Goedkoop reizen naar Zwitserland tips

Goedkoop reizen naar Zwitserland? Met deze budgettips kan het (goedkoper)

Geüpdatet op

Zwitserland is een prachtige vakantiebestemming, maar helaas is het land niet bepaald budgetvriendelijk. Zwitsers verdienen nou eenmaal een stuk meer dan wij en dat betekent dat ook de prijzen een stuk hoger liggen. Maar betekent dit dat je maar een andere vakantiebestemming moet zoeken? Zeker niet! Zwitserland is namelijk te mooi en te fijn om niet te bezoeken. Goedkoop reizen naar Zwitserland is – helaas – bijna onmogelijk, maar met onze budgettips kun je wel een stuk goedkoper reizen door het land, zodat je vakantie toch enigszins betaalbaar blijft.

Hoe duur is Zwitserland eigenlijk?

Om je te kunnen voorzien van budgettips is het handig om een antwoord te geven op de vraag hoe duur is Zwitserland. Natuurlijk kun je reizen door Zwitserland zo duur maken als dat je wilt, maar om je een kleine indruk te geven van wat prijzen volgt hieronder een kleine opsomming met gemiddelde prijzen. De prijzen zijn aangegeven in Euro’s, maar houd er rekening mee dat men in Zwitserland niet met de Euro betaald. De munteenheid van Zwitserland is de Zwitserse Frank. Deze is wel ongeveer evenveel waard als de Euro.

 • Overnachting in een tweepersoonskamer: €100 per nacht.
 • Een bed in een slaapzaal in een hostel: Rond de €40 per nacht. Vaak wel inclusief ontbijt.
 • Pizza in een restaurant: Vanaf €20.
 • Koffie op het terras: Vanaf €5.
 • Overnachting op een camping in het hoogseizoen: €50 per nacht.
 • Biertje op het terras: €5.
 • Schnitzel met patat: €35.
 • Tanken: Minimaal €2 per liter. Let op: De prijs voor diesel ligt wat hoger dan voor benzine.
 • Boodschappen zijn over het algemeen zo’n 1.5 keer duurder dan in Nederland.

Overnachten bij accommodaties die je voorzien van gastenkaarten

Hoewel de prijzen voor accommodaties in Zwitserland een stuk hoger liggen dan in omringende landen, is er één voordeel. Bij veel accommodaties ontvang je namelijk bij aankomst een ‘gastenkaart’ waarmee je korting krijgt op verschillende bezienswaardigheden en attracties in de omgeving. Met deze gastenkaart of toeristenpas kun je vaak zelfs gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Zo konden wij vanaf onze camping vlakbij Interlaken gratis met de bus, trein of bus op en neer, konden we in Lauterbrunnen gratis gebruik maken van een paar liften en pakten we na onze wandeling door de Aareschlucht Gorge gratis de trein terug. Dit scheelt je al snel een paar tientjes per persoon. Een gastenkaart ontvang je bij accommodaties die officieel ingeschreven staan. Dit geldt ook voor campings.

 • Je accommodaties in Zwitserland kun je boeken via Booking.com. Hier vind je vaak goede deals en het fijne is dat je vaak tot 24 uur van te voren gratis kunt annuleren.
 • De leukste campings in Zwitserland vind je via Eurocampings.nl.
Aareschlucht Gorge Zwitserland
Boot van Interlaken naar Camping Manor Farm

Goedkoop reizen naar Zwitserland in het laagseizoen

Natuurlijk is het fijn om tijdens de drukke zomermaanden je vakantie te plannen. Maar weet ook dat de kosten tijdens deze periode de pan uit rijzen. Wi je goedkoop reizen naar Zwitserland dan doe je er toch echt verstandig aan om je reis buiten het hoogseizoen te plannen. Overnachtingen, activiteiten en bezienswaardigheden zijn tijdens het laagseizoen een stuk goedkoper, dus zo kun je gemakkelijk geld besparen. En gelukkig is Zwitserland het gehele jaar door prachtig!

Wil je graag een complete pakketreis naar Zwitserland boeken? Bekijk dan de beste deals via TUI of de Vakantiediscounter.

Verken de bezienswaardigheden in Zwitserland zoveel mogelijk te voet

Heel veel wandelroutes en bezienswaardigheden in Zwitserland liggen hoog in de bergen en zijn het gemakkelijkst te bereiken door middel van kabelbanen en bergtreinen. Maar laat dit nou meteen ook één van de grootste kostenposten zijn. Natuurlijk is het fijn om niet naar boven te hoeven lopen, maar is je conditie oké en ben je nog niet uitgeput dan kun je een hoop geld besparen door naar beneden te lopen. Goed voor je kuitspieren én je bankrekening.

Zelf wandelen

Ga boodschappen doen en kook zelf

Een inkoppertje misschien, maar één van de gemakkelijkste budgettips voor goedkoop reizen naar Zwitserland is door zo weinig mogelijk uit eten te gaan. De prijzen in restaurants liggen namelijk schrikbarend veel hoger dan in Nederland. Zo betaalden wij voor een afhaalpizza €25. Ik raad je dus aan om zelf boodschappen te doen bij de Aldi of Lidl en waar mogelijk zoveel mogelijk zelf te koken.

Zelf boodschappen doen - goedkoop reizen naar Zwitserland tips

Schaf een Interrail pas aan voor reizen met de trein in Zwitserland

Beschik je niet over eigen vervoer, maar wil je wel veel zien van Zwitserland dan ben je vooral aangewezen op de treinen. Reizen met de trein door Zwitserland is super gemakkelijk te doen, maar is helaas alles behalve goedkoop. Voor een ritje van een kwartier betaal je zeker zo’n €10 per persoon. Ben je van plan om veel met de trein te gaan reizen dan doe je er verstandig aan om een Interrail Pas aan te schaffen. Met deze pas kun je onbeperkt met de trein reizen door Zwitserland.

Goedkoop reizen door Zwitserland met de camper

Helaas is wildkamperen in Zwitserland verboden, net als in veel andere landen in Europa. Je bent dus al gauw aangewezen op dure campings. Toch zijn er in het land een aantal camperplaatsen te vinden waar je relatief goedkoop kunt overnachten. Zo betaalden wij een keer €13 voor een nacht en een keer €15 voor een nacht. Een mooi alternatief voor de camping waar we €50 per nacht betaalden. Reis je de bergen in dan wordt wildkamperen vaak gedoogd zodra je de boomgrens hebt bereikt. Voor je camperreis door Zwitserland raad ik je aan om de app Park4Night op je telefoon te installeren. Via deze app kun je de fijnste camperplaatsen en campings vinden.