kosten backpacken maleisie penang

Kosten backpacken in Maleisië: Budget

Gepubliceerd op: 04-05-2016

Onlangs maakten wij een voor de tweede keer een geweldige reis door Maleisië. Maar liefst 33,5 dagen ontdekten wij verschillende paradijselijke eilanden, snorkelden we tussen de meest kleurrijke vissen, bezochten we steden aan de oostkust en aten we heerlijke gerechten op straat. Net als tijdens onze eerste reis door Maleisië in 2013 hielden wij zorgvuldig onze uitgaven bij. In dit artikel lees je over onze kosten voor het backpacken in Maleisië.

Visum voor Maleisië

Wanneer je wilt gaan backpacken in Maleisië hoef je je niet druk te maken over allerlei regels met betrekking tot het visum voor Maleisië. Iedere Nederlander krijgt bij binnenkomst in het land een stempel waarmee je 90 dagen in het land mag verblijven. Zorg er wel voor dat je paspoort bij binnenkomst nog minimaal 90 dagen geldig is.

Kosten backpacken in Maleisië

Wanneer je wilt gaan backpacken in Maleisië is het handig om te weten hoeveel je ongeveer moet sparen. Net als bij onze overige budget artikelen hebben we onze uitgaven in Maleisië onderverdeeld in vijf categorieën; Slapen, eten en drinken, vervoer, excursies en overige. Wij hanteerden de volgende wisselkoers:

1 RM = €0,22

Check hier alle Reisbudget posts

Eten & drinken in Maleisië

RM 2.770,49

Eten en drinken in Maleisië is voor ons de grootste kostenpost geweest. Gezamenlijk gaven we voor eten en drinken RM 2.770,49 uit. Dit komt neer op €602,94. Onder eten & drinken verstaan we ontbijt, lunch, avondeten, (alcoholische) drankjes en tussendoortjes. Wat betreft eten en drinken zul je zien dat de prijzen voor eten en drinken erg verschillen per plek.

Zo betaalden we voor een “simpele” fried rice op Pulau Pangkor slechts 6 RM terwijl we hiervoor op Perhentian Kecil al snel 10 RM betaalden. Nog een voorbeeld: Op het vaste land van Maleisië betaal je voor een biertje rond de 5 RM. Op de eilanden Perhentian Kecil en Kapas betaal je hiervoor 10 RM. Eten & drinken was voor ons voornamelijk op Perhentian Kecil en Pulau Kapas het duurst. Dit doordat beide eilanden verder van het vaste land af liggen en de prijzen daardoor stijgen. Op Penang aten we het goedkoopst. Hier aten we op straat voor maximaal 5 RM.

Voor eten en drinken in Maleisië gaven we gemiddeld 9 euro per persoon per dag uit.

kosten backpacken maleisie penang

kosten backpacken maleisie pulau pangkor

Slapen in Maleisië

RM 2.217,95

In totaal sliepen we in Maleisië in elf verschillende bedden waarvoor we gemiddeld €14,63 betaalden per nacht. Het totaalbedrag komt uit op €482,69. De goedkoopste overnachtingen waren op Pangkor waar we 50 RM betaalden per nacht voor een eigen hutje met privébadkamer. De duurste overnachtingen waren op Perhentian Kecil en in Kuala Lumpur. Op Perhentian Kecil sliepen we twee nachten bij Ombak Resort voor 120 RM per nacht inclusief een uitgebreid ontbijtbuffet. In Kuala Lumpur sliepen we de laatste nachten bij Orange Pekoe Guesthouse voor 116 RM per nacht.

kosten backpacken maleisie pulau kapas

Slaaptips in Maleisië

Hieronder vind je terug waar wij hebben geslapen in Maleisië. Wil je liever ergens anders slapen? Klik dan hier om prijzen te vergelijken.

 
 
 

Vervoer in Maleisië

RM1.194,60

In de 33,5 dagen dat wij door Maleisië reisden bezochten wij vier geweldige eilanden, twee steden aan de oostkust van het land en verbleven we twee keer in de hoofdstad Kuala Lumpur. In totaal legden wij zo’n 1350 kilometer af met de bus, het vliegtuig en de boot. Onze afgelegde route vind je hier. Voor het vervoer in Maleisië betaalden wij in totaal €259,98. Hierbij zijn ook taxiritjes scooters die we huurden en het openbaar vervoer in de steden inbegrepen zoals de monorail en de metro in Kuala Lumpur.

kosten backpacken maleisie melaka

Over het algemeen reisden wij met de bus naar de volgende bestemming. Eén keer kozen wij ervoor om voor een binnenlandse vlucht te kiezen van Penang naar Kota Bharu aan de oostkust. Hiervoor betaalden we voor twee personen inclusief bagage (backpacks en handbagage) €60,95. Hieronder vind je enkele voorbeelden van prijzen voor het openbaar vervoer in Maleisië:

 • Bus Kuala Lumpur – Lumut (Pangkor): 27 RM per persoon
 • Bus Lumut (Pangkor) – Butterworth (Penang): 18 RM per persoon
 • Bus Kuala Terengganu – Marang (Pulau Kapas): 10.80 RM per persoon
 • Bus Marang – Kuantan: 17 RM per persoon
 • Bus Kuantan – Kuala Lumpur: 11 RM per persoon

