kalgoorlie, west australië

Reisdagboek #43 : Leven in Kalgoorlie, West-Australië

Gepubliceerd op: 20-03-2017

Na een aantal vragen via Twitter en Facebook over het uitblijven van onze reisdagboeken, werd het toch tijd om weer eens wat op papier te zetten. Woorden over onze laatste weken in Kalgoorlie, in West-Australië. In het laatste dagboek kon je lezen dat we beide een baantje vonden en we een eigen stekje vonden in dit mijnstadje. Nu, een aantal weken later, zijn er weer veel dingen veranderd en denken we na over onze vervolgstappen. Want stilzitten, daar zijn we niet zo goed in 😉

De afgelopen weken bestonden voornamelijk uit werken, werken aan onze blog (er komt binnenkort een compleet vernieuwde Travelaar online, dus stay tuned) en series en films kijken. Een sociaal leven hebben we hier niet echt. Hoewel we wel wat mensen hebben leren kennen, is iedereen hier vooral erg gefocust op zijn/haar werk en is er weinig tijd voor gezelligheid. Daarnaast hebben we ieder weekend gewerkt. Tijden waarop anderen vrij zijn. Wel hebben we samen met Jess en Sven Erick zijn dertigste verjaardag gevierd en hebben we een kijkje genomen Kalgoorlie’s Super Pit. De grootste open goudmijn van Australië die we bijna onze achtertuin kunnen noemen.
Super pit Kalgoorlie, West Australië

Werken in Kalgoorlie

We waren nog geen week in Kalgoorlie en meteen konden we beide op een sollicitatiegesprek komen bij een mininglab. Nog dezelfde dagen hoorden we dat aangenomen waren en op maandag 13 februari was het tijd voor onze eerste werkdag. Werkdagen van tien uur inclusief nachtdiensten en avonddiensten braken ons aan het begin even op, maar als snel raakten we eraan gewend. Het werk zelf is saai, maar veel meer dan dit kun je natuurlijk niet verwachten als backpacker, maar het ergste is de mentaliteit. We raken er maar niet aan gewend en telkens weer blijkt dat Australiërs toch wel heel anders zijn dan Nederlanders. Na vier weken heb ik (Kirsten) ontslag genomen, omdat ik echt niet kon en wilde werken met en voor deze mensen. Erick is op dit moment nog wel aan het werk, maar denkt erover om ook snel te stoppen. Of eigenlijk gaat hij dat sowieso doen, want de huur van ons huisje is zojuist opgezegd wat betekent dat we Kalgoorlie-Boulder gaan verlaten.

kalgoorlie-boulder, west australië

kalgoorlie-boulder, west australië

En nu?

Voor ons huisje hebben we een opzegtermijn van drie weken, dus die gaan we sowieso nog uitzitten. Uiteraard ben ik overal langsgegaan om weer aan het werk te kunnen, maar het blijkt dat ze in Kalgoorlie niet echt gericht zijn op backpackers. Overal willen ze mensen aannemen voor minimaal één of twee jaar en dat gaat uiteraard niet lukken met mijn visum. Hopelijk komen er hier en daar nog wat kleine klusjes binnen waardoor er toch wat geld binnen komt, maar anders redden we ons alsnog de komende tijd. De bankrekening is niet zo gevuld als dat we hadden gehoopt, maar er staat weer wat op. Wat betekent dat we weer even verder kunnen.

Op dit moment denken we erover om naar het zuiden te rijden, richting Adelaide of misschien zelfs richting Melbourne. Of hier baantjes te vinden zijn weten we niet, maar we kunnen het altijd proberen én zo zien we nog weer iets meer van Australië.

Helaas valt er verder weinig te vertellen, maar we houden jullie op de hoogte zodra er meer knopen zijn doorgehakt. Ow en weet jij heeel toevallig een bestemming in Australië waar we gemakkelijk aan het werk kunnen, dan horen we dat uiteraard graag!

