waarom nepal een bezoek verdient

Waarom Nepal een bezoek verdient | Deel 2

Gepubliceerd op: 25-08-2015

Nepal, het land waar je het gevoel hebt in een sprookje te zijn beland. Met haar smalle steegjes waar je gemakkelijk kunt verdwalen, de ontelbare stupa’s en tempels, de onwijs lieve mensen die je altijd met een glimlach zullen begroeten en de vrolijke, gekleurde gebedsvlaggetjes die je van veraf al ziet wapperen.

Nepal is een land dat je zal raken. Een land dat je na een bezoek nooit meer zult vergeten. Maar ook een land dat slechts een paar maanden geleden is opgeschrikt door verschrikkelijk heftige aardbevingen. En ja, een gedeelte van het land, is hierdoor sterk veranderd. Tempels zijn ingestort. Mensen zijn hun huizen én dierbaren kwijtgeraakt. Een verschrikking, maar zeker geen reden om Nepal niet te bezoeken. Nepal en haar geweldige bevolking hebben je nu juist extra hard nodig. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; Zet Nepal op je bucketlist en bezoek het veelzijdige land zo snel mogelijk!

Niet alleen wij, maar ook andere (reis)bloggers hebben Nepal in hun hart gesloten en wij vroegen hen welke bijzondere plekken in Nepal jij niet mag overslaan en waarom Nepal een bezoek verdient. In het eerste deel kon je al lezen waarom Sigrid (My Travel Secret), Sieds (Sieds My Travels) en Liv (Expeditie Kram) Nepal onwijs aanraden! Nog niet gelezen? Doen!

Dit keer de persoonlijke verhalen en aanbevelingen van Laura (What about her), Tikva (Gezin op reis) en Serge (Fotografieblog)


 

“Ga gewoon en beleef Nepal”

Tikva – Gezin op Reis

De mooiste plek van Nepal?  Voor mij is Nepal de Himalaya, de prachtige vergezichten  tijdens onze 17 daagse wandeltocht over het Annapurna circuit. Meer nog dan de natuur zijn het de dorpjes en de mensen die een glimlach op mijn gezicht brengen.

Het kleine dorpje waar onze gids vroeg “do you like chicken?”waarop wij antwoorden “of course” waarop hij naar een dikke vette kip wees “THAT chicken” en die vervolgens kocht.

Of ons guesthouse met een Nepalees die ongewoon groot en lang was, die ons maar zelf gebrouwen drank bleef bijgieten. Die na de dood van zijn ouders eigenhandig al zijn broertjes en zusjes had opgevoed. Toen hij vertelde te weten waar de Yeti’s wonen klonk het zo logisch, als iemand die kon vinden dan was het deze man.

De kinderen die lachend met ons meeliepen en altijd wilden spelen. Die nog nooit een auto hadden gezien maar wel elke dag toeristen vanuit de hele wereld door hun dorp zagen lopen.

De dansavondjes met onze gids en nieuwe vrienden. Dat is het Nepal op zijn mooist.

Het Annapurna circuit zoals wij het kennen uit 2007 bestaat niet meer. Niet door de aardbeving maar door wegwerkzaamheden. Het hele 2e deel van de wandeling na de 5416m hoge Thorang La pass tussen Jomsen en Pokhara is nu een autoweg.  Nu kan je nog 10 dagen wandelen over de ezelspaden. Ook het startpunt van de route schuift op, dus wacht niet te lang om een van top meerdaagse trekkings ter wereld zelf mee te maken. Het goede nieuws is dat maar een klein percentage van de guesthouses was getroffen en de route sinds 23 juli weer open is. Het echte trekkingseizoen (oktober-november, april-mei) is maar kort, ga gewoon en beleef Nepal.

waarom nepal een bezoek verdientwaarom nepal een bezoek verdient


“Geloof me, Nepal is één van de mooiste landen die er bestaan”

Laura – What About Her

Ik heb heel wat gereisd, maar Nepal is één van mijn mooiste reizen ooit geweest. Al jaren stond ik op het punt om naar Nepal te gaan, toch eindigde ik vaak ergens anders op de wereld. Nepal, haar chaos en rust, haar spiritualiteit, de Himalaya, ze riep me. Geduld wordt beloond, zeggen ze wel eens. Bij aankomst in Kathmandu voelde ik me direct thuis. Kathmandu is chaotisch, lawaaierig, kalm, stoffig en warm. Mijn onbereikbare liefde werd bereikbaar. Ik viel voor Nepal.

