steden-in-europa-5

Tegenvallende steden in Europa

Gepubliceerd op: 03-05-2015

Naast dat ik echt onwijs veel geweldige Europese steden heb mogen ontdekken zijn er helaas ook een aantal steden die me niet verrast hebben. Steden waar ik niet nog eens een bezoek aan zou brengen. Uiteraard heeft iedere stad zijn charme en hoef je je nergens een minuut te vervelen, maar de ene stad boeit je, trekt je aan en laat je niet meer los. Terwijl andere steden je sneller loslaten. Je minder sneller in hun greep houden. Ik deelde al eens mijn favoriete Europese stedentrips en nu is het de beurt aan de voor mij tegenvallende steden in Europa.

1. Bratislava

Net als Boedapest (mijn favoriete stad in Europa) bezochten wij Bratislava tijdens onze roadtrip door Europa in de zomer van 2011. Bratislava is de hoofdstad van Slowakije en ligt in het uiterste zuidwesten van het land. Door de stad loopt de rivier de Donau waarlangs je heerlijk kunt wandelen. Ik moet toegeven. Een stad waar een grote rivier doorstroomt trekt mij normaal gesproken enorm. Verder heeft de stad een kleine binnenstad met kroegjes, winkels en restaurantjes. Best gezellig om een drankje te doen, maar niet iets waarvan mijn hart sneller gaat kloppen.

Als echte toeristen besluiten we om met het rode treintje dat door de stad rijdt een tour te maken. We bezoeken de Bratislava burcht die bovenop een berg aan de Donau ligt en worden helemaal gek van de hordes toeristen die hetzelfde idee hebben als wij. Het treintje rijdt ons verder langs het Grassalkovicov Palác, het kasteel waar de president van Slowakije woont, De Hongaars-Katholieke St. Elizabeth kerk en De kathedraal van St. Martinus. Stuk voor stuk prachtige gebouwen, maar nee nog steeds gaat mijn hart er niet sneller van kloppen.

Bratislava doet voor mij kil aan. Een gedwongen sfeer. Niet zo ontspannen als eerder bezochte bestemmingen. We besluiten daarom op de derde dag de trein te pakken naar Wenen. Een stad die ons meer in zijn greep had.

steden-in-europa-2

2. Milaan

Misschien hebben we te weinig tijd uitgetrokken voor deze stad van de mode. Misschien trekt het ons gewoon echt niet. In 2011 besloten wij dat het weer tijd werd voor een weekendje weg. Even er tussen uit. Wij zijn echter zulke twijfelaars dat we ook deze keer niet konden kiezen voor een bepaalde bestemming. Girona? Milaan? Tsjah, beide willen we wel graag zien! We besloten daarom in een opwelling om tickets te boeken van Eindhoven naar Milaan en de volgende dag van Milaan naar Girona vanaf waar we dan weer terug zouden vliegen naar Eindhoven. Een kleine 24 uur in Milaan dus.

Met de bus vertrekken we vanaf het vliegveld naar het centraal station vanaf waar we lopend, zonder te verdwalen, ons geboekte hotelletje weten te vinden. Hiep hoi! We checken in, dumpen onze spullen en snellen meteen naar de stad. Met de stadskaart op zak vliegen we door de stad en weten we vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden mee te pakken. De Dom houdt ons in zijn greep en het fototoestel heeft geen moment rust. Even lijken we ook verliefd te worden op deze stad. Naast de Dom weet echter weinig in deze stad ons te charmeren. De lokale bevolking is opgedoft en iedereen lijkt haast te hebben. De winkels zijn allemaal hartstikke luxe en totaal niets voor ons. En van een pizza eten op het terras wordt onze portemonnee ontzettend verdrietig.

