Bako National Park, Borneo, Maleisië. Neusaap

Reisdagboek #34: “Pas op, krokodillen”

Gepubliceerd op: 24-09-2016

Vorige week ging er van alles mis en toen weer goed, vertrokken we van de regen in thailand naar de regen op Borneo en bezochten we het Semenggoh Natuurreservaat waar we vier Orang Oetans zagen! Deze week hopen we dat er geen dingen fout gaan zodat we ons druk kunnen maken over nuttigere zaken, zoals schitterende natuur! Ik kan je vast verklappen dat dat gelukt is, want we waren deze week twee nachten in Bako National Park. Echt geweldig! Lees en kijk mee!

Kuching

Voordat we al dit moois zullen ontdekken is het nog tijd voor een aantal dagen Kuching, wat opzich helemaal niet verkeerd is. Zo leren we Angela kennen die via WorkAway een maand in Check In gaat werken. Angela is een Britse die een maand een pauze neemt van India waar ze al een aantal maanden doorheen heeft gereisd. Die avond wordt gezellig en praten we tot laat met haar over van alles en nog wat.
Toen we met de bus naar Semenggoh National Park gingen zagen we in het centrum een grote shopping mall staan. Vandaag besluiten we hier een bezoek aan te brengen. Gewoon. Omdat het kan. Na wat te hebben rondgekeken voor kleren ter voorbereiding op de lagere temperaturen in Perth, lopen we zonder aankopen het winkelcentrum uit. Op de terugweg lopen we langs een gebouw met een aantal fimposters erop en impulsief als we zijn besluiten we naar de bios te gaan die in het gebouw zit. We gaan naar “Sully”, een film met Tom Hanks over het vliegtuig dat zeven jaar geleden op de Hudson rivier landde. Normaal gaan we nooit zo vaak naar de bios, maar ik denk dat we een nieuwe hobby gevonden hebben:) De bioscoop wordt trouwens “The haunted cinema” genoemd omdat er bijna niemand meer naartoe gaat in verband met nieuwe bioscopen die blijkbaar beter zijn dan deze. We deelden de zaal met slechts zes andere mensen, dus hij doet zijn naam eer aan.

Kuching, Borneo, Maleisië. Bioscoop in Kuching

Bako National Park

De volgende dag zetten we de wekker om de bus te pakken naar de pier waarvan de boot vertrekt naar Bako. De bus schijnt vaak eerder te komen dan gepland en dat blijkt ook vandaag zo te zijn als we de grote rode bus langs zien rijden als we aan de overkant van de weg staan. Gelukkig komt tien minuten later één of andere beunhaastaxi langsrijden die ons voor vijf ringgit per persoon wel naar de pier wil brengen. Prima!
Wanneer we de pier oplopen zien we een waarschuwingsbord met een krokodil erop! Lekker dan. Achteraf blijkt dat ze echt heel zeldzaam zijn en dat er genoeg mensen in de regio wonen die er nog nooit een hebben gezien. Ook wij hebben helaas dit geluk niet.
Bij aankomst zien we een groot gebouw staan dat het ‘headquarters’ is van het national park. Het hoofdkwartier is een belangrijke plek want dit is het enige punt in het national park waar je kunt eten. Verder kun je er ook informatie krijgen over het gebied en kun je zien welke dieren er zoal in de omgeving leven. Gelukkig is de lunch nog aan dus kunnen we gelijk langs het buffet lopen om wat te eten. Mooi, we hebben honger. Na de lunch besluiten we maar meteen een route te gaan lopen, omdat onze kamer toch nog niet klaar is. Bij de balie hebben we een kaart gekregen met verschillende looproutes. We besluiten route 2 te lopen die anderhalf uur duurt. Hoewel het van een grote afstand is, zien we wel meteen een neusaap! Een meter of vijftig verderop zit een grote aap een beetje te chillen op een tak. Mooi gezicht, al is het te ver weg om echt wat van te maken. Verder zien we eigenlijk niet heel veel, behalve wat vogels, wat insecten en een zoetwaterkrab.

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Pas op, krokokdillenBako National Park, Borneo, Maleisië.Bako National Park, Borneo, Maleisië. Wilde zwijnenBako National Park, Borneo, Maleisië.Bako National Park, Borneo, Maleisië.Bako National Park, Borneo, Maleisië Bako National Park, Borneo, Maleisië

Bij terugkomst is onze kamer klaar en kunnen we onze tassen droppen. Hoewel de huisjes nieuw zouden moeten zijn, lijkt het er niet echt op dat er ook maar iets van onderhoud wordt gepleegd. Best jammer, want met een beetje moeite zijn het echt geen verkeerde bungalows. Aangezien het de enige slaapplek is in het park zou je de mensen toch op zijn minst een schone kamer moeten bieden. Helemaal voor €25,-, waarvoor je in KL een luxe hotelkamer krijgt. Die avond regent het als een debiel dus gaat de night tour helaas niet door.

