Dome of the Rock Jeruzalem Israel

Wat kost reizen door Israël en Palestina?

Geüpdatet op

Israël is niet één van de goedkoopste bestemmingen ter wereld en lijkt daardoor misschien niet meteen een uitstekende backpack bestemming. Dit heeft er voor gezorgd dat wij enigszins hebben getwijfeld over een reis naar Israël. Toch kan ik achteraf zeggen dat het best is meegevallen wat betreft onze uitgaven. Verwacht geen prijzen zoals in Oost-Europa of Azië, maar met een beetje speurwerk kun je toch wel geld besparen en binnen je budget blijven. Zo kun je ook met een kleiner budget prima reizen door Israël en de Palestijnse gebieden. Hoe duur is Israël? Wij reisden tien dagen door Israël en Palestina en zetten onze uitgaven op een rij om een antwoord te geven op de vraag ‘wat kost reizen door Israël en Palestina?’

Geld in Israël en Palestina

In Israël – en ook in de Palestijnse gebieden – betaald men met de Israël Shekel (ILS). Tijdens onze reis door Israël en Palestina staat 5 shekel ongeveer gelijk aan één euro. Dit is het gemakkelijkst om te onthouden en je berekenen wat je kwijt bent. Voor onze reis vragen wij ons vaak af hoe duur Israël zou zijn. En daarom nemen we jou in dit artikel mee in onze uitgaven.

Pinnen in Israël

Vooraf lazen wij op verschillende plekken dat het lastig kan zijn om te pinnen in Israël. Zelf hebben wij hierbij geen problemen ondervonden met onze Rabobank pinpas. Toch kan het als back-up altijd handig zijn om ook een creditcard mee te nemen op reis.

Wat kost reizen door Israel en Palestina

Vliegtickets naar Israël

Israël wordt de laatste jaren weer steeds populairder en daar haken vliegvaartmaatschappijen mooi op in. Tegenwoordig vlieg je voor een paar tientjes van Nederland naar Israël. Vanwege de prijzen voor vliegtickets naar Israël hoef je het niet te laten dus.

Net als bij andere budgetartikelen laten wij je zien hoeveel budget je moet rekenen voor bepaalde uitgaven in Israël en Palestina. Deze uitgaven zijn onderverdeeld in de volgende categorieën: De kosten voor Eten en drinken, slapen, vervoer, en excursies.

Wat kost eten en drinken in Israël?

De Israëlische keuken is heerlijk. Met zowel Europese als Arabische invloeden is iedere menukaart enorm uitgebreid en kun je genieten van de heerlijkste gerechten. Eten in Israël is echter niet goedkoop. Voor een eenvoudige maaltijd moet je al gauw rekenen op 10 euro per persoon exclusief drinken. Een goedkopere optie is een broodje falafel bij één van de vele fastfood restaurants.

Kraanwater in Israël is veilig om te drinken. Je kunt een hoop geld besparen door je eigen fles te vullen met kraanwater en dus niet dagelijks flessen water te kopen.

Wat kost reizen door Israël: Fooi geven in Israël

In Israël gaat men er over het algemeen vanuit dat er bij restaurants een fooi wordt gegeven. Soms staat dit zelfs op al het bonnetje aangegeven. Houd er dus rekening mee dat fooi geven in Israël normaal is.

wat kost eten in Israël
Wat kost reizen door Israël en Palestina: Budgettip Cofix

De prijzen voor alcohol in Israël

Hoewel je op het eten op meerdere manieren kunt besparen in Israël is het drinken van alcohol een ander verhaal. Alcohol is duur in Israël. Heel duur. Voor een glas wijn betaal je al gauw vier tot vijf euro per glas. En voor een biertje geldt hetzelfde. Wil je op een budget manier door Israël reizen dan kun je het het beste bij water houden. Water in Israël kun je namelijk gewoon uit de kraan drinken.

Hoewel de prijzen voor alcohol in Israël behoorlijk hoog liggen is er één pluspunt. In Israël zijn ze gek op Happy Hour waarbij je soms zelfs tot 50% korting krijgt op een cocktail of biertje.

Wat kost eten en drinken in Palestina?

Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat de prijzen in Palestina een stuk lager liggen dan in Israël. Zeker voor eten en drinken.

In totaal gaven wij ongeveer €320 uit aan eten en drinken in Israël en Palestina. Dit komt neer op ongeveer €32 per dag. Dit bedrag is voor twee personen. Hierbij moet ik wel zeggen dat wij echt op de kosten hebben gelet en niet vaak luxe uit eten zijn geweest. In Haifa hebben wij zelfs twee keer zelf gekookt in ons appartement.

Wat kost eten en drinken in Israel

Wat kosten accommodaties in Israël?

Met name de prijzen van accommodaties zullen een grote kostenpost zijn tijdens je reis door Israël en Palestina. Voor een tweepersoonskamer moet je toch zeker rekenen op 30 euro per nacht. Minimaal. Wil je een eigen badkamer dan kun je daar nog een tientje bij optellen en in de grote steden zoals Tel Aviv en Jeruzalem liggen de prijzen nog hoger. De prijzen voor overnachtingen in Palestina liggen weer wat lager.

