hoi an vietnam, excursie met mister phong

De leukste excursie in Hoi An: Op pad met Mister Phong

Hoi An is één van de vele bestemmingen die wij bezochten tijdens onze reis van één maand door Vietnam. De stad zelf doet gezellig aan en bestaat uit vele gezellige oude gebouwen die in de avonduren sfeervol worden verlicht. Toch greep de stad ons niet. Het wemelde er van de (Aziatische) toeristen. Maar wij zullen altijd fijne herinneringen over houden aan Hoi An. Niet alleen vanwege de geweldige kookcursus die we volgden, maar ook dankzij Mister Phong die ons een ochtend mee op sleeptouw nam in zijn dorp.

Het is negen uur in de ochtend wanneer we ons hotel uitstappen en de vrolijke mister Phong al op ons staat te wachten. “Hello, I mister Phong” is zijn begroeting aan ons (In het Vietnamees spreek je de “ph” trouwens uit als een “f”). Na een kort praatje stappen we op onze motorbike om mister Phong te volgen naar zijn dorp dat zo’n vijftien kilometer ten noorden van Hoi An ligt. De route brengt ons langs prachtige rijstvelden, lokale mensen die op de velden werken met hun buffels en onverharde wegen. Wanneer we aankomen worden we hartelijk welkom geheten door zijn vrouw – die ons nog net niet omhelst. Eén en al gastvrijheid.

Een lesje Vietnamese geschiedenis

Er wordt ons vriendelijk gevraagd om plaats te nemen aan de eettafel en al snel liggen er mappen, folders en andere papieren op tafel. Dat mister Phong deze trips al meerdere jaren, met veel plezier, organiseert wordt meteen duidelijk. Kaarten en boeken vanuit verschillende landen zorgen ervoor dat mister Phong zijn bezoekers niet gauw vergeet. Al gauw begint mister Phong met het vertellen over de geschiedenis van Vietnam, over zijn rol in de oorlog en het leven van de lokale bevolking op dit moment. Wist je bijvoorbeeld dat Vietnam op dit moment een communistisch land is? En dat het niet toegestaan is om een geloof te hebben?

hoi an vietnam, excursie met mister phong

Aandachtig luisteren we naar wat mister Phong te vertellen heeft. Niet zonder strubbelingen trouwens. Mister Phong doet onwijs zijn best en spreekt in zijn beste Engels, maar toch verstaan we slechts 70% (maximaal). Al met al is het toch geweldig om een geschiedenis les te krijgen in een dorp in Vietnam. Na de les – die ongeveer twee uur in beslag neemt – krijgen we een rondleiding door mister Phong zijn huis. Een behoorlijk huis voor Vietnamese begrippen.

hoi an vietnam, excursie met mister phong

hoi an vietnam, excursie met mister phong

hoi an vietnam, excursie met mister phong

De tofste excursie in Hoi An”: On tour met mister Phong

Wanneer mevrouw Phong begint aan de voorbereidingen voor de lunch is het voor ons tijd om een waaier in de hand te nemen en onze schoenen aan te trekken. Een rondleiding door het dorp staat op het programma. We lopen langs een aantal family tempels, bezoeken de lokale markt waar we zien hoe een stel hersenen wordt gesneden, proeven lokale vruchten en komen niet meer bij vanwege de fantastische uitspraken van mister Phong. Wanneer we langs het huis van zijn neef lopen wijst mister Phong naar het huis waar op dat moment iemand naar buiten komt lopen. Enthousiast begroeten wij deze meneer, maar mister Phong is al snel heel duidelijk. “Not he, he brings gas”. Oke, duidelijk! 😉

hoi an vietnam, excursie met mister phong

Excursie Hoi An: Op pad met Mister Phong

Na de rondleiding door het dorp staat een heerlijke lunch op ons te wachten met allerlei lokale gerechten. Dit is oprecht één van de beste maaltijden die wij hebben gehad tijdens onze reis door Vietnam. Een tour met mister Phong is een absolute aanrader wanneer je in Hoi An bent!

Ben jij ook in Hoi An en wil je op pad met mister Phong? Je kunt een e-mail sturen naar: nguyenbaphongvn@gmail.com. Voor deze tour betaalden wij omgerekend ongeveer €12,50 per persoon.

Meer Vietnam?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.