Teheran Iran

Reisdagboek #53: “Welcome to Iran”

Gepubliceerd op: 07-11-2017

Volgens onze biologische klokken is het middenin de nacht als er in het vliegtuig wordt omgeroepen dat we bijna gaan landen op Imam Khomeini International Airport in Teheran. De stewardessen van Air Asia slaan hun hoofddoeken om en ook vele passagiers moeten er (weer) aan geloven. Ook voor mij geldt dat mijn haar niet langer zichtbaar mag zijn. De hoofddoek wordt uit de tas getoverd en het is meteen even wennen. Meteen voelt het alsof we in een compleet andere wereld aan zijn gekomen. En dat is ook wel een beetje zo. We zijn in Iran.

“Welcome to Iran”

We lopen het vliegtuig uit en volgen de weinige andere toeristen naar een balie waar we moeten aantonen dat we beschikken over een reisverzekering waarmee we gedekt zijn in Iran. We vullen wat papieren in, betalen 75 euro per persoon en wachten geduldig op een bankje op onze paspoorten, die we hopelijk terugkrijgen met daarin onze Iraanse visa. We zijn er op voorbereid dat dit wel even kan duren, maar na ongeveer een half uur wordt Erick zijn naam al omgeroepen en mogen we doorlopen naar de douane. Nog voordat alle andere toeristen hun paspoorten terugkrijgen. Bij de douane worden we een paar keer goed bekeken. En al snel worden we welkom geheten in Iran en wordt de belangrijke stempel in onze paspoorten gezet. Op onze backpacks hoeven we niet meer te wachten, dus na geld te hebben gewisseld regelen we direct een taxi naar ons hostel in de stad.

Welcome to Iran: Seven Hostel Teheran, Iran

Op verkenning in Teheran

Onze eerste volle dag in Teheran zijn we onwijs vroeg wakker – hoewel we pas rond 1 uur lokale tijd aankwamen in het hostel – en genieten we van ons eerste ontbijt op het dakterras. Daarna is het tijd om op pad te gaan. We lopen een aantal kilometer door de stad en worden om de zoveel meter aangesproken. Vaak met vragen als “Where are you from?” of “What do you think of Iran?” en altijd wordt het korte gesprek afgesloten met de woorden “Welcome to Iran“.

Het is een graad of vijfentwintig, maar met mijn bedekkende kleding – armen en benen dienen volledig bedekt te zijn voor vrouwen – én mijn hoofddoek is het toch even flink zweten. En vooral wennen. Aan het einde van de ochtend komen we aan bij de voormalige Amerikaanse ambassade in Teheran. In 1979 werd deze ambassade bestormd door Iraanse studenten en werden de medewerkers van de ambassade 440 dagen gegijzeld. De reden? Het ongenoegen van de Iraanse bevolking wat betreft de Amerikaanse invloed. In de voormalige ambassade is sinds een jaar een museum geopend en hier lopen we dan ook vol bewondering rond tijdens de gratis tour die er wordt gegeven. Maar niet het museum is het meest indrukwekkend. Op de muren rondom de ambassade zijn verschillende anti-Amerikaanse leuzen geschilderd die best even griezelig aanvoelen.

Amerikaanse ambassade Teheran, Iran Amerikaanse ambassade Teheran, Iran

Deze middag lunchen we voor het eerst tussen de lokale bevolking en ook hier geldt weer dat iedereen ons helpt waar ze kunnen. Vanaf diverse andere tafels in het restaurant worden we vriendelijk toegelachen, er worden verschillende vragen gesteld en iedereen zorgt ervoor dat we genoeg te eten hebben.

Welcome to Iran: Lunchen in Teheran

Wanneer de zon bijna ondergaat pakken we de metro – waar alle mannen voor me gaan staan zodat ik kan zitten – naar het centrum van de stad om rond te dwalen door de enorme bazar. We eten heerlijke kebab op een markt en raken in gesprek met twee Iraanse jongens die ons van alles vertellen over de Iraanse cultuur, maar ook alles willen weten over Europa en Nederland. Meteen na dag één is het duidelijk dat Iran een onwijs gastvrij land is. Zo compleet anders dan vele mensen denken.