Ook al hebben we weinig tijd in deze stad doorgebracht, we vinden het totaal niet erg dat we de volgende dag weer in de bus zitten richting het vliegveld. Op naar de volgende bestemming, Girona. Een stad die wel onze harten heeft gestolen. Wat een plaatje!

steden-in-europa-4

3. Helsinki

Tijdens onze trip naar Tallinn, de hoofdstad van Estland, besloten wij een dag de boot te pakken naar de Finse hoofdstad Helsinki. Vroeg in de ochtend stapten wij in de haven op de boot richting Helsinki waar we na zo’n tweeënhalf uur varen aankwamen. Opvallend aan deze boottrip was het grote aantal Finnen die dozen vol sterke drank meenamen naar hun woonplaats. Drank (en vele andere dingen) zijn namelijk een stuk goedkoper in Estland dan in Finland.

Helsinki komt kil en stug op ons over. Netjes. Te netjes. Even voelt het alsof we weer gewoon in Nederland zijn. Wij houden van bestemmingen waarbij we het gevoel hebben dat we ver van huis zijn. Ons onderdompelen in een totaal andere wereld. Helsinki is geordend, westers en duur. We besluiten toch te genieten van het lekkere weer en nemen de boot naar een van de vele eilanden die voor de kust liggen. Suomenlinna wordt onze bestemming.  Hier vinden we wel historische gebouwen en lijkt het even alsof we een stapje terug doen in de tijd. We genieten van een geweldige zonsondergang aan het strand en nemen aan het begin van de avond de boot terug naar het vaste land.

Hier drinken we een koud drankje in het park en eten we een hapje voordat de boot weer vertrekt naar Tallinn. Een stad waar we wel enthousiast over zijn.

steden-in-europa-3

Welke steden in Europa hebben jou teleurgesteld? En hoe denk jij over de door ons genoemde steden?

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

32 reacties op “Tegenvallende steden in Europa”

 1. Eva - eighty7 schreef:

  milaan vond ik ook ontzettend tegenvallen! En Rome vond ik ook niet geweldig, maar misschien lag dat ook aan het feit dat het berekoud was (en ik warmer weer had verwacht ;))

 2. Oooh ik vond Helsinki juist heel erg leuk! Verder snap ik wat je bedoelt van Helsinki, maar ik had me al (mede dankzij jullie blog) niet heel erg ingesteld op een hoop ‘iets’, dus ook niet echt teleurgesteld. De enige stad die me ooit heeft teleurgesteld is Florence. Helaas.

  • Misschien dat dat al een hoop scheelt inderdaad, er niet teveel van verwachten! En jij bent natuurlijk ook iets meer buiten de gewaande paden geweest. Hadden wij waarschijnlijk ook moeten doen! Gelukkig maar dat jij het wel leuk vond 🙂

  • Sabine schreef:

   Vond Helsinki heel goed omdat je er heel schaars gekleed moogt rondlopen. En het was er die week 25 C. Heerlijk.
   Sabine

 3. Dionne schreef:

  Leuk om te lezen! Ik vind Milaan zelf wel heel tof. Toevallig was ik een paar weken terug in Dublin en die stad vond ik juist minder leuk.

 4. Chloe Sterk schreef:

  Interessant om ook eens zo’n artikel te lezen :), ik vind Milaan altijd wel leuk maar misschien is dat omdat ik altijd tijdens Fashionweek ga. Ben je al weleens in Florence geweest! Dat is echt mijn favo place to go! Geniet van je zondag x

  • Dankje Cloe! Ik kan me voorstellen dat het tijdens zo’n event totaal anders is inderdaad. Fijn dat jij het er wel naar je zin hebt! Florence? Nee, nog nooit geweest.. Toevallig schreef Stephanie hieronder dat Florence haar juist tegenviel.. Grappig al die verschillen!

 5. Sandra schreef:

  Ik ben niet in Bratislava en Helsinki geweest, dus daar durf ik niets over te zeggen, maar ook ik vond Milan tegenvallen. Ik ben inderdaad bij de Dom geweest (wie niet?) en schrik van de eerste de beste winkel waar ik in liep. Nee, ook niets voor mij. Ik herken helemaal wat je zegt. Jammer, want Milaan klinkt wel heel cool… Eerlijk gezegd vind ik het niet eens een stad waar je ooit geweest moet zijn, TENZIJ je een enorme modefanaat bent.