Zelf sliepen wij in Tel Aviv en Haifa in super fijne appartementjes die we hebben geboekt via Airbnb. In Jeruzalem sliepen we wel in een hotel. Dit is zeker niet goedkoop, maar dit was de eenvoudigst optie. Wij verbleven in het Palatin Hotel en betaalden €50 per nacht voor twee personen. Je kunt natuurlijk besparen op overnachtingen door te kiezen voor een slaapzaal waar je rond de €15 per nacht voor moet rekenen.

Wat kost reizen door Israel en Palestina

Wat kost reizen door Israël met het openbaar vervoer

Wil je echt veel zien van Israël dan reis je beste met een huurauto door het land. Zelf kozen wij voor het openbaar vervoer, omdat we twee weken eerder door Iran reisden met een huurauto. Het openbaar vervoer in Israël is heel goed geregeld en de afstanden zijn prima te overbruggen. Om vanaf het vliegveld naar Tel Aviv te komen pak je het beste de trein. Hiervoor betaalden wij 13.50 shekel per persoon. Vanaf Tel Aviv reisden we verder naar Haifa met de trein waarvoor we 27.50 shekel per persoon betaalden. De laatste rit in Israël bracht ons van Haifa naar Jeruzalem. Deze rit legden we af per bus. Een kaartje voor de bus van Haifa naar Jeruzalem kost 37.50 per persoon.

Binnen de grote steden reis je gemakkelijk met de bus. In Tel Aviv betaal je per rit standaard 5.90 shekel. Voor de tram in Jeruzalem betaal je per rit hetzelfde bedrag, 5.90 shekel.

Voor het reizen per huurauto door Israël raden wij Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars ben je altijd voor de volle 100% verzekerd.

Wat kosten reizen door israel

In totaal gaven wij aan het reizen per openbaar vervoer in Israël en Palestina nog geen €100 uit voor twee personen.

Wat kost het reizen per bus van Jeruzalem naar Bethlehem?

Vanaf Jeruzalem is het voor toeristen erg gemakkelijk om naar de Westelijke Jordaanoever (Palestina) te reizen. Zelf pakten wij vanaf het islamitische busstation in Jeruzalem de bus naar Bethlehem. Deze rit kost ongeveer 7 shekel per persoon, voor een enkele reis.

Kosten voor excursies in Israël en Palestina

Wie naar Israël reist, wil natuurlijk niet alleen de populaire steden zien, maar wil ook de natuur induiken. Vanaf Tel Aviv en Jeruzalem bezoek je gemakkelijk de Dode Zee, maar ook sta je binnen een paar uur middenin de woestijn. Zelf hebben wij helaas geen tijd gehad voor een excursie naar deze plekken. Voor een excursie naar één van deze plekken moet je rekenen op een paar tientjes per persoon.

De enige “excursie” waar wij geld aan uit hebben gegeven in Palestina is een tour met een gids door Bethlehem. Ik raad je dit zeker aan, omdat je zo meer leert over het leven aan de andere kant van de muur. Wij reden ongeveer 2,5 uur met een gids door Bethlehem en betaalden hiervoor 150 shekel. Dit bedrag is inclusief fooi.

de Israëlische Westoeverbarrière. De muur tussen Israël en Palestina in Bethlehem

Is Tel Aviv duur?

Een vraag die ons vaak gesteld wordt is ‘is Tel Aviv duur?’ Het antwoord hierop is ja. Tel Aviv is zeker geen goedkope stedentrip bestemming. De prijzen in Tel Aviv liggen gemiddeld zelfs hoger dan in Nederland. Al kun je het ook hier natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt.

Conclusie: Wat kost reizen door Israël en Palestina?

In totaal waren wij tijdens onze reis van tien dagen door Israël en Palestina voor twee personen net geen €1000 kwijt. Hierbij zijn de vliegtickets niet meegerekend. Hiermee kunnen wij dus als antwoord geven op de vraag wat kost reizen door Israël dat je zeker moet rekenen op een budget van zeker €50 per persoon per dag.

Uiteraard kun je het reizen door Israël en Palestina zo duur maken als dat je zelf wilt. Met dit artikel geven wij enkel een inzicht in wat wij uitgaven tijdens onze reis van tien dagen. Dit betekent niet dat jij hetzelfde kwijt zal zijn. Als je ons de vraagt stelt “hoe duur is Israël?” dan zouden wij in ieder geval eerlijk aangeven dat het geen goedkope bestemming is. Maar het is het waard!

Eén bericht over “Wat kost reizen door Israël en Palestina?”

  1. Avatar van Ilona
    Ilona
    13 februari 2018

    Dat is toevallig; wij boekten ook al twee keer bij het Palatin hotel! In april gaan we weer terug. Wil je uitgebreid uit eten voor een all-in prijs dan is EatWith een aanrader. Maar overall is Israël inderdaad geen goedkoop land. Ik hoop dat wij net zoveel geluk hebben als jullie bij de douane met onze Iran visa...