Travelaar header image

Onze ervaringen met Airbnb + Korting voor jou!

Geschreven door: Kirsten Kirsten

Airbnb is een steeds populairdere manier van accommodaties boeken waar dan ook ter wereld. Regelmatig krijgen we vragen van vrienden en bezoekers van onze blog over onze ervaringen met Airbnb. Aangezien we al meerdere keren gebruik hebben gemaakt van deze geweldige manier van accommodaties boeken werd het tijd voor een uitgebreid artikel.

Wat is Airbnb en hoe werkt het?

Airbnb is een website waar verhuurders van woningen – waar dan ook ter wereld – hun huis/appartement te huur aan kunnen bieden. Dit kan een fijn appartement zijn middenin Barcelona of een kamer in een huis in New York. Tegenwoordig zetten ook steeds meer hotels hun kamers op Airbnb, maar officieel is dit niet de bedoeling. Airbnb is juist zo leuk omdat je hier een slaapplek kunt boeken in het huis van locals. Wat daar precies zo leuk aan is? Vaak bieden verhuurders niet alleen hun accommodatie aan, maar zijn ze daarnaast ook nog bereid om je op sleeptouw te nemen door hun woonplaats. Een super manier om in contact te komen met de lokale bevolking en onontdekte plekjes te ontdekken met hulp van je verhuurder.

Je accommodatie boeken via Airbnb

ervaringen met airbnb

Een accommodatie boeken via Airbnb is verrassend simpel en overzichtelijk. Op de homepage kun je aangeven waar je naartoe wilt en wanneer. Tegenwoordig kun je ook nog eens – net als bij vliegtickets boeken via Skyscanner – “overal” aanvinken en zoekt Airbnb bijvoorbeeld de goedkoopste opties voor je. Overal ter wereld. Met verschillende filters kun je aangeven of je op zoek bent naar een heel huis, een privé kamer of een gedeelde kamer. Met deze filters kun je beginnen met zoeken. Maar om het nog gemakkelijker te maken kun je meteen aangeven wat je maximale budget per nacht is en kun je in grote steden aangeven welke wijk je voorkeur heeft. Ook kun je aangeven welke extra voorzieningen je belangrijk vindt, zoals gratis parkeren, wifi, ontbijt of een zwembad.

ervaringen met airbnb

De perfecte accommodatie gevonden?

Zit jouw ideale accommodatie erbij? Dan kun je een privé bericht sturen naar de verhuurder met jouw wensen qua data. De website geeft meteen aan of de door jou gekozen accommodatie deze data vrij is. Is dit het geval, dan kun je meteen kiezen voor “reservering aanvragen”. De verhuurder dient hier binnen 24 op te reageren. Hierna ontvang je – als alles goed gaat – een mail waarin staat of je de door jou gekozen data welkom bent in de accommodatie. Vind je dit geen fijne optie? Dan kun je altijd voordat je de reservering aanvraagt contact opnemen met de verhuurder. En je eventuele vragen stellen voordat je definitief boekt.

ervaringen met airbnb

Je accommodatie betalen via Airbnbervaringen met airbnb

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte accommodatie verschijnen er prijzen per nacht in beeld. Houd er echter rekening mee dat er bij het daadwerkelijk boeken via Airbnb vrijwel altijd extra kosten ontstaan. Dit kunnen kosten zijn voor het schoonmaken na je verblijf, maar ook wil Airbnb natuurlijk verdienen aan je boeking. Check dus goed de volledige kosten voordat je je boeking definitief maakt. Ook kan het zo zijn dat verhuurders een borg vragen voor het verblijf in zijn/haar accommodatie. Wij hebben dit nog nooit hoeven doen, maar bespreek dit van te voren wel goed met de verhuurder.

Je boeking via Airbnb betalen kan via Paypal of met je creditcard. Wij betalen zelf altijd met onze creditcard en hebben deze kaart gekoppeld aan ons Airbnb account.

Verblijven in een accommodatie via Airbnb

Hoe je verblijf in een accommodatie via Airbnb precies verloopt ligt geheel aan jouw afspreken met de verhuurder. Zo hebben wij een aantal keren ergens geslapen waar we vooraf een code kregen voor de brievenbus waaruit we de huissleutels konden pakken. In Skopje (Macedonië) werden we van het vliegveld opgehaald door de verhuurder. Waarna we meteen welkom werden geheten met een lokaal alcoholisch drankje en een tour door de stad. In Kuala Lumpur ging verliep de communicatie vrijwel geheel via Whats app en met andere verhuurders verliep de communicatie via de mail. Zorg er in ieder geval voor dat je vooraf duidelijke afspraken maakt en dat de verhuurder op de hoogte is van je aankomsttijd.