 6. Bratislava en Helsinki kan ik niet over meepraten. Hoewel ik wel van plan ben binnenkort een keer een stedentrip te maken naar Tallinn en dan net als jullie dat te combineren met een dagje Helsinki. Ben toch wel nieuwsgierig..hoor tegenstrijdige verhalen over de stad. Milaan ben ik ooit ook een dagje geweest. Lang genoeg, want dan heb je het inderdaad wel gezien. De Dom is schitterend, maar verder kon Milaan me niet bekoren.

  • Als je naar Tallinn gaat moet je ook zeker een dagje Helsinki doen inderdaad hoor.. De hele trip is sowieso een gave beleving 🙂 Alleen verschillen Tallinn en Helsinki enorm van elkaar. Ik denk dat Helsinki daardoor enigszins tegenviel. Tallinn vond ik echt tof namelijk! Wel erg goede plannen!

 7. Mij viel Milaan ook erg tegen, op zich een leuke stad, maar daar is ook alles mee gezegd!

 8. Ik ben hier allemaal nog niet geweest. Ik zelf heb dus helemaal niets met Parijs. Ik vind het enorm gehypd. Geef mij maar Londen of Berlijn!

 9. Wanda schreef:

  Grappig, toen ik de titel las, zat ik ook direct aan Milaan te denken! Echt een stad met in mijn ogen erg weinig bezienswaardigheden, ook niet echt een bijzondere sfeer dus nee, zou bij mij echt op 1 staan!

 10. Karbonkel schreef:

  Venetië! Viel zo tegen.. Milaan hoor ik van meer, ben er zelf nog nooit geweest. Ik ben nog in geen enkele stad uit dit lijstje geweest. Ook zagreb vond ik niet super, leuk voor een ochtend, maar langer kon ik me daar echt niet vermaken

 11. Laura schreef:

  Hele leuke insteek! 🙂 Ik vond Warschau enorm tegenvallen.

 12. Grappig, dit had ook exact zo mijn lijstje kunnen zijn. Ik kan alleen Podgorica (hoofdstad Montenegro) toevoegen. Daar is helemaaaal niets te beleven. In Milaan vond ik alleen de kathedraal de moeite waard, Bratislava was leuk voor een middagje (dagtrip gedaan met de trein vanuit Boedapest) en Helsinki was onze eerste buitenlandse trip samen. Toen we er waren fantastisch, maar later toen we meer vergelijkingsmateriaal hadden is deze stad toch behoorlijk gekelderd op ons lijstje. Het eiland Suomenlinna is inderdaad wel erg leuk.

 13. Liese schreef:

  Haha, grappig, dit zijn drie steden die nog op mijn verlanglijstje staan, zeker Bratislava. ^^ Toch maar even nadenken voor ik mijn volgend reisje boek dan 🙂

  • Dat is wel heel toevallig inderdaad! Iedere stad heeft natuurlijk wel mooie dingen te bieden hoor, dus het betekent zeker niet dat je er niet naartoe moet gaan, maar ik kan wel een hoop mooiere/fijnere steden bedenken.

 14. Sabine schreef:

  Kwam toevallig op je site terecht… Leuk stuk! Ik vond Milaan en Helsinki wel heel leuk, maar ik begrijp ook wat je bedoeld. Het is ook niet nodig er een week te zijn, dan is er misschien niet zoveel meer aan. Noem me gestoord maar Barcelona staat niet torenhoog op mijn lijstje. Het is zeker een mooie stad en veel te doen, maar de hordes toeristen maken dit niet mijn favoriete bestemming.

  • Wat leuk, dankjewel Sabine! Barcelona heb ik nog niet vaker gehoord.. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar lijkt me een te gekke stad voor een stedentrip. De hordes toeristen dat kan ik me voorstellen inderdaad.. Jammer is dat!

 15. Leuk artikel is dit! Ik ga binnenkort na Milaan dus ik hoop dat het mee valt! Ik vond zelf Genève erg tegenvallen! Daarnaast ben ik vorig jaar 2x in Praag geweest (zomer en winter) en beide keren heeft de stad me helaas niet verliefd doen worden!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.