Spanje

Het klooster van Montserrat: Eén van de leukste dagtrips vanuit Barcelona

Montserrat is een berg in Catalonië, Spanje op zo’n 50 kilometer afstand van Barcelona. Op de berg vind je het Benedictijnse klooster van Montserrat waar jaarlijks miljoenen toeristen en pelgrims op afkomen. Het klooster van Montserrat is gemakkelijk te combineren met een citytrip naar Barcelona. Met het openbaar vervoer ben je vanuit Barcelona binnen anderhalf uur in Montserrat en sta je oog-in-oog met het indrukwekkende klooster.

Inhoudsopgave

Het klooster van Montserrat: Eén van de leukste dagtrips vanuit Barcelona
 1. Hoe kom je bij het klooster van Montserrat
 2. Is een dagtrip naar Montserrat de moeite waard?

Montserrat torent uit boven het Catalaanse landschap en het hoogste gedeelte van de berg, de Sant Jeroni, is maar liefst 1236 meter hoog. De berg heeft een bijzondere vorm en heeft niet voor niets als bijnaam de “gezaagde berg”. Op de berg vind je naast het klooster van Montserrat ook een hotel zodat je niet dezelfde dag alweer terug moet naar Barcelona.

Het klooster van Montserrat bevindt zich op 720 meter hoogte aan de oostzijde van de berg. In het klooster bevindt zich een bibliotheek en een museum waar je werk van El Greco, Salvador Dalí en Picasso kunt bewonderen.

montserrat

Hoe kom je bij het klooster van Montserrat

Het klooster van Montserrat is op verschillende manier te bereiken. Eén van de opties is het openbaar vervoer. Vanaf het station Plaza Espanya in Barcelona kun je de trein (R5) pakken naar Monistrol de Montserrat vanaf waar je kunt kiezen om verder te reizen met een bergtreintje of een kabelbaan. Op het station in Barcelona kun je een combi-ticket (retour) kopen voor €19. Wanneer je ervoor kiest om met de kabelbaan naar boven te gaan zul je een halte eerder de trein uit moeten dan wanneer je ervoor kiest om met het bergtreintje naar boven te gaan. Naar boven gaan met de kabelbaan is verreweg het snelst en deze kabelbaan vertrekt vanaf het station Aeri de Montserrat. 

Verwacht geen spectaculaire treinreis. De trein rijdt voor een groot gedeelte onder de grond door en dus is het de grootste tijd donker.

montserrat treinreis

Het klooster van Montserrat is ook te bereiken met de auto door de Carretera de Montserrat te volgen. En de echte bikkels lopen naar boven. Beschik je niet over een eigen auto, huur dan een auto via Sunny Cars. Hier ben je altijd volledig verzekerd en hoef je nooit een eigen risico te betalen.

Is een dagtrip naar Montserrat de moeite waard?

Wanneer je houdt van schitterende natuur, prachtige uitzichten en drukte moet je zeker een bezoek aan Montserrat plannen. Verwacht echter niet dat je de enige bezoeker zult zijn. Toen wij het klooster bezochten kwamen er busladingen vol met oudere mensen en schoolkinderen aanzetten. Een plekje vinden waar geen andere mensen zijn is lastig. Wanneer wij het bergtreintje uitstappen horen we de kinderen al schreeuwen en de bussen vol met toeristen aan komen rijden. Chaos. Dat is het.

Een bezoek aan Montserrat levert echt wel spectaculaire beelden op en zorgt er even voor dat het voelt alsof je je op een andere planeet bevindt. Wanneer je – net als wij – meerdere dagen te besteden hebt in Barcelona is het zeker de moeite waard om de trein te pakken naar Montserrat. Wanneer je echter slechts een dag of twee, drie hebt voor je citytrip naar Barcelona zou ik je aanraden om deze tijd te besteden in de stad en geen bezoek te brengen aan Montserrat. Montserrat is een mooie aanvulling op wat de stad allemaal te bieden heeft, maar is wat mij betreft geen absolute must.

klooster van montserrat
montserrat
montserrat uitzicht
montserrat uitzicht
klooster van montserrat
klooster van montserrat

Montserrat is niet de enige toffe bestemming om te bezoeken als dagtrip vanuit Barcelona. In dit artikel lees je over de vijf leukste dagtrips vanuit Barcelona.

Kende jij het klooster van Montserrat al? Spreekt het je aan?

Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje.
Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier
Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Dit vind je misschien ook leuk...

6 Reacties

 1. Supermooi! Ik zag in Barcelona de aankondigingen hangen, maar heb toch gekozen om in de stad te blijven. Wel een beetje jammer, maar volgende keer beter!

  1. Gaaf hea!? Snap ik wel hoor, dat je daarvoor hebt gekozen.. Als je nog van alles te zien hebt in de stad dan zou ik daar ook voor kiezen. Next time dan maar 😉

 2. Superleuk om te lezen. Wij zijn daar geweest toen we onderweg naar Marokko een paar dagen bij mijn schoonzus uit Barcelona sliepen. Jammer dat ik er nikss van wist toen. Je hebt echt supermooie foto’s gemaakt!

  1. Ah lief, dank je wel! Jammer dat je het toen niet wist inderdaad! Maar een goed excuus om nog eens naar Barcelona te gaan toch!?

 3. Ik kende het gebied niet, en ik vind het werkelijk prachtig! Maar die busladingen kinderen vind ik ook wel wat teveel van ’t goede, haha. Ik zie op je foto echt een bulk mensen staan. Maar toch, het is er mooooi <3

  1. Het is er heeel mooi inderdaad! Misschien helpt het om wat vroeger op de dag te gaan.. Wij waren er aan het begin van de middag. Op de bucketlist ermee! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.