De volgende ochtend staan we vroeg op om Joe te ontmoeten. Hij zal deze ochtend onze gids zijn die we gisteren hebben geregeld. Samen met de Britse Tom and Aimy hebben we een gids geregeld die ons twee uurtjes met ons op pad zou om dieren te spotten. Wanneer we echter op hem aan het wachten zijn wordt er een green viper slang (witlipbamboeadder) gespot langs het pad waar we vijf minuten eerder nog langsliepen. Dieren spotten is echt moeilijk! Helemaal wanneer ze ook nog eens exact dezelfde kleur hebben als de bladeren. Vlak na het spotten van de slang richt iedereen zich op de boom voor het headquarters, waar een grote mannetjesneusaap in blijkt te zitten. Al snel verzamelen zich een stuk of tien mensen om te boom om te kijken en foto’s te nemen. Het valt mij op hoe menselijk zijn bewegingen zijn. Nog meer dan bij de orang oetan, vind ik. Op een tak zittend, leunend met zijn rechterarm terwijl hij met zijn linkerhand een bloemknop in zijn mond stopt. Het lijkt net alsof er iemand met een neusaappak in de boom zit. Dan realiseer ik me dat dat waarschijnlijk niet het geval is en worden mijn dagdromen verstoord door een vrouw die niet weet hoe haar iPad werkt. “Doe joe knoo hou aj ken tsjeensj de kamera toe de front wan?”… “Oh, jullie zijn Nederlands” hoort ze wanneer Kir wat tegen me zegt. Na haar te hebben uitgelegd met welk knopje ze de camera moet draaien legt ze uit dat ze hier een dag met haar zoon is en al snel zijn we erover uit dat ze met ons meekunnen met Joe, de gids. Mooizo, de gids wordt steeds goedkoper op deze manier en het is natuurlijk ook nog eens gezellig:)

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Green viper slang,

green viper (witlipbamboeadder)

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Neusaap

neusaap

Met Joe lopen we eerst om het bungalowpark waar we nog een slang zien en daarna lopen we richting de routes die naar de stranden leiden. Hoewel we niet veel bijzonders zien, lopen we langs een fantastische route met veel schitterende begroeiing en gesteente. De geluiden die je erbij hoort doen me vaak denken aan een bezoek aan de dierentuin, maar dan in het echt. Fantastisch! Na anderhalf uur lopen komen we op een strand aan vanwaar we de boot terug pakken naar het strand van het hoofdkwartier. Bij terugkomst vindt Joe dat hij ons nog niet genoeg heeft laten zien en daar valt wat voor te zeggen, want we hebben de afgelopen drie uur niet veel bijzondere dieren gezien. Hij zegt ons te wachten bij de kantine terwijl hij in de omgeving op zoek gaat naar een ‘spotwaardig’ dier. Een kwartier later komt hij terug om ons een flying lemur (Maleische vliegende kat) te laten zien. Heel gaaf om te zien! We hadden beide nog nooit van het dier gehoord trouwens.

Bako National Park, Borneo, Maleisië

stingless bees

Bako National Park, Borneo, Maleisië Bako National Park, Borneo, Maleisië Bako National Park, Borneo, Maleisië Bako National Park, Borneo, Maleisië Bako National Park, Borneo, Maleisië Bako National Park, Borneo, Maleisië

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Makaak

makaak

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Maleische vliegende kat, flying lemur

Maleische vliegende kat

De twee dagen in Bako National Park waren voor ons beide eigenlijk een beetje vreemd en anders dan anders. Kirsten is twee dagen echt helemaal lyrisch en kan niet stoppen met het praten over hoe geweldig ze het vindt, terwijl ik me niet helemaal fit voel en nogal afwezig ben (nog meer dan normaal). Na onze ochtend trip val ik meteen in slaap en word ik na een halfuur wakker gemaakt door Kir die als een aap heen en weer springt van enthousiasme omdat dat er een neusaap over het pad voor onze hut langsloopt. Samen volgen we de neusaap naar het strand waar hij in een boom gaat zitten. Wederom een mannetje. Even later horen we veel lawaai in de verte wat een groep neusapen blijkt te zijn die op de hutten van de medewerkers aan het stampen zijn. Als we erheen lopen zien we een stuk of zes neusapen in de bomen zitten. Super! Helaas begint het hard te regenen waardoor we niet langer kunnen kijken.

