mooiste van vietnam ninh binh

Reisdagboek #22 | Het mooiste van Vietnam tot nu toe

Gepubliceerd: 18 juni 2016 Laatst gewijzigd: 22 maart 2017

Daar is ‘ie dan. Alweer het laatste reisdagboek geschreven live vanuit Vietnam. Onze tijd hier zit er nog niet op, maar we hebben nog minder dan een week te gaan, dus het volgende reisdagboek zal geschreven worden vanuit onze volgende bestemming; Laos! Voor nu nemen we je mee naar het mooiste van Vietnam tot nu toe; Phong Nha Ke Bang nationaal park en Ninh Binh.

Het vorige reisdagboek eindigde in Hué, één van de tegenvallende bestemmingen in Vietnam. In dit reisdagboek vertelde ik over de plannen om de volgende dag op de motor te stappen naar het stadje Khe Sanh. En hoewel niet altijd alles volgens planning verloopt is dit wel gelukt.

Na het ontbijt stappen we op de motor om te beginnen aan wat gezien wordt als een pittige route. Khe Sanh is gelegen in het westen van Vietnam vlakbij de grens met Laos. Net als tijdens andere reisdagen stoppen we ook deze dag een aantal keren om te genieten van wat er om ons heen gebeurt. En redelijk verbaasd komen we in het midden van de middag aan op de plek van bestemming Een paar uur eerder dan verwacht. We checken in in wat het beste hotel van Khe Sanh schijnt te zijn. Het is oké, maar vergeleken met de eerdere accommodaties in Vietnam valt het tegen. Ook in het stadje zelf is weinig te beleven. We eten deze avond op straat bij een restaurantje waar de kaart enkel in het Vietnamees is. Dan maar een nummertje kiezen dus 😉 Niet helemaal ons ding, maar we hebben in ieder geval iets binnen.

mooiste-van-vietnam-1

mooiste van vietnam khe sanh

De beroemde Ho Chi Minh Trail

In de avond besluiten we om op tijd ons bed in te duiken aangezien voor morgen de pittigste tocht – maar ook één van de mooiste – tot nu toe op de planning staat. De route van Khe Sanh naar Phong Nha over de Ho Chi Minh Highway West. Een tocht van bijna 10(!) uur. Om 6 uur zitten we aan het ontbijt en om 7 uur stappen we op de motor om te beginnen aan het volgende avontuur. Bepakt met backpacks, daypacks, regenponcho’s drinken, koekjes en een jerrycan met extra benzine gaan we op pad. We zijn niet allemaal even vrolijk op dit vroege tijdstip maar de fantastische route maakt een hoop goed en al gauw genieten we volop. We rijden langs de kleinste dorpjes waar enkel een aantal bamboe hutjes staan en er wordt door alle kindjes naar ons gezwaaid. We komen haarspeldbochten tegen en mooie rivieren. Lunchen onderweg is niet mogelijk en dus bestaat onze lunch uit koekjes en pringles. Lekker gezond 😉

mooiste-van-vietnam-7

mooiste-van-vietnam-8

mooiste-van-vietnam-6

mooiste van vietnam ho chi minh trail

mooiste van vietnam phong nha national park

Het hotel is vol.. Alweer!

Aan het einde van de middag komen we gebroken, bezweet en moe aan in Phong Nha dat gelegen is in het Phong-Nha Khe Bang nationaal park. Een gebied dat geweldig is en bekend staat vanwege de vele indrukwekkende grotten en kalkstenen rotsen. We rijden naar het vooraf geboekte hotel en krijgen daar te horen dat één van de kamers niet vrij is. Een jongen zou om één uur uitchecken, maar hij is nog steeds niet terug (wij komen aan rond vier uur). Aangezien we kapot zijn en onwijs verlangen naar een douche zijn we alles behalve blij en proberen we naar oplossingen te zoeken. Uiteindelijk, na ongeveer een uur wachten en vijf blikjes fanta – van al dat rijden krijg je dorst – zijn er dan toch twee kamers beschikbaar. Fijn! We komen bij van de lange rit en sluiten de avond af bij Bamboo Café aan de overkant van de straat waar ze heerlijk eten serveren. Wij zijn blij!

mooiste van vietnam phong nha

mooiste van vietnam phong nha

De volgende ochtend slapen we heerlijk – voor het eerst sinds lange tijd – uit. Na het ontbijt doen we waarvoor we naar Phong Nha Ke Bang nationaal park zijn gekomen. We lopen naar de rivier waar we een bootje regelen voor ons vieren en de entree betalen voor de Phong Nha Cave. Eén van de grootste grotten ter wereld. De boottocht naar de grot is een enorm cadeautje. Wat een prachtige omgeving. Vol verbazing staren we om ons heen, glimlachen we naar de locals aan de waterkant en dringt het weer even tot ons door hoe gelukkig we zijn. De grot zelf is heel mooi. Goed verlicht en hoewel er redelijk wat andere boten varen is het niet té druk.

