 minuten en maximaal €10 per dag.
Parkeren Boterdiep Groningen

Gratis parkeren in Groningen stad

Helaas wordt gratis parkeren in Groningen stad steeds lastiger. Ook in de meeste buitenwijken van de stad moet je tegenwoordig tijdens werkuren betaald parkeren. Er zijn twee opties – waarvan ik regelmatig gebruik maak – voor gratis parkeren in Groningen.

 • Gratis parkeren bij Ikea Groningen: Ikea Groningen beschikt over een groot parkeerterrein waar je je auto gratis kunt parkeren. Vanaf hier is het ongeveer twintig minuten lopen naar de Grote Markt. Inrijden is enkel mogelijk tijdens de openingstijden van Ikea, maar uitrijden kan altijd.
 • Gratis parkeren in Groningen bij het Hoendiep: Hoendiep is een bedrijventerrein met winkels als de Babydump, Seats & Sofas en Kwantum waar je op veel plekken gratis kunt parkeren. Vanaf hier is het ongeveer een half uur lopen naar de Grote Markt.

P+R locaties net buiten de stad

Heb je geen zin in betaald parkeren in Groningen, dan zijn de verschillende P+R locaties net buiten de stad een goede optie om te parkeren. Voor alle P+R locaties geldt dat je je auto gratis mag parkeren. Vanaf hier kun je met de citybus naar het centrum van Groningen reizen. Een kaartje voor de citybus kost €6 per groep tot maximaal vijf personen. Ook kun je in de citybus gebruik maken van je ov-chipkaart of een Eurokaartje aanschaffen. Óf je gooit je fiets in de auto en stapt vanaf één van deze P+R op de fiets naar de stad! Hieronder vind je de beste P+R locaties net buiten de stad.

 • P+R Haren: Aan de A28. Ideaal voor iedereen die vanaf de A28 richting Hoogeveen, Zwolle, Utrecht naar Groningen reist.
 • Euroborg: Ideaal voor iedereen die vanuit de A7 richting Winschoten, Hoogezand naar Groningen reist.
 • P+R Hoogkerk: Kom je vanuit de richting A7 Drachten, Amsterdam? Parkeer dan bij P+R Hoogkerk.
 • Kardinge: Ideaal als je vanuit de richting Eemshaven en Winsum naar de stad reist.
 • P+R Meerstad: Ideaal voor bezoekers vanaf de A7 uit de richting Hoogezand en Winschoten.
 • P+R Reitdiep: Vanaf de richting Leeuwarden.

Handige apps om te installeren voor het parkeren in Groningen

Bovengenoemde opties zijn allemaal perfecte plekken om te parkeren in Groningen. Er zijn echter nog een aantal opties voor wie minder wil betalen. Voor deze opties moet je wel een app op je telefoon installeren en je aanmelden.

Parkeren met Parkmobile.nl in Groningen

Parkmobile is vooral een handige app voor wie regelmatig in één van de woonwijken in Groningen parkeert. Met deze app op je telefoon hoef je geen pinpas of kleingeld bij de hand te hebben. In de app hoef je enkel je kenteken in te voeren en de parkeer locatie aan te vinken en betalen loopt via de app. Maandelijks worden door Parkmobile de geparkeerde minuten verrekend en afgeschreven van je bankrekening. Wel belangrijk om te weten is dat je voor iedere keer dat je parkeert met Parkmobile €0,30 servicekosten betaalt.

Parkbee in Groningen

Met de app van Parkbee kun je goedkoper in Groningen parkeren op een aantal locaties. Parkbee maakt namelijk gebruik van parkeerplaatsen van kantoorgebouwen en andere plekken in die stad die onbenut zijn. Met de Parkbee app kun je parkeerlocaties openen en meteen betalen voor het parkeren. Een aantal Parkbee locaties in Groningen stad zijn:

 • Lissabonstraat 168, Groningen
 • Turfsingel 17C
 • Stationsplein 7

Je kunt ook gebruik maken van de Parkbee locaties met de Parkmobile app.

Heb jij nog vragen of opmerkingen over parkeren in Groningen? Laat het ons weten!