Van Thailand naar Maleisië met de nachttrein

Reizen met de nachttrein van Thailand naar Maleisië

Gepubliceerd op: 07-02-2015

Thailand en Maleisië zijn twee landen die erg makkelijk met elkaar zijn te combineren. Vanuit Kuala Lumpur kun je goedkoop vliegen naar Thaise bestemmingen, maar andersom kun je ook goedkoop vliegen vanuit het zuiden van Thailand of vanuit Bangkok naar Kuala Lumpur. De mooie ervaring beleef je door de reizen met de nachttrein van Thailand naar Maleisië, of andersom.

Na in totaal ongeveer zeven weken in Thailand te zijn geweest besluiten we dat we Maleisië niet willen overslaan tijdens onze reis. We hebben in Chiang Mai al tickets geboekt vanuit Kuala Lumpur naar Sri Lanka, dus zoveel tijd hebben we niet meer. Een aantal opties om vanuit het zuiden van Thailand naar Maleisië te gaan komen voorbij. Met de boot naar Langkawi, een bus naar Penang, vliegen naar Kuala Lumpur. Allemaal opties die we hebben afgestreept.

Het reizen met de nachttrein in Thailand is ons de vorige keer namelijk zo goed bevallen dat we besluiten dit nog een keer te willen meemaken. Via de website van de Maleisische spoorwegen, KTM, gaan we op zoek naar geschikte data. We zijn echter aan de late kant en de enige optie die we nog hebben is om een zitplaats te boeken van Hat Yai naar Butterworth en vanaf daar een eerste klas slaapcoupé. Deze besluiten we te boeken. Bij ons hotel in Krabi regelen we dat we vroeg in de ochtend worden opgehaald door een minibus die ons naar de zuidelijke plaats Hat Yai brengt.

De nachttrein naar Kuala Lumpur vanuit Hat Yai (Thailand)

Hat Yai is de grootste stad in Zuid Thailand en is een belangrijk knooppunt naar andere delen in Zuid Thailand en naar Maleisië. De stad is een aantal jaren geleden meerdere keren het slachtoffer geworden van bomaanslagen. Jarenlang is het onrustig geweest in deze stad. Het grootste gedeelte van de bevolking hier is, net als in Maleisië, moslim. Deze bevolkingsgroep voelt zich gediscrimineerd door de Thaise regering en bomaanslagen worden vaak ingezet door door islamitische opstandelingen. Sinds 2004 zijn er duizenden mensen om het leven gekomen. De laatste bomaanslag die bekend is vond plaats in 2012 in één van de winkelcentra.

Na het lezen van deze berichten twijfelen we heel even over het overnachten in deze stad, maar we besluiten de gok te nemen. Het is al een aantal jaren relatief rustig en hoe groot is de kans dat er iets gebeurt precies op het moment dat wij er zijn? Wat wel opvalt tijdens onze rit van Krabi naar Hat Yai zijn de vele controles onderweg. Politie en leger controleren een groot gedeelte van de voertuigen die passeren en een aantal keren moeten we onze paspoorten laten zien. In de stad zelf merken we echter niets van onrust. De stad doet op ons zelfs saai aan. We slenteren door het centrum, eten een bordje pad thai en drinken een smoothie. Heb je geen reden om in Hat Yai te zijn dan zou ik deze stad zeker overslaan.

Van Thailand naar Maleisië. Had Yai centrum

Van Thailand naar Maleisië. Het treinstation van Had Yai

Van Thailand naar Maleisië. Erick wacht op het treinstation van Had Yai

De nachttrein van Thailand naar Maleisië

Aan het einde van de middag vertrekt onze nachttrein van Thailand naar Maleisië. Met als eerste stop de grens tussen beide landen. Hier moeten we allemaal de trein uit met onze tassen en gaan we door de douane. Eerst een stempel omdat we Thailand uitgaan en daarna een controle aan de Maleisische kant. Onze tassen worden gecontroleerd, we krijgen en stempel en kunnen buiten wachten totdat de trein weer verder gaat. Hello Maleisië!

Rond 23:00 uur komen we aan Butterworth. De plek vanaf waar je verder kunt reizen naar het eiland Penang. We stappen hier ook de trein uit, maar niet om naar het eiland te gaan, maar om naar onze coupé te gaan waar een stapelbed op ons wacht. Een heerlijke ruimte met een stapelbed, een tafeltje, een ventilator, televisie en kleine wastafel. Een plek waar wij prima de nacht door kunnen brengen. We drinken een drankje, spelen een spelletje en besluiten op tijd te gaan slapen. Vroeg in de ochtend komen we namelijk aan in Kuala Lumpur waar we nog geen slaapplek hebben geboekt, dus dat wordt zoeken.

