opgelicht in het buitenland, cambodja

Opgelicht in het buitenland: Cambodja

Gepubliceerd: 04 juni 2015 Laatst gewijzigd: 14 december 2018

Ben jij wel eens opgelicht in het buitenland? Bij aankomst in Cambodja hadden we al een vervelend gevoel. We werden gelijk honderd euro lichter gemaakt. Door het vredelievende zuidoosten van Thailand waren we zo mak als lammetjes en trapten we met open ogen in een scam waar we al veel over hadden gelezen. Een aantal dagen later hebben we mensen vertrouwd, wat we beter niet hadden kunnen doen. Lees verder over onze ervaringen met oplichting in Cambodja.

Opgelicht in het buitenland: De grens met Thailand en Cambodja

Na ruim twee weken door het relatief vredige Thailand te hebben gereisd kwamen we aan bij de Cambodjaanse grensovergang Poipet. De laatste dagen hebben we overnacht in Trat, een klein stadje ten zuid oosten van Thailand. In Trat heb je geen enkele reden om je onveilig te voelen dus waren totaal niet op ons hoede voor oplichtingspraktijken. Ook omdat we de trip naar Siem Reap (Cambodja) bij ons guesthouse geboekt hadden, gingen we vol vertrouwen de bus in.

scams in cambodja

De dude in de groene polo is onze ‘behulpzame gids’

Een aantal kilometer voor de grensovergang vroeg onze gids onze paspoorten om zo het visum te kunnen regelen. Stom natuurlijk! We hadden meerdere malen gelezen dat je zo twintig euro meer voor je visum moet betalen. Naïef als we waren, gaven we de paspoorten af en zo waren de eerste slecht besteedde euro’s een feit.

Geld pinnen op de grens

Op de grens raadde onze gids ons aan om nog Thai bath te pinnen, omdat we deze tegen een gunstige wisselkoers zouden kunnen wisselen in Cambodja. Op het eerste busstation in Cambodja hebben we deze omgewisseld in riel. Deze mensen zaten natuurlijk in het complot en zo kreeg ik minder riel dan eigenlijk zou moeten. Schade: €50,-. Gebruik maken van kleine wisselkantoortjes is natuurlijk niet erg slim. Hier kan ik echt het meest van balen.

De volgende dag voelden we ons zo ongelofelijk stom dat we hier allemaal ingetrapt waren! Scams in Cambodja waar we van tevoren over lazen en waar we precies wisten wat de bedoeling was. Ik snap nog steeds niet hoe we daar in hebben kunnen trappen! Deze twee scams hebben ons ongeveer 100 euro gekost. Geld dat we natuurlijk veel beter hadden kunnen besteden.

Tips om zonder opgelicht te worden de grens over te komen

 • Zorg zelf voor je visum. Ook al komt je gids iedereen zijn paspoorten halen en ben je de enige die hem niet geeft.. Niet geven! Dicht bij de grens kun je het zelf, en een stuk goedkoper, regelen.
 • Wissel niet bij kleine wisselkantoortjes, maar pin gewoon. Als je toch van je overtollige buitenlandse geld af moet, check dan in ieder geval de wisselkoers.

Cambodja – Phnom Penh. ‘Pay or don’t leave’

Toen we in de hoofdstad van Cambodja een drankje deden in één van de voetbalcafe’s kwamen we op het idee om wat danspasjes te maken. We waren deze reis nog niet op stap geweest en daar hadden we wel zin in, dus vroegen we aan één van de Cambodjaanse serveersters of er ergens een leuke plek was om te stappen. Ze vertelde dat ze met haar nichtje op stap ging die avond en dat we wel mee mochten. Prima dus!scams in cambodja

Drie uur later spraken we af bij de bar en we gingen met een tuktuk, die door hen betaald werd,  naar de discotheek. Het was vrijwel helemaal leeg, maar naar een uurtje druppelde de mensen binnen. Rare muziek en veel alcohol waren een recept voor een toffe avond! We hebben ons echt vermaakt!scams in cambodja

Maar tegen het einde van de avond ging het mis. Toen we weg wilden gaan, werd ons eerst nog even de rekening gepresenteerd. Deze moesten we helemaal betalen, anders mochten we niet weg. Ik lag er helemaal af, dus ik kon geen tegengas meer geven. Of het de tequila was of dat ze iets in m’n drinken gedaan hebben weten we nog steeds niet. Het blijkt dat dit een bekende scam is in Cambodja en dat deze meiden expres toeristen meenemen om ontzettend veel drank te bestellen en dan hen de rekening laten betalen. Ik weet overigens niet of ze dit ‘freelance’ doen of in dienst van de discotheek zijn. De rekening was overigens 30 euro dus dat viel op zich wel mee, maar we voelden ons toch wel een beetje in de maling genomen..scams in cambodja

Hoe ga je om met oplichting in het buitenland?

 • Het is echt erg jammer om te zeggen, maar je moet gewoon oppassen wie je vertrouwd. Ga niet zomaar in op uitnodigingen, ook al lijkt het allemaal erg gezellig.
 • Als je toch met locals op stap gaat, betaal dan gewoon om de beurt een rondje, zodat je niet voor onverwachte rekeningen komt te staan.
 • Zorg dat je in ieder geval niet zoveel drinkt waardoor je niet meer door hebt wat er om je heen gebeurt. Houd je ogen open en blijf goed nadenken.