Hoe het contact met je verhuurder verder verloopt tijdens je verblijft hangt ook geheel af van de verhuurder. Sommige verhuurders zullen het geweldig vinden om hun stad te showen, terwijl andere verhuurders niet eens in de stad aanwezig zijn, of het gewoon druk hebben en enkel hun accommodatie willen verhuren. Ook hierover kun je vooraf – via de mail – eventuele afspraken maken.

Onze ervaringen met Airbnb

Onze eerste kennismaking met Airbnb is alweer een paar jaar geleden. We hadden er nog nooit van gehoord, maar toen we op zoek gingen naar een accommodatie in Hong Kong tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar kwamen we er al snel achter dat de meeste hotels volgeboekt waren. Zo stuitten we online op Airbnb en boekten we voor het eerste op deze manier een kamer in een groot appartementencomplex middenin de stad. Ook in Gdansk, Madrid, Londen, Skopje en Cyberjaya (vlakbij Kuala Lumpur) boekten we onze accommodatie via Airbnb.

Contact met verhuurders via Airbnb

Over ieder verblijf zijn we onwijs enthousiast en dankzij deze boekingen hebben we leuke contacten gelegd met de lokale bevolking. Zo dronken we in Madrid met de verhuurder lekkere Spaanse wijntjes, nam de verhuurder in Skopje ons mee op sleeptouw, kwam de verhuurder in Cyberjaya langs toen we problemen hadden met het riool en kon ze niet ophouden met vragen stellen over onze reizen. Nog een voordeel? Vaak is het slapen in een accommodatie via Airbnb goedkoper dan slapen in een gewoon hotel. Dit is met name in Europa het geval. In Azië bleek het vaak niet goedkoper waardoor we vaker kozen voor een gezellig guesthouse of homestay.

ervaringen met airbnb, madrid spanje
Onze Airbnb in Madrid
ervaringen met airbnb, skopje macedonie
Onze tweede Airbnb in Skopje, Macedonië
ervaringen met airbnb, gdansk polen
Ons plekje in Gdansk, Polen
ervaringen met airbnb, cyberjaya kuala lumpur maleisie
Dit appartement boekten we via Airbnb in Cyberjaya, Maleisië

Tegenvallende ervaringen met Airbnb

Net als zodat een hotel wel eens tegen kan vallen, kan ook een appartement of kamer via Airbnb tegenvallen. Gelukkig hebben wij dit nog niet vaak gehad, maar het gebeurde ons wel in Dubai. Vooral onze eigen schuld. Als budget-reizigers wilden we voor een dubbeltje op de eerst rang zitten, maar dat bleek toch niet helemaal te kloppen. De kamer bleek in een klein appartement te zijn bij een Indiaas gezin – super lieve mensen overigens. De badkamer moesten we delen met hen en schoon konden we dit niet noemen. Daarnaast leek de kamer op de kaart vlakbij het oude centrum van Dubai te zijn, maar ook dit viel tegen. Ruim een uur waren we onderweg. Te voet en met het openbaar vervoer.

Hoe voorkom je een tegenvallende ervaring met Airbnb?

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat een accommodatie tegenvalt. Niet alleen via Airbnb, maar ook wanneer je een hotel boekt. De belangrijkste tip is dat het verstandig is om de recensies van eerdere gasten te lezen. Zijn zij negatief? Zoek dan lekker verder. Daarnaast is het fijn om van te voren een aantal foto’s van de accommodatie te kunnen bekijken. Staan deze niet op Airbnb? Vraag de verhuurder er dan naar via de mail. Wij boekten onze kamer in Dubai toen we in Sofia (Bulgarije) waren en hadden niet veel tijd meer. We boekten daarom een kamer die net online staat. Er waren nog geen recensies en ook geen foto’s. Zo hebben wij ons lesje wel geleerd.

tegenvallende ervaringen met airbnb, dubai
Onze Airbnb in Dubai

De service van Airbnb

Ook qua service kunnen we niet anders dan positief zijn over Airbnb. In Thailand boekten we een appartement – dachten we – in Perth voor een week en betaalden deze meteen. Een week later ontvingen we echter van de verhuurder met e-mail met de mededeling dat hij zelf ook aanwezig zou zijn in het appartement. Wij hadden ons juist zo verheugd op een huisje voor onszelf na negen maanden rondzwerven in Azië en wilden daarom deze boeking annuleren. Dit bleek echter niet zo gemakkelijk, omdat alles was goedgekeurd en het geld al afgeschreven. De verhuurder wilde de boeking niet annuleren, omdat hij hiervoor zou moeten betalen en ook wilden geen geld kwijt zijn.

Ik heb daarom contact opgenomen met Airbnb en het verhaal uitgelegd. Helaas hadden wij de pech dat er wél – in kleine letters – bij de accommodatie stond dat het ging om een gedeeld appartement.  Airbnb snapte ons echter en heeft netjes de boeking geannuleerd én dezelfde dag nog het volledige bedrag teruggestort. Iedereen blij.

Wat zijn jouw ervaringen met Airbnb? 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.