goyvon

Wonen en werken in China | Yvonne van GoYvon

Gepubliceerd: 18 april 2015 Laatst gewijzigd: 31 juli 2017

Op haar blog GoYvon schrijft Yvonne vooral over China. Over wonen en werken in China, maar ook over haar andere reisbestemmingen en de studie die ze op dit moment volgt. In haar artikelen heeft ze een hoop praktische tips voor van alles en nog wat. Daarnaast vertelt ze ook openhartig over haar eigen leven en haar mening over allerlei zaken. Ze kan ook erg goed schrijven, dus zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Wij interviewden haar!

Zou je wat over jezelf kunnen vertellen? Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Yvonne, 31 jaar en opgegroeid in het noorden van het land. Na de middelbare school vertrok ik naar Nijmegen waar ik in totaal zo’n 8 jaar heb gewoond. Ik ben opgeleid tot leerkracht basisonderwijs en tot een paar maanden geleden heb ik de afgelopen jaren ook vooral les gegeven. In maart ben ik echter met iets heel anders begonnen: ik ben namelijk weer student! Ik studeer nu Chinees aan de Communication University of China. Voor wie het niet weet: ik woon sinds 2010 in China, samen met mijn Amerikaanse vriend & onze Chinese poes.

China!? Dat is niet naast de deur. Hoe ben je daar terecht gekomen?

Na een jaar in Nederland gewerkt te hebben besloot ik om mijn droom achterna te gaan en een tijdje in het buitenland les te aan geven en te gaan reizen. Na zo’n 8 – 9 maanden zou ik dan weer terug naar Nederland gaan. Ik had het echter zo naar mijn zin in China, was er nog lang niet klaar mee én had ondertussen mijn vriend leren en daarom besloot ik te blijven. Na eerste in Shaoxing (bij Shanghai) en later in Shenyang (in het noorden van China) gewoond te hebben verhuisden we begin 2013 naar Beijing.wonen-en-werken-in-china-1

Waarom zouden Nederlandse reizigers naar Beijing moeten komen? Wat maakt de stad zo gaaf? Of juist niet?

Beijing is echt een heel gave stad. Er is veel te zien en te doen, de stad heeft een lange geschiedenis en dat zie je terug. Het heeft de bekende Chinese Muur, de Verboden Stad, maar ook veel andere mooie, onbekende plekken die de moeite van het bezoeken waard zijn. Naast een historische stad is Beijing ook een moderne stad met een geweldig goed netwerk aan metrolijnen en hippe bars, cafés en restaurants. De enige reden om niet naar de stad te komen is de smog die er nog wel eens wil hangen.

Wat komt er allemaal kijken bij emigreren naar het grote China?

Nou… dat is een goede vraag waar ik eigenlijk geen goed antwoord op heb. Omdat het nooit mijn plan was naar China te emigreren heb ik het nogal anders aangepakt dan de standaard emigratie. Bedrijven hier willen mensen nogal eens op een studentenvisum of businessvisum laten werken, maar dat is iets wat ik afraad. Het risico is te groot, zeker als je hier voor langere tijd wil blijven kan het in je nadeel werken. Kom met een ‘open mind’ en veel geduld. De dingen gaan hier heel anders dan in Nederland en voor ons Nederlanders is de gang van zaken niet altijd logisch. Wees hier op voorbereid en je zult heel wat minder stress hebben!wonen-en-werken-in-china-2

Wat zijn je dromen voor de toekomst? Waar zie je jezelf over 5 jaar wonen?

In de toekomst, dus over 5 jaar zoals je vroeg, hoop ik dat we ergens anders wonen en écht een eigen plekje hebben in de vorm van wellicht een koophuis. Waar dat zal zijn? Nog niet echt een idee, maar waarschijnlijk wel een westers land. Hoewel ik het eigenlijk echt niet weet: we denken overal wel te kunnen wonen en als er ergens een goede kans voor één van ons beiden is zullen we die nemen. Zelf hoop ik in de toekomst wat met de Chinese taal te gaan doen, idealiter in combinatie met de reisindustrie.

Wat is de mooiste reis die je ooit heb gemaakt? En waarom deze?

Wat een moeilijke vraag! Alle reizen die ik heb gemaakt waren op hun eigen manier mooi, ik kijk op zowel stedentrips als op langere reizen met een goed gevoel terug. wonen-en-werken-in-china-3

Welke bestemming staat bovenaan je bucketlist?

Cambodja! Toen ik in 2010 deze kant op kwam was mijn plan om vanuit China naar Vietnam, Laos, Cambodja en Thailand te gaan om vanaf Bangkok terug naar Nederland te vliegen. Cambodja heb ik nog steeds niet gezien en dat terwijl ik heel graag Angkor Wat wil zien. Hopelijk gaat het in de niet al te verre toekomst gebeuren.

Wat zijn je reisplannen voor 2015?

Echt heel concrete reisplannen hebben we nog niet. Ik wil zelf graag een lang weekend naar Shanghai toe, dus dat gaat er hopelijk van komen. Misschien dat we dit jaar weer naar de V.S. gaan om familie te bezoeken. Als student heb ik in de zomer 2 maanden vrij, dus wie weet ga ik nog zelf op pad óf weer even terug naar Nederland. Alles ligt eigenlijk nog open!wonen-en-werken-in-china-4
In welk land zou jij het liefst willen wonen? Laat het weten!

Alle eerdere interview met andere inspirerende reisbloggers kun je hier teruglezen.

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos & Spanje

Lees meer

5 reacties op “Wonen en werken in China | Yvonne van GoYvon”

  1. Kimber schreef:

    Leuk om te lezen! Ik volg Yvons blog altijd met veel plezier dus leuk om weer wat meer over haar te weten te komen.

  2. Leuk interview! Vind het echt gaaf dat Yvon in een land als China woont, lijkt me best een uitdaging namelijk :)!

  3. Marcella schreef:

    Tof interview! Enne, als Yvon weer naar Nederland komt gaan we sowieso weer meeten 😉

  4. Wat een tof interview! Erg leuk om zo meer over Yvonne te weten te komen. Ik volg haar blog met veel plezier en vind het zo knap dat ze de stap heeft genomen om naar de andere kant van de wereld te verhuizen.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.