Bako National Park, Borneo, Maleisië. NeusaapBako National Park, Borneo, Maleisië. Neusaap

Night tour

Elke avond dat het mogelijk is (dus wanneer het droog is) wordt er een night tour georganiseerd waarbij vier gidsen met een groep het bos ingaan om dieren te spotten. We zijn met een groep van een stuk of tien dus de gids/leek ratio is prima. Tijdens deze anderhalf uur zien we: dwergherten, een tarantula (vogelspin), een zwarte schorpioen, een groene schorpioen, een hele nare duizendpoot, twee loewaks, boomkikkers, wandelende takken en de Maleische vliegende kat nog een keer. De night tour was echt een hele bijzondere ervaring die we echt niet mag missen als je in Bako National Park bent! Hij kost trouwens maar 10 ringgit (ongeveer 2 euro). We staan er versteld van hoe de gidsen zo snel iets kunnen spotten. Waar wij een neushoorn nog voorbij zouden lopen zien zij één of andere boomkikker aan de onderkant van een blad zitten. Erg knap. Een gids hoeft niet duur te zijn dus als je er een keer komt dat raden we ook zeker aan een gids te huren. De meeste foto’s zijn trouwens niet gelukt in het donker. Hieronder een paar die wel gelukt zijn.

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Night tour Bako National Park, Borneo, Maleisië. Night tourBako National Park, Borneo, Maleisië

Kuala Lumpur #8

Op moment van schrijven zitten we wederom in Kuala Lumpur. Voor de vierde keer dit jaar, achtste keer totaal, slapen we de in de hoofdstad van Maleisië. We zijn er nog niet helemaal uit wat we de komende week gaan doen, maar de kans is groot dat we hier blijven voordat we vertrekken naar Australië. Voordat het zover is gaan we volgende week zondag trouwens eerst nog naar de formule 1 race op het Sepang Circuit, een uurtje hier vandaan. Hoe de komende week gaat worden dat lees je volgende week! Daag.

Hamburgers op Kuching Airport

Ons laatste ontbijt op Borneo; kipburgers op het vliegveld

Lees hier onze eerdere reisdagboeken.

Erick - Als je een relatie hebt met iemand die nergens anders over kan praten dan reizen, duurt het niet lang voordat jijzelf er ook mee aangestoken bent. Travelaar is mede hierdoor ontstaan en hiervan heb ik geen moment spijt gehad. Net zoals reizen een deel van mijn leven is geworden is Travelaar dat nu ook. Ik neem vooral de technische kant van de website op me, zoals web development, foto- en videobewerking maar ook schrijf ik af en toe een artikel.

Lees meer

15 reacties op “Reisdagboek #34: “Pas op, krokodillen””

 1. Rianne schreef:

  Moooooooiiii kinders
  Die zwart/blauwe vogel?
  Mooi hoor… een weer een leuk verslag….
  Goede en leuke dagen gewenst die nog redden daar.
  Groetjes??❤❤

 2. mieke schreef:

  leuk veslag weer en wat fijn dat jullie het zo leuk vonden, apen, slangen, wandelende takken en al die dingen….. mooie foto’s dus wat willen we meer. En dan nog even en dan op naar de kangaroes. wensen jullie fijne resterende dagen daar. Liefs vanuit een zonnig Odoornerveen. fijn weekend

 3. Geja schreef:

  Daag, wederom heerlijk om jullie te volgen zo ????

 4. Sanne schreef:

  Wat zijn neusapen eigenlijk mooie dieren he? En best groot! Gaan jullie nu verder naar Perth? Logeer dan in Freemantle, een klein en super cool stadje net onder Perth. Een echte aanrader! Ga dan zeker een biertje doen bij Little Creatures aan de haven, een hele fijne plek!

  • Super mooi om van zo dichtbij te zien idd! We vliegen dinsdag naar Perth 🙂 Spannend! Voor de eerste weken hebben we een kamer + eigen badkamer in West Perth. We willen zo dicht mogelijk bij de stad zodat we op zoek kunnen naar baantjes. Maar Fremantle staat zeker op het programma om te gaan bezoeken! Thanks voor de tip!

 5. Stephanie schreef:

  Die neusapen, fantastisch! Afgelopen zondag was Chris met 3opreis ook op Borneo. Geweldig gebied lijkt me, en leuk om te lezen dat jullie zo enthousiast zijn! Geniet nog even van KL!

 6. Wow, wat hebben jullie gave dieren gespot!

  Ik ben maar een dagje in Bako NP geweest. Ik vond het zeker de moeite, ondanks dat de neusapen echt ver weg zaten (in een boom ver weg van het pad). Helaas ben ik niet met gids op pas geweest.

  • We hebben heel veel geluk gehad idd! 😀 Als we dezelfde dag weer weg waren gegaan hadden we hetzelfde gehad als jij. De eerste dag enkel neusapen ver weg in de bomen. Ben blij dat we 2 nachten zijn gebleven!

 7. Borneo lijkt me echt zo gaaf! Zo te lezen hebben jullie een geweldige tijd!

 8. Jessica schreef:

  Ik had eerlijk gezegd ook nog nooit van die vliegende kat gehoord, ziet er een beetje uit als zo’n spookdiertje! Of dat schattige beestje van de film Madagascar haha 😀

 9. Marcella schreef:

  Wauw, wat hebben jullie veel toffe dieren gespot! Zag ik daar nou een blauwe krab? De neusaap en vliegende kat vond ik super, maar alle insecten ook. Die kleuren, wauwww!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.