Skopje bezienswaardigheden: 12x zien & doen

Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië is één van de meest ondergewaardeerde steden in Europa. En dat is doodzonde, want een stedentrip naar Skopje is geweldig. In dit artikel vind je informatie over de twaalf tofste Skopje bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen in Skopje.

Hieronder volgt een lijst met daarin onze twaalf favoriete Skopje bezienswaardigheden en de tofste dingen om te zien en doen in Skopje. Op de kaart hieronder vind je alle bezienswaardigheden terug.

#1. Slenteren door de Oude Bazaar

Na Instanbul schijnt Skopje de grootste Oude Bazaar te hebben van de Balkan. Helaas hebben wij geen vergelijkingsmateriaal, maar de Oude Bazaar is zeker één van de hoogtepunten van Skopje. De Oude Bazaar is een heerlijke plek om te slenteren en te verdwalen in de smalle steegjes. De Bazaar staat verder vol met moskeeën, oude Turkse gebouwen en herbergt niet alleen fijne restaurantjes, maar ook een aantal hippe wine bars en kroegjes. Een ideale plek voor een hapje en een drankje. Daarnaast vind je in de Oude Bazaar een aantal musea die erg de moeite waard schijnen te zijn. 

Let op: Op maandag zijn de meeste musea gesloten, maar de Oude Bazaar is ook die dag de moeite waard.

skopje bezienswaardigheden old town
Skopje Bezienswaardigheden

#2. Stenen brug over de rivier de Vardar

Eén van de bekendste hoogtepunten van Skopje is de in de 15e eeuw gebouwde stenen brug over de rivier de Vardar. De brug is 214 meter lang en is de schakel tussen het nieuwe centrum en de Oude Bazaar. Het is sowieso heerlijk om een kijkje te nemen bij deze rivier waarover naast de stenen brug nog veel meer bruggen zijn gebouwd. Langs de rivier zijn een aantal belangrijke gebouwen gevestigd die in Romeinse stijlen zijn gebouwd. Misschien een beetje teveel van het goede en een beetje overdreven, maar het is wel een mooi gezicht. Langs de rivier zijn voldoende gezellige restaurantjes en kroegjes waar je op ieder moment van de dag een drankje kunt doen.

skopje bezienswaardigheden

#3. Skopje Zoo

In 1926 opende de dierentuin in Skopje voor het eerst haar deuren. Een dierentuin met zo’n 500 dieren verdeeld over ongeveer 100 diersoorten. Voor ons bezoek lazen wij over de leefomgeving van de dieren. Hier is in de loop der jaren een hoop gedoe over geweest. De dieren zouden niet goed verzorgd worden en de leefomstandigheden zouden verre van ideaal zijn. Op het moment dat wij een bezoek brachten aan de dierentuin hebben wij ook onze vraagtekens gehad bij de leefomstandigheden van alle dieren. Veel hokken waren zelfs onbewoond en andere hokken werden overwoekerd door onkruid.

Niet alle dieren zagen er even happy uit, maar de laatste jaren pompt de Macedonische regering er steeds meer geld in, dus zal het zeker opknappen. We konden trouwens ook zien dat ze druk bezig zijn. Skopje Zoo is wel zeker een bezoek waard, aangezien het lekker is om de drukte van de stad even te ontvluchten en je in een totaal andere omgeving te bevinden. De entree bedraagt 50 Den per persoon en in het park zijn verschillende restaurantjes te vinden waar je lekker kunt ontspannen.

skopje bezienswaardigheden dierentuin

#4. Skopje bezienswaardigheden: Fort Kale

Fort Kale, dat ook wel beter bekend staat als Fort Skopje, is een historisch fort dat gebouwd is aan de rand van de Oude Bazaar en dat je vanaf vele plekken in de hoofdstad kan zien staan. Het fort is gebouwd in de zesde eeuw en tegenwoordig is een klein gedeelte van het fort te bezoeken.

skopje bezienswaardigheden

#5. Millennium Kruis

Waar je ook bent in Skopje, je zult vanaf vrijwel iedere plek in de stad het Millenium Kruis in de verte zien. Het kruis dat is gebouwd bovenop de berg de Vodno op een hoogte van ruim 1000 meter. Het kruis schijnt één van de grootste kruizen te zijn van de wereld. Met een kabelbaan kun je een gave tocht maken naar de top van de berg vanaf waar je een spectaculair zicht hebt over de hele stad en de omgeving. Het kruis is gebouwd van metaal en is ruim 66 meter hoog, maar is alles behalve mooi. Ga hier dus niet naartoe voor het kruis, maar zeker wel voor de gave vergezichten!