mooiste van vietnam phong nha national park

mooiste-van-vietnam-17

mooiste van vietnam phong nha ke bang

In Phong Nha Ke Bang nationaal park zijn nog een aantal andere grotten te bezoeken, zoals de Paradise Cave én de grootste grot ter wereld – Hang Son Doong – die in 2009 werd ontdekt. Wij houden het echter bij de Phong Nha Cave en sluiten de dag af met een lekker koud drankje en wat spelletje. Na al die tochten op de motor moet er tenslotte ook gechilld worden 😉

400 kilometer op de motor

De volgende dag is het wederom tijd om op tijd uit te checken. Ook vandaag staat er weer een zware tocht op de planning. Een tocht van bijna 400 kilometer naar Ninh Binh. De route is niet alleen heel lang, maar is ook nog eens enkel over de snelweg. Een saaie bedoeling dus. Gelukkig kunnen we we redelijk doorrijden. Tien uur op een motor zitten blijkt echter echt een verschrikking voor onder andere je kont haha. Al na een paar uur weten we niet meer hoe we moeten zitten en na iedere anderhalf uur besluiten we daarom om een korte stop te maken.

Als het al donker is rijden we vlakbij Ninh Binh. Opgelucht zijn we dat we nog maar maximaal een half uur moeten rijden. Totdat Lotte en Guido opeens – op de snelweg – aangeven dat we moeten stoppen. Ze hebben een lekke band. Daar staan we dan, in het donker langs de kant van de snelweg. Gelukkig komt er al gauw een meneer aan die aangeeft dat hij de band kan plakken. Heel toevallig – of misschien toch niet toevallig? – is hij in de buurt. Voordat we vertrokken vanuit Ho Chi Minh hadden we al gehoord dat locals soms dingen op de weg leggen om een lekke band te veroorzaken. Zo verdienen zij een extra zakcentje door banden te plakken. Hoe dan ook, na nog een half uur zijn we gelukkig weer op pad. De laatste kilometers naar onze hutjes in de jungle.

mooiste van vietnam ninh binh

Met z’n allen wachten totdat de band is geplakt.

Slapen in de jungle

Rond acht uur komen we aan bij Chezbeo Homestay waar Pauline en Alexis al op ons wachten. Zij zijn hier eerder al aangekomen en hebben voor ons geregeld dat we mee kunnen eten. Na een prima dinner en gezellig bijkletsen worden we naar onze bungalows gebracht. Een bungalow aan de rivier met zicht op de prachtige kalkstenen rotsen en twee hangmatten. Een prachtige plek, maar een uitdaging voor mij. De bungalow is namelijk helemaal open en dus kan er van alles binnen komen. Ik ben een held op sokken. Nog steeds bang voor alles dat kruipt. Je raadt het al. Wanneer ik onze helmen op de koelkast wil leggen zie ik op de grond de grootste spin die ik ooit heb gezien. Het lijkt wel een vogelspin. Na een behoorlijk gil rent ‘ie weg, maar een paar minuten later zie ik ‘m weer zitten. Op de muur dit keer. Meteen besluit ik voor mezelf dat ik morgen ga uitchecken. Gelukkig is Lotte een stuk stoerder en snel geeft ze aan dat zij de spin wel kan vangen. Held! Of toch niet? Haha. Wanneer we aankomen in onze kamer en ik de spin aanwijs is Lotte haar reactie: “Wauw!” Ook voor haar blijkt deze spin toch iets te groot. Gelukkig komt Guido ons later redden. Hij vangt de spin die het helaas niet overleefd. Toch wel iets fijner voor mijn gemoedsrust.

mooiste van vietnam ninh binh

mooiste van vietnam ninh binh

We sluiten de avond af met drankjes en spelletjes en de volgende ochtend worden we wakker van de regen. Vanuit ons bed kijken we uit op de prachtige natuur en meteen realiseer ik me dat we vast geen fijnere plek gaan vinden om te overnachten. Die enge beesten neem ik dus maar op de koop toe.

mooiste van vietnam ninh binh

Op donderdag fietsen we aan het einde van de middag naar het dorp om vanaf daar op een bootje de highlight van deze omgeving te bezoeken; Tam Coc. Tam Coc wordt ook wel Halong Bay op het land genoemd vanwege de kalkstenen gebergten. Anderhalf uur lang varen we over de rivier, langs bergen, tempeltjes en door grotten. Dit is met recht één van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest. En omdat het zo onwijs mooi is besluiten we om nog een dag langer te blijven. Gewoon. Om te genieten van alles om ons heen.

mooiste-van-vietnam-22

mooiste-van-vietnam-21

mooiste-van-vietnam-23

mooiste-van-vietnam-24

mooiste van vietnam tam coc

mooiste-van-vietnam-27

mooiste-van-vietnam-28

mooiste van vietnam tam coc

Helaas hebben we niet meer veel tijd voor Vietnam en moeten we het uiterste noorden overslaan. Een gedeelte waar we juist zo graag naartoe wilden, maar dan moeten we nog maar eens terug komen 😉 Vandaag stappen we – na twee dagen rust – weer op de motor. Dit keer naar Halong Bay, onze één na laatste bestemming in Vietnam. De 22ste vliegen Lotte en Guido in de avond naar Ho Chi Minh City en wij zullen waarschijnlijk een dag later beginnen aan onze trip naar Laos. Maar eerst nog een paar dagen genieten van al het moois in Vietnam!