Ik genoot van mijn eerste indrukken. Ik zag mediterende monniken, vrouwen zo oud en rimpelig en mooi dat ik tranen in mijn ogen kreeg, honderden straathonden, duizenden brommers en miljoenen gebedsvlaggetjes, geschilderde ogen, bergen afval, heilige koeien, heilige mannen en dode lichamen, prachtige tempels, witte bergtoppen met vlijmscherpe randen, zijdezacht sneeuw. Ik hoorde getoeter, geschreeuw, geblaf, gepiep, maar ook werd ik meegesleept door het geluid van klankschalen en muziek. Kathmandu is een moeras van chaos en schoonheid. Ik voelde me er thuis. Thuis als het alles en niets dat zich tegelijkertijd om me heen afspeelde. Welkom in Nepal.

Maar Nepal is ook rust, ruimte en een onwaarschijnlijk mooie natuur. Mijn favoriete plek in Nepal bleek hoog in de bergen, een kamp opgezet tussen de witte pieken van de Himalaya. Australian Camp. Krakende huisjes, rijstvelden, rotsige paden, een kabbelende rivier en glimlachende kinderen leidden me naar deze plek. Een zware tocht die ik in één klap vergat na het zien van het uitzicht op deze plek. Ik wilde nooit meer naar huis. Vroeg in de ochtend kwam de zon op en kleurde ze de bergen roze. Ik viel stil. Met open mond staarde ik naar de dansense zonnevlekken op de bergen en voelde ik me één met de natuur.

De natuur die zo mooi…en zo verwoestend kan zijn. Twee weken na thuiskomst brak mijn hart. Nepal werd geraakt door een zware aardbeving. Veel mensen hebben het niet overleefd. Dat raakt me. Een paar delen van het land zijn verwoest. Ik verloor mijn hart aan Nepal en met de ramp breekt er ook een stuk van mijn hart. De media vertelt ons dat het beter is dat je niet naar Nepal reist op dit moment. Fout. Ze hebben het zo hard nodig. Er zijn tempels ingestort tijdens de aardbeving, maar een overweldigende meerderheid van de tempels staat nog steeds. Het internet functioneert, bussen rijden en de vliegtuigen vliegen. Vrijwel alle hotels en restaurants zijn open. Nepal bouwt zichzelf weer op en verwelkomt je met open armen. Ik deelde op mijn eigen blog vijf redenen om tóch dit jaar naar Nepal te reizen en hoop met heel mijn hart dat artikelen zoals deze je overtuigen om te gaan. Want geloof me, Nepal is één van de mooiste landen die er bestaan.

waarom nepal een bezoek verdient

waarom nepal een bezoek verdient


 

“Laat je verrassen door de natuur, de gastvrijheid en de gezellige chaos”

Serge – Fotografieblog.be

Mijn eerste reis naar Nepal dateert van november 2000. Ondertussen bijna vijftien jaar geleden. Het was bovendien mijn eerste bezoek aan Azië en tevens mijn eerste avontuurlijke reis met de rugzak. Een jaar eerder speelde de film Himalaya in de bioscoop dat het verhaal vertelt van een moeizame tocht van een zoutkaravaan in de Dolpo-regio in Nepal. Ik was zodanig gefascineerd door de bergen en het landschap dat ik besloot om het land te bezoeken.