skopje bezienswaardigheden kabelbaan

#6. Mustafa Pasha Moskee

De Oude Bazaar van Skopje staat vol met oude Turkse gebouwen, theehuizen én telt zeker tien moskeeën. De bekendste hiervan is de Mustafa Pasha Moskee. Deze moskee is in 1942 gebouwd op een heuvel in het oude centrum en de plek zorgt voor mooie uitzichten. Om de moskee is een fijne tuin waar je lekker kunt bijkomen. In het mausoleum naast de kerk ligt de dochter van Mustafe Pasha begraven, de bouwer van de moskee. Deze moskee is zeker niet de indrukwekkendste in Macedonië, maar is zeker leuk om te bekijken.

Mustafa Masha Moskee

#7. Doen in Skopje: Bezoek de Matka Canyon

Op slechts 20 kilometer rijden vanaf de stad vind je een geweldig natuurgebied dat je niet mag overslaan. De Matka Canyon. Geweldige rotsformaties waar doorheen een helderblauwe, schitterende rivier loopt. Langs de rivier kun je een mooie wandeling maken en daarnaast is het mogelijk om het water op te gaan met één van de bootjes of door een kano, kajak of een surfboard te huren. Zo dichtbij de grote stad, maar zo’n totaal andere omgeving. Een absoluut hoogtepunt van Skopje.

Matka canyon

#8. De hippe wijk Bohemian

Zoals iedere grotere Europese stad kent ook Skopje haar eigen hippie-wijk met fijne restaurantjes, kroegjes en boetiekjes. De wijk Bohemian ligt niet midden in het centrum, maar is lopend wel gemakkelijk te bereiken. Het belangrijkste regeringsgebouw van Skopje ligt op nog geen vijf minuten lopen. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is er leven op straat en is er de mogelijkheid om neer te ploffen bij een veel de leuke zaakjes. Een ontspannen sfeer zorgt ervoor dat je hier zeker terug wilt komen.

skopje bezienswaardigheden

#9. Macedonia Square

Macedonia Square is hét plein van de stad. Met dit plein probeert te regering een bepaald beeld uit te stralen van luxe en welvaart. Het plein is volgebouwd met grote fonteinen en standbeelden. Niet perse heel mooi, maar wel indrukwekkend.  Je moet er van houden. Het plein is de belangrijkste plek van de stad en vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden liggen in en rondom het plein. Zo komt bijvoorbeeld de stenen brug uit op het plein en zijn een hoop musea (waaronder het Macedonisch museum) om het plein gebouwd.

Macedonia Square

#10. Doen in Skopje: Bezoek de lokale markt

Net als op alle andere plekken in de Balkan vind je in Skopje ook een fijne lokale markt waar het heerlijk is om in contact te komen met de lokale bevolking en waar je voor nog geen euro de lekkerste groente en het fijnste fruit kunt kopen. Een ontzettend chaos, maar een ervaring die je ook in Skopje zeker niet over mag slaan. De markt die wij bezochten vind je aan de rand van de Oude Bazaar.

skopje bezienswaardigheden markt

#11. Probeer de lekkerste gerechten

Eten in Skopje is als eten in alle andere steden in de Balkan. Van heerlijke kebab en andere vleesgerechten tot mijn nieuwe verslaving, de Skopska salade. Een heerlijke frisse salade van tomaat, komkommer een soort van kaas/yoghurt. Overal in de stad vind je fijne restaurantjes of kraampjes waar je voor een paar euro heerlijk kunt eten.

Balkan food

#12. Skopje bezienswaardigheden: Sveti Spas kerk

Ook in de Oude Bazaar vind je de Sveti Spas kerk, de belangrijkste kerk in Skopje. In de tuin van de kerk ligt een grote Macedonische held begraven, namelijk Goce Delchev. In de kerk zijn prachtige kunstwerken te vinden en een muur volledig uit hout gesneden. Helaas is de kerk op maandag gesloten, waardoor wij niet naar binnen konden. In de tuin zijn wij echter wel geweest en alleen al dit gedeelte gaf ons een speciaal gevoel. Een kijkje waar dus!

Overnachten in Skopje

De keuze aan betaalbare accommodaties in Skopje is reuze. Zelf verbleven wij twee keer in de hoofdstad van Macedonië. Hieronder vind je een lijstje met fijne accommodaties in Skopje:

Niet gevonden wat je zocht? Vergelijk dan hier alle accommodaties in Skopje.

Welke Skopje bezienswaardigheden zou jij het liefst ontdekken?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in Skopje