Eer en Kir in Ubud, Bali

Update: Het volgende hoofdstuk

Gepubliceerd op: 17-07-2017

Het is haast niet te geloven dat we alweer bijna tien maanden in Australië zijn. Vorig jaar vlogen we op 4 oktober van Kuala Lumpur naar Perth met het idee om een paar maanden te gaan werken zodat we daarna weer door konden reizen. Een paar maanden werd echter bijna een jaar. Een klein jaar waarin we werkten en reisden. Maar aan alles komt een einde, en dus ook aan ons avontuur in Australië. De auto is verkocht en de tickets zijn geboekt. Wat we hierna gaan doen? We verklappen het.

Een korte terugblik op Australië

Het begin van een nieuw hoofdstuk is natuurlijk niet compleet zonder even kort terug te blikken op de afgelopen periode. Ons grote Australië avontuur begon zoals gezegd in oktober in Perth. Hier werkte ik als oppas bij een Nederlands gezin, verkocht ik een aantal avonden poffertjes op markten in Perth en werkte ik bij een bedrijf dat alles verzorgd voor evenementen en bruiloften. Wat betekende dat ik af en toe hielp met het opzetten van zalen, maar voornamelijk achter een enorme strijkmachine stond waar ik tafelkleden, stoelhoezen en servetten doorheen haalde en daarna opvouwde. Een behoorlijke carrière switch dus 😉 In november keerden we kort terug naar Nederland vanwege het overlijden van de liefste oma en konden we eindelijk iedereen weer zien. Een vreemde periode waar ik nog vaak aan terug denk.

Na terugkomst in Perth namen Erick en ik al snel afscheid van elkaar doordat hij ging werken in de Wheat Belt. Een regio een paar honderd kilometer ten oosten van Perth. Tranen met tuiten voor mij, maar ook dit hebben we overleefd. In januari kochten we onze geliefde auto en vertrokken we maakten we een korte roadtrip langs het zuiden van West-Australië om uit te komen in Kalgoorlie. In Kalgoorlie hadden we voor het eerst sinds lange tijd weer een eigen plekje. We huurden een huis en gingen beide enthousiast aan het werk bij een goudmijn-laboratorium. Al snel bleek dit toch niet helemaal iets voor ons. Het werk met Australiërs is behoorlijk tegengevallen (lees, ze gaan nogal anders met elkaar om en zijn over het algemeen vrij lui) en ook Kalgoorlie begon al snel te vervelen.

Travelaar in Emma Gorge

In april stapten we daarom weer in de auto voor een roadtrip. Liefde voor roadtrips! Dit keer bezochten we onder andere Karijini National Park en genoten we volop in Broome. Werk vinden in Broome lukte echter niet waardoor we nog verder doorreden naar het oosten waar we uiteindelijk belanden in Kununurra. En daar zitten we tot op de dag van vandaag nog steeds. Al binnen twee dagen kon ik beginnen met werk in een restaurant en ongeveer twee weken later begon Erick aan zijn farm work bij een bananenboerderij. Eindelijk was het sparen begonnen.

En nu?

Tijdens de tien maanden die we hebben doorgebracht in Australië hebben we voornamelijk veel geld proberen te sparen. En hoewel behoorlijk wat geld verdienen aardig is gelukt, vloog het geld ook net zo snel weer weg. Australië is duur! Gelukkig hebben we toch wat kunnen sparen wat betekent dat we nog meer van de wereld kunnen zien. Op 7 september gaan we na een kleine vier maanden afscheid nemen van onze collega’s in Kununurra. De auto is al verkocht aan een collega van Erick en een gedeelte van de verkoopprijs hebben we al ontvangen. We vliegen naar Darwin. Hier blijven we een drie nachten hangen om weer even te genieten van het in de bewoonde wereld zijn. En daarna is het dan echt tijd om afscheid te nemen van Australië en vliegen we door naar…….. Bali! Hier zijn we al geweest, maar vliegen naar Bali is spotgoedkoop vanuit Australië en we zijn beide wel toe aan een beetje ontspanning en vakantie. En wie weet plakken we er nog een paar dagen Nusa Penida aan vast 🙂

Bali Bintang op het strand, Bali

Gaat de reis nog verder, of niet?

De afgelopen maanden hebben we over zoveel bestemmingen gefantaseerd dat een keuze maken voor het vervolg van de reis best pittig was. We willen graag meer gedeeltes van de wereld zien (lees Midden- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika), maar we hebben toch besloten om Zuidoost-Azië niet te verlaten voordat we ook kennis hebben gemaakt met Myanmar. Eén van de weinige landen in Zuidoost-Azië waar we nog niet zijn geweest. Vanaf Bali vliegen we daarom eind september met een korte tussenstop in Kuala Lumpur naar Yangon om vanaf daar weer écht te gaan reizen. We zullen sowieso de tempels van Bagan gaan bewonderen, in een bootje over het enorme Inle Lake varen en stoppen in onder andere Mandalay. Net als altijd leggen we zo weinig mogelijk vooraf vast, maar alle tips voor Myanmar zijn zeker welkom.

