Tijgermug

Nieuw malaria-protocol: Niet meer preventief slikken in Azië en Latijns-Amerika

Gepubliceerd: 01 april 2017 Laatst gewijzigd: 02 juli 2017

Onlangs is er goed nieuws verschenen voor reizigers naar Azië en/of Latijns-Amerika. Het preventief slikken van malariatabletten is niet langer nodig. Dit staat in het nieuwe malaria-protocol dat gehanteerd wordt door de LCR. Wat niet alleen betekent dat je niet langer van alles hoeft te slikken. Je bent ook nog eens goedkoper uit. Wel wordt het nog steeds aangeraden om een aantal malariatabletten mee te nemen op reis. Dit zodat deze geslikt kunnen worden bij hoge koorts of andere malaria symptomen en er geen ziekenhuis in de buurt is. Wat er precies is veranderd en waarom? Lees snel verder.

Wat is malaria?

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door de beet van een mug van de soort Anopheles. Deze mug spuit parasieten in het bloed waardoor de ziekte wordt veroorzaakt. De malaria-mug komt vooral tussen de zonsondergang en zonsopkomst. Een malaria-aanval kan veel lijken op een normale griep, maar houdt over het algemeen langer aan. Wanneer je in een malaria-gebied bent wordt dan ook aangeraden om na twee dagen contact op te nemen met een arts.

Wat zijn de symptomen van malaria?

De eerste symptomen van malaria lijken veel op griep en zijn koorts, hoofdpijn, moeheid en spierpijn. Daarnaast kunnen braken, diarree, hoesten en kortademigheid symptomen zijn van malaria. Ook met het nieuwe malaria-protocol is het nog steeds belangrijk jezelf te beschermen tegen deze muggenbeten. Dit doe je door je goed in te smeren met DEET (ook belangrijk tegen dengue), bedekkende kleding te dragen en slapen onder een klamboe.

Een nieuw malaria-protocol

Per 1 april 2017 wordt er door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) een nieuw malaria-protocol gehanteerd. Een nieuw protocol waarin staat dat er in bepaalde landen in Azië en Latijns-Amerika niet langer preventief malariatabletten geslikt hoeven te worden. De LCR is hét orgaan in Nederland dat zich bezig houdt met ziekte-preventie bij reizigers. Ook adviseert de LCR de GGD en huisartsen bij het voorschrijven van malaria preventie tabletten. Dit alles was onlangs te lezen in een nieuwsbericht geschreven door NU.nl. Met dit nieuwe malaria-protocol gaat Nederland mee met andere landen zoals Duitsland. Hier is dit advies al langer van kracht. Niet raar dus als jij regelmatig reizigers bent tegengekomen die niet hetzelfde advies als jij hebben gekregen.

De reden voor het nieuwe malaria-protocol is volgens een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie het feit dat het aantal malariagevallen wereldwijd is afgenomen. Tussen 2000 en 2015 is het aantal gevallen afgenomen met 37%. Malaria komt voornamelijk voor in hete gebieden, zoals jungles.

nieuw malaria-protocol borneo

Geldt het nieuwe malaria-protocol voor alle landen?

De LCR geeft nadrukkelijk aan dat het malaria-protocol per land kan verschillen. Daarom is het nog steeds belangrijk om vooraf contact op te nemen met je arts of GGD. Ook geldt het nieuwe malaria-protocol niet voor Afrika. Hiervoor gelden nog steeds dezelfde adviezen met betrekking tot het slikken van malaria tabletten.

Malariapillen slikken in Zuidoost-Azië

Met name het preventief slikken van malariapillen kwam al regelmatig ter sprake onder reizigers naar Zuidoost-Azië. Tot het nieuwe malaria-protocol waren er nog steeds bestemming waar het slikken werd aangeraden. Gebieden in Vietnam, Laos, en de Filipijnen bijvoorbeeld. Iedere reiziger ging hier op zijn/haar eigen manier mee om. Ook wij kozen voor onze eigen manier en slikten tijdens onze reis vorig jaar al geen malariatabletten. Deze tabletten brengen vaak vele bijwerken met zich mee die we het niet waard vonden. Wel slikten we ze tijdens onze eerste reis door Cambodja in 2013. We weten dus over welke bijwerkingen we spreken. Wel hebben wij altijd een voorraad malariapillen bij ons. Just in case.

Hoef ik dan nooit meer malariatabletten mee te nemen?

Het antwoord op deze vraag is “jawel”. Nog steeds wordt aangeraden om altijd een aantal malaria tabletten bij je te hebben. Ook wanneer je reist naar bepaalde malaria gebieden in Azië en/of Latijns-Amerika. Deze tabletten kunnen dan geslikt worden bij hoge koorts of wanneer andere malaria-symptomen optreden. Dit is vooral belangrijk wanneer je op een bestemming bent waar geen ziekenhuis in de buurt is.

Slikte jij altijd braaf malariatabletten ter preventie bij een reis naar Azië en/of Latijns-Amerika? En wat vind jij van dit nieuwe malaria-protocol?

Bronnen: NU.nl en GGD

Bron uitgelichte afbeelding: Pixabay.com

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

3 reacties op “Nieuw malaria-protocol: Niet meer preventief slikken in Azië en Latijns-Amerika”

 1. Jenny schreef:

  Echt fijn dat er zo veel plekken zijn waar pillen niet meer nodig zijn! Het oosten van mijn favoriete Indonesië blijft helaas slik-gebied.

 2. Nick schreef:

  Goedemiddag,

  In september gaan wij naar Oost-Indonesië en o.a. naar Lombok en Flores (blijven in Labuan Bajo en gaan daar met een boot weg). Ons is verteld malaria te slikken, preventief. Maar ik hoor en lees veel dat je het beter kan doen wanneer je pas klachten krijgt i.v.m. de (mogelijke) bijwerkingen.
  Wat is jullie ervaring met deze gebieden want we slikken het liever niet (wel meenemen natuurlijk).

  • Hi Nick,
   Zelf zijn wij geen fan van malaria tabletten slikken, maar voor de door jou genoemde regio wordt het wel aanbevolen. Wij zijn geen doktoren en kunnen hier dus geen advies voor geven. Het beste kun je contact opnemen met je huisarts of de GGD.
   Veel plezier alvast!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.