lang op reis

Lang op reis | 5x Waarom jij moet gaan

Gepubliceerd op: 07-11-2014

Een hoop mensen kijken ons vol ongeloof aan wanneer we vertellen dat we bijna een half jaar hebben gereisd in Azië. Een half jaar zonder vaste verblijfplaats, een vaste baan en zonder onze vrienden en familie om ons heen. Veel mensen hebben hetzelfde idee als wij, maar toch blijkt het lastig om écht de stap te zetten en te gaan. Wij besloten dit juist wel te doen en hebben het nog dagelijks over onze belevenissen. We hadden deze periode nooit willen missen! Iedereen kan genoeg redenen verzinnen om niet te gaan en om lekker thuis te blijven. Maar wat zijn goede redenen om je spullen te pakken en wél lang op reis te gaan? Wij geven vijf redenen en hopen dat dit voor jou de doorslag geeft om je dromen waar te maken! Je leeft immers maar één keer toch!?

#1 | Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je hebt gedaan dan van de dingen die je niet hebt gedaan..

Juist, need to say more? Je leeft maar één keer en hebt daarom maar één keer de kans om de stoute schoenen aan te trekken en de wereld te ontdekken! Je wilt toch niet op je zeventigste op je stoel voor je uit zitten te staren en denken “Shit, ik heb he-le-maal niets gezien”. Had ik maar, had ik maar.. Doodzonde! Bevalt het toch niet? Tsjah, dan weet je dat ook weer, doe je het niet nog eens, maar heb je wel een ontzettend gave stap gezet. Niet iedereen doet het je na! Ikzelf had in Bangkok, onze eerste bestemming, echt last van een cultuurshock. Helemaal in paniek, maar toen onze tijd in Azië erop zat wilde ik zoo niet naar huis!

lang op reis

#2 | Leer jezelf nog beter kennen..

Wanneer je lang op reis bent, geen vaste verblijfplaats hebt, telkens op doorreis bent en niet even snel naar huis kunt bellen wanneer je ergens mee zit, ben je op jezelf aangewezen (en je eventuele reispartner). Je moet jezelf redden, je eigen keuzes maken en tsjah, soms ga je op je bek. Maar wat is een betere manier om jezelf helemaal te leren kennen!? Veel mensen verwarren het maken van een lange reis met een lange vakantie. Maar reizen is echt iets anders dan vakantie vieren. Cultuurschocks, telkens aanpassen aan andere culturen, ander eten, je geduld dat keer op keer op de proef wordt gesteld, keuzes maken.. Het hoort er allemaal bij! Zo leer je niet alleen veel van andere culturen, maar leer je ook veel over jezelf.

lang op reis

#3 | Als je weer thuis bent is alles heus niet opeens anders..

Hoezo ga je zomaar een paar maanden weg? Hoe ga je dat dan doen als je weer terug bent? Tsjah, dat zie je dan wel weer toch!? Ik nam ontslag om te gaan reizen. Een baan waar ik met veel plezier twee jaar heb gewerkt, maar wat vast niet de enige baan was die ooit op mijn pad zal komen. Soms is het best goed om voor iets nieuws te gaan toch!? Vernieuwen.. Toen wij thuiskwamen was het al snel alsof we nooit weg waren geweest. Het leven in Nederland gaat gewoon door en je past je zo weer aan. Ik vond bijvoorbeeld binnen drie weken alweer een nieuwe baan, Erick kon ook meteen weer geld verdienen, onze vrienden waren allemaal nog hetzelfde. Bij thuiskomst gaat je leven gewoon weer verder. Wat er wel anders is?Jij. Je hebt ontzettend gave herinneringen die vooraltijd bij je zullen blijven. En het klopt echt, vrienden maak je overal!

lang op reis

#4 | Back to Basic..

Ja, ook ik ben fan van gadgets. Nu ik hier zit te typen op mijn laptop, ligt mijn smartphone naast me, ons tablet ligt op tafel, Erick zit aan het bureau achter de computer, vanavond gaat de televisie weer aan en hé die mooie schoenen die ik laatst zag kan ik best wel kopen toch!? Wanneer je lang op reis bent leef je letterlijk uit je backpack. Een paar shirtjes, twee paar broeken, wat schone sokken en ondergoed.. Alleen het hoognodige kan mee. En you know what? Het is best een verademing om niet zoveel spullen om je heen te hebben..

Natuurlijk gaat ons tablet (of onze laptop) altijd mee + onze camera en onze telefoons, maar that’s it. Onze telefoons laten we over het algemeen in onze kamer liggen wanneer we op pad gaan en hetzelfde geldt voor het tablet. Niet de hele dag appen of Facebook checken, maar gewoon rust. De tijd nemen voor jezelf. De tijd nemen om een ander land echt te leren kennen. Alle spullen die hier in huis stonden misten we helemaal niet. Oké, soms droomde ik wel even weg naar ons eigen lekkere bed als we weer een nacht doorbrachten op een doorgezakt matras. Maar dat soort moment overstijgen nooit de mooie momenten!

lang op reis

#5 Frééédoooommm…

Vrijheid, blijheid! In Nederland lijkt iedereen haast te hebben, alles moet en bijna niets mag. Althans, zo kan het af en toe voelen. Wanneer je lang op reis gaat zul je ontslag moeten nemen óf je moet je mazzel hebben dat je onbetaald verlof kunt krijgen. Je huis zeg je op of huur je in ons geval onder. Niets om ons druk over te maken. Een onbeschrijflijk fijn gevoel, vrijheid!

lang op reis

Ben je nog niet overtuigd om lang op reis te gaan? Misschien is het gewoon niets voor jou, dat kan. Maar wees in ieder geval niet bang om de stap te zetten. Azië (bijvoorbeeld) lijkt heel ver weg, maar voor je het weet kun je weer thuis zijn. Spannend is het sowieso, maar er zijn tal van mogelijkheden om contact te houden met het thuisfront en je maakt op reis snel genoeg “nieuwe vrienden”. Spread your wings and go!

