hoe duur is londen

Hoe duur is Londen?

Geüpdatet op

Tijdens je stedentrip Londen zul je een stuk meer gaan uitgeven dan bijvoorbeeld in Skopje of Tallinn. Londen staat bekend als één van de duurdere bestemmingen in Europa en dat is het ook zeker. Toch is ook Londen prima te bezoeken wanneer je niet de Lotto hebt gewonnen en dus niet honderden euro’s hebt om uit te geven. Wij verbleven tijdens onze stedentrip Londen twee hele dagen, een avond en een ochtend in deze gigantische stad en hebben onze uitgaven bijgehouden. Onze uitgaven zijn berekend op basis van twee personen. We hopen jou te kunnen helpen bij het beantwoorden van de vraag “Hoe duur is Londen?”

Kosten voor vervoer in Londen

Wij vlogen vanaf Airport Eelde (Groningen) rechtstreeks in een klein uur naar het vliegveld Southend. Voor deze tickets betaalden we €126,24 voor twee retourtjes. Na aankomst waren we nog niet in Londen, maar moesten we met de trein vanaf het treinstation Southend Airport naar het centrum. Voor een enkele reis naar Liverpool Street Station betaalden we €17,56. In totaal kochten we vier kaartjes voor deze treinreis, aangezien we ook nog weer terug moesten op donderdag. In totaal waren we €88,85 kwijt voor de trein.

Vergelijk hier de prijzen voor vliegtickets naar Londen.

Big ben London

Londen is een gigantische stad en hoewel de populaire toeristische attracties zoals de Big Ben, de Tower Bridge en de Tower of London prima lopend te bezoeken zijn en wij kilometers lopend aflegden met als gevolg dat we onwijs veel last kregen van onze voeten pakten wij regelmatig de metro om ook andere wijken van Londen te ontdekken. Daarnaast sliepen we naar de wijk Shoreditch en pakten we dus de metro om in het centrum te komen.

Het is tegenwoordig ook mogelijk om in vier uur rechtstreeks met de trein naar Londen te reizen.

hoe duur is londen openbaar vervoer

Reizen met de Oystercard in Londen

Wanneer je met het openbaar vervoer wilt reizen in Londen zul je eerst op één van de stations of bij een winkel een oystercard aan moeten schaffen. Dit kun je zien als een OV-kaart welke wij in Nederland gebruiken. Voor deze oystercard betaal je 5 pond borg welke je aan het einde van je citytrip gewoon weer terug krijgt. Om te kunnen reizen met de oystercard dien je geld te zetten op je kaart en hierna hoef je enkel nog in- en uit te checken op de stations. Ook kun je met de oystercard reizen met de beroemde rode dubbeldekker bussen. Het opladen van je kaart is mogelijk op alle stations. In totaal gaven wij €74,51 uit aan het openbaar vervoer in Londen. Dit voornamelijk doordat wij ook reisden naar de wijken Kensington, Camden, Greenwich en heen- en weer van en naar Shoreditch.

In totaal gaven wij aan vervoer naar en in Londen een bedrag uit van €289,60 voor twee personen.

OysterCard

Kosten voor overnachtingen in Londen

Ook slapen in Londen is niet goedkoop. Een kamer boeken voor minder dan 50 euro is onmogelijk wanneer je en privékamer wilt en een eigen badkamer erbij is dan al helemaal niet te doen. Na lang zoeken besloten wij om een kamer te boeken in een appartement van Karslake Rooms in de hippe wijk Shoreditch. Hier boekten wij een tweepersoonskamer met gedeelde keuken en badkamer. Totaal geen luxe, maar een prima kamer met een lekker bed.

Wij betaalden voor drie nachten een bedrag van €230.

Verblijf je liever in een hotel in Londen? Hieronder zetten wij een aantal betaalbare accommodaties op een rij:

hoe duur is londen slapen
hoe duur is londen

Hoe duur is eten en drinken in Londen?

Wij zijn dol op lekker eten en drinken en vooral wanneer wij op reis zijn gaan wij graag op zoek naar de fijnste plekjes om te eten en te drinken. Ook in Londen was dit het geval. We aten de lekkerste streetfood op de Borough Market, de Streetfood Market in Camden Town en de Old Spitafields Market. Daarnaast genoten we van de beste burgers in Londen en proosten we met een lekker drankje in het park op onze fijne citytrip. Qua ontbijt doen we nooit erg uitgebreid. Wanneer we wakker zijn gaat Erick vaak de wijk in om broodjes te scoren welke we in Londen in de gezamenlijke keuken hebben opgegeten. In het appartement was al koffie en thee aanwezig voor een goed begin van de dag.

In totaal gaven wij aan eten en drinken in Londen een bedrag uit van €163,38 voor twee personen.

Street Food Londen
Street Food London

Overige kosten tijdens een stedentrip Londen

Dat wij niet erg voorbereid naar Londen vertrokken bleek meteen toen we aankwamen op Liverpool Street Station. Ik vroeg Erick om een foto te maken en toen bleek dat we de camera keurig hadden ingepakt, maar dat onze SD-kaart nog vrolijk in de computer zat. Thuis! Dit betekende dat we een nieuwe sd-kaart moesten aanschaffen. Daarnaast wisten we natuurlijk onwijs goed dat je in Engeland niet zomaar je stekker in het stopcontact kan steken, maar ook dit waren we even vergeten. Een soort van black-out leek het wel 😉 Hierdoor moesten we een wereldstekker aanschaffen.