De grand Bazar van Teheran, Iran De grand Bazar van Teheran, Iran Moskee in Teheran,, Iran Kebab eten in Teheran, Iran Welcome to Iran: De lokale bevolking van Iran

Chillen in de bergen

De volgende dag pakken we op tijd de metro naar het noorden van de stad. Vanaf de metro halte lopen we nog ongeveer een uur een berg omhoog om te gaan lunchen in Darband. Darband is een wijk van Teheran die is gebouwd tegen de bergen en vanaf waar je een fantastisch uitzicht hebt. De temperatuur ligt er een stuk lager, maar dat is met alle bedekkende kleding én de lekkere thee geen straf. We bestellen één gerecht waar een heel weeshuis van zou kunnen eten, roken waterpijp en genieten van alle vriendelijke mensen die langslopen. Aangezien de klim naar Darband behoorlijk vermoeiend was pakken we om terug te komen een taxi naar de metrohalte vanaf waar we teruggaan naar het hostel.

Darband, Noord Teheran, Iran Darband, Noord Teheran, Iran Darband, Noord Teheran, Iran Darband, Noord Teheran, Iran Darband, Noord Teheran, Iran

De start van onze roadtrip door Iran

Het is tijd om afscheid te nemen van Teheran. Een stad die ons heeft laten zien hoe gastvrij Iran is. Maar eerlijk is eerlijk, Teheran is geen mooie stad. En er worden ons dus nog veel mooiere bestemmingen in Iran beloofd. We pakken rond het middaguur de taxi naar het noorden van de stad waar we hebben afgesproken met Behnam, een Iraanse jongen die werkt bij het autoverhuurbedrijf waar we onze auto kunnen halen.

Ook hier wordt ons meteen thee voorgeschoteld en voordat we überhaupt beginnen over de auto worden we eerst compleet ondervraagd. Op een leuke manier. Wat we tot nu toe van Iran vinden. Hoe Nederland denkt over Iran. En ga zo maar door. Na een paar uur moeten we toch echt gaan rijden, want onze volgende stop is Kashan, 200 kilometer ten zuiden van Teheran. En onderweg willen we nog een stop maken in Qom. Het religieuze hart van Iran.

Het verkeer in Teheran

We zijn redelijk wat gewend qua verkeer – het motorrijden in Vietnam was bijvoorbeeld niet niets -, maar het verkeer in Teheran doet ons toch flink verbazen. Er wordt achteruit gereden op de snelweg, bestuurders die een afslag missen op de snelweg keren gerust om om toch de afslag te kunnen pakken en de lijnen op de weg? Die lijken er alleen ter versiering te zijn, want waar officieel drie rijbanen zijn, maken de Iraniërs er gerust vier of zelfs vijf van.

Na een aantal keren verkeerd rijden – nee, wij gaan niet in de achteruit op de snelweg – zijn we na een tijdje eindelijk de stad uit en wordt het wat rustiger. We rijden langs kale vlaktes en bruine zandduinen. Als het al donker aan het worden is rijden we eindelijk door Qom. Qom is een religieuze stad waar bijvoorbeeld Emam Khomeini jarenlang heeft gestudeerd en gewoond. Het is vandaag vrijdag en dat is voor moslims de zondag. De straten zijn vol met mensen. Mannen met tulbanden, vrouwen en meisjes in zwarte gewaden.

Aangezien we niet veel tijd hebben stappen we niet uit in de stad,maar rijden we enkel naar de Jamkaran moskee. Met stip de grootste moskee die we ooit hebben gezien. En zo mooi verlicht. Het is er enorm druk en we willen mensen niet storen tijdens hun vrijdaggebed, dus lopen we rustig een rondje. We krijgen gratis thee aangeboden en ook hier horen we weer een aantal keren “Welcome to Iran”.

