kosten backpacken in indonesie

Hoe duur is Indonesië: Alles over geld en budget

Gepubliceerd: 21 juli 2016 Laatst gewijzigd: 28 juli 2019

Indonesië is een geweldig land om te reizen en je kunt je er met gemak maanden vermaken wanneer je alle eilanden wilt bezoeken. Wij maakten een reis door Indonesië en bezochten de eilanden Bali, Nusa Lembongan, Gili Air en Lombok. In totaal verbleven wij 29 dagen in Indonesië. Wil je graag een antwoord op de vraag ‘Hoe duur is Indonesië?’ Zoek dan niet verder. Wij hielden onze uitgaven bij zodat je een beetje een idee krijgt van hoeveel je moet sparen voordat je gaat reizen naar Indonesië.

Hoe duur is Indonesië?

Of je nou kiest voor de eilanden waar wij zijn geweest of bijvoorbeeld naar Sumatra, Flores of Sulawesi reist, ik ben er van overtuigd dat je een geweldige tijd zult hebben. In verband met surflessen van Erick op Bali, het ziek worden op Nusa Lembongan en het geen afscheid kunnen nemen van de Gili eilanden hebben wij helaas niet meer kunnen zien van Indonesië. Maar we komen terug. Dat is zeker! Onze uitgaven in Indonesië hebben we onderverdeeld in vijf categorieën: Eten en drinken, slapen, vervoer, excursies en overige uitgaven. Dit artikel is enkel bedoelt om je een inzicht te geven in bepaalde uitgaven in Indonesië. Uiteraard kun je gemakkelijk minder uitgeven en meer uitgeven is al helemaal niet moeilijk.

kosten backpacken in indonesie rinjani

Routes door Indonesië

Aangezien Indonesië uit ontzettend veel eilanden bestaat kun je je hier met gemak maanden vermaken. Wij reisden zelf enkel (tot nu toe) door de eilanden Bali en Lombok en bezochten hierbij ook de eilanden Gili Air en Nusa Lembongan. Hier vind je een aantal suggesties voor routes voor verschillende eilanden in Indonesië.

Valuta in Indonesië: In Indonesië betaalt men met de Indonesische rupiah. Op het moment van schrijven van dit artikel gaat er ongeveer 15.000 rupiah in één euro.

Eten en drinken in Indonesië

IDR 7.769.710

De kosten voor eten en drinken in Indonesië kunnen uitvallen precies zoals jij het wilt. Voor één euro kun je al een heerlijke nasi goreng op straat eten en in een lokaal restaurant (warung) is dit ook mogelijk. Ga je echter naar een meer westers restaurant dan zul je al gauw een paar euro kwijt zijn voor een maaltijd. Wij aten over het algemeen in een Warung (aanrader!), dronken regelmatig een (alcoholisch) drankje en hebben een aantal keren gegeten in een wat duurder restaurant. Een keer iets anders dan rijst of noodles is best lekker na een paar maanden reizen 😉 Ontbijt was vaak bij de prijs van onze kamer inbegrepen, dus we aten twee keer per dagen “buiten de deur”.

In totaal gaven wij voor eten en drinken in Indonesië een bedrag uit van €533,78. Dit komt neer op een bedrag van €18,41 per dag voor twee personen.

kosten backpacken indonesie eten en drinken

kosten backpacken in indonesie alcohol

Slapen in Indonesië

IDR 7.251.635,-

Het slapen in Indonesië is voor ons een behoorlijke kostenpost geweest en ligt sowieso hoger dan in de andere landen die wij bezochten zoals Maleisië en India. Wij hebben hier echter zelf (bewust) voor gekozen. Na drie maanden te hebben gereisd was het heerlijk om een beetje meer luxe te hebben. Zo sliepen we bijna twee weken op Bali – in twee verschillende hotels – in een heerlijke kamer, met een heerlijk ontbijt en een zwembad waar we aan het einde van de dag lekker konden afkoelen. Uiteraard is het mogelijk om een goedkopere slaapplek te vinden. Op de Gili eilanden betaalden wij voor het slapen 200.000 rupiah, wat neerkomt op ruim €13 per nacht.

Voor het slapen in Indonesië gaven wij in totaal een bedrag uit van €498,19 voor 28 nachten. Dit komt neer op €17,80 per nacht voor twee personen.

 • Slaaptip Seminyak, Bali: 7 Bidadari Boutique hotel – Inclusief zwembad en heerlijk ontbijt. Wel wat verder weg van het centrum en het strand
 • Seminyak, Bali: Grand Hardys Hotel – Inclusief zwembad en uitgebreid ontbijtbuffet. Vlakbij Seminyak Square.
 • Nusa Lembongan: Bunda 7 bungalows – Fijne bungalows met eigen terras en badkamer. Inclusief zwembad en ontbijt.
 • Gili Air: Lia Bungalow – Super fijne bungalows met hangmat. Inclusief ontbijt en sommige kamers met zeezicht
 • Slaaptips Nusa Penida: Banana Guesthouse – Iets duurder dan wat we normaal uitgeven, maar dan slaap je wel in een te gekke – vrijwel nieuwe – bungalow met uitzicht op zee. Wil je iets goedkoper dan raden we Nusa Garden Bungalow aan waar je in een privé bungalow kunt slapen of een bungalow kunt delen met andere backpackers.

