meenemen op reis

Meenemen op reis | Wat mag niet ontbreken

Gepubliceerd op: 15-01-2015

Een veel voorkomende fout die veel beginnende reizigers maken is het volproppen van de backpack. Ik geef toe: Ook ik had veel te veel meegenomen, ook al had ik zoveel gelezen over zin weinig mogelijk meenemen. Het blijft lastig om te beslissen wat je wel en wat je niet meeneemt. In de blog over backpacken in Azië was daarom ook niet voor niets één van de tips: Neem zo weinig mogelijk mee. Nou kan dat (vooral voor vrouwen) nogal eens lastig zijn. We gaan je nu niet de les lezen en je hele paklijst maken, maar we geven je wel alvast tien dingen die wij de volgende keren zeker meenemen op reis.

1. Sloten

Altijd handig! Vooral in Thailand merkten we dat er bij een hotelkamer vaak een mogelijkheid is om de deur extra dicht te doen aan de buitenkant met je eigen hangslot. Toch wel een fijn gevoel als je een hele dag op pad bent. Ook voor trein- en busreizen is het altijd fijn om een slot mee te nemen. Je kunt je backpack zo vastmaken, zodat je je niet de hele tijd druk hoeft te maken over je spullen. Ook hebben wij beide een tas die we om onze backpacks doen wanneer we een lange reis gaan maken en/of wanneer we gaan vliegen. Hierbij maken we de ritssluiting altijd dicht met een klein slotje. Je weet maar nooit!

meenemen op reis slot2. Spelletjes

Wij zijn gek op spelletjes. Je kunt ons zelfs wel bijna verslaafd noemen, dus nemen we ook op reis altijd wat mee. Een doos Monopoly meesjouwen is niet echt handig, maar er zijn genoeg reisspellen die uitstekend geschikt zijn om in je rugtas mee te nemen.

meenemen op reis spellen3. EHBO-kit

Ik ben helemaal niet zo ingesteld op ziek worden en thuis hebben we eigenlijk vrijwel geen medicijnen. Toch namen we op reis een goede zak mee vol met pillen, pleisters en al het andere dat we nodig konden hebben. Het is toch een vervelender idee om ziek te worden aan de andere kant dan wanneer je gewoon lekker thuis op de bank kunt liggen. Een optie is om een kant-en-klare EHBO-kit aan te schaffen, maar wij kozen ervoor om alles zelf los te kopen. Zo waren we een stuk minder geld kwijt en konden we zelf inschatten wat we wel of niet mee wilden. Dit hele zooitjes stopten we in een zak en klaar is kees. Wat je zeker niet mag vergeten? Diarreeremmers, paracetamol, pleisters en dan vooral blarenpleisters en iets dat ontsmet, zoals alcohol. En ga je naar een malariagebied? Dan mogen ook je malariapillen natuurlijk niet ontbreken.

meenemen op reis ehbo kit4. Oordoppen

Nou ben ik sowieso al niet echt een vaste slaper en slaap ik thuis ook vrijwel altijd met oordopjes in, maar wat was ik blij dat ik ze ook mee had op reis. Je weet nooit van te voren waar je de volgende nacht wakker gaat worden. Zo hoorden we in Bangkok de hele nacht muziek vanaf Khao San Road, werden we in Kuala Lumpur en Melakka iedere ochtend gewekt door de moskee om de hoek en kunnen apen ook best veel lawaai maken. Ze wegen niets en nemen ook totaal geen ruimte in beslag, dus meenemen!

5. Camera

Waarschijnlijk een beetje overbodig om te noemen, maar je camera is toch wel één van de eerste dingen die in je tas moet. Wij maakten in Azië in bijna zes maanden rond de 5000! foto’s. Houd dus ook rekening met een extra geheugenkaartje of een andere manier om je foto’s op te slaan, zoals een usb-stick.