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

17 reacties op “Lang op reis | 5x Waarom jij moet gaan”

 1. Karlijn Travels schreef:

  Helemaal mee eens! Als alles volgens plan verloopt, vertrekken wij in april voor onze tweede wereldreis van acht maanden. De eerste keer was zo fantastisch, dat willen we nog eens beleven. Onze omgeving is inmiddels aan onze reisuitspattingen gewend, maar mensen die wat verder van ons afstaan, vallen inderdaad van hun stoel als ze van onze plannen horen. Terwijl het zo fijn is om even uit je gewone leven te stappen en alles achter je te laten. Ik kan nu al niet meer wachten 😉

  • Pfff jaa, op jou ben ik helemaal jaloers! 😉 Gewoon nog een keer zo’n geweldige reis maken! Groot gelijk! Ik zou het ook zo weer doen als het kon.. En hopelijk gebeurt dat ooit nog eens 😉 Heel veel plezier met je voorbereidingen!

 2. Kimber schreef:

  Wat klinkt dat allemaal heerlijk en wat heb je het weer goed omschreven. Ik wil ook!

 3. Marcella schreef:

  Jij bent jaloers op onze komende trip door Canada, ik ben jaloers op jullie half jaar reizen door Azië! Wat onwijs gaaf om gewoon te gáán! Ik heb twee keer 5 weken verlof gehad om door Amerika en Nieuw-Zeeland te reizen. Wat was het fijn om een maand in een prachtig land te zijn. En die eerste keer dat ik een ticket Amerika boekte was spannend want ik had in die periode niet eens zicht op werk… Maar ik ging ervoor en wat ben ik daar blij om! Ik zou graag een week of 8-10 op reis gaan ook, maar een half jaar vind ik best wel spannend… 🙂

  • Een half jaar is ook heel spannend! Maar ik zou het zo weer doen als het zou kunnen! Geen tijdsdruk en alle vrijheid, heerlijk! Maar eens in de zoveel tijd een gave trip van een paar weken is ook super! Jij hebt ook zoveel mooie plekken gezien waar ik alleen nog maar van kan dromen!

 4. Wanda schreef:

  Via Marcella hier terecht gekomen en wat leuk om zo uitgebreid over jullie reizen te lezen! Zelf lijkt het me aan 1 kant geweldig om een half jaar van huis te gaan, gewoon met z’n tweetjes de wereld ontdekken, niks moeten, geen gestress om werk maar dat laatste is ook tevens de reden dat het me tegenhoudt om die stap te zetten. Werk betekent ook een stukje zekerheid en met een vriend die een eigen zaak heeft, wordt het ook een stuk lastiger om zo lang weg te gaan. Maar wie weet verandert dat nog eens…

  • Wat leuk dat je onze blog hebt ontdekt Wanda! Ik snap dat een paar maanden reizen niet voor iedereen is weggelegd of niet voor iedereen mogelijk is idd, maar dat is toch zonde! 😉 Ik ben er echt zeker van dat de ervaring goed voor je is.. Maar een eigen zaak maakt het zeker een stuk lastiger, snap ik! Dan maar vakanties gebruiken om de wereld te ontdekken toch?! 🙂

 5. Daphne schreef:

  Helemaal mee eens! Wij hebben al een aantal mooie reizen gemaakt in Azië, Verenigde Staten en het midden Oosten. Maar om langer dan een maand te gaan staat echt op de bucket list. Nu hebben wij net ons kindje gekregen en zijn wij druk bezig met ons nieuwe huis, maar al het lukt en voor ons mannetje naar school gaat staat het echt op de bucket list! Als de rust weer is teruggekeerd gaan wij direct sparen voor dit mooie doel. Van jullie eerste foto word ik ook zo vrolijk ik kan mij die foto’s ook zo mooi herinneren dit zijn de eerste foto’s die ik met mijn vriend heb gemaakt in Thailand in de bootje in Bangkok en Ayuthaya.

  • Gefeliciteerd met jullie kindje Daphne! Logisch dat je nu dan even wat andere prioriteiten hebt, maar het is altijd goed om te blijven dromen. Een kindje krijgen betekent natuurlijk niet dat je niet meer kan gaan reizen, gelukkig! Wat geweldig dat jullie zulke mooie plannen hebben.. Ik ben erg benieuwd naar hoe en wat het gaat worden!

 6. Yvonne schreef:

  Die nummer 5 inderdaad: heel erg fijn!
  Helaas hadden wij alleen nr 3 een beetje onderschat… toen we vertrokken waren er banen genoeg en ging alles voor de wind. Bij thuiskomst anderhalf jaar later zat NL in een economische crisis en heeft het een aantal jaren geduurd voor ik weer een echt (vastere) baan gevonden had. Maar het was het dubbel en dwars waar!

 7. Peter schreef:

  Mooi verhaal en het klopt. De moed ontbreekt de meesten, het ongewisse tegemoet, huisje boompje beestje achterlaten.

 8. Herma Luiten schreef:

  Helemaal mee eens! Reizen is gewoon zo gaaf, ik snap soms ook echt niet dat er mensen zijn die Nederland niet uit willen haha. Wij gaan vaak een maand weg, maar in september komt eindelijk een droom uit en gaan we vier maanden! Heel veel zin in. Thanks voor julloe mooie reisverslagen en tips!

 9. Rianne schreef:

  Daag lieverds
  Lopen wij ook een reisbesmetting op?
  Kus
  Rianne en ook een van Jos

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.