Eten in Changgu, Bali

Reidagboek #51: Myanmar, reismoe & twijfels

Gepubliceerd op: 03-10-2017

In het vorige dagboek heb je kunnen lezen dat we bijna aan waren gekomen op onze laatste bestemming op Bali. In Canggu verblijven we samen met onze lieve vrienden Lotte en Guido (voor wie het is vergeten, met hen reisden we vier weken op de motor door Vietnam in mei/juni 2016) in een fijn guesthouse. We hebben onwijs veel bij te praten en dat doen we onder het genot van lekker eten, spelletjes, shoppen en tussendoor laat ik nog even mijn eerste tattoo zetten. Zenuwen tot de max, maar wat viel het mee.

Eten in Changgu, Bali Tattoo voor Kir, Changgu Kir's tattoo, Changgu Drankje met Lotte en Guide, Changgu, Bali

Na drie dagen is het alweer tijd om afscheid te nemen. Het is tijd voor een nieuwe bestemming. Een nieuw land voor ons. Myanmar. Een land dat de laatste tijd veel in het Nederlandse nieuws te zien is. En dus ook een bestemming die twijfels bij ons bracht. Moeten we wel of niet gaan? Maar zoals je hebt kunnen lezen hebben we gekozen voor wel gaan. En hoewel we genieten van waar we zijn en wat we doen, merk ik dat ik weinig geprikkeld wordt. Het klinkt verwend en zo voelt het ook. Want ik mag doen wat ik het allerliefst doe. Reizen en de mooiste plekken op de wereld ontdekken. Maar toch mist er iets. Het is alsof ik reismoe ben. Te moe om iets te ondernemen. En te weing onder de indruk van wat er om me heen gebeurt. De pagoda’s in Myanmar zijn geweldig, maar het “wauw-effect” blijft weg. Heb ik er teveel gezien? Want hoewel ze prachtig zijn, is het niet compleet nieuw. En dan de bussen en treinen. De puf om urenlang in een hobbelde bus of trein te zitten is weg. Ik zie er tegenop. En dat is gek. Want dit is niet hoe ik mezelf ken.

En velen zullen denken, wat een gezeur. Want velen denken dat een lange reis maken hetzelfde is als een lange vakantie. Maar dat dit niet het geval is kan ik je garanderen. Een lange reis maken kan vermoeiend. Het altijd alles moeten en willen zien. Het altijd onderweg willen en moeten zijn. Het geen vaste plek hebben. Het ontmoeten van nieuwe mensen, maar niet de vertrouwde vrienden en familie om je heen hebben. Het niet meemaken van bijzondere gebeurtenissen thuis. Zoals lieve vriendinnen die zwanger zijn en hun eerste kindje verwachten. Hoe we de komende maand verder gaan, gaan we zien. Want dat we bevoorrecht zijn om dit te mogen doen dat weten we. En er zijn nog zoveel plekken waar we van dromen. Die we willen ontdekken. We gaan zien wat de tijd brengt. Maar eerst ontdekken we Myanmar. Op onze eigen manier. Zonder bij alle toeristische hoogtepunten te stoppen. We trekken ons eigen plan. Bepalen onze eigen stops en gaan zien wat dit land ons brengt. Een uitreisticket hebben we niet, dus we kunnen gaan en staan waar we willen. En dus is ook voor ons alles onzeker. Zitten we over een week of drie nog in zuidoost-Azië? Of reizen we ergens anders naartoe? We houden je op de hoogte. Maar eerst een terugblik op de eerste dagen in Myanmar.

De eerste dagen in Myanmar, Yangon

Op woensdag worden we vroeg in de ochtend naar het vliegveld gebracht voor onze vlucht naar Kuala Lumpur. Hier hebben we een overstap van zeven uur. Geen straf, want Kuala Lumpur is heerlijk. Niet alleen de stad, maar zelfs het vliegveld is een prima plek om de middag door te brengen. Aan het begin van de avond komen we aan in Yangon, de grootste stad van Myanmar, en samen met Kevin (een Duitse jongen die we in het vliegtuig leren kennen) pakken we een taxi naar de stad. We slapen deze nachten in een capsule, een heel klein hok met enkel een tweepersoonsbed, maar het is prima.

De eerste volle dag bezoeken we de hoogtepunten van de stad. De Sule Pagoda, we chillen in het park, lopen langs het Kandawgyi meer, eten een tea leaf salade in Rangoon tea house en zien de zon ondergaan bij de bekende Schwedagon pagoda. De avond sluiten we af met lokaal eten op de night market. Hier raken we in gesprek met een lokale jongen die zomaar uit het niets zijn portemonnee trekt en ons avondeten plus onze drankjes betaald. Dit is “de Myanmar-style” verteld hij ons. Hoewel we uiteraard nee zeggen, staat hij er toch echt op. Zo lief!

