wenen bezienswaardigheden paleis van sissi

Wenen bezienswaardigheden: De mooiste plekjes

Geüpdatet op

Tijdens onze roadtrip door Europa in 2011 bezochten wij zes Europese landen waaronder Oostenrijk. Vanuit de Slowaakse hoofdstad Bratislava reisden wij met de trein naar de Oostenrijkse hoofdstad voor een citytrip. Wij verbleven nog geen 24 uur in deze sprookjesachtige stad, maar toch hebben we meer dan genoeg kunnen zien. Wat precies, lees je hier.

Inhoudsopgave:Wenen bezienswaardigheden: De mooiste plekjes
 1. Van Bratislava naar Wenen
 2. Met De Auto Naar Wenen
 3. Must-see bezienswaardigheden Wenen

Van Bratislava naar Wenen

Voor drie nachten huurden wij een appartement voor vier personen in de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Deze stad is in vergelijking met andere Europese hoofdsteden behoorlijk klein en dus waren we redelijk snel uitgekeken. Aangezien Wenen slechts op een uur reizen van Bratislava ligt besloten we om de trein te pakken. De kaartjes voor de trein kochten wij op het treinstation in Bratislava. Het station wordt Bratislava – Hlavná stanica genoemd en is gemakkelijk te vinden. Wij betaalden in de zomer van 2011 €11 per persoon voor een retourtje. Voor een retourtje Bratislava-Wenen betaal je op dit moment €13,50. De treinen zijn ontzettend netjes en zijn goed te vergelijken met de treinen in Nederland. De trein passeert verschillende voor-stations van Wenen en wij besloten uit te stappen vlak voor het Centraal station, Wien Hauptbahnhof. In de tijd dat wij er waren werd er namelijk druk gewerkt aan het Centraal station.

wenen bezienswaardigheden treinreis
wenen bezienswaardigheden

Met De Auto Naar Wenen

Naast de trein kun je uiteraard ook met de auto naar Wenen. Let er wel op dat je, net als in Slovenië trouwens, een vignet nodig hebt als je gebruik maakt van de Oostenrijkse Autobahnen. Het vignet voor Oostenrijk kost € 15,95,- en is digitaal te bestellen.

Must-see bezienswaardigheden Wenen

Wenen is een prachtige stad welke zo uit een sprookjesboek getoverd lijkt te zijn. De stad telt tientallen paleizen, prachtige gebouwen in barokstijl, vele knusse kroegjes en restaurantjes en fraai aangelegde tuinen. De stad is gemakkelijk te voet te verkennen. Mocht je niet al te veel tijd hebben (net als wij) dan is de metro een goede optie. Het metronetwerk van Wenen is ontzettend groot en verbindt vrijwel alle toeristische attracties met elkaar. Kaartjes zijn te verkrijgen op alle metrostations. Een dagkaart is aan te raden wanneer je veel stops wilt maken.

Schloss Schönbrunn (Het paleis van Sissi)

Een absolute must-see voor ons tijdens onze citytrip Wenen was het paleis van prinses Sissi. Een verhaal dat vrijwel iedereen kent. Het paleis ligt ten westen van de stad en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Verwacht geen rust en stilte, want Schönbrunn is één van de belangrijkste toeristische attracties van Wenen. Busladingen vol met Europese én Aziatische toeristen verzamelen zich voor de ingang van het immense paleis en een foto maken waar geen mensen op staan is bij voorbaat al mislukt. Toch is het paleis een bezoek zeker waard. Even heb je het gevoel dat je leeft in de tijd van Prinses Sissi door onder andere het Sissi museum en is het plaatje compleet.

wenen bezienswaardigheden
wenen bezienswaardigheden

Aan de achterkant van het paleis bevindt zich een prachtig aangelegde tuin welke kosteloos te bezichtigen is. De tuin, welke beter te beschrijven is als een park beslaat een oppervlakte van ruim een vierkante kilometer. De Neptunusfontein is de attractie van het park en daar omheen is de tuin prachtig aangekleed met waterpartijen, fonteinen, een restaurant waar je de hoofdprijs betaald en bloemperken. Alles in Franse stijl. Even helemaal klaar met het paleis en zin in iets anders? Naast het park bevindt zich een dierentuin, Tiergarten Schönbrunn. Volgens velen is Tiergarten Schönbrunn de oudste dierentuin van Europa.

wenen bezienswaardigheden

Enkele kamers in het paleis zijn kosteloos te bezichtigen. Wil je alle opengestelde kamers (40 van de 1400) bezichtigen dan kun je een Grand Tour nemen. Hiervoor betaal je €12,90. Een gids leidt je door het prachtige paleis.

