Concatedral de Santa María de la Redonda

De leukste tips voor de hoofdstad van de Spaanse wijnregio La Rioja, Logroño

Geüpdatet op

Salud! En welkom in de Spaanse wijnregio, La Rioja. Deze autonome regio in het noordoosten van Spanje is opgedeeld in twaalf provincies en heeft als hoofdstad de levendige stad Logroño die is gelegen tussen de wijngaarden en bijbehorende bodega’s. Wil je een mooie rondreis door La Rioja of het hele noorden van Spanje maken dan is Logroño zeker een goede uitvalsbasis. Wat te doen in Logroño? In dit artikel delen we de leukste tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden.

Tapas eten in Logroño in Calle de San Juan en Calle del Laurel

Ben je gek op lekker eten en drinken dan is een Spaans stedentrip standaard een goed idee. En dus ben je ook in Logroño aan het goede adres. In Logroño worden overdag net als in de rest van Noord-Spanje vooral pintxos gegeten onder het genot van een lekker drankje. Ben je op zoek naar de gezelligste pintxos barretjes en kroegjes dan moet je zijn in de straten Calle de San Juan en/of Calle del Laurel. De meeste pintxosbarretjes sluiten rond 16.00 uur de deuren om in de avond weer open te gaan. Barretjes in Logroño die wij aan kunnen raden zijn Taberna del Tío Blas in Calle del Laurel en Los Rotos San Juan in Calle de San Juan.

Wat zijn pintxos? Is dit je eerste reis door Noord-Spanje en heb je geen idee wat pintxos zijn? Pintxos zijn eigenlijk een variatie op de Spaanse tapas die in de rest van het land overal kunt bestellen. Een pintxo bestaat meestal uit een dikke plak stokbrood die rijkelijk belegd is. Dit kan zijn met diverse groente, vis of vlees. Pintxos worden bij elkaar gehouden door middel van een houten prikker. In veel pintxosbarretjes (voornamelijk in Baskenland) staan alle pintxos uitgestald op de bar in enorme schalen. In La Rioja merkten wij echter dat je bij de meeste barretjes je pintxos – en tapas want die zijn er ook – besteld aan de bar. Kortom, pintxos eten in Logroño is zonder twijfel een aanrader.

Calle del Laurel Logrono
Pintxos eten in Logroño

Street art spotten in Logrono

Ben je net als wij gek op street art spotten dan kan ik je verrassen, want in de stad hebben wij een aantal prachtige werken kunnen spotten. De stad is niet mega groot, dus vergelijk het niet met de street art in bijvoorbeeld Valencia, maar toch kun je je ogen uitkijken. Overal in de stad. De mooiste werken zagen wij rondom de brug Paserela peatonal y ciclista del Ebro en Parque de Ebro. De mural die bij ons echt in de smaak viel is de Mural Travesia de Palacio (El Camino de Santiago). Zie voor de locatie het kaartje onderaan dit artikel.

Street art spotten in Logrono
 Mural Travesia de Palacio

Bewonder de kathedraal Santa Maria de la Redonda

Logroño zou geen typische Spaanse stad zijn zonder te beschikken over een bloedmooie, indrukwekkende kathedraal. Hoewel je in de stad diverse kerken en kathedralen kunt bewonderen is de Concatedral de Santa María de la Redonda zonder twijfel de mooiste. De kathedraal is gebouwd aan het centrale plein Plaza del Mercado en wordt gekenmerkt door haar twee witte torens.

Concatedral de Santa María de la Redonda

Iglesia de San Bartolomé

Een andere imposante kerk in Logroño is de Iglesia de San Bartolomé. Deze kerk dateert uit de dertiende eeuw en heeft een typische Romaanse uitstraling. Al in 1866 werd Iglesia de San Bartolomé uitgeroepen tot Nationaal Monument.

San Bartolomé

Relaxen in het Parque del Ebro

Tijdens een stedentrip houden wij er altijd van om na een paar uur slenteren even bij te komen in het stadspark. Tijdens je stedentrip Logroño moet je hiervoor zijn in het relaxte Parque del Ebro. Dit uitgestrekte park is gelegen aan de oevers van de rivier de Ebro die dwars door de stad stroomt. Je vindt hier diverse wandelpaden, kleurrijke bloemen en planten, diverse vogelsoorten en genoeg plekken om heerlijk te genieten van het Spaanse leven dat zich om je heen afspeelt.

