oplichting in thailand

Oplichting in Thailand: Zo word jij niet opgelicht

Gepubliceerd op: 08-05-2015

Het is iets waarmee we allemaal te maken hebben als we naar het buitenland gaan: Scams; de verzamelnaam voor het oplichten van, vooral, toeristen. Van het teveel betalen van een paar bath aan de taxichauffeur tot vastzitten aan een hypotheek van een strandhuis op Bali. Uiteraard hebben wij er in Azië ook mee te maken gehad en jammer genoeg zijn we er niet altijd ongeschonden uitgekomen. We zetten onze ervaringen hier op een rij om je te waarschuwen waar je op moet letten. Per land vertel ik wat we mee gemaakt hebben, maar dat betekent natuurlijk niet dat het in andere landen niet gebeurt. Er zijn natuurlijk veel meer scams, zoals gezegd, zijn dit onze ervaringen. Allereerst oplichting in Thailand

Oplichting in Thailand

Speedboot naar Ko Samet vanaf Ban Phe

Het was slechts onze eerste week in Azië en meteen kregen we te maken met oplichting in Thailand. In Ban Phe, de vertrekplaats voor boten naar Ko Samet. Onderweg liepen we wat vertraging op waardoor we de laatste ferry misten. Aan het begin van de pier staat een gebouw met daarin een stuk of twintig kantoortjes waar je tickets kan kopen voor de trip naar het eiland. Daar wordt je meteen aangevallen door allerlei mensen die willen dat je hun boot neemt.

Omdat de laatste ferry al weg was boekten we uiteindelijk een retour met een speedboot voor 1600 bath (40 euro), wat echt een bizar groot bedrag is voor Thaise begrippen. Het is in ieder geval minder dan de 3000 bath die ze in eerste instantie wilde hebben voor de boottocht. Als ons een maand later hetzelfde was overkomen dan hadden we, denk ik, een nacht overnacht in Ban Phe. Maargoed.. Daar hebben we nu natuurlijk niets meer aan:) De ferry kost je trouwens 100 bath (€2,50-) per persoon en deze kaartjes moet je kopen op de boot zelf of in het havenkantoor. Niet bij één van de kantoortjes die ik eerder noemde.oplichting in thailand

Het zat me niet lekker dat we ook meteen de terugreis moesten betalen. Het enige dat je dan hebt is het woord van het vrouwtje waarvan we de tickets kochten. Met gemengde gevoelens stapten we in de boot, die bestuurd werd door een veertien jarige jongen, en een half uurtje later stonden we op ons eerste strand in Zuid Oost Azië. De terugreis verliep trouwens prima. Ik belde het nummer van het kantoortje en een uurtje later meerde de speedboot weer aan om ons terug te brengen naar het vasteland. Daar was helemaal niets op aan te merken. Ze hadden ons ook nóg een keer kunnen laten betalen voor de terugreis, maar dat is gelukkig niet gebeurd.oplichting in thailand

Hoe voorkom je deze oplichting in Thailand?

 • Check de ferry tijden, bijvoorbeeld hier, en kom op tijd aan in Ban Phe voor de ferry. Vaak gaat de laatste om 17:00.
 • Koop je ferry tickets op de boot zelf of in het havenkantoor.
 • Wanneer je toch met de speedboot wilt of moet, probeer dan je reis direct bij de eigenaar van de boot te regelen.
 • Mocht je te laat zijn voor de ferry, overweeg dan te overnachten in Ban Phe. Dat is in ieder geval een stuk goedkoper en vast ook leuker:)

“The temple is closed” in Bangkok

In Bangkok liepen we richting de grote shopping malls, langs Lumphini Park, toen een agent ons ineens vroeg of we naar de tempel gingen, waarvan ik de naam niet meer weet. We antwoordden dat we niet echt een doel hadden en dat we er misschien wel langs zouden gaan. Hij vertelde ons dat de tempel vandaag dicht was voor renovatie, maar dat er wel een andere tempel open was waar hij ons best heen wilde leiden.

Ik denk dat dit wel ongeveer de bekendste scam is van Thailand; de bedoeling is dat je met zijn chauffeur richting de tempel gaat die hij bedoelt, maar dat je op de heenweg bij allerlei winkeltjes stopt om hier dingen te kopen. De chauffeur krijgt hier dan vaak een vergoeding voor. Het beruchtst zijn de edelstenenwinkels, waar je lage kwaliteit stenen koopt voor een hoge prijs. Het is trouwens wel opmerkelijk dat de edelstenen die gekocht worden per schip naar je huis worden gestuurd. Dit komen ze wel na, ondanks dat de stenen niet echt zijn.oplichting in thailand bangkok

Omdat we al veel van deze scam gehoord hadden, trapten we hier niet in. Laat je ook niet misleiden door een uniform, want de man in ons verhaal was geen agent.

 • Wanneer iemand je wil helpen zonder dat je erom vraagt, zit er meestal iets achter. Vaak kun je kunt snel genoeg merken of iemand een verkooppraatje houdt of oprecht is.
 • Soms vraagt een tuktukchauffeur of je gratis met hem mee wilt rijden om bij een winkeltje te stoppen. Hier krijgt hij dan benzinegeld voor en je hoeft niets te kopen. Niet verkeerd om een keertje te doen, denk ik.

