Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. Selfie Erick en Kirsten

Een terugblik op negen maanden reizen door Azië

Gepubliceerd: 04 oktober 2016 Laatst gewijzigd: 30 september 2016

Vandaag is de dag aangebroken dat we na bijna negen maanden Azië gaan verlaten. Op het moment dat dit artikel online komt zitten we in het vliegtuig. Onderweg naar het volgende avontuur: Perth in Australië! Een perfect moment om terug te blikken op de mooiste plekken die we de afgelopen negen maanden bezochten in Azië. 

Azië in cijfers

 • Aantal landen bezocht: 9 –> Bulgarije, Verenigde Arabische Emiraten (Dubai), India, Maleisië, de Filipijnen, Indonesië, Vietnam, Laos, Thailand
 • Aantal bezochte bestemmingen: 65 bestemmingen
 • Favoriete landen deze reis: Erick: 1. Laos, 2. de Filipijnen – Kirsten: 1. Laos, 2: Maleisië
 • Aantal keren gevlogen: 18 keer, inclusief binnenlandse vluchten in Maleisië, de Filipijnen en Thailand
 • Aantal slippers versleten: Erick: 3 paar, Kirsten: 3 paar (beide lopen we nu op ons vierde paar)
 • Aantal slaapplekken: 76 verschillende hotels en guesthouses en zelfs nog meer bedden aangezien we in sommige guesthouses vaker kwamen.
 • Tussenstand Carcassonne: Erick: 87 – Kirsten: 95!!
 • Aantal keren ziek geweest: Erick: twee keer – Kirsten: drie keer
 • Aantal foto’s en video’s gemaakt: Ruim 12.000, oeps!
 • Het meeste geld uitgegeven in: Dubai en de Filipijnen
 • Het minste geld uit gegeven in: India en Laos

Kochi, India. Kirsten en Erick bij de Chinese fishing nets

 

Onze favoriete bestemmingen in Azië

Nu ik er zo op terug kijk is het eigenlijk heel erg onwerkelijk dat we bijna negen maanden door hebben gebracht in Azië. Aan de ene kant lijkt het veel langer, we voelen ons hier helemaal thuis, aan de andere kant voelt het niet alsof het al zo lang geleden is dat we Nederland verlieten. We hebben zoveel mooie plekken ontdekt en zoveel lieve mensen ontmoet. Zoveel vreemde gerechten gegeten, busreizen gemaakt en nieuwe vrienden gemaakt. Weinig bestemmingen vielen tegen. Veel waren geweldig, maar sommige zullen we nooit meer vergeten en zijn extra speciaal. Hieronder een lijst met onze favoriete bestemmingen in Azië (tijdens deze reis). Op willekeurige volgorde, maar stiekem zijn nummer één en twee wel echt dé favorieten!

Thailand, Koh Jum. Kirsten en Erick op het strand

Bako National Park

Zeker weten mijn favoriete bestemming van deze reis in Azië, Bako National Park. En te gek national park in Sarawak, gelegen op Maleisisch Borneo. Wij reisden hier naartoe vanuit Kuching, de hoofdstad van Sarawak en ik heb echt de mooiste twee dagen ooit gehad. In het reisdagboek kon je al lezen dat Erick het volgende schreef: “Kirsten is twee dagen echt helemaal lyrisch en kan niet stoppen met het praten over hoe geweldig ze het vindt, terwijl ik me niet helemaal fit voel en nogal afwezig ben (nog meer dan normaal).” Werkelijk waar, nog steeds kan ik er niet bij dat ik zoveel gave dieren heb gezien. Vaak op zelfs een paar meter afstand. En hoewel twee dagen echt wel genoeg waren, zou ik graag nog eens terug gaan. Owja, hoewel Erick zich wat afwezig voelde, is het ook zijn favoriete bestemming! Dat kan ook haast niet anders 😉 Zo gaaf!

