Grotten van Nerja in Spanje bezoeken

De grotten van Nerja in Spanje (Andalusië) bezoeken: Informatie & tips

Geüpdatet op

Nerja is een populaire kustplaats in het zuiden van Andalusië, zestig kilometer ten oosten van Málaga. De kustplaats wordt gekenmerkt door de zestien kilometer lange zandstranden, indrukwekkende kliffen en een heerlijke Mediterrane sfeer. Maar Nerja is ook behoorlijk toeristisch en dat zul je vooral tijdens de zomermaanden merken. Waarom je dan wel naar Nerja moet? Voor een bezoek aan de indrukwekkende Cuevas de Nerja, oftewel de grotten van Nerja. Deze unieke druipsteengrotten werden ontdekt in 1959 en kun je tegenwoordig als toerist bezoeken. En hoewel er vaak wordt gezegd dat je alle grotten wel gezien hebt als je er één hebt bezocht, raad ik je tóch aan om ook deze grotten te bewonderen. Wil jij de grotten van Nerja bezoeken? In dit artikel delen we handige informatie en praktische tips voor je bezoek.

Over de grotten van Nerja

Hoewel de grotten van Nerja pas in 1959 zijn ontdekt, werden de grotten miljoenen jaren geleden al gevormd. De kalksteengrot heeft een totale lengte van zo’n vier kilometer en een oppervlakte van 35.000 m2. De Nerja grotten is vooral bekend vanwege de enorme stalactieten en stalagmieten. Vanwege deze bijzondere stalactieten en stalagmieten wordt de grot van Nerja ook wel de Kathedraal van Paleolithicum genoemd.

De grotten van Nerja zijn voor bezoekers verdeeld in twee gedeeltes, Nerja 1 en Nerja 2. Nerja 1 is het lagergelegen gedeelte van de groot en Nerja 2 is het hoger gelegen gedeelte. Voor bezoekers is enkel het lagergelegen gedeelte te bezoeken. Tijdens een wandelroute van ongeveer anderhalve kilometer loop je langs de meest indrukwekkende stalactieten en stalagmieten.

Schaf hier alvast online je entreetickets voor de grotten van Nerja aan en voorkom lange wachtrijen.

De grootste stalactiet ter wereld

Binnenin de grot vindt je niet alleen gigantische stalactieten en stalagmieten, maar ook bijzondere muurschilderingen en zelfs de grootste stalactiet ter wereld. Deze druipsteen (zuil) heeft een totale lengte van 33 meter en is maar liefst dertien meter breed. In 1989 heeft de stalactiet zelfs een plekje gekregen in het Guinness Book of World Records.

Openingstijden & entreetickets

 • De voordeligste manier om de Grotten van Nerja te bezoeken is door online alvast je entreetickets aan te schaffen. Wij bestelden hier onze tickets (op de parkeerplaats, dus niet ver van te voren) en betaalden €12.75 per persoon. De kaartjes ontvingen we binnen een paar minuten op de mail.
 • Bij de ingang werd ons verteld dat kaartjes kopen daar ook mogelijk was, maar deze zijn een stuk duurder. Namelijk €24 per persoon.
 • De prijs is inclusief een audiotour.
 • Vooral tijdens de zomermaanden is het belangrijk om je tickets vooraf te boeken en een tijdslot ein te plannen. De grotten van Nerja staat namelijk bekend als één van de populairste bezienswaardigheden van Andalusië.
 • Voor de ingang van de grotten is een groot parkeerterrein aanwezig. Hier kun je je auto (of camper) parkeren voor twee euro.
 • De grotten van Nerja zijn normaal gesproken iedere dag te bezoeken tussen 9 en 15.30 uur.
 • Tijdens de maanden juli en augustus zijn de grotten geopend van 9.30 tot 18 uur.
Grotten van Nerja
Las Cuevas de nerja

Waar liggen de grotten precies en hoe kom je er?

