Waarom Schotland in de winter wél een goed idee is + tips
Voor een winterse vakantie denk je al snel aan landen als IJsland en het winterparadijs Lapland. Maar wist je dat je ook in Schotland kans hebt om het noorderlicht te spotten? En dat je ook in Schotland kunt wintersporten? Schotland is een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers, maar ook voor liefhebbers van sneeuw en wintersport. Hier lees je waarom Schotland in de winter wél een goed idee is. Inclusief tips voor een goede voorbereiding op een winterse vakantie.
Voorbereiding op een reis naar Schotland in de winter
Qua winterbestemming zul je misschien niet meteen aan Schotland denken, maar na dit artikel ben je vast om. Schotland is namelijk niet alleen prachtig qua natuur, maar is ook nog eens een uitstekende wintersportbestemming. Een goede voorbereiding voor Schotland in de winter is echter wel belangrijk. Niet alleen als je een wintersportvakantie boekt, maar ook als je net als wij een mooie roadtrip door Schotland gaat maken. Ben je op zoek naar een toffe outfit voor jouw winterse vakantie? Bekijk dan eens het aanbod dames ski jassen en dames skibroeken van Protest. Protest is een Nederlands merk dat zich focust op alle soorten wintersporters. Van beginners tot gevorderden. De wintercollectie van 2019 is geweldig. Natuurlijk kun je hier ook terecht voor de mooiste en beste ski jassen voor heren en heren skibroeken.
Niet alleen voor de wintersport raad ik de kleding van Protest aan. Zelf ben ik niet zo actief aangelegd, maar ik kan je vertellen dat het in de winter in Schotland écht koud is. Een goede, warme jas en broek zijn dus echt belangrijk om mee te nemen. Ik mocht van Protest een te gekke winterjas uit de wintercollectie 2019 testen en ik ben er nu al zeker van dat deze mee gaat naar iedere koude bestemming.
De Protest dames ski jas die ik op onderstaande foto draag heeft de naam “Dante’. Ook de muts – Paisly – is van Protest en is super fijn.
Het noorderlicht spotten in Schotland
Het noorderlicht spotten staat bij veel reizigers en vakantiegangers op de bucketlist en velen reizen hiervoor af naar bijvoorbeeld IJsland of Lapland. Maar wist je dat je ook in Schotland kans hebt om het noorderlicht (Aurora Borealis) te spotten? Het noorden van Schotland ligt namelijk op dezelfde breedtegraad als Stavanger in Noorwegen. De grootste kans om het noorderlicht, ook wel “Mirrie Dancers” genoemd te spotten is tijdens de wintermaanden wanneer de donkere periodes lang zijn en de nachten koud en helder. Onder de juiste omstandigheden is het noorderlicht overal in Schotland zichtbaar, maar de beste plekken om het noorderlicht te spotten zijn onder andere het eiland Isle of Skye, The Cairngorms – het grootste nationale park van Schotland -, Aberdeenshire en Perthshire. Wanneer het noorderlicht heel sterk is kun je deze zelfs waarnemen van Arthur’s Seat in Edinburgh.
Ben jij in de winter in Schotland en staat het noorderlicht spotten op je bucketlist? Houd de website van Andy Stables, een lokale inwoner van Ilse of Skye, in de gaten. Iedere dag kun je hier zien hoe groot de kans is op het noorderlicht en waar deze gespot wordt. Zodra het noorderlicht waarneembaar is ontvang je een alarm en kun je op avontuur.
De Schotse bergen zijn nog indrukwekkender
De Schotse hooglanden zijn bekend vanwege de enorme uitgestrekte en ruige natuur. Met dalen, kliffen en hoge bergtoppen. Tijdens de wintermaanden zijn deze bergtoppen ook nog eens besneeuwd wat prachtige plaatjes oplevert. Ben Nevis is met een hoogte van 1345 meter de hoogste berg van Schotland en ligt in het Grampian gebergte.
Wintersporten in Schotland
Niet alleen als je van wandelen, watervallen en cultuur snuiven houdt is Schotland een perfecte bestemming. Ook wintersporters kunnen tijdens de wintermaanden goed terecht in Schotland. Schotland heeft in totaal vijf wintersportgebieden met in totaal 138 kilometer aan pistes. De skigebieden zijn geopend van december tot april mits de weersomstandigheden goed genoeg zijn en er genoeg sneeuw ligt. Wij reisden in januari door Schotland en op dat moment waren de skigebieden helaas gesloten vanwege te weinig sneeuw. Het populairste Schotse skigebied is CairnGorm Mountain dat gelegen is in het Caingorms national park. Hier kun je wintersporten op in totaal 32 kilometer aan pistes. Andere wintersportgebieden in Schotland zijn The Glenshee – het grootste skigebied van Schotland met 40 kilometer aan pistes -, Nevis Range, Glencou Mountain en The Lecht.
Watervallen zijn nóg uitbundiger en indrukwekkender
Schotland is het land van de watervallen en deze zul je dan ook – zonder veel moeite te hoeven doen – tegenkomen tijdens je rondreis door Schotland. Een groot voordeel van reizen naar Schotland in de winter is dat de watervallen nóg uitbundiger zijn vanwege de regen- en sneeuwval. Water plonst met een rap tempo en knetterend geluid naar beneden vanaf de vele bergen. Geweldig om te zien!
In de winter zijn er minder toeristen
Niemand vindt het leuk om een bepaalde bestemmingen met duizenden andere toeristen te moeten delen. Nu hoor je mij niet zeggen dat Schotland in de winter niet wordt bezocht door toeristen van over de hele wereld, maar het is er in ieder geval minder druk dan in de zomer. Zo kwamen wij tijdens onze dagen op Isle of Skye bijvoorbeeld maar een aantal andere auto’s met toeristen tegen en hebben we nergens grote touringcar bussen zien staan. Heerlijk om prachtige plekken toch een beetje voor jezelf te hebben.
Schotland in de winter: Lagere prijzen
Ook geen vervelende reden om in de winter naar Schotland te gaan is het feit dat de prijzen over het algemeen een stuk lager liggen tijdens de wintermaanden. Zo sliepen wij bijvoorbeeld in Edinburgh in een enorme kamer met eigen badkamer in het Ballantrae Hotel voor maar €40 per nacht voor twee personen. Ter vergelijking: In de zomer worden deze kamers geboekt voor zo’n honderd euro per nacht. Lekker meegenomen dus!
Hier kun je lezen wat wij precies uitgaven tijdens onze roadtrip door Schotland
Ben jij al overtuigd van Schotland als winterbestemming?
*Sommige producten die genoemd worden in dit artikel hebben wij gekregen in ruil voor een artikel. Wij delen echter altijd – dus ook in dit artikel – onze eerlijke, eigen mening en persoonlijke ervaringen. Meer hierover lees je in onze disclaimer.