Onze uitgaven voor het vervoer in Maleisië zijn voornamelijk wat hoger uitgevallen doordat wij een aantal eilanden hebben bezocht. Pangkor en Penang zijn gemakkelijk te bereiken met een ferry, maar voor een boot naar Perhentian Kecil en Pulau Kapas moet je iets meer betalen. Hieronder vind je de prijzen voor de boten naar de eilanden in Maleisië in 2016. De genoemde prijzen zijn voor retourtickets:

 • Lumut – Pangkor: 10 RM per persoon
 • Butterworth – Penang: 1.20 RM per persoon
 • Kuala Besut – Perhentian Kecil: 70 RM per persoon
 • Marang – Pulau Kapas: 40 RM per persoon

Lees hier alles over de prachtige eilanden van Maleisië.

kosten backpacken maleisie perhentians

Excursies in Maleisië

RM 210,-

Voor excursies in Maleisië gaven wij weinig uit. In totaal gaven wij een bedrag van €45.70 uit. Onder excursies vallen entreeprijzen voor onder andere de Batu Caves in Kuala Lumpur en snorkeltours op de Perhentians.

kosten backpacken maleisie kuala lumpur

kosten backpacken maleisie kuala lumpur

Overige kosten voor backpacken in Maleisië

RM 1.248,55

In Maleisië hebben wij flink geshopt, omdat onze garderobe toe was aan vernieuwing. In Nederland hadden we de afgelopen tijd vrijwel geen nieuwe kleding gekocht en onze zomeroutfits waren aan vervanging toe. Hierdoor zijn de uitgaven in de categorie “overige”behoorlijk hoog uitgevallen. In totaal gaven wij hieraan een bedrag van €271,72 uit. Niet alleen kleding valt hieronder, maar ook sigaretten, shampoo, zonnebrand, anti-muggenspray, een elektrisch pannetje waar we onwijs blij mee zijn, twee snorkelsets en wat kleine souvenirs zoals magneten en ansichtkaarten. Ook schaften wij een simkaart aan met een internetbundel.

Wanneer je niet van plan bent om te gaan shoppen, niet rookt en geen grote uitgaven hoeft te doen kun je de uitgaven in deze categorie dus weg laten.

Totale kosten backpacken Maleisië

Maleisië - 33,5 dagen
Eten & Drinken
Slapen
Vervoer
Excursies
Overige
Totaal
RM 2.770,49 RM 2.217,95 RM 1.194,60 RM 210,- RM 1.248,55 RM 7.641,59
€ 602,94 € 482,69 € 259,98 € 45,70 € 271,72 € 1663,04

RM 7.641,59

Hier lees je wat wij uitgaven in Maleisië in 2013

In totaal gaven wij tijdens onze 33,5 dagen in Maleisië een bedrag uit van €1663,04. Dit komt neer op een dagbudget van €24,82 per persoon per dag. In deze berekening zijn al onze uitgaven meegerekend. Hieronder zie je de verdeling in de vijf categorieën.

backpacken maleisie hoe duur is maleisie

Had jij verwacht dat het reizen door Maleisië goedkoper of duurder zou zijn? Zie jij een reis door Maleisië zitten?


Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

6 reacties op “Kosten backpacken in Maleisië: Budget”

 1. Chantal schreef:

  Wat een superhandig artikel. Vorig jaar wilde ik al met een vriendin door Maleisie reizen en dat is toen niet door gegaan. Ik ben nu aan het kijken waar ik in 2017 naartoe kan en wil gaan. Ik wil in mijn eentje heerlijk rondtrekken en volgens mij zal dat prima gaan in Maleisie

 2. Linda | travellersoftheworld schreef:

  Handige post, in de zomer gaan wij zes weken en hebben qua dag budget 30 euro in ons hoofd (maar sparen meer). Wij gaan waarschijnlijk ook naar borneo en niet naar kapas. Onze overige uitgaven zullen denk ik ook heel wat lager zijn.

 3. Marcella schreef:

  Leuk altijd, dit soort overzichten. Heel duidelijk waaraan jullie het budget besteed hebben. Maleisië wil ik nog graag eens bezoeken!

 4. Marco schreef:

  Super leuke en handige post.
  We gaan komende zomer met z’n viertjes. Budget is beperkt dus deze info helpt.
  Bijna zelfde rondje in gedachte, alleen hebben we maar 20 dagen, Dus we zullen wat plekken over moeten slaan.
  KL, Taman Negara en Perhentian Kecil staan vast.
  en dan verder…. Langkawi, Penang en/of Pankor?
  Hoe was Pankor en waar hebben jullie geslapen?

  • Hi Marco! Dankjewel. En wat gaaf dat jullie ook die kant op gaan! Pangkor is echt heel fijn. Weinig te doen, dus lekker relaxt. Wij sliepen zowel in 2013 als dit jaar bij Nazri Nipah Camp. Een erg gezellige plek! Simpele bungalows met eigen badkamer voor ongeveer tien euro per nacht.
   Meer informatie over Pangkor kun je hier vinden: https://www.travelaar.nl/pangkor

   Heel veel plezier alvast!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.