Al onze vorige reisdagboeken kun je hier terug lezen!

Kirsten | Travelaar.nl - 31 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

20 reacties op “Reisdagboek #22 | Het mooiste van Vietnam tot nu toe”

 1. Sabine schreef:

  Wat mooi allemaal weer! Best wel spannend op de motor en balen van de lekke band. Ik kan me goed voorstellen dat 10 uur op de motor zitten een beetje te veel van het goede is voor je achterwerk Hahaha 😉 Vietnam lijkt me zo ontzettend mooi! Hoop er ook eens heen te gaan.

 2. Geja schreef:

  Goedemorgen, net als ik begin te denken wat is het daar toch mooi en dat mijn idee over Asie door jullie verhalen helemaal is bijgesteld kom jij weer met een spinnenverhaal brrrrrrrr.

  Maar weer prachtig om te lezen.

  Gr Peter Rn Geja

 3. Rianne schreef:

  Lieverds,
  Een wauw verhaal!
  Mooie foto’s! Moet ik zo meteen eens beter bekijken.
  Je moet je hoofd bij in vakjes verdelen omdat het ene nóg mooier is als het andere. Je zou bijna vergeten hoe de rest van je reis wás? ??
  Geniet van jullie laatste dagen in Vietnam! !!
  Ben voorzichtig en mooie
  Dagen gewenst!!!!!
  ??❤❤

 4. Lydia schreef:

  Super mooi om te lezen en prachtige foto’s. Diep in mijn hart ben ik jaloers.Erg stoer van jullie dat je dit aan durft allemaal.Geniet van jullie vervolg reizen.
  Groetjes vanuit Groningen!!

 5. Tineke Snip schreef:

  Wát een rit zeg! 10 uur rijden.. Poeh.. Maar wel de moeite waard, te zien aan al die prachtige foto’s! Stoer hoor die Guido!! Want wát een prachtig onderkomen hadden jullie geboekt! Heel veel olezier nog samen, en ik blijf jullie volgen naar jullie nieuwe bestemming. Groetjes aan iedereen en geniet nog even van het prachtige Vietnam. Groetjes Tineke Snip.

 6. Prachtige omgeving, heerlijk al dat groen! En omg, die spin. Die is wel echt huge. Vind het nog steeds tof dat jullie alles op zo’n scooter/motor doen. Ik vond van Chiang Mai naar Pai al een lange zit, laat staan dat je alles op de motor doet met al je spullen! Verkopen jullie hem in Vietnam of gaan jullie ermee naar Laos?

  • Pittig is het soms ook wel geweest inderdaad hoor. Haha, maar zeker de moeite waard! We hebben zojuist onze motor weer ingeleverd. We hebben deze gekocht in HCM en nu gaat ie op de trein van Hanoi naar HCM. Een gedeelte van ons geld krijgen we weer terug. Laos gaan we doen met het openbaar vervoer..

 7. Wat een leuk reisdagboek weer, super leuk om te lezen en wat een prachtige trip maken jullie door vietnam! Jammer dat jullie geen tijd meer hebben voor het noorden, maar ja, terug naar Vietnam is ook geen straf! Die spin zou ook niet mijn vriend zijn, ik ben echt bang voor die krengen.

  Veel plezier nog tijdens de laatste dagen in Vietnam en tijdens het begin van een nieuw avontuur in Laos

 8. Ilona schreef:

  Wat een mooi avontuur! Maar 10 uur op de motor is niet niks, daar krijg je flink wat zitvlees van. Wel fijn dat jullie uiteindelijk toch een hotel hadden gevonden, dan waardeer je weer een bed. De jungle lijkt me gaaf. Ben benieuwd naar de volgende avonturen.

 9. Marian schreef:

  Weer mooi geschreven!! Lekker genieten nog de laatste dagen daar en een hele goede reis naar de nieuwe bestemming. x mar

 10. miekehoving schreef:

  tweede bericht, hahahahaha eerste is verdwenen ergens……….. in de atmosferen van het internet, dusss….. nou heej wat fijn dat alles naar jullie zin is, behalve de spin natuurlijk. Hier zijn diversr plaatsen geteisterd door wolkbreuken van zo’n ± 10 minuten waarna bewoners met bootjes in hun straten konden varen en brandweer alweer kelders moesten leegpompen. Het zijn soms buien waarbij een schuif wordt open getrokken waar een bak water uitkomt alsof hget bedoeld is juist voor die straat want in het dorp ernaasdt is dan geen druppel regen gevalllen, heel gek en bijzonder. Bedankt weer voor de mooie verslaggeving en de prachtige foto’s heel veel plezier verder en veel liefs voor jullie

 11. Marcella schreef:

  Phong Nha Ke Bang nationaal park ziet er te gek uit joh, zo gaaf! Daar heb je die houten kont dan wel voor over, haha. Mooie foto’s weer lady!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.