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Neusaap

Bako National Park, Borneo, Maleisië. Selfie in het bos

Muang Ngoi, Laos

Waarom we Laos tijdens onze eerste reis door Azië hebben overgeslagen snap ik nog steeds niet. Wat een fantastisch land! Muang Ngoi is het tweede dorp dat we bezochten in Laos en waar we meteen een week bleven hangen. Veel is er niet te doen in het dorp, maar dat is juist het fijne. De omgeving is Schitterend, met een hoofdletter S en de lokale bevolking is zo vriendelijk. Wij hadden ook nog eens de mazzel dat we er waren in het laagseizoen en er dus erg weinig toeristen waren. Een prachtige plek die eigenlijk geheim zou moeten blijven.

Muang Ngoi Laos

Perhentian eilanden, Maleisië

Hoewel we tijdens onze vorige reis door Azië “maar” drie eilanden bezochten, Koh Samet, Koh Chang en Pulau Pangkor, bezochten we deze reis heel veel eilanden. Vijftien om precies te zijn. Al is dit niet helemaal eerlijk, want Indonesië en de Filipijnen bestaan nou eenmaal uit eilanden 😉 Maar toch haha. Van al deze eilanden is Perhentian Kecil, één van de Perhentian eilanden, zeker één van de favorieten. Vanwege het helderblauwe water, de prachtige onderwaterwereld en de heerlijke relaxte sfeer. Altijd goed als een eiland wat verder van de bewoonde wereld af ligt.

Perhentian Kecil Maleisië

El Nido, Palawan, de Filipijnen

Wederom een eiland, maar een behoorlijk stuk groter dan de Perhentian eilanden in Maleisië. Palawan is het enige eiland in de Filipijnen waarvan ik van te voren wist dat ik het zeker weten zou willen bezoeken en wat ben ik blij dat we zijn gegaan. Je vindt hier prachtige stranden en in het noorden van het eiland, rond El Nido, vind je de prachtige Bacuit Archipel waar ik al vaak over heb geschreven. Een pareltje!

el nido Palawan de Filipijnen

Ninh Binh (Tam Coc), Vietnam

Door Vietnam maakten we een te gekke reis op de motor en één van onze laatste bestemmingen was ook meteen één van de meest bijzondere van deze reis; Ninh Binh. Ninh Binh is gelegen in het noorden van Vietnam, ten zuiden van de hoofdstad Hanoi en is bekend vanwege het prachtige Tam Coc dat ook wel “Halong Bay op het land” wordt genoemd. Hier vind je prachtige karstgebergten en sliepen we als klap op de vuurpijl in een bungalow in de jungle (ChezBeo Homestay). De gaafste slaapplaats in Azië en dat maakte de bestemming nog net iets specialer.

Ninh Binh Tam Coc Vietnam

Ninh Binh Vietnam Tam Coc

Gili Air, Indonesië

Nog zo’n fijn eiland, maar dit keer in Indonesië. Gili Air is naast met Gili Trawangan en Gili Meno één van de Gili eilanden in Indonesië die je vindt voor de kust van Lombok. Een perfect bounty eiland, zonder wegen en een heerlijke vibe. Ik wil terug!

Gili Air Indonesië

Koh Tao, Thailand

Hoewel het eiland Koh Samui niet echt ons ding was, al was het natuurlijk te gek dat we onze lieve vrienden Germen en Marian na een paar maanden eindelijk weer zagen :D, vonden we Koh Tao beide heerlijk. De sfeer was beter, de stranden mooier en het water helderblauw en onwijs warm. We huurden twee dagen een scooter en riskeerden onze levens op de levensgevaarlijke wegen 😉 (oké dat is ietwat overdreven misschien haha, maar heel ongevaarlijk was het niet). We genoten van prachtige uitzichten over het eiland en gingen een dag de zee op en snorkelden alsof onze levens er vanaf hingen. Eerlijk is eerlijk, de onderwaterwereld was hier niet zo mooi als op Gili en Perhentian Kecil, maar mooi was het zeker.

