Mijn favoriete Europese stedentrips

InhoudsopgaveInhoudsopgave

Ik ben één van de gelukkigen die al aardig wat Europese steden heeft mogen ontdekken. De populaire steden voor een citytrip zoals Parijs, Londen en Berlijn, maar ook minder bekende bestemmingen zoals Vilnius, Tallinn en Gdansk. Iedere stad heeft zijn eigen charme, zijn eigen fijne onontdekte plekjes en zijn eigen knusse kroegen en restaurants. Op veel steden ben ik op slag verliefd geworden, maar enkele van deze steden hebben mijn hart gestolen. De voor mij vijf meest perfecte Europese stedentrips kun je hier lezen. Europese stedentrips die je per direct op je wensenlijst kunt toevoegen.

Boedapest

Tijdens onze roadtrip door Europa in de zomer van 2011 hebben wij meerdere Europese steden bezocht, zoals Wenen, Bnro en Bratislava, maar slechts één van deze steden zal mij voor altijd bijblijven. De Hongaarse hoofdstad Boedapest heeft zo’n indruk op mij gemaakt dat het zeker een eerste plaats verdient in deze lijst. De stad heeft alles te bieden wat je zoekt in een stedentrip. Van lekker eten, tot geweldige natuur, een prima winkelstraat, heerlijke Turkse badhuizen en de prijzen liggen ook nog eens een stuk lager dan in Nederland.

Boedapest is gelegen aan de Donau en is met haar ruim 1,7 miljoen inwoners de grootste stad van het land. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van twee steden, Boeda en Pest. Vanaf de vele bruggen die gebouwd zijn over de Donau en de Gellert heuvel (Pest) heb je een geweldig uitzicht over de stad. Daarnaast bestaat de stad uit tientallen bijzondere bouwwerken zoals het Koninklijk paleis, de Centrale markthal en de Grote Synagoge. Wat mij betreft zou iedereen eens een bezoek moeten brengen aan deze verrassende stad. Hier lees je onze tips voor Boedapest.

europese-stedentrips-1

Porto

Over de nummer één en twee van deze lijst heb ik wel even moeten nadenken, maar toch heeft Boedepest met een kleine voorsprong gewonnen van Porto. In het voorjaar van 2012 bezochten wij de kustplaats Porto en de stad heeft ons enorm verrast. De bekendste stad van het land en meteen ook de hoofdstad is Lissabon, één van de populairdere Europese stedentrips. In eerste instantie wilden ook wij Lissabon gaan ontdekken. We kwamen echter ontzettend goedkope tickets tegen naar Porto en toen was de keuze snel gemaakt. Porto is niet heel groot, telt zo’n 250.000 inwoners en is gelegen aan de Atlantische Oceaan. Een prima stad voor een combinatie tussen stad en zee dus.

De stad is gebouwd aan de oever van de rivier de Douro en is na Lissabon de grootste stad van het land. Het oude centrum van de stad, Ribeira, is de perfecte plek om rond te dwalen en je te begeven tussen de lokale bevolking. Het uitzicht vanaf één van de bootjes die varen over de rivier de Douro is adembenemend en het eten in één van de vele restaurantjes is heerlijk met verse vis gevangen uit de Atlantische oceaan. In de avonduren heb je een geweldig uitzicht over de stad vanaf één van de bruggen welk gebouwd zijn over de rivier en in de vele knusse straatjes is er vast een kroeg te vinden waar jij je prima kunt vermaken.

europese-stedentrips-2

Vilnius

Vilnius, de hoofdstad van Litouwen is een minder populaire bestemming voor een stedentrip. Toch is dit onwijs zonde! Wij bezochten de stad in februari 2012 en waren ontzettend verrast. De stad is gelegen aan de rivieren de Vilnelè en de Neris. Het oude centrum van de stad zorgt ervoor dat je je in een totaal andere periode waant en neemt je mee terug naar de middeleeuwen. De kleine steegjes zijn uitstekend geschikt voor een tocht door de stad en zorgen ervoor dat je je ogen uitkijkt. De stad is totaal niet te vergelijken met andere Europese steden en dat maakt het zo bijzonder.

Nog weinig (Nederlandse) toeristen weten de stad te vinden en dat merk je meteen wanneer je ronddwaalt door de stad. De lokale bevolking kijkt je af en toe nog aan alsof je verdwaald bent in een land ver van huis, maar iedereen is even vriendelijk. Engels is niet de taal die veel mensen spreken, dus communiceren gaat af en toe wat lastiger, maar met handen en voeten kom je een heel eind. Nog een groot pluspunt aan de stad is dat de prijzen ontzettend laag liggen. Met z’n tweeën uit eten kun je gemakkelijk doen voor nog geen €20.

Meer over onze citytrip naar Vilnius lees je hier.

europese-stedentrips-3

Berlijn

Eén van de weinige steden die ik bezocht zonder Erick. In 2011 vertrok ik met school voor een aantal dagen naar de Duitse hoofdstad Berlijn tijdens mijn minor Eventmanagement. Als student die samen met mijn mede-studenten op studiereis was bekeek ik de stad door andere ogen dan dat ik zou doen tijdens een normale stedentrip. We maakten vooral de Berlijnse kroegen onveilig, dronken op ieder terras die we tegenkwamen een cocktail en af en toe deden we ook nog wat voor onze studie. Toch heb ik nog redelijk veel van de stad kunnen zien en ben ik ontzettend verrast. Wat een veelzijdige stad! Ik zou graag nog eens terugkomen om meer van de stad te ontdekken, maar voor nu verdient Berlijn toch echt een plekje tussen mijn favoriete Europese stedentrips.

Gdansk

We zijn nog maar net terug uit Gdansk en misschien dat dat ook wel één van de redenen is dat deze stad tussen mijn favoriete Europese stedentrips staat. De Poolse stad heeft mij enorm verrast en raad ik daarom ook iedereen aan als bestemming voor een korte stedentrip. De stad is niet zo groot als bijvoorbeeld Berlijn waardoor het gemakkelijk in twee dagen te bezichtigen is en heeft een ontzettend fijne sfeer. De lokale bevolking wil je maar al te graag helpen, de gebouwen zijn zo mooi dat je er minutenlang naar kunt blijven staren en toch is het er totaal anders dan in Nederland. Ik hou van Oost-Europa. Ik hou van de rauwe randje aan een stad. Gdansk, wat ben je mooi!

Meer informatie over Gdansk lees je hier.

europese-stedentrips-4

Wat zijn jouw favoriete Europese stedentrips?