Aankomst in Kuala Lumpur

Rond zes uur ‘s ochtends worden we door een speaker in onze coupé wakker gemaakt met de melding dat we bijna in Kuala Lumpur zijn. Even opfrissen, gordijn open en wakker worden terwijl we het Maleisische landschap aan ons voorbij zien dwalen. We komen aan op het centrale station van Kuala Lumpur en vanaf daar besluiten we de trein en monorail te nemen naar de wijk Bukit Bintang. Het begin van onze ontdekking door Maleisië.

Van Thailand naar Maleisië

Van Thailand naar Maleisië met de trein. Privé coupe

Algemene informatie voor het reizen met de nachttrein van Thailand naar Maleisië

 • Omdat het niet anders kon sliepen wij in een eersteklas coupé wat betekende dat wij een “kamertje” voor onszelf hadden. Wanneer je op tijd boekt kun je ook gaan voor een tweedeklas slaapplaats. Een slaapplaats tussen andere reizigers en locals waarbij je je af kan schermen met een gordijntje. Wat ons betreft een speciale ervaring en een prachtige manier om je tussen de locals te begeven. Daarnaast is het natuurlijk ook goedkoper.
 • Zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt voor onderweg. Ook al komen er af en toe mensen de trein in om hun zelfgemaakte etenswaren te verkopen en is er vaak een restauratiewagon aanwezig, iets bij je hebben kan nooit kwaad.
 • Boek je kaartjes online via internet of op het treinstation zelf.
 • Wat ons betreft is het nemen van de nachttrein de perfecte manier van reizen tussen de twee landen. Het is een beleving op zich en door te slapen in de trein sla je twee vliegen in één klap. Je hoeft geen slaapplek te regelen en dus bespaar je daar weer een paar euro op.

Prijzen voor de nachttrein van Thailand naar Maleisië

 • Voor de minibus van Krabi naar Hat Yai betaalden wij 300 baht per persoon
 • De treinreis van Hat Yai naar Penang (tweedeklas zitplaatsen) kostte 23 RM voor twee personen (ongeveer 10 euro)
 • Voor de treinreis van Penang naar Kuala Lumpur (de slaapcoupé) betaalden wij voor twee personen 169 RM (ongeveer 40 euro)

Meer informatie over onze uitgaven in Maleisië lees je hier (2013) en hier (2016)

Heb jij wel eens gereisd met een nachttrein? Wat is jouw ervaring? Hou je er ook zoveel van?

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

8 reacties op “Reizen met de nachttrein van Thailand naar Maleisië”

 1. Claudia schreef:

  Dat klinkt wel echt tof. In Nederland kun je niet zo reizen, dus het is gewoon leuk om da in het buitenland te doen.

 2. Ik vond de slaaptrein in Thailand (we gingen van Bangkok naar Chiang Mai) ook een geweldige belevenis en een die ik zo weer zo doen inderdaad. En ik vind de prijs voor die eerste klas coupe ook eigenlijk helemaal niet duur. Wij hadden de goedkope versie met de gordijntjes en ja dat is wel een leukere ervaring maar ik denk dat die eerste klas net wat rustiger is. Wij kregen namelijk – toen we net lagen – een hele discussie met een ietwat aangeschoten local die meende dat ik op zijn plek lag… Gedoe dus maar uiteindelijk moesten we er wel erg om lachen…

  • Oehh.. Dat soort gebeurtenissen zijn niet fijn inderdaad! Ik kan me voorstellen dat dat toch wel drukt op de hele reis. Gelukkig hebben wij zoiets niet meegemaakt en hadden we hele leuke Thaise mensen naast ons zitten. Dat maakte de reis van Bangkok naar Krabi heel leuk. Inderdaad deze reis, van Thailand naar Maleisië wel iets beter geslapen, doordat we een coupé hadden, maar ik zou de volgende keer toch weer kiezen voor de tweede klas (als dat mogelijk is)

 3. Shirley schreef:

  Hoelang hebben jullie erover gedaan?
  Groetjes

 4. Claire schreef:

  Hi Kirsten en Erick,

  Ik zit op het moment op het eiland Koh Phanang in het zuiden van Thailand! Helaas moet ik voor 6 juli het uit omdat mijn toeristen visum dan verloopt! Mijn terug vlucht naar Nederland is echter pas over een aantal weken. Ik wil daarom een border cross maken om zo een verlenging voor mijn visum te krijgen. Hopelijk kunnen jullie mij meer informatie geven over de border cross met bijvoorbeeld Maleisië!! Is dit gemakkelijker met bijvoorbeeld het vliegtuig of met de trein?

  Graag hoor ik van jullie
  Groetjes Claire

  • Hi Claire, naar Maleisie gaan is heel gemakkelijk! Je krijgt gratis een 90 dagen visum/stempel. Vliegen is uiteraard makkelijker, maar ik denk dat de trein goedkoper is. En sowieso leuker! Je zou bijvoorbeeld de trein kunnen nemen naar Butterworth, vlakbij het eiland Penang. En daar een paar dagen meepikken 😉 Succes!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.