Wintersport in Bulgarije: Het indrukwekkende Vitosha gebergte

Het is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt wanneer je een wintersportvakantie in Europa wilt boeken, maar vergis je niet. Bulgarije is een prima bestemming om actief te zijn op de ski’s of je snowboard. Je citytrip naar Sofia kun je daarom prima combineren met een actieve vakantie in de bergen. Heb jij al eens nagedacht over wintersport in Bulgarije?

Van Sofia naar het Vitosha gebergte

Net buiten Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, vind je het Vitosha gebergte. Een enorm bergmassief op slechts een aantal kilometers rijden van de stad én het hoogste wintersportgebied van Bulgarije. Je kunt hier vanuit de stad komen door buslijn 123 of 122 te pakken. Check hoe jij het makkelijkst met het openbaar vervoer in Sofia naar de berg kunt. Ook een ritje met de taxi is een prima optie.

Voor een rit vanaf ons appartement van zo’n tien kilometer betaalden wij nog geen 10 LV (omgerekend zo’n 5 euro). De taxi en de bus stoppen aan de voet van de berg in de buitenwijk Simeonovo vanaf waar je met de gondellift naar boven kunt. Een enkele rit duurt zo’n 30 minuten. Voor een retour ticket betaal je 10 LV per persoon. Vanaf de lift heb je een spectaculair uitzicht over de stad en wanneer je hoger en hoger komt zul je merken dat er steeds meer sneeuw ligt en de lucht steeds kouder wordt. Het beste kun je blijven zitten tot de lift helemaal boven is, in het skigebied Aleco. Wanneer je hier uitstapt kom je uit bij het wintersportgebied met pistes van 1650 meter tot 2290 meter. De hoogste piste vind je bij bergtop Cherni Vruh.

Wintersport in Bulgarije. Mount Vitosha, Sofia
Wintersport in Bulgarije. Mount Vitosha

Hoe duur is wintersport in Vitosha?

Wintersportgebied Vitosha bestaat uit zo’n 30 kilometer aan pistes. Voor een skipas van een dag inclusief ski-uitrusting betaal je omgerekend zo’n 25 euro. Voor een ski-les van een uur betaal je tussen de 15 en 20 euro.  Daarnaast zijn er een aantal guesthouses en kleine restaurants waar je kunt lunchen en/of dineren. Voor twee kommen soep, brood, een halve liter bier en een warme chocolademelk betaalden wij omgerekend zo’n zeven euro. Ik heb ook een artikel geschreven over al onze uitgaven in Sofia.

Wintersport in Bulgarije. Mount Vitosha, Sofia

Wintersport in Bulgarije

De beste periode om het skigebied Vitosha te bezoeken is december tot en met april. Tijdens deze periode kun je hier gemakkelijk skiën. Ga er bij wintersport in Bulgarije niet vanuit dat je op een enorm hippe plek terecht zult komen. In het gebied zijn een aantal accommodaties te vinden, maar de meeste zijn verouderd. Veel mensen verblijven daarom in het centrum van Sofia of in Simeonovo aan de voet van de Vitosha gebergte. Zowel beneden als bovenop de berg kun je ski’s en/of snowboards lenen met daarbij de nodige accessoires. Ook kun je gebruik maken van verschillende stoeltjesliften die je naar de verschillende pistes brengen.

Andere wintersportgebieden in Bulgarije

Andere bekende gebieden voor wintersport in Bulgarije zijn Borovets, het oudste skigebied van Bulgarije dat ligt in het Rila gebergte op zo’n 70 kilometer ten zuidwesten van Sofia en het skigebied Pamporovo dat ligt in het Rodopen gebergte. Pamporovo is het meest zuidelijk gelegen ski-oord van Europa gelegen op zo’n 250 kilometer van Sofia en 85 kilometer van Plovdiv. 

Wintersport in Bulgarije. Mount Vitosha, Sofia
Wintersport in Bulgarije. Mount Vitosha, Sofia

Ons bezoek aan het wintersportgebied Vitosha

Wij bezochten het skigebied Vitosha in januari 2016. Op dat moment was het rond de 10 graden in de stad, maar 10 dagen voor onze aankomst was het volgens onze chauffeur nog -18 graden. Het Vitosha gebergte is het hoogste skigebied van Bulgarije en dus liggen de temperaturen hier een stuk lager. Hoe verder wij omhoog gingen in de Simeonovo gondellift hoe kouder het werd. Eenmaal boven werden wij zelfs verrast door een enorme laag sneeuw en skiënde kinderen. Wat een mooi gezicht, zo vlak buiten de stad waar de zon volop schijnt. Wanneer je op zoek bent naar een betaalbare bestemming is wintersport in Bulgarije een uitstekende optie. Wat een mooi gebied!

Helaas zijn wij geen ervaren wintersporters en hebben wij dus geen apparatuur geleend. Wij hebben enkel te voet de omgeving verkend en onze ogen uitgekeken.

Wintersport in Bulgarije. Mount Vitosha, Sofia
Wintersport in Bulgarije. Mount Vitosha, Sofia
Wintersport in Bulgarije. Mount Vitosha, Sofia
Wintersport in Bulgarije. Mount Vitosha, Sofia

Ben jij een wintersport-fan? Had je al eens nagedacht over wintersport in Bulgarije?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje