Oorlog in Sarajevo

Herinneringen aan de oorlog in Sarajevo: 8x zien en doen

De verschrikkelijke Bosnische burgeroorlog die woedde van 1991 tot 1995 is één van de redenen waardoor toeristen slechts mondjesmaat naar Bosnië en Herzegovina reizen. En dat is zonde, want het land is meer dan dat. Maar ook júist dat. Want de littekens van de burgeroorlog zorgen ervoor dat er veel indrukwekkende plekken zijn waar wij als Nederlanders niet snel bij stilstaan. Plekken waarvan je spontaan kippenvel krijgt. En waar zelfs de drukste mensen stil worden. Ook de oorlog in Sarajevo is op veel plekken in en rondom de stad nog goed zichtbaar. Wij bezochten een aantal verlaten oorlogsgebieden.

Nogmaals wil ik benadrukken dat Bosnië en Herzegovina zoveel meer is dan verlaten oorlogsgebieden. Wie van natuur houdt, van helderblauwe rivieren en groene bergtoppen en prachtige steden reist met een glimlach door Bosnië en Herzegovina. Toch zijn er een aantal plekken in Bosnië en Herzegovina die onlosmakelijk verbonden zijn met de gruwelijke oorlog, maar die tóch een bezoek waard zijn. Die een reis door Bosnië en Herzegovina net iets meer lading geven. En je met beide voeten op de grond doen landen. Rondom het hele land zijn plekken te bezoeken die herinneren aan de oorlog, denk bijvoorbeeld aan Srebrenica en de verschrikkelijke gebeurtenissen daar. In dit artikel delen we echter enkel bijzondere plekken in en rondom de hoofdstad Sarajevo.

Het is ook mogelijk om vanuit Sarajevo mee te gaan op een tour naar Srebrenica. Houd er rekening mee dat een tour naar deze plek erg heftig kan zijn.Oorlog in Sarajevo

#1. De Bobsleebaan van de Olympische Winterspelen in 1984

De boblsee en rodelbaan van de Olympische Winterspelen in 1984 op de Trebevic berg in Sarajevo was ooit dé plek waar alle ogen van de wereld op gericht waren. Duizenden toeschouwers juichten hier atleten toe die het gemaakt hadden tot de Olympische Winterspelen. Een plek die eens zo bijzonder was. Waar bijzondere sportgeschiedenis is geschreven. En die nu, jaren later, compleet vervallen en verlaten is. Slechts acht jaar na de Olympische Winterspelen in Bosnië en Herzegovina werd het land geteisterd door een verschrikkelijke burgeroorlog die jaren duurde. Sarajevo werd een belegerde stad en de ooit zo belangrijke bobsleebaan in het zuiden van de stad werd de plek vanaf waar troepen de ondergelegen stad nauwlettend in de gaten hielden. Het werd de plek waar sluipschutters schoten op onwetende inwoners van de stad en de plek die werd gebruikt als artilleriepost.

Oorlog in Sarajevo: Olympische spelen Bosnië

De bobsleebaan toen en nu

Nu, jaren na de Bosnische burgeroorlog, is de boblseebaan in Sarajevo nog steeds een indrukwekkende plek. Een plek vol met littekens waar je spontaan kippenvel krijgt. Mede vanwege de heropening van de kabelbaan naar de top van de berg Trebevic wordt het Olympische gebied steeds meer bezoekt door toeristen van over de hele wereld. Het gebied dat compleet overgeleverd aan de natuur en op veel plekken overwoekerd. Kogelgaten en inslagen laten je nog maar eens zien hoe het leven er hier tijdens de oorlog uit heeft moeten zien. Je kunt op eigen initiatief aan wandeling maken op en langs de bobsleebaan welke door de jaren heen bespoten en geverfd is in alle kleuren van de regenboog. Met diepe, trieste leuzen, maar ook afbeeldingen die moed inspreken.

Op nummer 1 op de kaart vind je het startpunt van de kabelbaan, nummer 2 is het eindpunt en tevens startpunt van de bobsleebaan

De bobsleebaan heeft een totale lengte van 1300 meter die de berg afloopt. Houd er dus rekening mee dat de weg terug naar de kabelbaan en stuk zwaarder is.