De grotten van Nerja liggen in het zuiden van de regio Andalusië in Spanje en zijn uitstekend te bezoeken tijdens een vakantie aan de Costa del Sol. De grotten liggen zo’n zestig kilometer ten oosten van het populaire Málaga. De beste manier om Las Cuevas de Nerja te bezoeken is door een auto te huren in Andalusië. Voor een auto huren in Spanje raden wij Sunny Cars of Easyterra aan, omdat wij met beide maatschappijen goede ervaringen hebben.

De grotten liggen zo’n vier kilometer ten noorden van de populaire badplaats Nerja. Vanaf Nerja is het ook mogelijk om de grotten te bezoeken door de bus te pakken. De bus doet er ongeveer tien minuten over. Om de grotten te bereiken volg je de E-15 A7 richting Motril en sla je af bij afslag 295. Hierna kom je langs een prachtig aquaduct, El Acueducto del Águila, en zijn de grotten duidelijk aangegeven.

Uiteraard is het ook mogelijk om vanuit verschillende steden in Andalusië, zoals Málaga en Cordoba een tour te boeken naar de grot. Deze tours kun je hier boeken.

El Acueducto del Águila

De exacte locatie van de grotten van Nerja op de kaart

De exacte locatie van de Grotten van Nerja vind terug je op het kaartje hieronder.

Praktische tips voor een bezoek aan de Nerja Grotten

 • Voor je bezoek aan de Grotten van Nerja is het verstandig om ongeveer een uur uit te trekken.
 • Er is een duidelijke wandelroute aangelegd in de grotten en het is belangrijk dat je deze volgt.
 • Aangezien het behoorlijk fris kan worden onder de grond raad ik je aan om een vest of trui mee te nemen.
 • Het is verboden om slippers te dragen in de grot. Ik raad je aan om goede, stevige schoenen te dragen.
 • Het is verboden en om de stalactieten en stalagmieten aan te raken.
 • Het maken van foto’s in de grot is toegestaan, maar het is verboden om hierbij de flits te gebruiken.
 • Eten en drinken in de grotten van Nerja is niet toegestaan.
 • Helaas is een bezoek aan de Nerja grotten niet aan te raden voor mensen die slecht te been zijn of gezinnen met kinderwagens.

Deze bezienswaardigheden in Nerja zijn ook de moeite waard

Nerja is één van de populairste vakantiebestemmingen aan de Costa del Sol in Andalusië. Klik hier voor het boeken van een complete vakantie naar Nerja.

El Balcón de Europa

Als je tóch naar Nerja rijdt voor een bezoek aan de bijzondere Cuevas de Nerja dan raad ik je zeker aan om ook een kijkje te nemen in de badplaats Nerja. Nerja is vooral bekend vanwege het ‘El Balcón de Europa’, oftewel Het Balkon van Europa. Deze bijzondere plek vindt je aan de boulevard van Nerja en is een uitzichtpunt dat gebouwd is bovenop een klif. Vanaf hier kun je genieten van een spectaculair uitzicht over de kustlijn van de badplaats. Het Balcón de Europa is zonder twijfel één van de populairste bezienswaardigheden in Nerja.

El Balcón de Europa
El Balcón de Europa

De mooiste stranden van Nerja

Nerja beschikt over prachtige stranden met een totale lengte van zo’n zestien kilometer. Dit betekent dat het één van de fijnste strandbestemmingen in Andalusië is. Een aantal van de mooiste stranden in Nerja zijn onder andere Papagayo Beach, Playa Calahonda en Playa Torecilla.

Stranden van Nerja

Eten en drinken in Nerja

Ik moet eerlijk bekennen dat wij Nerja een beetje te druk vonden (in mei), maar dat het zeker een heerlijke plek is voor een hapje en een drankje. Het barst in de stad van de gezellige restaurants en barretjes. Bij veel barretjes en restaurants in Nerja mag je bij het bestellen van een drankje een gratis tapa uitkiezen, dus ik raad je zeker aan om op één van de terrassen neer te ploffen. Wij dronken en aten wat bij het gezellige La Tasquita del Sevillano dat zeker een aanrader is.

La Tasquita del Sevillano