Reizen naar Thailand - Antwoorden op veelgestelde vragen

Bangkok of Chiang Mai: Welke Thaise stad kies je?

Gepubliceerd op: 29-01-2019

Bangkok en Chiang Mai zijn de twee grootste steden in Thailand. Voor veel reizigers begint een reis door Thailand in Bangkok, de hoofdstad, maar is dat ook de leukste stad van het land? Welke Thaise stad is het fijnste, Bangkok of Chiang Mai? Een keuze maken is lastig, want de twee steden zijn compleet verschillend en natuur is geen enkele reis – en dus ook geen enkele reiziger/backpacker – hetzelfde. Aan de hand van een aantal factoren helpen wij je kiezen tussen Bangkok of Chiang Mai.

Cultuur en tempels

Thailand is het land van de glimlach. Het land waar het grootste gedeelte van de bevolking boeddhistisch is en waar je dus de mooiste tempels kunt bewonderen. Bangkok is de hoofdstad van Thailand en heeft op cultureel vlak veel te bieden. Je kunt hier een bezoek brengen aan het koninklijk paleis en indrukwekkende tempels zoals Wat Pho en Wat Arun. Als je wilt kun je zelfs dagenlang tempel hoppen door de stad. Chiang Mai is volgens velen de culturele hoofdstad van Thailand. De stad is een stuk kleiner dan Bangkok en daardoor minder hectisch en chaotisch. Je vindt er tientallen tempels, waarvan de één nog mooier is dan de andere. Maar ook net buiten de stad vind je prachtige plekken, zoals het populaire Wat Doi Sutep in de bergen.

Winnaar: Een echte winnaar qua cultuur en tempels is er als je het mij vraagt niet. Beide steden zijn op cultureel vlak geweldig en in beide steden kun je je met gemak een aantal dagen vermaken met alle tempels en bijzondere bouwwerken.

Bangkok of Chiang Mai Bangkok of Chiang MaiEten en drinken Reis naar Thailand en qua eten en drinken zul je geen moment teleurgesteld worden. Overheerlijke pad thai, verse loempia's, groene curry. En op vrijwel iedere straathoek kun je hier voor ongeveer een euro per gerecht van genieten. Met name in Bangkok. Thailand is niet voor niets één van de culinaire hoofdsteden van de wereld. Ook in Chiang Mai kun je heerlijk eten. Deze stad staat bekend om haar vele hippe restaurants en cafes waar zogenaamde digital nomads van over de hele wereld samenkomen. Winnaar: Bangkok is niet voor niets een culinaire hoofdstad van de wereld en wint dus wat mij betreft qua eten en drinken. Al is het een nipte overwinning. De keuze in Bangkok is nou eenmaal net iets groter. <div class="box"><p>Lees ook: Onze favoriete restaurants in Chiang Mai</p></div>

 

Bezienswaardigheden

Bangkok is een echte metropool met meer dan 10 miljoen inwoners. Chiang Mai daarentegen is – ook al is het de tweede stad van Thailand – een stuk kleiner met zo’n anderhalf miljoen inwoners. De bezienswaardigheden in Bangkok zijn er teveel om op te noemen en zelfs na een week zul je nog niet uitgekeken zijn. Naar Chiang Mai reis je voornamelijk vanwege de prachtige tempels en de omgeving.

Winnaar: Bangkok is een stuk groter dan Chiang Mai en beschikt automatisch over meer bezienswaardigheden dan Chiang Mai.

Prijzen en budget

Thailand is een goedkope reisbestemming voor westerse begrippen. In Zuidoost-Azië is het echter één van de duurdere bestemmingen. Bangkok is de hoofdstad van het land en het zal je dan ook niet verbazen dat de prijzen hier een stuk hoger liggen dan in de rest van het land. In Chiang Mai daarentegen liggen de prijzen een stuk lager. Het gebied rondom Chiang Mai is zelfs één van de goedkoopste gebieden in het land.

Winnaar: Reis je op een klein budget? Dan ben je het beste uit in Chiang Mai.

Nieuwsgierig geworden naar hoe duur Thailand precies is? Wij schreven een uitgebreid artikel over de prijzen in Thailand.