Het is ook mogelijk een dagtour te boeken naar de bobsleebaan in Sarajevo vanuit de stad. Bekijk hier de prijzen voor een tour naar de bobsleebaan in Sarajevo.

Oorlog in Sarajevo Oorlog in SarajevoOorlog in Sarajevo

#3. De Bistrek Tower op de Trebevic berg

Wie een bezoek brengt aan de indrukwekkende bobsleebaan van Sarajevo kan aan het einde van de baan nog een indrukwekkende plek bezoeken. Namelijk de nabijgelegen Bistrek Tower. Deze toren is gebouwd voor de Tweede wereldoorlog vanwege de strategische ligging. Hierna is het gebouw gebruikt als observatorium. Tijdens de Bosnische burgeroorlog is het complete complex verwoest. De torens kun je op eigen risico betreden. Niet alleen het zien van de torens is heel indrukwekkend, ook het uitzicht vanaf de top van de Trebevic berg is onwijs indrukwekkend. Het is de kleine omweg dus meer dan waard. Vooral doordat veel mensen niet van het bestaan van de Bistrek Tower afweten en je de plek dus hoogstwaarschijnlijk voor jezelf hebt.

Oorlog in Sarajevo Oorlog in Sarajevo: Bistrek Tower Oorlog in Sarajevo: Bistrek Tower

#4. De tunnel van Sarajevo: Het tunnel museum

Als je meer wilt weten over de belegering van Sarajevo tijdens de Bosnische burgeroorlog moet je zeker een bezoek brengen aan het Tunnel Museum. In het kleine museum wordt het verhaal over de belegering verteld door de ogen van de Bosniakken. Het museum is gebouwd in een klein huisje dat staat op het beginpunt van de 760 meter lange tunnel die onder het vliegveld van Sarajevo is aangelegd. Het Tunnel Museum ligt op ruim 10 kilometer afstand van het historische centrum van Sarajevo. Met een huurauto is het Tunnel Museum gemakkelijk te bereiken. Met het openbaar vervoer is lastig te doen. Beschik je niet over een eigen auto dan raad ik je een tour naar het Tunnel Museum aan.

#5. De skischans van de Olympische Winterspelen

Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina en het is dan ook niet zo gek dat je in en rondom deze stad de meeste verlaten oorlogsgebieden in Bosnië en Herzegovina kunt bezoeken. Je hebt net onder #1 kunnen lezen over de Olympische Winterspelen in Sarajevo in 1984. De indrukwekkende, verlaten bobsleebaan is niet het enige Olympische gebied dat er vandaag de dag compleet verlaten bij ligt. Ook de plek waar het Olympische skischansschoenen is gehouden ligt er verlaten bij en is vrij toegankelijk voor bezoekers. Vandaag de dag wordt het gebied zelfs behoorlijk veel gebruikt door de lokale bevolking om te picknicken en samen te komen. Dit vanwege de prachtige ligging in de groene natuur op de berg Igman ten zuidwesten van de stad. Daarnaast is het gebied een populaire bestemming voor mountainbikers en wandelaars en zijn er meer dan genoeg prachtige routes aangelegd.

De skischans toen en nu

Rondom het gebied van de skischansen liggen nog veel mijnen. Het is dus belangrijk dat je op de gebaande paden blijft en zelf niet teveel op ontdekking gaat. Het is wel mogelijk – en veilig – om de skischans te betreden. Tijdens de belegering van Sarajevo tijdens de Bosnische burgeroorlog is het gebied rondom de skischansen gebruikt als artilleriepositie voor de Bosnische-Servische troepen. Het Olympische podium dat je ook in dit gebied vindt, werd tijdens de oorlog gebruikt als executieplaats.

