Júzcar - het blauwe smurfendorp van Andalusië

Júzcar: Het blauwe smurfendorp van Andalusië

Geüpdatet op

De Spaanse regio Andalusië staat bekend om haar bloedmooie witte dorpen. Maar wist je dat je ook een heus blauw dorp kunt bezoeken? Júzcar wordt ook wel het blauwe smurfendorp van Andalusië (El Pueblo Pitufo) genoemd en waarom dat is moet je echt eens met je eigen ogen komen bewonderen. In dit artikel nemen we je mee naar het blauwe smurfendorp Júzcar in Andalusië, Spanje.

Waar ligt Júzcar en hoe kom je er?

Júzcar ligt in de zuid Spaanse regio Andalusië in de provincie Malága in de bloedmooie vallei Valle del Genal. Het dorp ligt 22 kilometer ten zuiden van het prachtige Ronda en is een must visit tijdens een rondreis door Andalusië. Júzcar is lekker compact en er wonen slechts 250 mensen in het dorp. Dit betekent uiteraard dat het dorp niet over een vliegveld beschikt. Wil je Júzcar bezoeken dan kun je het beste vliegtickets naar Malága boeken en een auto huren. Vanaf hier is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Júzcar.

Het is ook mogelijk om met de bus van Ronda naar Júzcar te reizen. Deze bus gaat echter maar drie keer per week en je zult dan moeten blijven overnachten in het dorp. Hier kun je de fijnste accommodaties in Juzcar vinden.

Voor een auto huren in Spanje raden wij je aan om de prijzen te checken bij Sunny Cars en EasyTerra. Met beide maatschappijen hebben wij goede ervaringen.

Júzcar - het blauwe smurfendorp van Andalusië
Júzcar - het blauwe smurfendorp van Andalusië
Júzcar - het blauwe smurfendorp van Andalusië

Op het kaartje hieronder vind je de locatie van het smurfendorp van Andalusië terug.

Het smurfendorp van Spanje

Tot 2011 was Júzcar een doodnormaal dorp met witgekalkte huizen net als andere dorpen in de omgeving. Dit veranderde echter toen filmmaatschappij Sony het dorp strikte om de film The Smurfs 3D (De Smurfen) te promoten. Het witte dorp werd omgetoverd tot blauw dorp – La Aldea Azul. Lange tijd werd beloofd om het dorp na de opnames van de film weer wit te verven, maar de blauwe gebouwen bleken toeristen van over de wereld te trekken waardoor Júzcar besloot om voor altijd het blauwe smurfendorp te blijven.

Als ik het heb over een blauw dorp dan bedoel ik ook echt blauw. Niet alleen de huizen, maar ook de winkels, de kerk en andere bouwwerken werden volledig blauw geverfd. En dit is vandaag de dag nog steeds zo. Je waant je hier echt even in de Smurfenwereld.

Er gaan verhalen rond dat in 2017 alle smurfen – schilderingen en beelden – verwijderd moesten zijn uit het dorp vanwege een geschil met Belgische striptekenaar Pierre Culliford. Nou kan het zo zijn dat er sinds 2017 van alles is veranderd, maar wij hebben hier niets van gemerkt. Nog steeds zie en voel je aan alles dat Júzcar hét smurfendorp is.

Júzcar Spanje

Is Júzcar alleen leuk voor kinderen?

Je zult denken dat Júzcar bezoeken vooral leuk is met kinderen, maar niets is minder waar. Ik kan je vertellen dat wij volop hebben genoten van alle bijzondere plekjes in het dorp. Je kunt er genieten van prachtige uitzichten over de vallei, maar het bijzondere is dat iedere straat compleet anders is. Zo zie je niet alleen blauwe gebouwen, maar spot je ook verschillende beelden en afbeeldingen van Smurfen en andere street art.

Is Júzcar gratis?

Een bezoek brengen aan Júzcar is helemaal gratis. In het dorp kun je bij het bezoekerscentrum gratis een kaart krijgen van het dorp waarop verschillende, bijzondere plekken zijn afgebeeld. Ook het parkeren van je auto is gratis op verschillende plekken.

Juzcar, het blauwe smurfendorp van Andalusië

Is Júzcar te toeristisch?

Júzcar heeft wereldwijde bekendheid gekregen door de film The Smurfs en je zou daarom denken dat het er te toeristisch is. Niets is echter minder waar. Het Smurfendorp van Andalusië is een vrij slaperig dorp waar nu en dan toeristen komen. Wij bezochten het dorp in juni 2022 en kwamen amper andere toeristen tegen.

Júzcar Spanje