Eten en drinken Reis naar Thailand en qua eten en drinken zul je geen moment teleurgesteld worden. Overheerlijke pad thai, verse loempia's, groene curry. En op vrijwel iedere straathoek kun je hier voor ongeveer een euro per gerecht van genieten. Met name in Bangkok. Thailand is niet voor niets één van de culinaire hoofdsteden van de wereld. Ook in Chiang Mai kun je heerlijk eten. Deze stad staat bekend om haar vele hippe restaurants en cafes waar zogenaamde digital nomads van over de hele wereld samenkomen. Winnaar: Bangkok is niet voor niets een culinaire hoofdstad van de wereld en wint dus wat mij betreft qua eten en drinken. Al is het een nipte overwinning. De keuze in Bangkok is nou eenmaal net iets groter. <div class="box"><p>Lees ook: Onze favoriete restaurants in Chiang Mai</p></div>

Eten en drinken

Reis naar Thailand en qua eten en drinken zul je geen moment teleurgesteld worden. Overheerlijke pad thai, verse loempia’s, groene curry. En op vrijwel iedere straathoek kun je hier voor ongeveer een euro per gerecht van genieten. Met name in Bangkok. Thailand is niet voor niets één van de culinaire hoofdsteden van de wereld. Ook in Chiang Mai kun je heerlijk eten. Deze stad staat bekend om haar vele hippe restaurants en cafes waar zogenaamde digital nomads van over de hele wereld samenkomen.

Winnaar: Bangkok is niet voor niets een culinaire hoofdstad van de wereld en wint dus wat mij betreft qua eten en drinken. Al is het een nipte overwinning. De keuze in Bangkok is nou eenmaal net iets groter.Bangkok of Chiang Mai Bangkok of Chiang MaiEten en drinken Reis naar Thailand en qua eten en drinken zul je geen moment teleurgesteld worden. Overheerlijke pad thai, verse loempia's, groene curry. En op vrijwel iedere straathoek kun je hier voor ongeveer een euro per gerecht van genieten. Met name in Bangkok. Thailand is niet voor niets één van de culinaire hoofdsteden van de wereld. Ook in Chiang Mai kun je heerlijk eten. Deze stad staat bekend om haar vele hippe restaurants en cafes waar zogenaamde digital nomads van over de hele wereld samenkomen. Winnaar: Bangkok is niet voor niets een culinaire hoofdstad van de wereld en wint dus wat mij betreft qua eten en drinken. Al is het een nipte overwinning. De keuze in Bangkok is nou eenmaal net iets groter. <div class="box"><p>Lees ook: Onze favoriete restaurants in Chiang Mai</p></div>

Het weer en klimaat

Als je van hoge temperaturen houdt dan zit je wel goed in Zuidoost-Azië. De temperatuur in Bangkok ligt gemiddeld iedere dag van het jaar rond de 30 graden Celsius. Tel hierbij miljoenen mensen op, enorme wolkenkrabbers en veel vervuiling, en het voelt nóg iets warmer aan dan dat. De temperatuur daalt in tijdens de avonduren niet of nauwelijks en zodra je je hostel of hotel uitloopt zul je een behoorlijke klap krijgen van de hitte. In Chiang Mai is dit anders. Hoewel de temperaturen hier ook hoog liggen – gemiddeld ook zo’n 30 graden – voelt het hier een stuk anders. Over het algemeen waait er een koel briesje en is het hier beter uit te houden dan in Bangkok.

Winnaar: Wat mij betreft is het weer en klimaat in Chiang Mai een stuk fijner dan in Bangkok.

De sfeer

Er zijn weinig Aziatische steden waar de sfeer zo prettig is als in Chiang Mai. Bangkok voelt altijd hectisch, chaotisch en het verkeer is om gek van te worden zo niet geordend. In Chiang Mai daarentegen is het verkeer een stuk rustiger, wat er ook voor zorgt dat je hier goed zelfs scooter kunt rijden als je wat ervaring hebt. Maar niet alleen het verkeer is fijn. Chiang Mai ademt rust uit. Misschien vanwege de vele tempels in het historische centrum van de stad. Maar ook vanwege de vele, fijne avondmarkten. Misschien vanwege het compacte formaat. Chiang Mai is echt zo’n plek waar je wilt blijven hangen en waar backpackers dan ook massaal naartoe trekken.

Winnaar: Chiang Mai is wat ons betreft een overduidelijke winnaar qua sfeer. Het is niet voor niets één van de meest sfeervolle steden in Zuidoost-Azië.

