Leven in Uruguay | Interview met Jasmijn van MijnJas

Leven in Uruguay | Interview met Jasmijn van MijnJas

Geüpdatet op

Via een collega kwam ik in contact met de 27-jarige Jasmijn uit Groningen. Jasmijn deelt op haar blog MijnJas haar ervaringen over haar leven in Uruguay en haar ontdekkingsreis naar geluk, vrijheid en een gezonder leven zonder verwachtingen. Voor mij een super inspirerend blog waardoor ik nog nieuwsgieriger ben geworden naar Zuid-Amerika. Tijd om haar verder aan de tand te voelen! Dit is mijn interview met haar. Hoe is het leven in Urugauy en wat zijn haar plannen voor de toekomst?

Wie ben je en waar ben je op dit moment? 

Mijn naam is Jasmijn Dennink en ben 27 jaar oud. Ik kom uit Groningen en ben op dit moment in Punta del Diablo, Uruguay. Nadat ik in 2013 mijn studie Culturele Maatschappelijke Vorming had afgerond heb ik een aantal maanden gewerkt en besloot ik om op reis te gaan. Zuid-Amerika trok mij altijd al en in februari 2014 werd het werkelijkheid. Ik ben zonder plan vertrokken naar Buenos Aires, Argentinie. Mijn terugvlucht was vanuit Rio de Janeiro, 6 maanden later, maar die heb ik nu gemist.

Wow, wat stoer! Hoe ben je daar beland en hoe is het leven in Uruguay? 

Buenos Aires was prachtig maar na een paar dagen in een wereldstad had ik toch de behoefte aan rust en iets minder mensen om mij heen. Ik hoorde dat Colonia del Sacramento, een klein stadje in Uruguay, erg saai was en dat er niks te doen was. Precies waar ik op dat moment behoefte aan had dus heb de boot genomen en ben daar heen gegaan.

Vanaf Colonia ben ik naar Montevideo gegaan. Niet alleen om de mooie naam maar ook omdat ik zulke mooie verhalen over Montevideo had gehoord, wilde ik sowieso daar heen. Met een tussenstop in de luxe badplaats Punta del Este ben ik uiteindelijk in Punta del Diablo beland. Hier voel ik mij thuis en schrijf ik blogs, werk ik aan een boek en geniet ik van de prachtige natuur. Ik heb een hond gevonden waar ik voor zorg, heb een mooi appartementje aan de oceaan en ondertussen ben ik opzoek naar wat meer inkomen.
Vanaf hier bezoek ik dorpjes en steden en kan ik met de bus overal heen. Nu heb ik een soort basis en vanaf hier wil ik het land en de cultuur beter leren kennen.

Welke vooroordelen die je had over Urugauy of Zuid amerika kloppen totaal niet en wil je graag rechtzetten? 

Het was niet mijn plan om meteen naar Uruguay te gaan maar het is gewoon zo gelopen. Ik had daarom ook weinig verwachtingen van Uruguay. Misschien meer cowboy´s en stoere mannen maar die heb je hier uiteraard wel maar meer in het binnenland. Aan de kust zijn het vooral hippies en vrijheidsstrijders die het geluk zoeken.
Het vooroordeel dat Zuid-Amerika erg crimineel en gevaarlijk is om alleen te reizen als blonde vrouw alleen, klopt vaak niet. Natuurlijk heb je gevaarlijke plekken en je moet altijd opletten maar er zijn zoveel backpackers, zoveel hostels en mensen zijn zo vriendelijk en gastvrij. Ik ervaar hier meer openheid, vriendelijkheid en behulpzaamheid dan in Nederland.
Ik verwachtte dat meer mensen Engels zouden spreken. Dat valt erg tegen. Iedereen heeft hier Engelse les op school maar ze zijn vaak te verlegen om onzeker om het spreken. Een basiskennis van Spaans is dus erg praktisch. Vooroordelen over de slechte gezondheidszorg en onderwijs kloppen ook niet. In Uruguay is onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen gratis. Het is een schoon en zeer ontwikkeld land met een groeiende economie met weinig verschil tussen arm en rijk. Dat zie je in de samenleving terug.

leven-in-uruguay-2Wat is jouw mooiste reisherinnering? 

Het steeds weer ontmoeten van nieuwe mensen en daar een avond mee doorbrengen. Rondlopen in de stad, dingen bekijken, samen eten en ervaringen uitwisselen. Het zijn meerdere herinneringen aan zoveel verschillende mooie mensen. Gisteren liep ik op het strand met mijn hond en zag twee dolfijnen in de oceaan. Ze zwommen zo rustig heen en weer en ik keek om mij heen en had het hele strand voor mij zelf. Ik, samen met een hond en twee dolfijnen. Dat geeft mij wel een erg gelukkig gevoel.

Naast deze mooie momenten heb je vast ook gekke dingen meegemaakt? Wat is het gekste tot nu toe? 