Parque del Ebro
Puente de Piedra

Wijn proeven in één van de bodega’s in Logroño

Je bent in Logroño en dat betekent dat je bent neergestreken in één van de belangrijkste wijnregio’s van Spanje. Wat natuurlijk weer betekent dat wijn proeven zeker op je lijstje moet staan. In Logroño – en net buiten de stad – vind je meerdere bodega’s waar je kunt genieten van de lekkerste lokale wijnen. Een aanrader is bijvoorbeeld Bodegas Franco Espanolas. Reis je met je (huur)auto door La Rioja dan kan ik ook Bodega Campillo aanraden (zie kaart onderaan dit artikel).

Extra Logroño tip: Beschik je niet over een (huur)auto dan is het ook mogelijk om een tour te boeken naar één van de vele bodega’s in de buurt. Deze boek je bijvoorbeeld hier.

Extra tips voor een vakantie in of rondreis door La Rioja

La Rioja is één van de kleinste autonome regio’s in Spanje, maar dat betekent niet dat de regio niet onwijs veel heeft te bieden. Tijdens een rondreis zul je zien hoe mooi en gevarieerd het landschap is. Andere plekken en bezienswaardigheden in La Rioja die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn:

  • De tweede wijnstad van La Rioja, Haro. In deze stad vind je bijzonder veel bodega’s en het Museo del Vino (wijnmuseum).
  • Rijden door de regio betekent dat je regelmatig schilderachtige dorpen passeert. Ons favoriete dorp in La Rioja is San Vicente de la Sonsierra. Dit dorp moet je zeker met je eigen ogen aanschouwen.
  • Je rondreis door La Rioja kun je bovendien super goed combineren met andere Spaanse regio’s, zoals Spaans Baskenland, Navarra en Arágon. Binnen een uur rijden sta je bijvoorbeeld middenin de sfeervolle hoofdstad van Navarra, Pamplona. Maar ook de bloedmooie, ruige kustlijn van Spaans Baskenland heb je binnen no-time bereikt.

Bezienswaardigheden in La Rioja op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle plekken en bezienswaardigheden in Logrono die in dit artikel worden genoemd terug.

Hoe kom je in La Rioja en Logroño?

Hoewel Logroño beschikt over een eigen vliegveld is het helaas niet mogelijk om vanuit Nederland rechtstreeks naar Logroño te vliegen. Wil je vliegen naar La Rioja dan kun je het beste vliegtickets boeken naar Bilbao, de hoofdstad van Spaans Baskenland. Ik raad je daarna aan om zeker een auto te huren om hiermee een mooie rondreis door Noord-Spanje, en dus ook de regio La Rioja te maken. Ook is het natuurlijk mogelijk om – net als wij – met je eigen auto of camper naar La Rioja te reizen. De afstand van Utrecht naar Logroño bedraagt ruim 1400 kilometer. Vliegtickets naar Bilbao kun je hier boeken.

La Rioja tip: Een roadtrip door La Rioja en het noorden van Spanje maken? Wij raden je aan om een auto te huren via Sunny Cars. Je bent dan namelijk altijd volledig verzekerd en krijgt zelfs als je schade hebt gereden je complete eigen risico terug. Zo ben je dus verzekerd van een ontspannen roadtrip zonder zorgen.

Logroño

Waar te verblijven in Logroño

In de stad barst het van de gezellige, sfeervolle hotels en guesthouses. Dankzij de compactheid van de stad liggen vrijwel altijd alle bezienswaardigheden op loopafstand. Hieronder hebben we een aantal accommodaties voor je op een rij gezet:

Veelgestelde vragen over Logroño en La Rioja

  • Waar ligt de Rioja streek?

    De autonome Spaanse regio La Rioja ligt in het noordoosten van Spanje. La Rioja wordt omringd door de Spaanse regio’s Spaans Baskenland, Arágon, Navarra en Castilla y Léon.

  • Hoeveel dagen voor Logroño?

    Ook al is Logroño de hoofdstad van de regio La Rioja, groot is de stad zeker niet. In principe heb je genoeg aan een volle dag om de bezienswaardigheden in de stad te ontdekken.