myanmar wel of niet gaan

Myanmar: Wel of niet gaan?

Gepubliceerd op: 26-09-2017

Als wij onze whats app berichtjes vanuit Nederland mogen geloven, worden jullie de laatste weken doodgegooid met nieuwsberichten over de situatie in Myanmar op dit moment. Myanmar, een overwegend boeddhistisch land in zuidoost-Azië is volop in het nieuws vanwege de wantoestanden die er plaatsvinden met betrekking tot de Rohingya-moslims die vooral in het noorden van het land wonen. Onze tickets van Bali naar Myannmar – zo ongeveer het enige onbekende land voor ons in zuidoost-azië) boekten wij al in juli, maar de laatste weken kwamen de twijfels. Moeten we op dit moment wel naar Myanmar reizen? 

In een notendop: Wat is er aan de hand in Myanmar?

Myanmar (vroeger bekend onder de naam Birma of Burma) is gelegen naast landen als Thailand, China, Laos en en Bangladesh. Net als in buurlanden Thailand en Laos is het grootste gedeelte van de bevolking boeddhistisch. Een kleine minderheid, zo’n 4% van de bevolking is echter islamitisch, de Rohingya-moslims welke voornamelijk leven in de noordelijke deelstaat Rakhine. Officieel beschouwt Myanmar de Rohingya-moslims niet als inwoners van het land, maar als illegale vreemdelingen. De Rohingya mogen bijvoorbeeld niet werken, studeren of vrij reizen. Hoewel dit niets nieuws is – toen wij 2013 naar Myanmar wilden reizen – lazen we dit ook overal op het internet – is de laatste weken het geweld tegen de Rohingya opnieuw opgelaaid. Het Birmese leger is een offensief gestart waarbij de Rohingya het land uitgedreven worden. En dit alles gebeurt niet zonder geweld. Al honderd duizenden Rohingya moslims zijn gevlucht naar buurland Bangladesh waar ze onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingen kampen moeten leven.

Verschillende meningen over reizen naar Myanmar

Wat er op dit moment speelt is verschrikkelijk en daarom vroegen wij ons af of dit wel het juiste moment is om Myanmar te bezoeken. Want een land waar zulke wantoestanden zich afspelen moet je toch niet willen steunen? Op Twitter en in verschillend Facebook groepen kaartte ik onze twijfels aan en hierop kwamen verschillende meningen binnen. Diverse mensen die aangaven gewoon te zullen gaan. Maar ook mensen die totaal niet snapten dat we überhaupt twijfelden. Want je gaat nu toch niet gezellig een biertje drinken in een land als Myanmar!? En ja, al deze meningen begrijpen we. We hebben echter toch besloten om wél naar Myanmar te reizen. Morgen stappen we op Bali in het vliegtuig naar Yangon, de grootste stad van het land.

Eer en Kir in Ubud, Bali

Het reisadvies voor Myanmar

Wanneer we twijfelen over een bestemming checken we altijd het reisadvies van de rijksoverheid. Wanneer je hier de kaart bekijkt kun je zien dat een groot deel van Myanmar op de kaart roodgekleurd is. Wat betekent dat je er als toerist niet naartoe moet reizen. Als je beter kijkt zie je ook dat een groot gebied geel is. Dit houdt in dat je hier zonder problemen naartoe kunt reizen. Myanmar is groot, heel groot. En dat betekent dat je als reiziger de problemen echt niet hoeft op te zoeken. Daarnaast is het reisadvies voor Myanmar de afgelopen jaren (in ieder geval sinds 2013 toen wij het ook hebben gecheckt) vrijwel hetzelfde gebleven. Dit wil niet zeggen dat de toestand in Myanmar de laatste weken niet heftiger is geworden, maar wel dat het nooit verstandig is geweest om de gebieden in het noorden van het land te bezoeken.

Waarom kiezen we niet voor een andere bestemming?

Nu kun je je afvragen waarom we niet gewoon voor een andere, totaal veilige, bestemming kiezen. Ons antwoord? Vooral omdat we ons niet bang willen maken door wat de media ons brengt. Dat er dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen daar zijn we van overtuigd, maar we weten ook als geen ander dat er veel meer landen zijn waar dingen gebeuren die we niet op het journaal in Nederland te horen krijgen. Zo hebben we in Australië een stel uit Zuid-Afrika leren kennen die zo ongeveer gevlucht zijn uit het land. Volgens hen heeft de blanke bevolking het daar de laatste jaren heel zwaar en wordt dat alleen maar erger. En horen we daar iets over op het nieuws? Nee. En dus gaan we hier met z’n allen gezellig naartoe.

Maar de belangrijkste is het feit dat de bevolking hier niets aan kan doen. En zijn zij er mee geholpen als we allemaal wegblijven? Nee. We hebben daarom besloten om te gaan. Om het Myanmar waar we zoveel goede verhalen over hebben gehoord te gaan ontdekken. En om de lokale bevolking – die het al zwaar genoeg heeft – te steunen waar we kunnen. Want hoewel we er weinig kunnen doen, kunnen we er wel onze verdiende dollars uitgeven.

De komende tijd zullen we zoveel mogelijk updates geven over hoe het gaat in Myanmar en of we iets merken van de onrust in het noorden van het land. Volg hiervoor onze Facebook pagina en/of Instagram stories.

Ik ben benieuwd: Welke beslissing zou jij hebben genomen?

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos & Spanje

Lees meer

3 reacties op “Myanmar: Wel of niet gaan?”

 1. Rianne schreef:

  Oké! Uitkijken dan maar!

 2. Dat kan ik kort over zijn, want wij stappen over een maand ook in het vliegtuig richting Myanmar. Niet dat ik het conflict goedkeur hoor. Het zeker triest wat er gebeurd, al is het wel veel complexer dan het in de Nederlandse media komt. Lees de geschiedenis maar eens, al weet je het zelfs dan ook helemaal mbt de kip en het ei..

  Hoe kunnen mensen gaan duiken in Egypte, een land waar Kopten vervolgd worden, of Dubai bezoeken terwijl gastarbeiders er als slaven moeten leven? China met de Oeigoeren of Tibetanen of de problemen op de Filipijnen? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik wil geen appels met peren vergelijken en er niets van goedpraten, maar er zijn veel landen waar het behoorlijk mis is en een bevolkingsgroep om een onbegrijpelijke reden onderdrukt wordt.

  Het precies zoals je schrijft, moet de hele bevolking lijden onder een fout bewind?

 3. Anneke schreef:

  Jaren geleden kregen wij dezelfde vraag. Niet vanwege de veiligheid maar vanwege de dictatuur. We zijn gegaan en hebben geen moment spijt gehad. Wat waren de mensen blij met ons bezoek! We hebben zoveel mogelijk bij de plaatselijke bevolking geld uitgegeven en hebben daarna iedereen aangespoord om vooral te gaan. Nu is het land veel opener en horen we tenminste (iets) over de toestanden. Laat de mensen weten dat ze niet worden vergeten en dat we op de hoogte zijn. Dat was toen vooral hun boodschap aan het westen.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.