Daarnaast hebben we de McDonalds diverse keren gebruikt voor een toiletstop en nee, we hebben niet eens een burger gegeten, maar moesten we ook een aantal keren betalen voor het toilet op één van de stations. Een magneet van Londen voor onszelf hoefden we niet meer aan te schaffen, aangezien ik al eens in Londen was geweest en broertjelief ooit eens zo lief is geweest om magneten mee te nemen, maar wel werd er voor de familie een magneet aangeschaft.

In totaal gaven wij aan dit soort dingen tijdens onze stedentrip Londen een bedrag uit van €25.42.

Big ben London

Hoe duur is Londen: Conclusie

Op de vraag “Hoe duur is Londen?” kunnen wij als antwoord geven dat wij in totaal €709,40 uitgaven voor twee personen. Dit komt neer op €354,70 per persoon voor drie dagen. Hierin zijn ook de vliegtickets naar en van Londen meegerekend.

Totaal ( 3 dagen)Per dag (2 personen)
€ 709,40€ 236,50

Al met al naar onze maatstaven geen goedkope citytrip. Wanneer jij uitgaat van een budget van 350 euro zou jij je prima moeten kunnen redden. Wij hebben een redelijk groot bedrag uitgegeven aan het openbaar vervoer, dus hier zou je gemakkelijk op kunnen besparen.

Had jij verwacht dat een citytrip naar Londen goedkoper zou zijn of valt dit je reuze mee?

9 berichten over “Hoe duur is Londen?”

 1. Avatar van Suzanna
  Suzanna
  3 september 2015

  Ik vind het eigenlijk een best goedkope trip als ik zie waaraan jullie dingen hebben uitgegeven. Persoonlijk waren wij voor 4 dagen en 3 nachten wel wat meer kwijt. Nu wilden wij ook wat luxer op vakantie, dus dan kost het ook wat meer.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 september 2015

   Het had een stuk duurder uit kunnen vallen inderdaad. We hebben wel aardig gelet op onze uitgaven, maar geen dingen gelaten..

 2. Avatar van Roos // The London Cookbook
  Roos // The London Cookbook
  3 september 2015

  Als je de kosten voor openbaar vervoer wilt besparen doe je er goed aan om binnen zone 1 te blijven. Dan betaal je max. £6.80 per dag. Shoreditch ligt inderdaad net in zone 2 waardoor de kosten dan wat hoger zijn! Verder is de bus ook een goed alternatief, dat kost maar 1,50 per ritje en dan zie je ook wat van de stad. Verder vind ik dat jullie het nog goedkoop hebben gedaan, zeker voor eten! Als je echt naar een restaurant was gegaan was je dit hele bedrag al kwijt geweest... restaurants zijn vaak erg duur hier

 3. Avatar van Liese
  Liese
  3 september 2015

  Fijn om eens te lezen! Zelf heb ik een gelijkaardige post geschreven en zat ik aan een iets lager bedrag, maar wij konden vanuit België makkelijk met de trein gaan. Ook sliepen we in een slaapzaal, dus dat bespaart ook al heel wat!

 4. Avatar van Elsemieke | Living on a Plane
  Elsemieke | Living on a Plane
  3 september 2015

  De kosten voor een paar dagen Londen vallen mij altijd vies tegen. Baalden jullie ook zo van de prijzen voor een retourtje vliegveld? Bij het boeken tel ik dat tegenwoordig maar vast bij de vliegtickets op, haha.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 september 2015

   De kosten voor de reis vanaf het vliegveld hakten er goed in inderdaad en van te voren niet echt rekening mee gehouden..

 5. Avatar van Ester
  Ester
  3 september 2015

  Leuk zo'n inzicht, Kirsten! Die wereldstekker vergeet ik ook vaak; ik zou eigenlijk een lijstje moeten maken met de landen waarbij je zo'n stekker moet gebruiken. Ik ben vorige zomer naar Londen geweest en ik moet zeggen dat ik denk dat ik wel minder heb uitgegeven. Ik heb via Wimdu een kamer geboekt (met gedeelde badkamer; maar er waren geen andere personen in het huis) voor 50 euro per nacht, en ook mijn vliegticket heb ik (met geluk) goedkoper kunnen boeken. Verder heb ik slechts sporadisch het openbaar vervoer genomen en hebben we het meest gelopen. Aan eten en drinken denk ik dat ik wel meer geld heb uitgegeven.

 6. Avatar van Yvon
  Yvon
  4 september 2015

  Dat is best een bedrag! Dat is (zonder tickets) bijna €100,00 per dag. Geen goedkope bestemming zo te zien. Ik ben ooit maar één dag in Londen geweest, dus ik had echt geen idee, maar dit is wel meer dan ik had gedacht. Geloof je me als ik zeg dat Japan goedkoper is dan Londen, als je van deze cijfers uitgaat? Ik dacht er opeens aan en vond dat best grappig, vooral omdat iedereen altijd zegt dat Japan zo duur is.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 september 2015

   Zeker geen goedkope citytrip inderdaad! Normaal gesproken geven wij echt veeel minder uit. Erick was hier nog nooit geweest en dat moest toch echt eens gebeuren haha. Ik ben erg benieuwd naar je budgetpost van Japan!