‘Taxi-meter’ in Bangkok

We kwamen er snel achter in Bangkok dat alle taxi’s met ‘Taxi-meter’ op het dak rijden. Officieel moeten ze dit ook doen van de overheid, maar dit doen ze natuurlijk niet. Omdat ze een veel hogere prijs kunnen betalen dan de meter zou aangeven hebben bijna alle taxichauffeurs de meter uitgeschakeld of afgedekt. Wanneer je ernaar vraagt wordt je verteld dat de meter stuk is. Je kunt natuurlijk de taxicentrale bellen, maar als je voor ieder ritje ruzie moet maken dan zou ik gewoon zorgen dat je een goede prijs afspreekt. Wel opgepast voor chagrijnige taxichauffeurs wanneer je je prijs bereikt hebt;)oplichting in thailand

Hoe voorkom je oplichting door taxi’s?

Ook in Kuala Lumpur handelen de taxichauffeurs op deze manier. Doen ze het in nog meer steden? Laat het weten in de comments!

 • Spreek van tevoren een goede prijs af, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij aankomst.
 • Een tactiek die ook schijnt te werken is dat je van tevoren voor jezelf bepaalt hoeveel je wilt betalen en dat aan het einde van de rit aan de chauffeur geeft en weg gaat. Dit hebben we zelf overigens niet geprobeerd.
 • In veel steden ter wereld kun je tegenwoordig gebruik maken van Uber. Een taxi-app waarbij je vooraf kunt zien hoe duur je ritje ongeveer wordt. De taxi chauffeur ziet aan het einde van de rit de totale prijs in de app en kan hier niet omheen. Een veilige manier van een taxi nemen dus! Wanneer je een account aanmaakt en de code “kirstens2143ue” invoert ontvang je een korting op je eerste rit.

Achteraf gezien hebben we weinig oplichting in Thailand gezien. Het speedbootverhaal zou je zelfs eigenlijk nog buiten de categorie ‘oplichting’ kunnen plaatsen. We hopen in ieder geval dat iemand er iets aan geeft:) Wat wij op vinden vallen is dat de Thai wel te veel geld vragen voor producten, maar als je dan eenmaal betaald hebt dan komen ze hun woord wel na. In beide bovengenoemde situaties zouden ze er ook makkelijk voor kunnen kiezen hun belofte niet na te komen, iets waarvoor in Cambodja niet voor geschroomd wordt.

Heb jij ook te maken gehad met oplichting in Thailand? Laat het weten in een reactie!

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Erick - Als je een relatie hebt met iemand die nergens anders over kan praten dan reizen, duurt het niet lang voordat jijzelf er ook mee aangestoken bent. Travelaar is mede hierdoor ontstaan en hiervan heb ik geen moment spijt gehad. Net zoals reizen een deel van mijn leven is geworden is Travelaar dat nu ook. Ik neem vooral de technische kant van de website op me, zoals web development, foto- en videobewerking maar ook schrijf ik af en toe een artikel.

Lees meer

9 reacties op “Oplichting in Thailand: Zo word jij niet opgelicht”

 1. Sandra schreef:

  Meeh, eerlijk is eerlijk, dit soort dongen houdt me wel tegen om naar Thailand te gaan. Ik heb er echt een hekel aan om op reis continu op m’n hoede te zijn en alert te zijn op het feit of ik wel of niet genaaid word. Heel naar. Ik heb het zelf maar een keer bijna gehad, in Las Vegas notabene. Een timesharingding. Begreep laatst dat het niet meer voorkomt bij buitenlanders i.v.m. de wet. Fijn dus! In Dubai (oude gedeelte) wel een paar keer aangevallen voor een bootovertocht, maar uiteindelijk een paar dirham betaald i.p.v. 20 euro haha

  • Snap ik! Helaas komen dit soort dingen over in Azië wel voor.. Binnenkort een artikel over waar wij tegenaan liepen in Cambodja. Ik denk alleen dat het je echt niet moet tegenhouden om die kant op te gaan. Thailand is prachtig, het overgrote deel van de bevolking super lief en het eten heer-lijk! Je moet alleen je hoofd erbij houden en slim nadenken. Maarja, moet je dat niet overal?

 2. Herkenbaar! De taxi-truc passen ze in Vietnam ook veelvuldig toe. Daar hebben we zo veel mogelijk gebruik gemaakt van Vinasun of Mai Linh, al heeft die laatste ons ook 2x uit de taxi gezet omdat ze een beter klus hadden. Verder kennen we de gesloten tempel/bezienswaardigheid truc helaas ook. Gelukkig is dat zo doorzichtig, wij hebben onze vingers daar gelukkig niet aan gebrand :).

  • Haha, gelukkig is dat zo langzamerhand bij bijna iedereen wel bekend inderdaad! Al blijft het af en toe toch wel vervelend dat je overal zo over na moet denken. Hoewel het aan de andere kant ook wel weer iets heeft 😉 Gewoon koppie erbij.

 3. eva schreef:

  The temple is closed, Haha daar heb ik ook last van gehad

 4. Linda schreef:

  Dank je wel voor de fijne tips! Ik heb wel ervaring met reizen en toch is het steeds weer goed om even op te rakelen welke technieken ze in een land gebruiken. Thailand staat deze zomer gepland, de timing kon dus niet beter! 🙂

 5. Yvon schreef:

  Scams horen een beetje bij het reizen, toch?
  De taxi’s rijden hier overdag altijd met meters, ‘s Avonds niet altijd. Dan is het een kwestie van goed afdingen.
  De bekendste scam hier in Beijing is de thee scam.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.