Tea House Yangon, Myanmar Grote pegoda, Yangon, Myanmar Grote pegoda, Yangon, Myanmar Kleine pegoda, Myanmar Kleine pegoda, MyanmarStreet food, Yangon

De volgende dag spreken we in de ochtend af met Kevin om met z’n drieën de trein te pakken die rond Yangon rijdt, de circular trein. Zo zien we op een chille manier de buitenwijken van de stad. Onderweg stappen locals in, wat monniken, maar andere toeristen komen we de hele dag niet tegen. Na ruim een uur in de trein te hebben gezeten (de hele circle duurt drie uur) besluiten we om uit te stappen om wat rond te kijken in één van de wijken en wat te drinken. We ploffen neer bij een restaurant en meteen wordt iedereen zenuwachtig van onze komst. Zo vaak zullen ze geen blanke mensen zien. Heerlijk!

Uiteindelijk blijkt dat de trein die onze route volgt pas over drie uur weer langs komt. Te lang voor ons en dus pakken we de trein terug naar Yangon. Wederom eten we op de night market en de avond sluiten we af met “één drankje” in de Ko San Bar in de backpackersstraat van de stad. Eén drankje worden er echter een hele hoop meer. We raken in gesprek met de lokale jeugd, worden getrakteerd op patat en maken nieuwe vrienden. Aan het einde van de avond komen we uitgeput en een tikkeltje aangeschoten aan het in het hostel.

Rondtrein Yangon Stadstrein, Yangon Stadstrein, Yangon Stadstrein, Yangon Stadstrein, Yangon Soort voetbal met locals, Myanmar

De trein naar Bago

Yangon is een fijne stad, maar verliefd worden we niet. We pakken daarom de trein naar Bago samen met Kevin. De rit duurt zo’n twee uur en hobbelt langs rijstvelden en kleine dorpen. We komen aan het begin van de middag aan en huren meteen twee scooters om het stadje te bekijken. Enorme liggende boeddha’s bewonderen we en mooie pagoda’s. Maar het hoogtepunt van de dag? Thee en koffie drinken in een wijkje waar nooit een toerist lijkt te komen.

Trein naar Bago, Myanmar Trein naar Bago, Myanmar Bago, Myanmar Bago, Myanmar

Op dit moment zijn we nog steeds in Bago. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen twijfelen over het vervolg van de reis. Geen idee wat we gaan doen. Maar dit ga je in het volgende dagboek uiteraard kunnen lezen.

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

9 reacties op “Reidagboek #51: Myanmar, reismoe & twijfels”

 1. Spaaky schreef:

  Zal ik vast een biertje en een fles Malibu koud zetten?

 2. Geja schreef:

  Hoi hoi, weer heerlijk om te lezen en jullie komen er wel uit en nemen vast een goede beslissing. Hou vol en nog veel plezier.

  Xx

 3. Yvon schreef:

  Kan me voorstellen dat je je soms zo voelt. Jullie zijn ook al zo lang weg, op een gegeven moment is het dan misschien wel klaar.
  Zoals jullie reizen klinkt goed; gewoon doen waar je zelf zin in hebt zonder allerlei ‘moetjes’.

 4. Marian schreef:

  Mooi verhaal en logisch dat je op bepaalde momenten ook dingen gaat missen! Maar wat een avontuur hebben jullie er al op zitten. We hopen jullie snel weer te zien en dat wordt zeker weer een bijzondere ontmoeting, maar dan met een nieuw mensje op deze wereld. Veel liefs Mar

 5. Danique schreef:

  Herkenbaar hoor! Ik had het de eerste keer toen ik alleen aan het reizen was ook wel aan het eind. Het is ook niet zo gek want alles wat je doet wordt uiteindelijk ‘normaal’, ook het reizen. En jullie hebben eerder heel veel tijd in Azië doorgebracht, dus ik kan mij voorstellen dat het ‘wauw-effect’ bij een nieuwe pagode iets minder is dan voorheen ;). Als je dat altijd zou houden, dan zouden we in Nederland nog wauw zeggen bij de koeien en de molens ;).

  En voor even terug naar NL? Het heeft ons in elk geval weer extra reiszin gegeven!

 6. Peter schreef:

  Ik lees het in je verhaal. Jullie volgen je hart en dat is altijd goed. Prachtig daar. Zie de nieuwe foto’s wel weer komen. Geniet ervan en blijf gezond.

 7. Rianne schreef:

  Kwestie van éven doorzetten jongens! !!!! 💋💋❤❤

 8. Rianne schreef:

  Oh enne. ….mooooooooie foto’s

 9. Jos schreef:

  Er komt misschien vanzelf nog iets verrassends op jullie pad

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.