Jamkaran Moskee Qom IranJamkaran Mosque Qom IranJamkaran Mosque Qom Iran

Na het bezoek aan de moskee – we mogen er niet in in verband met het gebed – rijden we nog ongeveer een uurtje door naar Kashan. Waar we een kamer hebben geboekt in één van de mooiste guesthouses ooit. Een traditioneel Iraans huis dat gebouwd is middenin een doolhof van smalle steegjes. Net een sprookje.

Het sprookjesachtige Kashan

In Kashan bezoeken we een prachtige moskee, slenteren we over de bazar en rijden we samen met reizigers Sue en George uit Singapore naar Aran va Bidgol om een prachtige shrine te bewonderen. Waar ik voor het eerst deze reis een echte chador moet dragen. Maar ook hier is de bevolking me weer zo lief om me meteen te helpen wanneer ik onwijs sta te stuntelen met het omdoen van dit enorme gewaad.

Na de shrine lunchen we in Kashan en bezoeken Erick en ik één van de vele traditionele huizen die in Kashan te vinden zijn. Het is hier normaal gesproken enorm rustig, maar het op het moment dat wij naar binnen willen gaan komt er een hele schoolklas aan met Iraanse meisjes. Na ongeveer 50 selfies en tientallen vragen over ons land en onze mening over Iran is het tijd om het huis te bewonderen. En was is het – net als vele andere Iraanse gebouwen – prachtig.

Kashan, Iran Doors house, guesthouse Kashan Iran Doors House, Kashan Iran Agha Bozorgmoskee Kashan, Iran Agha Bozorgmoskee Kashan, Iran Bazar Kashan, Iran Aran Va Bidgol Iran Historical House, Kashan, Iran Kashan, Iran Kashan, Iran Kashan, IranMet Sue en George uit Singapore in Kashan, Iran

Vandaag stappen we weer in de auto om met een omweg naar Esfahan te rijden waar we de komende nachten door zullen brengen. Maar eerst zullen we stoppen in het dorpje Abyaneh. We zijn benieuwd naar wat Iran ons nog meer gaat brengen.

Liefs uit Iran.

Meer Iran? Op onze Facebookpagina plaatsen we regelmatige korte video’s.

Kirsten | Travelaar.nl - 31 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

7 reacties op “Reisdagboek #53: “Welcome to Iran””

 1. Jessica schreef:

  Super!
  Ik heb zelf in september alleen 2,5 week gebackpackt door Iran. Super lieve mensen en onwijs gastvrij!
  Leuk om jullie ervaringen te lezen.
  Gr Jessica Boer

 2. Peter schreef:

  Wat een prachtige fotos. Welk voorrecht hebben jullie zeg om dat aan de lijve te mogen aanschouwen. Kijk uit naar jullie nieuwe belevenissen.

 3. Mooie foto’s en wat een leuk verhaal! Iran lijkt me prachtig om eens te bezoeken! Veel plezier daar nog.

 4. Ronald schreef:

  Gaaf, wij gaan volgende week 🙂 hoe heb je aangetoond dat je verzekerd bent in Iran? Je polisvoorwaarden of iets dergelijks meegenomen?

  • Wat tof! Wij hebben onze reisverzekering gemaild en zij hebben ons een formulier teruggestuurd in het engels waarop staat dat we overal ter wereld zijn verzekerd. Deze geprint en laten zien. Ze checkten niet heel grondig trouwens. Veel plezier alvast!

 5. Marcella schreef:

  Wauw, dit klinkt echt heel erg fijn! Wat heerlijk dat Iran jullie zo goed bevalt. Ik lees steeds vaker positieve verhalen over Iran, dus ik word er steeds meer benieuwd naar. Ik wil er (over een tijdje) zeker eens naartoe! Maar eerst staan er wat andere landen hoger op mijn wishlist 🙂

 6. Wat leuk zon ontzettend gastvrij land! Had ik niet verwacht eerlijk gezegd. Iran staat niet echt op mijn bucketlist, ik heb er niet echt een beeld bij en de kledingvoorschriften houden mij tegen (verplicht een hoofddoek vind ik echt overdreven, maar ja is de cultuur ook weer). Het ziet er wel allemaal mooi uit!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.