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

12 reacties op “Reisdagboek #43 : Leven in Kalgoorlie, West-Australië”

 1. Wendy schreef:

  Hoi Kirsten, ik kwam toevallig jullie site tegen en vind het super leuk om over jullie ervaringen in Australië te lezen. Ik ben van december 2008 t/m oktober 2010 op reis geweest door Australië en heb toen vooral in de horeca gewerkt. Ik zou als jullie kunnen zeker nog verder naar het westen gaan. Ik heb een poos gewerkt in een pub in Denmark (super leuk hippie dorpje) en een jaar in Sydney. In die tijd had ik binnen no time werk door gewoon met mijn geprinte cv deur aan deur binnen te stappen en te vragen of ze werk hadden, mijn ervaring is wel dat dit makkelijker was in de iets minder ‘populaire’ gebieden. Veel succes!

 2. Leuk dat jullie weer even een update geplaatst hebben! Jammer dat de job (of toch de mensen zo tegenviel). Mijn neef heeft een jaar in Melbourne gewerkt, horeca en kledingwinkels onder andere en daar vind je zeker werk! Het is ook een leuke stad dus geen straf om daar te wonen. 🙂

 3. Davina schreef:

  Ikzelf heb een half jaar als live in nanny gewerkt in Melbourne Australië. Andere backpackers die ik tegenkwam werkten meestal in de horeca of in hostels (grote bekende hostelketen is YHA). Ik denk dat je in grote steden sowieso veel meer kans hebt om iets te vinden! Adelaide is eigenlijk maar klein en niet zo veel te doen. Is wel een fijne plek, maar ik denk dat je daar minder kans hebt om iets te vinden. In Tasmanië werken de meeste backpackers in de fruitteelt, maar dat is echt verschrikkelijk hard werken. Op andere typische backpacker-plekjes zie je veel backpackers werken in de hostels of als surfleraar. (Denk aan Noosa, Byron Bay, Cairns, …)

 4. Danique schreef:

  O, de mentaliteit, hou maar op. Waar wij nu werken is het niet anders en ik kan er ook niet goed mee om gaan. Ik moet regelmatig op mijn tanden bijten en gelukkig werken we nog maar voor vier weken. Dan is het ook echt wel heel erg klaar voor mij ;).

  • Wat is dit fijn om te lezen zeg! Hahaha.. Ik was al bang dat het door mij kwam 😉 Dat op m’n tanden bijten moet ik nog een beetje leren haha. Ik heb dus wel m’n mond open getrokken hier. Straks gaan we weer lekker op pad en weer een baantje zoeken. Ik heb mezelf voorgenomen om gewoon alles een maand te doen Dat trek ik net 😉 Succes daar!

 5. Cathy schreef:

  Als jullie richting Adelaide rijden, dan ga je natuurlijk daarna via The Great Ocean Road naar Melbourne, wel de moeite waard hoor. Wij waren begin maart in Adelaide, tijdens de Fringe, superleuk jaarlijks Festival. Wij vonden het daarom mede daardoor echt top daar!
  Melbourne is ook heel gezellig met idd veel horeca dus daar veel kansen op werk.
  Succes en wij zien jullie dus misschien niet meer in Kalgoorlie denk ik.

 6. Balen dat het zo tegenvalt. Is tijdelijk werken in Nederland en dan weer op reis geen betere optie? Verdiend misschien wat minder, maar plezier is belangrijker dan geld. Of hebben jullie nog plannen om lang in Australië te reizen? Dan is het natuurlijk een ander verhaal haha. Oh en richting Melbourne ook zeker de Grampians niet overslaan ;=)

  • Daar hebben we inderdaad ook aan gedacht, maar we weten uit ervaring dat het dan best lastig is om weer weg te gaan uit Nederland. Daarnaast hebben we geen hui meer en moeten we ook daar dan op zoek naar werk. Hier blijkt werk vinden nog niet heel lastig, dus maar even doorzetten. En zo zien we ook lekker wat van Australië 🙂 Grampians gaan we zeker doen! Thanks.

 7. Marcella schreef:

  Jeujjj, een update! Leuk! Maar wel minder dat het werk zo tegenvalt. Hopelijk vinden jullie op de volgende bestemming weer wat leuks!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.