Bangkok of Chiang Mai

Het nachtleven

We hebben het net al even gehad over de sfeer in zowel Bangkok als Chiang Mai, maar ook het nachtleven is een belangrijk aspect voor veel backpackers. In Bangkok kun je iedere avond/nacht losgaan in de beroemde backpackerstraat Khao San Road met alle idiote praktijken die daarbij horen. Van pingpongshows tot emmers vol met alcohol. Chiang Mai daarentegen is een stuk rustiger en je vindt hier dan ook vooral kleinere kroegen waar reizigers samenkomen. Met name in het historische centrum van de stad.

Winnaar: Feesten doe je in Bangkok!

Overnachten vlakbij Khao San Road in Bangkok? Vijf fijne accommodaties

Shop till you drop

Er zijn genoeg reizigers die van vrijwel niets blijer worden dan van winkelen en ook dat kan uitstekend in Thailand. De prijzen liggen hier een stuk lager en je vindt er een aantal van de grootste winkelcentra van Zuidoost-Azië.

Winnaar: Qua shoppen is het niet moeilijk kiezen tussen Bangkok of Chiang Mai. De grootste winkelcentra zijn te vinden in Bangkok en alle grote merken zijn hier gevestigd. Shoppen doe je in Bangkok.

Bangkok of Chiang Mai

Combinatie cultuur en natuur

Thailand is een enorm groen land met een overweldigend mooie natuur. Maar helaas zie je hier over het algemeen vrij weinig van wanneer je je bevindt in een mega stad. In Chiang Mai is dit anders. De natuur is hier zo dichtbij. Je kunt kiezen voor een excursies naar de olifanten, een mooie hike maken door de bergen of de mooiste watervallen bewonderen op de route van Chiang Mai naar Pai.

Winnaar: Voor de mooiste natuur in Thailand reis je niet naar Bangkok. Chiang Mai ligt middenin de groene bergen in het noorden van het land en is dé bestemming voor de mooiste excursies naar de natuur.

Bangkok of Chiang Mai

De voordelen van Bangkok

  • Bangkok is met ruim 10 miljoen inwoners een enorme metropool waar op ieder moment van de dag iets te beleven is.
  • Een aantal van de grootste shopping malls van Zuidoost-Azië zijn te bezoeken in Bangkok.
  • Het eten in Bangkok, daar kan bijna geen enkele stad tegenop. Op iedere straathoek kun je genieten van de lekkerste Thaise gerechten.
  • Shoppen en feesten kun je hier als geen ander.

Bangkok of Chiang Mai

De voordelen van Chiang Mai

  • Chiang Mai is één van de meest relaxte steden in Zuidoost-Azië
  • Door de ligging in de bergen is de temperatuur in Chiang Mai over het algemeen een stuk aangenamer dan in de rest van het land
  • De natuur rondom Chiang Mai is overweldigend mooi. Chiang Mai is de perfecte uitvalsbasis voor diverse tochten naar de natuur.
  • Thailand is niet de goedkoopste bestemming in Zuidoost-Azië, maar duur is het zeker niet. Chiang Mai is echter zelfs nog een stuk je goedkoper dan de hoofdstad Bangkok.
  • Vrijwel iedere avond is er ergens in de stad een avondmarkt waar je veel authentieke voorwerpen kunt kopen en kunt genieten van het lekkerste Thaise eten en drinken.

Bangkok of Chiang Mai

Welke Thaise stad kies je, Bangkok of Chiang Mai?

Een keuze maken tussen een bezoek aan Bangkok of Chiang Mai is lastig en de beslissing kan ik niet voor je nemen. Ben je op zoek naar een bestemming waar je kunt shoppen en feesten tot je erbij neervalt? Kies dan voor Bangkok. Ben je op zoek naar een stad waar je heerlijk kunt relaxen, waar een te gekke sfeer hangt en vanaf waar je binnen no-time middenin de groene natuur van Thailand staat? Verblijf dan een aantal dagen extra in Chiang Mai. Maar of je nou kiest voor Bangkok of Chiang Mai, je zult je hoe dan ook prima vermaken.

Als jij moest kiezen tussen deze twee Thaise steden, koos je dan voor Bangkok of Chiang Mai?

Meer Thailand? Hier lees je al onze artikelen over Thailand.

Chille slaapplekken in deze fantastische steden

Cornerstone BKK
Cornerstone BKK
Leafy Greens Clay House
Leafy Greens Clay House

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.