Hoe duur is vervoer in Indonesië

IDR 2.134.000,-

Doordat wij lang op één plek zijn gebleven, bijna twee weken op Bali en een week op Nusa Lembongan, hebben we relatief weinig uitgegeven aan het vervoer in Indonesië. Wel huurden we vrijwel overal voor een aantal dagen een scooter.

In totaal gaven wij aan het vervoer in Indonesië een bedrag uit van €147,61 voor twee personen.

kosten backpacken in indonesie vervoer

kosten backpacken in indonesie vervoer

Uitgaven voor excursies in Indonesië

IDR 2.267.000,-

Met excursies bedoelen we onder andere de surfcursus die Erick heeft gevolgd op Bali. Het surfen heeft ons bijna €70 gekost. Daarnaast bezochten we een aantal tempels waarvoor we entree moesten betalen en deden we een aantal snorkeltours. Wanneer je gaat backpacken in Indonesië kun je uiteraard zelf beslissen voor welke excursies je wel wilt betalen en voor welke niet.

In totaal gaven we aan excursies in Indonesië een bedrag uit van €155,74.

kosten backpacken in indonesie excursies

kosten backpacken in indonesie

Overige uitgaven in Indonesië

IDR 1.357.700,-

Onder overige uitgaven vallen uitgaven voor shampoo, zeep, sigaretten, souvenirs, kleding, de was laten doen en al het andere. Hieraan gaven we in Indonesië een totaalbedrag uit van €93,27.

Hoe duur is Indonesië? Onze conclusie

In totaal gaven wij tijdens onze reis door Indonesië van 29 dagen een bedrag uit van €1.427.59. Dit komt neer op €49.23 per dag. Dit is een dagbudget van €24,61 per persoon.

Indonesië - 29 dagen
Eten & Drinken
Slapen
Vervoer
Excursies
Overige
Totaal
Rp 7.769.710,- Rp 7.251.635,- Rp 2.134.000,- Rp 2.267.000,- Rp 1.357.700,- Rp 20.780.045,-
€ 533,78 € 498,19 € 147,61 € 155,74 € 93,27 € 1.427.59

Nogmaals: Uiteraard kun je het backpacken in Indonesië zo duur of goedkoop maken als dat je zelf wilt. Dit artikel is enkel bedoelt om je en kijkje te geven in hoe wij hebben gereisd. Ook zal het uitmaken welke eilanden in Indonesië je bezoekt. Zo merkten wij dat Lombok bijvoorbeeld een stuk goedkoper is dan Bali. Andere eilanden zullen zelfs weer goedkoper zijn dan Lombok. Vooral op het slapen kun je veel geld besparen door goed te zoeken naar een budgetoptie. Wij kozen voor wat meer luxe, maar uiteraard zijn er ook genoeg goedkopere kamers beschikbaar.

Wil je meer informatie over Indonesië? Hier vind je meer artikelen.

uitgaven-indonesie

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

9 reacties op “Hoe duur is Indonesië: Alles over geld en budget”

 1. Jullie doen het goed op een budget zeg! Vind ik wel heel knap! Ik doe altijd veel te veel op reis qua excursies, raften, duiken etc. Zijn altijd helaas dure dingen, maar wel echt de moeite waard!

 2. Handig om te lezen, aangezien wij ook met een budget reizen en onze laatste zes weken in Indonesië besteden!

  Wie weet komen we elkaar nog tegen, waar dan ook!

 3. Yvon schreef:

  Klinkt aantrekkelijk en niet duur. Schreef net bij Karlijn dat Indonesië niet hoog op mijn lijstje staat, maar na een paar dure bestemmingen (Japan, Noord-Korea, Europa) is goedkoper Azië misschien niet zo’n gek idee.
  Moest wel lachen om je accommodatie als flinke kostenpost 🙂 Wij betaalden in Kroatië voor Airbnb’s niet minder dan €50,- per nacht.

 4. Leuk overzicht altijd! Indonesië wil ik erg graag bezoeken, lijkt me een prachtig land! Ik vind het ook wel zo’n land waar je fijn kunt relaxen, dus ik zou zo’n fijne relaxte kamer of bungalow zoeken. Lijkt me heerlijk!

 5. Waarom geef ik altijd veel meer geld uit dan anderen terwijl ik echt niet zo heel gek doe vind ik zelf. Oké, ik slaap vaak alleen in een 2-persoonskamer dus dan schieten de kosten al snel omhoog, Aan eten en drinken ben ik ook nooit zo heel veel kwijt, aan excursies dan weer wel. Ben benieuwd wat Indonesië mij gaat kosten. Over 3 maanden ga ik 🙂

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.