Ik ben ten huwelijk gevraagd door een dakloze man in Colonia del Sacramento. Alles er op en er aan met ring en al, ging hij op zijn knieën voor mij. Midden op straat. We hebben samen een pizza gegeten en ik heb hem uitgelegd dat ik hem erg spontaan vond maar dat ik niet van plan was om met hem te gaan trouwen. De ring mocht ik houden en ik kreeg een dikke knuffel. Ik ga zeker een keer terug om te zien hoe het met hem gaat.

Ik kan me voorstellen dat je het super naar je zin hebt, maar er zijn vast ook dingen die je mist uit Nederland? Welke dingen zijn dat? 

Ja, ik mis de supermarkten waar je keuze hebt ook veel verschillende producten en waar je niet afhankelijk bent van het seizoen. Ook mis ik de structuur en vooral wat betreft tijd. In Nederland komt men op tijd en komt men afspraken na. Hier is het altijd afwachten en mensen helpen je met een glimlach maar het is geen uitzondering als je niet komen opdagen of twee dagen te laat zijn. Kan erg frustrerend zijn.

Verder mis ik natuurlijk vrienden en familie maar tegenwoordig is het zo makkelijk met social media en skype dat hierdoor de afstand een stuk minder groot lijkt.
Drop. Ik mis drop en pepernoten.

Je hebt al aardig wat gezien, maar welke bestemmingen staan nog op jouw verlanglijst?

Oh, heel veel. Ik heb ook het noorden van Argentinie gezien maar zou ook graag richting Bolivia, Colombia en Peru willen. Brazilie, Colombia en Bolivia zijn de eerste drie landen op mijn lijstje. Vanuit hier gezien ook het meest praktisch.
Doordat er weinig over Paraguay bekend is en het niet heel toeristisch is, trekt het mij ook wel. Het blijkt erg mooi te zijn, maar back to basic. Ik ben altijd erg nieuwsgierig naar plekken die juist niet in de Lonely Plantet staan.

leven-in-uruguay-1Wat is jouw gouden tip voor andere reizigers die ook naar Zuid Amerika willen? 

Maak geen plan. Laat de Lonely Planet thuis, plan een hostel voor de eerste week en wacht af. Je ontmoet mensen, je hoort ervaringen en je zult zelf een route kiezen waar je blij van wordt. Je vindt interessante, mooie, indrukwekkende plekken en je hoort gruwelverhalen. Laat je niet afschrikken maar volg je eigen weg en hou je hoofd erbij. Geniet van elk mooi moment en hou een dagboek bij. Dwing jezelf niet tot het moeten zien van zoveel mogelijk toeristische plekken maar ga waar je wilt en neem de tijd. Geniet ook van de sfeer, de cultuur en de mensen hier.

Het is moeilijk om een route te plannen hier omdat de afstanden ontzettend groot zijn. Het is geen uitzondering om 24 uur in een bus te zitten. In een bus met WiFi, bedstoelen en incl maaltijden, dat dan weer wel! Wees niet bang om alleen te reizen. Ik heb nog geen enkel moment gehad dat ik daar spijt van heb gehad. Je ontmoet zo snel nieuwe mensen waar je tijd mee doorbrengt en mee eet. Hierdoor ben je eigenlijk nooit alleen. Zo maak je vrienden voor het leven.

Wil je naar Zuid-Amerika? Ga! Zie de mogelijkheden en kansen in plaats van de moeilijkheden problemen.

Volg Jasmijn in haar ontdekkingsreis via haar blog MijnJas en/of via Facebook en Twitter. Alle foto’s in deze post zijn afkomstig van Jasmijn haar blog.

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

6 berichten over “Leven in Uruguay | Interview met Jasmijn van MijnJas”

 1. Avatar van susan
  susan
  7 september 2014

  Leuk, ben al heel lang erg benieuwd naar Uruguay, ga Jasmijn maar eens volgend dus! :)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   7 september 2014

   Super! Super leuk blog, dus zeker doen:) Hierdoor ben ik ook nog nieuwsgieriger geworden naar Zuid-Amerika!

 2. Avatar van Stéphanie | Expeditie Aardbol
  Stéphanie | Expeditie Aardbol
  7 september 2014

  Wat een gave bestemming! Heel leuk om over te lezen, want ik kom het niet vaak tegen. Jasmijn ga ik volgen, goeie tip!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   8 september 2014

   Super gaaf hea?! Ik ben ook ontzettend Jaloers ;)

 3. Avatar van Tessa | ReiZenZo.nl
  Tessa | ReiZenZo.nl
  8 september 2014

  Leuk interview! En dat huwelijksaanzoek... Haha heerlijk!

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   8 september 2014

   Geweldig hea!? :D Dat vond ik ook zeker het mooiste verhaal! Het zou je maar gebeuren! Super!