Roadtrip door Iran: Esfahan saffraan ijs

Reisdagboek #54: Roadtrip door Iran

Gepubliceerd op: 19-11-2017

Op het moment van schrijven van dit dagboek zitten we tot drie uur ‘s nachts te wachten op het vliegveld in Shiraz en zit onze reis door Iran erop. Een reis om nooit te vergeten. Door een bijzonder land. Door een land waar we zeker nog eens terug komen. Waar we vrienden maakten voor het leven. En kennis maakten met een compleet andere cultuur. In dit dagboek nemen we je mee naar de tweede week van onze roadtrip door Iran. Een week waarin we Esfahan en Varzaneh ontdekten. 

In het vorige dagboek was te lezen dat we vanaf Kashan verder door zouden rijden naar het zuiden. Met als eerste bestemming Esfahan. Maar niet voordat we een stop hebben gemaakt in het bijzondere rode bergdorpje Abyaneh. Abyaneh is prachtig en we dwalen hier zeker twee uur rond. Het dorp is “bekend”- voor zover bestemmingen als deze in Iran bekend zijn – vanwege haar rode huisjes, een prachtige ligging tegen een berg en vrouwen die allemaal gebloemde hoofddoeken dragen. Heel bijzonder om te zien.

Het is al laat op de dag als we Abyaneh weer uitrijden, maar we hebben nog een paar uur rijden voor de boeg. Onze eindbestemming voor vandaag is Esfahan, de derde stad van Iran. Helaas komen we aan in het donker wat betekent dat we ons een weg door het chaotische verkeer moeten banen. Van twee rijbanen worden zonder twijfelen vier rijbanen gemaakt en van links en rechts haalt iedereen elkaar in. Niet goed voor ons hart, maar overleefd.

Roadtrip door Iran : Abyaneh Roadtrip door Iran : Abyaneh Roadtrip door Iran : Abyaneh Roadtrip door Iran : Abyaneh Roadtrip door Iran : AbyanehRoadtrip door Iran

“Esfahan is de halve wereld”

In Esfahan lopen we vanaf ons hotel uiteraard meteen naar één van de grootste pleinen ter wereld, het Naqsh-e-Jahan Sqaure (Meidan Emam). Op dit enorme plein komt de lokale bevolking samen om thee te drinken, waterpijp te roken, saffraan-ijs te eten en gezellig bij te kletsen. Maar niet alleen met elkaar. Ook met toeristen. En zo worden wij na een bezoek aan de Moskee van de Sjah aangesproken door twee jongens, Hamed en Ervan. We kletsen wat over Iran en Nederland en al snel nodigen ze ons uit om ons de stad verder te laten zien. Super leuk.

Roadtrip door Iran: Bazar van EsfahanRoadtrip door Iran: Esfahan Roadtrip door Iran: Moskee van de Sjah Esfahan Roadtrip door Iran: Moskee van de Sjah EsfahanRoadtrip door Iran: Naqsh-e-Jahan Square Esfahan

We starten met een kop thee en lopen daarna naar de Zayandeh rivier die normaal gesproken dwars door Esfahan stroomt. En met normaal gesproken bedoel ik eigenlijk soms. Er is een enorm waterprobleem in Iran en dat betekent dat de rivier het grootste gedeelte van het jaar compleet droog staat. Zo ook op het moment dat wij er zijn. Zo zonde. De bruggen die gebouwd zijn over de rivier maken echter veel goed. Wat een plaatjes. We krijgen een hele geschiedenisles en er wordt zelfs op verschillende plekken onder de bruggen voor ons gezongen. Zo bijzonder.

Na drie bruggen te hebben bezocht – waarvan de Khaju brug onze favoriet is – stappen we met z’n vieren op Ervan zijn motorbike en rijden we terug naar het plein voor wat avondfoto’s. Hierna worden we afgezet bij het hotel. Een inspirerende dag in Esfahan met fantastische mensen.

Roadtrip door Iran: Khaju brug Esfahan Roadtrip door Iran: Esfahan Roadtrip door Iran: Esfahan

De tweede dag in Esfahan is het een holiday en dat betekent dat vrijwel alles is gesloten. We slenteren wat door de stad en maken wat laatste foto’s, want morgen rijden we verder richting het zuiden.

Varzaneh

Vanuit Esfahan rijden we verder naar Varzaneh wat slechts anderhalf uur rijden is volgens Google. Wij presteren het echter weer om om de zoveel kilometer te stoppen voor foto’s en doen er zeker vijf uur over. Gelukkig zijn we op tijd vertrokken en komen we in de middag aan bij een super fijn guesthouse. Varzaneh Traditional Guesthouse. We zijn nog niet binnen of er wordt al een waterpijp in onze handen gedrukt en de Iraanse vrouwen die hier verblijven zijn allemaal aan het chillen in de tuin zonder hoofddoek. Hier kan ik wel aan wennen. Foto’s moeten gemaakt worden en er worden telkens koekjes in onze handen geduwd. “Nee” willen ze hier niet horen.

Als alle Iraniërs weg zijn ontmoeten we een Duitse jongen die al twee weken in het guesthouse verblijft en hij neemt ons mee naar één van de restaurants in het dorp. Op de één of andere manier is het toch altijd weer best lastig om eten te vinden in Iran.

Roadtrip door Iran: Varzaneh

De woestijn in in Iran

Het einde van onze reis door Iran komt in zicht en dus besluiten we om de volgende dag meteen zoveel mogelijk te gaan zien in Varzaneh en de omgeving. We slenteren eerst wat door het dorp, praten met de lokale bevolking, eten heerlijke falafel (favoriet!) en maken foto’s waarna we in de auto stappen en de bewoonde wereld uitrijden. De woestijn van Varzaneh en een zoutmeer staan voor vandaag op het programma. Bij het zoutmeer komen we helaas niet verder dan een paar mannen die aan het werk zijn en het maar al te gezellig vinden dat we er zijn haha. Maar de omgeving is prachtig. We rennen door de zandduinen waar niemand is. Ook hier blijkt wel weer dat Iran een fantastisch land is.

Roadtrip door Iran: Varzaneh Roadtrip door Iran: Varzaneh Roadtrip door Iran: Varzaneh Roadtrip door Iran: Varzaneh Roadtrip door Iran: Varzaneh Roadtrip door Iran: Varzaneh Roadtrip door Iran: Varzaneh Desert Roadtrip door Iran: Varzaneh Roadtrip door Iran: Varzaneh woestijn Roadtrip door Iran: Varzaneh zoutmeer Roadtrip door Iran: Varzaneh

Na Varzaneh is het alweer tijd voor de laatste bestemming van onze roadtrip door Iran, Shiraz. Maar hierover lezen jullie meer in het volgende dagboek. Waar we onder andere middenin de nacht worden uitgenodigd bij mensen thuis om muziek te maken en wijn te drinken en we het bijzondere Persepolis bezoeken.

Voor nu, liefs uit Istanboel!

PS: Heb je ons uitgebreide artikel over backpacken in Iran al gelezen? Je leest er alles voor het voorbereiden van je reis. Over je visum, de beste reistijd, de veiligheid in Iran, kleding in Iran en meer.

Kirsten | Travelaar.nl - 31 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

2 reacties op “Reisdagboek #54: Roadtrip door Iran”

  1. Wauw wat ziet dit er prachtig uit en wat klinkt dit als een fijn land,begin er toch wel nieuwsgierig naar te worden

  2. Janet schreef:

    Wauw, zo mooi! Iran lijkt me echt een prachtig en indrukwekkend land. Jullie hebben prachtige foto’s gemaakt!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.