Koh Tao Thailand

Luang Prabang, Laos

Laos is niet voor niets voor ons allebei het favoriete land in Azië. Wat een fijne sfeer. Naar Luang Prabang reizen we samen met onze reismaatjes Carlos en Ale waar we eigenlijk vrijwel onze hele reis door Laos mee zijn opgetrokken en meteen zien we een handjevol jonge monniken lopen waar Luang Prabang zo bekend om staat. Qua toeristen vind je hier voornamelijk backpackers en vanwege de vele tempels en monniken hangt er een hele fijne sfeer. Tel daar de prachtige omgeving (lees: geweldige watervallen) en het fantastische eten (lees: heerlijke sandwiches) bij op en je hebt de perfecte bestemming gevonden.

Kuang Si Waterval. Luang Prabang Laos

Koh Jum

Met name een favoriet van Erick is het eiland Koh Jum in Thailand. Koh Jum is nog vrij onontdekt en zeker op het moment dat wij op het eiland verbleven, tijdens het laagseizoen, kwamen we bijna geen toeristen tegen. We genoten volop van de fantastische zonsondergangen waarbij een uitzicht hadden op het populaire eiland Koh Phi Phi, maakten een mooie wandeling over het eiland en deden voornamelijk heel weinig. Heerlijk!

Zonsondergang Koh Jum

Munnar, India

Hoewel India voor ons beide niet één van de favoriete bestemmingen is in Azië – sorry India-fans! – is Munnar, in de binnenlanden van de staat Kerala, zeker één van de mooiste bestemmingen die we deze reis bezochten. We maakten hier een te gekke wandeling dwars door de theeplantages en genoten van de rust buiten de stad. Wat een prachtige natuur! Voor alle India-fans: Het noorden van India staat nog op de bucketlist hoor, zodat we een breder beeld krijgen van het land 😉

Munnar, India. Theeplantages

Bedankt Azië!

Met een grote glimlach kijken we terug op onze tijd in Azië en kunnen we met zekerheid zeggen dat we zeker nog eens terug komen. Yep, na in totaal ruim 14 maanden Azië zijn we nog steeds niet uitgekeken 😉 En ook jullie hoeven nog langer niet uitgekeken te zijn. De komende tijd zullen er nog meer dan genoeg artikelen over prachtige bestemmingen in Azië op Travelaar verschijnen. En nu is het tijd om Australië te ontdekken en zit ik vol met zenuwen in het vliegtuig. We laten jullie snel weten hoe het bevalt!

Wij zijn benieuwd. Wat zijn jouw favoriete bestemmingen in Azië?

Kirsten | Travelaar.nl - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

26 reacties op “Een terugblik op negen maanden reizen door Azië”

 1. Wow wat hebben jullie toch veel gezien de afgelopen negen maanden, super!! 🙂 En nu naar Australië, de bestemming die bij mij op nummer 1 staat op mijn bucketlist.. (H) Ik ben heel benieuwd hoe jullie het gaan hebben, enjoy!

 2. Ilona schreef:

  Wat een onwijs, megagaaf avontuur was Azië als ik het zo lees. En wat hebben jullie veel gezien en beleefd. Heel fijn. Leuk om over jullie ervaringen te lezen. Heel veel plezier in Australie! Dat het net zo’n groot avontuur mag worden 😉

 3. mieke schreef:

  heeeeej, wat mooi, ik begrijp dat jullie weer vaste grond onder de voeten hebben…… veel plezier daar….. enne uiteraard veel liefs “mate”, dat hoor ik altijd in Australische films, documentaires enzo , “heej mate” vlgs. mij is er geen meervoudsvorm voor dus moeten jullie het samen met eeeeen doen, “enjoy your journey…. mate”

 4. Superleuk overzicht van een toffe periode! Ook voor mij, als lezer, lijkt het ergens al lang geleden en ergens ook helemaal niet, die dag dat jullie vertrokken naar Sofia! Heel veel plezier en succes met het nieuwe hoofdstuk, verschiet je geen ongeluk van de prijzen! ?