Er zijn natuurlijk talloze scams waar je van alles over kan vinden. Waar wij mee te maken hebben gehad in Cambodja is nog maar een klein deel van alle trucs die er zijn. Omdat we deze situaties zelf hebben meegemaakt hopen we dat je bij een bezoek aan Cambodja niet dezelfde fout begaat als wij. We hebben trouwens verder een geweldige tijd gehad in het land! Check hier onze posts over Cambodja

Ben jij wel eens opgelicht in het buitenland?

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Erick - Als je een relatie hebt met iemand die nergens anders over kan praten dan reizen, duurt het niet lang voordat jijzelf er ook mee aangestoken bent. Travelaar is mede hierdoor ontstaan en hiervan heb ik geen moment spijt gehad. Net zoals reizen een deel van mijn leven is geworden is Travelaar dat nu ook. Ik neem vooral de technische kant van de website op me, zoals web development, foto- en videobewerking maar ook schrijf ik af en toe een artikel.

Lees meer

18 reacties op “Opgelicht in het buitenland: Cambodja”

 1. O dat is balen! Wij hebben gelukkig in Cambodja niet zulke ervaringen maar dat kan maar zo komen doordat we met een groepsreis waren via Djoser… Dan heb je qua dingen als grensovergang altijd een ervaringsreis deskundige bij de hand…:) Maar wel balen. Wij zijn tot nu toe in Istanbul opgelicht en bestolen in Maleisië.. Ook niet fijn. En ja je voelt je achteraf dan toch suf dat je er in bent getrapt, ondanks al die waarschuwingen….

 2. Oooh die laatste truc is een bekende inderdaad. En het lijkt zo onschuldig omdat je zelf die meisjes aanspreekt. In China gebeurt dat ook heel vaak, maar dan bij theehuizen. De rekening is dan vaak een paar honderd euro. Gelukkig hebben jullie in ieder geval een leuke avond gehad ;)!

 3. Liese schreef:

  Oh wauw, zal ik zeker onthouden! Dat laatste lijkt me wel zuur, maar gelukkig heb je toch kunnen dansen en was het maar dertig euro 🙂

 4. Jessica schreef:

  Pff het geluk was niet aan jullie zijde toen jullie naar Cambodja gaan! Fijn dat jullie veel van deze scams benoemen, hopelijk helpen ze anderen een beetje. Ze worden volgens mij alsmaar creatiever met het bedenken van ‘toeristenvallen’. Wel jammer van dat stappen; denk je een leuke en gezellige avond te hebben, maar zoiets geeft de avond dan toch wel een nare nasmaak.

 5. Hahaha, ziet er toch gezellig uit in die club!

 6. Bart schreef:

  Klinkt allemaal zoo beken in de oren. Veel van die verhalen meegemaakt in Thailand enkele jaren geleden.

 7. Jacomijn schreef:

  Ja…je betaald overal wel eens teveel en zo heb ik voor een rondje achterop de brommer in HCM city veel betaald terwijl het hotel om de hoek was. Volgens de chauffeur was het wel een echte lange rit. Toen ik later ging wandelen was ik binnen 5 min op de taxi plek. …
  In Marrakesh ben ik ook ooit opgelicht…ook een beroemde scam manier..eerst rondleiden voor weinig maar dan toch erg veel geld willen hebben…en daarbij veel gebaren maken en schreeuwen…
  Als je dan kijkt naar alle reizen en situaties die goed verlopen is het echt weinig! Gelukkig 🙂

 8. Minke Maria schreef:

  Ik smul van die programma’s over scams op reis en kijk ook altijd even zo’n programma voor we naar een land gaan (als er een aflevering over is, natuurlijk, anders wordt dat moeilijk, haha.) En daardoor leer je wel op je hoede te zijn. Gelukkig was het bij jullie maar tientjes werk, maar ik kan me voorstellen dat mensen hun vakantie er flink door wordt verpest!

  • Jaa, het gekke is dat wij zulke programma’s ook altijd kijken! Maar toch is het anders wanneer het je echt overkomt.. teveel vertrouwen hebben in de mens is niet altijd goed 😉 Gelukkig viel het mee inderdaad..

 9. Jeetje! Wat klote zeg. Vind dat zo’n afknapper he, dat mensen zo met elkaar omgaan. Voor hetzelfde geld had je die meisjes na zo’n avond willen trakteren en nu blijf je toch zitten met een vervelende nasmaak. Ik ben gelukkig nog nooit de sjaak geweest, maar heb ook de ervaring dat het zuiden van Thailand beduidend scam-vriendelijker is dan in het noorden! Na twee weken rust ben ik in Bangkok (ondanks oplettendheid) wel bijna in de val getrapt, maar die scam zat serieus ook zo goed in elkaar dat die mensen er een Oscar voor verdienden :’) Zo jammer! Ga jouw ervaringen wel onthouden, gun je niemand toe..

  • Wat fijn dat jij “ongeschonden” bent gebleven Liselore! Klopt, een enorme afknapper. We hadden het er inderdaad al over gehad om een groot gedeelte van de rekening te betalen (of zelfs helemaal), maar dit ging allemaal zo raar.. En het was heel vervelend dat Erick helemaal van de kaart was haha.. Gelukkig kunnen we er achteraf om lachen, maar wel handig om te weten inderdaad!

 10. Jaaa die poipet border is echt hels.. Wat een gezeik daar. Dat tweede verhaal is ook bizar zeg (vooral ook dat iemand je dan dat ‘nichtje’ gewoon aanraad, kan me niet voorstellen dat die er dan niet vanaf weet).. Gelukkig dat het maar 30 euro was, want heb net zo iets een keer op tv gezien, dat was in BKK volgens mij en daarbij was de schade nog veeeeel hoger..

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.