Kerken en Kathedralen

De stad Wenen telt ontelbaar veel kerken en kathedralen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Karlskirche en de Stephansdom. De Karlskirche is een Rooms-Katholieke kerk welke veel verwijzingen bevat naar de klassieke oudheid. De twee triomfzuilen aan de voorkant zijn geïnspireerd op de Zuil van Trajanus in het Italiaanse Rome. De kerk is ook van binnen te bezichtigen.

wenen bezienswaardigheden

Een andere belangrijke highlight van de stad is de Stephansdom, een bekende kathedraal in het centrum van de stad. Hier zetelt de aartsbisschop. De 343 treden van de toren zijn te beklimmen en geven je een gegarandeerd geweldig uitzicht op Wenen.

wenen bezienswaardigheden

Het parlementsgebouw

Het parlementsgebouw in Wenen is een indrukwekkend gebouw aan de Ringstrasse waar beide kamers van het Oostenrijkse parlement hun zetel hebben. Het gebouw is gebouwd in tussen 1874 en 1884 in de Griekse stijl. Voor het gebouw staat een grote fontein met een beeld van Pallas Athena, één van de voornaamste godinnen uit het Griekse pantheon.

wenen bezienswaardigheden
wenen bezienswaardigheden
wenen bezienswaardigheden

Welk gebouw of welke attractie in Wenen heeft de meeste indruk gemaakt op jou?

6 berichten over “Wenen bezienswaardigheden: De mooiste plekjes”

 1. Avatar van Reggy
  Reggy
  14 april 2015

  Ik ben in 2012 in Wenen geweest en vond het eigenlijk heel erg tegenvallen. Oke, het feit dat we alléén maar regen hadden hielp ook zeker niet en er zijn zeker mooie plekjes te vinden. Maar Wenen had weinig sfeer en de bezienswaardigheden maakte op mij ook niet zo'n hele erge indruk. De drie dagen dat we er bleven waren voor ons op dat moment te lang en we zijn achteraf blij dat we een extra dagje hadden in Boedapest; wat echt een prachtige stad is. Dus Wenen, niets voor mij.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   14 april 2015

   Echt waar? Dat is jammer! Al moet ik je wel meteen gelijk geven dat Boedapest nog mooier is! Dat is zeker mijn favoriete stad in Europa :) In Wenen heb ik wel ook m'n ogen uitgekeken, maar wij hadden ook de mazzel dat we lekker in het zonnetje terrasjes konden doen..

 2. Avatar van Klasine
  Klasine
  15 april 2015

  Ik vond Wenen ook een beetje tegenvallen. De andere steden van Oost Europa vond ik veel meer charme hebben, zoals inderdaad Budapest en Praag. Wenen was in mijn ogen een beetje 'rijkelijk' en ik vond die sfeer daar ook een beetje hangen. Moeilijk uit te leggen, was gewoon een gevoel haha!

 3. Avatar van Marcella
  Marcella
  24 april 2015

  Wenen lijkt me erg mooi, ik wil de stad graag nog eens bezoeken. Ondanks dat ik lees dat hij voor sommigen ook tegenvalt. Ik blijf er toch nieuwsgierig naar!

 4. Avatar van Sabine
  Sabine
  24 augustus 2015

  Ben net je blog gaan volgen! Wnen is echt één van mijn favoriete steden, ondanks dat ik er maar één keer ben geweest (wle een week lang). Het Schonbrunn heeft in ieder geval mijn hart gestolen :)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   24 augustus 2015

   Wat leuk Sabine! Welkom :D Wenen is zeker een erg fijne stad. Niet mijn favoriete, maar toch :)