Bij een reiskantoor gespecialiseerd in reizen naar Nepal boekte ik met een kameraad een vlucht en een hotel voor de eerste overnachting. Zonder veel voorbereiding of andere afspraken ter plaatse landden we op de kleine luchthaven van Kathmandu. Aan de uitgang was het een drukte van jewelste. Elke toerist werd aangeklampt door een horde taxichauffeurs en managers van lokale reiskantoortjes. Overdonderd en tegelijk onder de indruk van de heerlijke chaos werden we op sleeptouw genomen door zo’n manager. Zijn kantoor was gelegen in het hart van de befaamde Thamel-wijk. Hij nam de tijd om naar onze wensen te luisteren en stelde een programma samen waarin een groot aantal bezienswaardigheden waren opgenomen, waaronder het erg afgelegen Lumbini, een bedevaartplaats tegen de grens met India. Het is de geboorteplek van Gautama Boeddha, de stichter van het Boeddhisme. Wat hebben we nog zoal bezocht? De tempel in Manakamana, het paleis in Ghorka, Pokhara, Bhaktapur, het Chitwan National Park en uiteraard een uitgebreid bezoek aan Kathmandu. Een reis door Nepal is niet compleet zonder een trekking door één van de vele indrukwekkende gebergtes. Wij kozen voor een eenvoudige trektocht van negen dagen door het Annapurnagebergte, met als hoogtepunt een zonsopgang op Poon Hill op 3200 meter.

Gedurende vier weken werden wij uitstekend begeleid door onze gids Bharat Poudyal. Dankzij hem zijn dit boeiende avontuur, het mooie land en de vriendelijke inwoners voor eeuwig en altijd in mijn geheugen gegrift.

Nepal was en is nog steeds een erg arm land. Vanwege de verwoestende aardbeving zal het jaren duren om het land terug op te bouwen. Elke euro is vanzelfsprekend meer dan welkom. Als toerist kan je hiertoe jouw steentje bijdragen door Nepal te kiezen als jouw volgende vakantiebestemming. Laat je verrassen door de natuur, de gastvrijheid en de gezellige chaos, en je gaat achteraf ongetwijfeld op een overgetelijke vakantie kunnen terugblikken.

waarom nepal een bezoek verdientwaarom nepal een bezoek verdient


Hoe denk jij erover om Nepal te bezoeken? Ben je al om?

*Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Tikva, Laura en Serge met uitzondering van de uitgelichte afbeelding welke is gemaakt door Travelaar*

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos & Spanje

Lees meer

6 reacties op “Waarom Nepal een bezoek verdient | Deel 2”

  1. Sandra schreef:

    Ik vind de verhalen stuk voor stuk echt prachtig! En ja, ik wil graag naar Nepal, maar er zijn nog zoveel landen die ik óók graag wil zien. Het blijft lastig om dan echt een goede keuze te maken. Qua heropbouw is het inderdaad wel zo dat Nepal toerisme juist harder nodig heeft dan ooit, terwijl de overheid en de media harder roept dan ooit om het niet te doen. Dat is best tegenstrijdig, zeker omdat de mensheid zo enorm beïnvloedbaar is. Althans, dat blijkt maar weer… Helaas heb ik geen oneindige vakantiedagen (en oneindig geld hahaha), waardoor het toch weer langer blijft liggen dan ik eigenlijk zou willen!

  2. Over 2.5 maand gaan wij voor het eerst naar Nepal. De reis was al geboekt toen de aardbeving de grond deed schudden maar we hebben geen moment getwijfeld of we al dan niet moeten gaan, annuleren is geen optie, de mensen hebben ons enorm hard nodig. Dus hup, de wandelschoenen aan en trainen voor de Everest Basecamp it is…

  3. Leuk idee om anderen aan het woord te laten! Ben heel benieuwd naar Nepal, misschien beland ik er volgend jaar. 🙂 Al ben ik wel een beetje bang voor de hoogteziekte in combinatie met minder hygiëne dan hier, ik hoor van verschillende bekenden die er geweest zijn dat ze een paar dagen goed ziek waren!

    • Dank je Leonie! Zeker een te gekke bestemming om aan je mooie reis toe te voegen 🙂 Qua hygiënne snap ik wel dat je een beetje je twijfels hebt. Ook ik had dat heel erg! Ik ben echter geen enkele keer ziek geweest.. Alleen een verkoudheid door de kou ‘s nachts in januari, maar nooit door het eten. Erick wel een keer, maar die is ook gewoon niet zo slim geweest 😛 Als je je gezonde verstand gebruikt en enkel eet bij restaurantjes en niet op straat kan er volgens mij niet zoveel gebeuren!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.