Oorlog in Sarajevo Oorlog in Sarajevo Oorlog in Sarajevo: Skischans Sarajevo

#6. Olympic 1984 Abandoned Hotel

Vlakbij de skischans van de Olympische Winterspelen ligt het hotel dat tijdens de winterspelen werd gebruikt als uitvalsbasis voor sporters en andere belangrijke mensen. Dit enorme hotel ligt er vandaag de dag compleet verlaten bij en is enkel te betreden op eigen risico. Rondom het hotel liggen glasscherven, een groot gedeelte is overwoekerd door de natuur en de sfeer is er grimmig. Hoewel er vrijwel niemand komt, voelt het niet fijn om hier te lopen. Tijdens de Bosnische burgeroorlog zijn mensen in het hotel gevangen gehouden, gemarteld en zelfs vermoord. Het verhaal gaat zelfs dat het hotel – met gevangen erin – in de fik is gezet. Sporen van een brand zijn nog op veel plekken te zien.

Als je vanaf de autoweg naar Sarajevo rijdt, kom je eerst langs de skischans. Rijd een aantal minuten door via de bergweg en je ziet het hotel vanzelf liggen aan de linkerkant van de weg.

Het is mogelijk om dit gebied van de Olympische Winterspelen in Sarajevo op eigen initiatief te bezoeken. Het is wel handig om dan te beschikken over een auto. Beschik je hier niet over en vind je het interessant om meer te horen over de geschiedenis van deze plek, dan raad ik je een rondleiding Olympische Winterspelen Sarajevo aan.

Oorlog in Sarajevo: Olympisch Hotel Sarajevo Oorlog in Sarajevo Oorlog in Sarajevo: Olympisch Hotel Sarajevo

#7. Oorlog in Sarajevo: Sarajevo Roses

De belegering van Sarajevo is niet alleen zichtbaar op verlaten oorlogsplekken net buiten het historische centrum van de stad. Ook in het centrum van Sarajevo wordt je regelmatig herinnert aan de oorlog en de vele slachtoffers. Op diverse plekken in de stad kun je Sarajevo Roses – rozen van Sarajevo – tegenkomen. Een Sarajevo Rose is een rode vlek die is aangebracht op een plek waar tijdens de oorlog een aanslag is geweest en waar minstens één persoon om het leven is gekomen. Wij wandelden op eigen initiatief door Sarajevo en kwamen een aantal van deze Roses tegen. Wanneer je meer wilt leren en horen over de Sarajevo Roses en de belegering van de stad kun je meegaan op Roses of The War Walking Tour waarbij je ook een bezoek brengt aan Het Museum of War Childhood. Niet alleen de Sarajevo Roses zijn belangrijke bezienswaardigheden in Sarajevo. De stad is enorm boeiend en een toffe stedentrip bestemming.

Oorlog in Sarajevo: Sarajevo Roses

#8. Begraafplaatsen door het hele land

Niet alleen rondom de stad Sarajevo, maar eigenlijk vrijwel overal in het land, zie je op verschillende plekken honderden witte kruizen. Witte kruizen die allen, stuk voor stuk, één persoon aangeven die tijdens de Bosnische burgeroorlog is omgekomen.

#9. Canned Beef Monument

Nog een vreemde plek in Sarajevo is het Canned Beef Monument, vlakbij de Amerikaanse ambassade in Sarajevo. Dit monument is neergezet ter nagedachtenis aan de soldaten die vochten tijdens de oorlog. Door het Westen werd na de oorlog eten gedropt in Sarajevo, maar hier was niet echt over nagedacht. In een overwegend islamitisch land werden namelijk duizenden blikken vlees gedropt. Terwijl niemand dit at. Dit monument is er dus ook neergezet met een knipoog. Naast het monument is een gezellige kroeg te bezoeken, Tito’s Bar.

Canned Beef monument Sarajevo

Wat weet jij over de oorlog in Sarajevo? Heb jij al eens één van deze bijzondere verlaten oorlogsgebieden bezocht?

PIN DIT ARTIKEL

Bosnische oorlog Sarajevo Bosnische oorlog Sarajevo

Chille slaapplekken in Sarajevo

Apartment Saraj-Bosna
Travelaar getest
Apartment Saraj-Bosna
Sarajevo Daily Apartments
Sarajevo Daily Apartments

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.