Gaan jullie daarna eindelijk ergens anders naartoe dan Azië?

Van veel bekenden krijgen we regelmatig de vraag of we niet eens een keer klaar zijn met Azië. Het antwoord daarop? Nee. Zoals het nu lijkt niet haha. Azië is geweldig en ik denk dat we dat altijd blijven vinden. Na Myanmar hebben we echter wel besloten dat het tijd is voor iets anders. Officieel nog steeds Azië, I know, maar toch anders. Zoals het nu lijkt zullen we daarna doorreizen naar het Midden-Oosten. Naar Iran! Daarna willen we graag doorreizen naar onder andere Georgië, Israël, Jordanië en Istanbul, maar dat is allemaal nog zo ver weg en er kan dus nog van alles veranderen. We gaan het zien.

Heb jij tips?

Heb jij tips voor Myanmar of Iran? Of denk je, daar moeten jullie naartoe!? Laat het ons vooral weten in een comment hieronder.

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos & Spanje

Lees meer

22 reacties op “Update: Het volgende hoofdstuk”

 1. Bianca schreef:

  Wat gaat de tijd snel! Myanmar lijkt me een bijzondere bestemming, slim om dat nog even ‘mee te pakken’! En Iran, zo tof! Allemaal leuke en mooie bestemmingen in het vooruitzicht!

 2. Mooie nieuwe plannen!

  Voor zowel Myanmar als Iran staan tips op mijn blog. Van Iran kun je (waarschijnlijk) doorreizen naar Armenie en zo naar Georgië. Even checken of de grens tussen Iran en Armenië open is voor Nederlanders.

  Ik vond Armenië fijner om door te reizen dan Georgië.

  • Goed om te weten dat je Armenië fijner vond dan Georgië. Wij gaan echt last-minute beslissen waar we naartoe gaan, maar altijd fijn om ervaringen te horen natuurlijk. Ik ga rond die tijd je blog sowieso weer even doorspitten!

 3. Marcella schreef:

  Gave plannen lady! Tof om Myanmar te kunnen zien, en mooi om ook in een andere regio te gaan reizen. Veel plezier nog even down under!

 4. Wat gaat de tijd snel zeg! Het voelt helemaal niet als zo lang geleden dat jullie naar Australië gingen. Gave nieuwe plannen! Myanmar lijkt me ook heel gaaf om te ontdekken en Jordanië lijkt me ook echt heel gaaf. Leuk dat jullie weer echt gaan reizen, lijkt me fijn na zo’n lange tijd 🙂 Ik ben benieuwd naar jullie foto’s en nieuwe verhalen

 5. Wat een leuke nieuwe plannen! Myanmar staat ook zeker hoog op onze bucketlist. Nog eventjes heel erg genieten en Australië!

 6. Leuk om jullie reisplan te lezen! En hopelijk komen jullie ook nog in Midden Amerika terecht 😉 maar jullie plan voor nu klinkt ook erg tof!

 7. Geja schreef:

  Jeetje 10 maand Australië wat gaat de tijd snel. En wat weer een prachtig voor uitzicht hebben jullie. Ikheb ooit iets oer Jordanië gezien prachtig. Veel plezier en dikke knuffel

 8. Danique schreef:

  Wat is dat snel gegaan hé! Ik kan soms ook nog niet geloven dat we Australië alweer uit zijn, haha. En Myanmar is heel tof! Ik zou zeker naar Mawlamyine gaan en vanuit daar een bootje pakken naar Hpa-An en in Hpa-An de grotten bezoeken en door de omgeving rijden. Zo vet!

 9. Niels schreef:

  Gave plannen hebben jullie! Leuk om een update te lezen. Myanmar lijkt me een onwijs gaaf land. Misschien dat we er ooit zelf ook heengaan. Maar verder naar Iran en misschien Israel? Die laatste kan ik je aanraden. Wat een mooi land is het toch. Ons heel erg meegevallen en zeker aam te raden 😉 kijk wel even uit mwt stempels in je paspoort.

 10. Sabine schreef:

  Wat gaaf allemaal! De tijd is echt voorbij gevlogen 😀 Heel veel plezier in Bali en Myanmar!

 11. ivonne schreef:

  Australië is heerlijk hè, maar inderdaad wel duur. Wij hebben er gereisd maar mochten er niet werken, dus bleef het bij 2 keer 3 maanden. De tweede keer kwamen we er vanuit Azië aan in Sydney en wisten we dat het duur was maar nóg schrokken we.
  Myanmar is fijn! Ik schreef er een hele pagina vol mee/over ! https://www.myfootprints.nl/myanmar/

  Alvast veel plezier en geniet nog van de laatste loodjes in Australië.

 12. Kelly schreef:

  Wat leuk dat jullie weer verder reizen. Myanmar staat ook hoog op mijn wishlist. Lijkt me heel bijzonder en authentieker dan Thailand. Ik ben heel benieuwd wat jullie van Iran gaan vinden. Daar wil ik ook graag naar toe. Jordanië kan ik van harte aanbevelen. Zo gaaf!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.