 5. Heel leuk om terug te lezen! Jullie hebben er al 9 te gekke maanden opzitten, op naar het volgend avontuur!

 6. Wauw, wat een reis hebben jullie al gemaakt! Op naar het volgende avontuur, veel plezier in Australië!

 7. Yvonne schreef:

  Leuk om alles zo nog een keer weer voorbij te zien komen. Wat een gave plekken hebben jullie gezien en ik snap ook niet waarom jullie Laos de eerste keer hebben overgeslagen, haha.

 8. Sabine schreef:

  Tof overzicht! Echt onwijs veel gedaan en gezien! En 12.000 foto’s: prachtig haha. Mijn favoriete bestemming in Azië? Hongkong!!

 9. Co schreef:

  Al 9 maanden onderweg, wat vliegt de tijd! En wat een gave dingen hebben jullie gezien en gedaan. Ik wil volgend jaar een keer naar Azië (op Bali na ben ik er nog niet geweest, schandalig!), en haal lekker wat inspiratie uit jullie blogs 🙂 Heel veel plezier in Australië! Zal even wennen zijn, maar het is ook een prachtig land met hele relaxte mensen 🙂

 10. Hoof schreef:

  Leuk om te lezen Arie en Kir!
  Have fun in Australia!

 11. Karlijn Travels schreef:

  Wat een mooi overzicht, heerlijk om zo lang in Azië doorgebracht te hebben! Geniet enorm van Australië, is ook een schitterend land 🙂

 12. Sigrid schreef:

  Wat een geweldige reis is het tot nu toe. Heb jullie met veel plezier gevolgd. Op naar Australië!!

 13. Wat hebben jullie veel mooie plekken bezocht! super gaaf 🙂 Bako is mijn favoriet na een reis door Maleisië, over heel Azië kan ik niets zinvols zeggen, want wij zijn alleen in Maleisië, Singapore en op twee Thaise eilanden geweest. Grappig dat jullie kecil zo geweldig vonden, wij gingen eerst naar besar en zijn toen we op kecil aan kwamen letterlijk een volle dag heel chagrijnig geworden omdat we het tien keer niks vonden. uiteindelijk werd het beter en vonden wij ook kecil leuk, maar geef mij maar perhentian besar!

 14. Taina schreef:

  Wauw wat super om te lezen! Zoveel bestemmingen bezocht 😮 Have fun in Australië! Het is er geweldig.

 15. Dave schreef:

  1x in de zoveel tijd lees ik (volger Twitter) de blogs. Super leuk om te lezen. Voor de ‘achterblijvers’ ook volop genieten! 🙂 Ook is veel herkenbaar. Veel van de landen hebben we ook tijdens de wereldreis in 2010/2011 aangedaan. En weet je… Laos stond bij ons ook 1 van de topfavorieten! 1 ding is minder herkenbaar en dat is het verslijten van de slippers. Al zoveel?!??! Eten jullie die dingen?! 🙂 Heel veel fun in W-Australie. Dat wordt ook weer genieten. De kust af van Perth t/m Esperance( 1 van de mooiste stranden ter wereld) is ook een aanrader!

  • Leuk dat je reageert Dave! Goed om te horen dat Laos ook jullie favoriet is! Wat een fantastisch land 😀 Hahaha zoveel slippers inderdaad.. Geeen idee hoe we het doen 😉 We hebben sowieso vrijwel nooit schoenen aan en altijd slippers, dus dat kan meehelpen én we kopen altijd de goedkoopste 😉 misschien de volgende keer beter iets meer geld uitgeven dus.. Oeeh.. Goeie tip! Thanks!

 16. Mirre schreef:

  Ooohhh, Luang Prabang is zooo mooi! Daar zou ik nou weleens naar terug willen! En binnenkort naar Gili Air. Kan echt niet wachten 😀 Wat een mooie reis hebben jullie gemaakt zeg. Geweldig.

 17. Marcella schreef:

  Al die eilanden zagen er supertof uit op jullie foto’s. Ik wil er echt heeeeeeel graag ook zelf wat van ontdekken! Ik zou dan gaan voor de Perhentian eilanden, maar Bako wil ik ook zeker niet overslaan!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.