6. Een goed boek/E-reader

Je houdt ervan of je houdt er niet van, maar ik vind het heerlijk. Al liggend in een hangmat genieten van een goed boek. Of lekker onder de dekens omdat het buiten te koud is. Voor iedereen die lekker tot rust wil komen, want rustgegevens werkt het sowieso, neem iets te lezen mee. Een e-reader is natuurlijk het handigst, omdat het weinig ruimte in beslag neemt. Ik ben echter van de oude stempel en vind het veel fijner om een “echt” boek te lezen. Vind jij dit ook? Neem dan één boek mee dat niet al te groot en te zwaar is en ruil deze in één van de vele winkeltjes die je op reis zult tegenkomen. In vrijwel alle grotere steden in Azië vind je boekenwinkels die boeken innemen en je daarvoor betalen of waar je je boek kunt ruilen voor een ander boek. Ook veel guesthouses en hostels hebben een plek waar je je boek om kunt ruilen. Wat fijn is dat backpackerswereldje toch hea!?

meenemen op reis7. Reisdagboek

Fijn om even tot rust te komen of om dingen van je af te schrijven, maar zeker ook als herinnering. Nog bijna dagelijks blader ik even door mijn dagboekjes en heb ik weer genoeg te vertellen of om over te dromen. Helemaal voor het bloggen is het handig natuurlijk. Zo heb ik bijvoorbeeld al onze uitgaven opgeschreven. Niet eens met het idee om te gaan bloggen, maar gewoon als herinnering. Misschien leuk om later te vergelijken als we ooit nog eens die kant op gaan?

8. Hoofdlamp en/of zaklamp

Voordat we op reis gingen las ik al meer over een hoofdlamp meenemen. Ik vond het eigenlijk een beetje onzin, dus besloten we om er maar één mee te nemen in plaats van één. Of dit heel slim was? Nee. Met name in Nepal en Cambodja is de stroom zo vaak uitgevallen dat ik ‘m af en toe beter gewoon een dag op m’n hoofd had kunnen laten zitten. Wat een uitkomst om toch wat te kunnen zien en ook nog je handen vrij te hebben. Ook zijn in Azië veel straatjes gewoon niet heel goed verlicht. Ook dan is het altijd handig om wat licht bij je te hebben dus. Wij zorgen dat we altijd of een hoofdlamp of een zaklamp in onze rugzak hadden.

meenemen op reis zaklamp9. Zakmes & Sporks/bestek

Een flesje opensnijden, zodat je er een bekertje of kaarshouder van kunt maken of verpakkingen openen? Je broodje smeren? Fruit snijden? Dat alles kan met een zakmes. Wanneer je één bij je hebt ben je een stuk flexibeler op het gebied van eten. Wij maakten bijvoorbeeld vaak in de ochtend een yoghurt met fruit, zodat we niet drie keer per dag rijst hoefden te eten. Zonder mes hadden we veel fruit niet echt makkelijk kunnen eten.

Ik ben er fan van de spork, maar Erick vind het niet echt ideaal. Dit is een beetje persoonlijk dus, maar ik raad sowieso om iets mee te nemen. Erick kocht bijvoorbeeld in Trat een vork en lepel van plastic die we erg vaak gebruiken. ‘s Ochtends om onze yoghurt met fruit te eten, maar ook om onze koffie te roeren eten uit de supermarkt te eten. Ook weer een stukje vrijheid: Je hoeft niet perse naar een restaurant.

meenemen op reis zakmes10. Muziek

Zonder muziek is reizen voor een stuk minder aangenaam. Nou luister ik niet echt naar “rustgevende” muziek, maar wanneer ik mijn oordopjes in heb en vanuit een bus of trein naar buiten staar ben ik helemaal in mijn element. Naast een mp3-speler voor ons beide zetten we ook altijd muziek op ons tablet of op onze laptop en nemen we kleine boxjes mee. Wat we vanaf nu altijd zullen meenemen op reis is onze Divoom Voombox.

meenemen op reis muziek

Wat moet volgens jou iedereen meenemen op reis? Wil jij je optimaal voorbereiden op je lange reis? Hier vind je meer tips.

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.